הכרסיטמס בפתח ואיתו החנוכה הקטן שלנו, ולצורך העניין נשלחתי אחר כבוד לגליל הירוק לסיור קולינרי במסגרת "פסטיבל חורף זמן גליל מערבי" שיתקיים השנה זאת הפעם ה-11.
השנה מתקיים החג שבוע לפני חג המולד וחג החנוכה בין התאריכים 15-17 בדצמבר, חמשו"ש מפנק שבמסגרתו יתקיימו לא פחות מ-40 אירועים לקהל הרחב, הכוללים סיור כריסטמס, סדנאות אוכל, סדנאות אמנות ויצירה בבתי המלאכה של אמני הגליל, מפגשים קולינריים, אירועי תיאטרון ומחול, ארוחות וסעודות חגיגיות, טיולי טבע ,אמנות ועוד.
בא לכם לקפוץ לאירוע אחד? בבקשה, אני חושבת ששווה בהחלט להתארח באחד ממקומות האירוח הרבים שיש באיזור ולהנות משלל האירועים.
"עמותת זמן גליל הוקמה במטרה לקדם כ-90 בעלי עסקים קטנים, ברובם משפחתיים שהינם עסקים חברתיים המקדמים תיירות חברתית ומעסיקים אנשים בעלי מוגבלויות או קיבוצים שפנו לענף התיירות", מספרת מיכל שילוח גל-נור - מנכ"לית בעמותה.
"בניגוד לעמותות אחרות", היא מסבירה, "לעמותה יש ועדת קבלה ולה קריטריונים מסוימים, כשתפיסת העולם התיירותיות של שלה היא שירות, איכות וחוויה אישית אינטימית".
כדי להקל עליכם אתם מוזמנים לקבל מידע באתר העמותה ולמצוא בו מגוון המלצות לטיולים מאורגנים, לטיולים עצמאיים, יש גם מתכונים והמלצות על מקומות לינה, כמו גם לוח ארועים והכל בשפה העברית ובשפה האנגלית.
הסיור בו השתתפתי הורכב מיום דגימות מתוך שלל המקומות המשתתפים בפסטיבל, אך פתוחים כל השנה לקהל הרחב.
קפה יודפת
יח"צ. קפה יודפת
פתחתי את הבוקר בבית הקפה "יודפת", השוכן במרכז מסחרי קטן בכניסה למושב יודפת ובסמוך לפארק הקופים, המעוצב בצורה כל-כך יפה ואסתטית עם נוף נדיר של הר השאבי.
לשולחן הוגשה ארוחת בוקר ים תיכונית ישראלית טעימה, העשויה חומרי גלם מקומיים מהגליל. שמן הזית הגיע היישר מיודפת, לחמי המחמצת נאפים במקום כמו גם המאפים והקינוחים, הגבינות ממחלבת העיזים בחוות רום והסלטים מירקות הגדלים באזור, הטבע פרוש על הצלחת שלי ולי יש מקום מוגבל בקיבה אבל זה לא עצר אותי, שלא תהיה לכם אי-הבנה.
שולמית עזר בקפה יודפת. צילום: פרטי
שרון פרז, בעלת המקום, מספרת כי "בית הקפה שהוקם כהגשמת חלום פרטי והתפתחות מקצועית, מהווה מרכז בילוי לכל תושבי הסביבה יהודים, ערבים תיירים ומבקרים כאחד.
בחזונה, ביקשה פרז לפתוח מקום עם אוכל משובח שבו ניתן לשבת וליהנות ולהשקיף על הנוף הגלילי. עם השנים המקום האינטימי שהשיקה הפך למסעדה מצליחה הפועלת בכל ימות השבוע ומציעה ארוחות בוקר, ארוחות צהריים עסקיות וארוחות ערב, כמו גם מתקיימות בו הופעות חיות, הרצאות, פתיחת תערוכות ועוד ועוד ועוד".
"כמו כן", היא משתפת, "בבית הקפה יש מגוון מנות המיוחדות לטבעונים ולנמנעים מגלוטן".
תיאטרון זיקית
יח"צ. תיאטרון זיקית
במהלך ימי הפסטיבל יתקיים שיתוף פעולה בין בית הקפה לתיאטרון זיקית. זהו תיאטרון רב תחומי ורב תרבותי הפועל בתחום האומנות החזותית, שכל חבריו הינם אנשי תיאטרון מקצועיים תושבי הגליל יהודים וערבים.
