"זונה" הוא ללא ספק שם מתריס, ובמיוחד כשהוא מתנוסס באוֹתִיּוֹת של קִדּוּשׁ לְבָנָה, עם סימן קריאה (!) לצד שם הסופר, ובמיוחד כשהסופר הוא גבר.
אז מדוע בחר גילי רוזן כ"ץ בשם זה ככותרת לספרו החדש? "אני מוכן לענות על השאלה אם אקבל תשובה מדוע נשים בזנות נאלצות להגיע לחדרי-מיון כשעל גופן סימנים של כיבוי סיגריות", השיב והוסיף: "השם קשה - כי הזנות קשה".
ספרו החדש של גילי רוזן כ"ץ, עובד סוציאלי ומטפל התנהגותי-קוגניטיבי (M.S.W), מוגש לנו הקוראים/ות כאמור בגוף ראשון אישה. זוהי בחירה מפתיעה ולא שגרתית לסופר גבר.
קהל הקוראים, כידוע, מת על דרמה, גם על סנסציות, והנה שתיהן מוצעות לו בכרטיס אחד, במעין-רומן המספק הצצה אינטימית ליום יום של נשים העוסקות בזנות, וחוות פגיעות נפשיות ומיניות בעולם פטריארכלי שבו הן לא יותר מאובייקט מיני וכלי לצרכיהם של גברים.
הספר מתאר את חוויית ההגירה של גיבורת הספר לריסה, עולה חדשה ממולדובה, לאחר שנאלצה לברוח ממולדתה. החיים בעוני, עולם בתי הבושת, יחסים בין-דוריים והשפעתם ההרסנית על המשפחה כולם באים לידי ביטוי בספר הזה.
הספר כתוב בקצב מהיר, אין בו רגע דל, והוא סוחף את הקוראים כאמור לעולם של מטה, של נשים חסרות מעמד, של מכוני ליווי וקליינטים, של אלימות וניצול נשים.
"זונה" של של גילי רוזן כ"ץ שונה בתכלית מהז`אנריות הגלומות לדוגמה ב"וידוי של זונה" אשר "עם לקוחותיה נמנים יהודי דתי, מוסלמי בעל יד מעוותת, ומצעד אין סופי של אנשי עסקים" - כפי שכתוב הגב-הכריכה של הספר המדובר.
ולכן, לידיעת המייחלים להתעלס דרך הרומן שלו עם חומרי פנטזיה יודגש כי את הסחורה הזו ה"זונה" שלו לא תספק, אַדְּרַבָּא, היא תגרום לנשים ופרט לפמיניסטיות לסלידה, ולגברים, לשנוא אותו (ואת עצמם).
ה"זונה" של גילי רוזן כ"ץ , אינה מזכירה את קסווירה הוֹלַנדֶר, זונה לשעבר ומנהלת בית-בושת הולנדית, שהפכה כידוע לסופרת פוסטמודרנית פופולרית בזכות הספרים שפרסמה על חוויותיה בתחום עיסוקה כפרוצה, או פאני היל מבית מדרשו של ג`ון קליילנד המגולל את זכרונותיה של אשת תענוגות, הנחשב בעיניי רבים לדובדבן שעל עוגת הספרות החושנית.
הרומן של גילי רוזן כ"ץ רחוק שנות אור מ הפנטזיה המעוותת על זנות "נהנתנית", כמו הסרט "אישה יפה" הזכור לשמצה", זהו רומן קשה ומטלטל, מעורר בחילה וגועל, המעלה צמרמורת ועוצר את הנשימה, תוך חשיפה לתמונה העגומה של העיסוק בזנות, תוך הצגת הנשים העוסקות בזנות כקורבן של עולם פטריארכלי, אדנותי, קפיטליסטי ואלים.
כמי שעבדה עם נערות על רצף הזנות, והתנדבה בניידת של משרד הבריאות שטיפלה בנשים בזנות רחוב ודירות דיסקרטיות, אני מודעת לכך שרבות מהן עוברות התעללויות קשות מדי יום, נשים שקופות שיש ביניהן גם מי שסובלות מתחלואה כפולה (התמכרות לסמים ופגיעות נפשית) ופה טמונה חשיבותו של הרומן שמעלה על סדר היום הציבורי את הנושא הטעון, תוך תהיות האם באמת יש נשים שבוחרות בזנות? מה פשר הבחירה הזאת? והאם בכלל צריך לאפשר אותה?
הספר שכתוב בצורה שוטפת ומעניינת, עם דיאלוגים ודמויות נוגעות ללב, שונה בתכלית מספרו הראשון של כ"ץ "הרואה ואינו נראה: מדריך מעשי להתמודדות עם ביישנות", שהוא כידוע ספר אימון המציע לקוראיו טכניקות כלליות של טיפול התנהגותי־קוגניטיבי בחרדה חברתית וביישנות קיצונית.
נדמה שבספרו הנוכחי הרווי רגישות ותבונה משחרר גילי רוזן כ"ץ שלו ניסיון עשיר בטיפול בצעירים, בבני נוער ובמבוגרים, כמו גם בהדרכת הורים ובהנחיית סדנאות לשליטה עצמית את הסופר שבו, ועם זאת עדיין ניכרת בכתיבתו הגישה הטיפולית והאמפתיה למי שנמצאות בשולי החברה.
מחיר: 29 ₪ - מהדורה דיגיטלית. 92 ₪ - מהדורה מודפסת.