ייחודיותו טמונה בשימוש באמצעים ויזואליים כמו בובות, וידאו וחפצים, כמו גם בתפישת תפקידו כמוסד שתכליתו להפגיש בין האוכלוסיות השונות המתגוררות בגליל המערבי.
במסגרת השת"פ תזכו לצפות בקפה יודפת בהצגה "סיפור אוזו מוזו קקרוזו" של אפרים סידון וכמובן לחגוג את החנוכה בליווי הדלקת נרות וסופגניות.
מרים עיק - בית אל יסמין
יח"צ. מרים עיק - בית אל יסמין
משם המשכנו ל"בית אל יסמין", בית משפחת עיק מעכו, השוכן בבית עות`ומאני בן 400 שנה בסמטאות של עכו העתיקה.
מרים עיק החייכנית והנמרצת, מארחת בבית זה כיד המלך או במקרה הזה כיד המלכה ארוחות, סדנאות ואפשרות ללינה בתוך ביתה.
לאחר טיפוס של כ-40 מדרגות אל הבית (לא מומלץ לבעלי לב חלש), משהגענו לחלל המרכזי שלו, פערנו את עיננו בתדהמה, מבט מעלה חשף בפנינו תקרה גבוהה וציורים מדהימים, אבל אל דאגה, הריחות מן המטבח הערבי משכו את המבט וכך מצאנו עצמנו נהנים סביב שולחן עשיר בכל טוב.
מה היה לנו שם? מרק עדשים עם אורז, עלי גפן וכרוב ממולאים באורז, מקלובה חצילים צמחוני, סוניה גרגירי בשר בטחינה, מחמר תפוחי אדמה אפויים עם בצל מטוגן, חשוות אל-אוזי - אורז עם בשר וכשלצידו עוף ואני, על קיבתי, לא וויתרתי על אף תבשיל, אולם הסתפקתי בטעימת דגימות מהארוחה, שכן הסיור רק החל והקלילות נראתה לי קריטית.
שולמית עזר ומרים עיק. צילום: פרטי
מרים שיתפה אותנו במוטו שלה: "גם כשהחיים קשים אפשר להגשים חלומות", זה היה הפתיח לסיפורים המפולפלים שהיא חלקה איתנו על עכו והשוק הצבעוני, על שכניה וחייה והשאירה טעם של עוד...
וכך, עמוסה ומסופקת המשכתי את הסיור, צעדנו במעברי סמטאות השוק הצבעוניות לעבר מבנה משופץ בן 140 שנה שהוא למעשה מרכז התיירות JNF-USA לעכו ולגליל המערבי.
המקום פתוח שבעה ימים בשבוע ומעניק שירות לתיירים מהארץ ומהעולם, באשר לאפשרויות הבילוי בעכו ובגליל המערבי, תוך שהוא מציג את מבחר היינות, הגבינות ומוצרים נוספים שמיוצרים באזור. בנוסף, במקום מוצגת תערוכת רפליקות ממוזיאון ת"א ומקום חתימה לעצומה לשלום עולמי.
שולמית עזר ונוהאד ביסאן. צילום: אבנית סטרולוה
נוהאד ביסאן - רגעים מתוקים
יח"צ. נוהאד ביסאן
ממשיכים בחוויה הגענו לנוהאד ביסאן - בשלנית וקונדיטורית המארחת בחצר ביתה בכפר הדרוזי ג`ת, שם זכינו ל-SWEET MOMENTS, רגעים מתוקים בדיוק כמו שם העסק שלה, שחיכו לנו אחר כבוד על המזנון בסלון ביתה - גן עדן של מתוקים.
בעבר הפעילה נוהאד במקום בית קפה, אולם בשל פציעתה של בתה הקטנה היא נאלצה לעבור לאירוח טעימות קינוחים, לסדנאות אפייה וליקוט בטבע ולליווי קבוצות בנבכי המסורת הדרוזית.
ואם בקינוחים עסקינן וכדי שזה יהיה באמת קינוח טעמתי לפני כן את המאפה המסורתי פטאייר הממולא בזעתר ותרד בשילוב תבלינים בתוספת לבנה וזיתים.
מה לטעום זאת היתה הההתלבטות, אבל היא הסתיימה כהרף עין שכן אי אפשר היה לעמוד בפיתוי וטעמתי מהכל - החל במעמול פיסטוק, דרך תמרים, ליילות ביירות, אשפרייה, קולאז` ועוד שמות שונים ומשונים אך טעימים להפליא שלוו בתה חריף העשוי מתערובת תבלינים.
בימי הפסטיבל תארח נוהאד בביתה עם העוגיות המיוחדות לכריסמס ועם שאר המתוקים הנפלאים שלה.
יקב כישור
יח"צ. יקב כישור, צילום: אלברט אדוט
תחנה נוספת - מרכז המבקרים של יקב כישור, שם התוודענו לסיפורה של כישורית, כפר לאנשים בעלי צרכים מיוחדים הבנוי כקיבוץ ובו מגוון ענפי תעסוקה (בהם מפעל לצעצועי עץ, דיר עזים אורגני, כלבייה של נאוצרים ננסיים, גן ירק אורגני, חוות סוסים טיפולית, מאפייה וחנות המוכרת את תוצרת המקום וכמובן כרמים, יקב ומרכז מבקרים) שהוקמו כתעסוקה מותאמת לבוגרים החיים בכפר.
כישורית שוכנת כ–12 קילומטרים מצפון לכרמיאל ומשקיפה על נוף גלילי משכר. 150 חברים בעלי מוגבלויות שונות מתגוררים במקום כשהחזון הוא לייצר משק אוטרקי שיצמצם את הצורך בגיוס כספים.
יח"צ. חוות רום, צילום: גל גלעד
ריצ`רד דייוויס, חקלאי שהוכשר בדרום אפריקה, למד במסגרת התוכנית ללימודי יין של מכללת תל חי, שלקח על עצמו את פרויקט יקב כישור, ערך לנו סיור ביקב ולאחר מכן טעמנו ממבחר היינות האדומים והלבנים המיוצרים ביקב לצד גבינות העזים המשובחות, המגיעות מחוות רום, הדוגלת בפעילות ירוקה וממחזרת, שגם בה מועסקים פגועי נפש והיא מהווה חווה שיקומית.
במסגרת הפסטיבל יציעו היקב והמחלבה טעימות של שישה סוגי גבינות שיותאמו לשישה סוגי יינות.
רותי וגילי - אירוח מהלב
יח"צ. רותי וגילי - אירוח מהלב
ולסיום קוסקוס...זהו, אין לי כבר מקום הרהרתי, אבל איך אפשר להעליב את רותי וגילי בעלי "אירוח מהלב" ממושב יערה.
אבל רגע לפני שאגע בקוסקוס, זהו המקום לספר כי עד היום בתוך המושב מתנשאת לה תחנת משטרה בריטית, ששנים רבות ישבה בה פלוגה של משמר הגבול. המושב המסקרן נבנה בעצם סביב הבסיס: בתחילה הובאו אליו עולים מתימן, שהגיעו ארצה ב"מרבד הקסמים", אולם הם לא שרדו את התנכלויות הפידאיון וקשיי הקיום ועזבו. אחריהם הובאו למושב עולים מצפון אפריקה בעיקר ממרוקו ומתוניס, שמיישבים את המושב עד היום.
וצפון אפריקה חברים, זה כמובן מטבוחה, פרייקסה וכמובן המון המון קוסקוס, אז חפרתי טיפי ומצאתי עוד מילימטר מרובע של מקום לאכול.
האירוח היה מכל הלב - על השולחן חיכו לנו קוסקוס אלג`יראי עם מרק ירקות ליד, מרק חרירה, ברוסקטות ביתיות, מרק אפונה, מרק שעועית עם בשר ומרק אפונה עם קבנוס. טעמתי קצת ומהכל והכל היה טעים.
רותי, מבשלת מגוון סוגי קוסקוס ובתפריט שלה כמאה מאכלים ביתיים אותנטיים הנעשים בהקפדה ובחומרי גלם איכותיים מהגליל. לנו היא סיפרה שקוסקוס הוא מאכל של הודיה ושמחות והיא בחרה בהודיה תמידית על לידת בתה ועל הזכות שלה ושל גילי בעלה לעסוק במה שהם אוהבים, במה שהם טובים בו ובמה שמשמח אנשים.
השניים מארחים בביתם לארוחות צהריים וערב, ערבי תרבות והרצאות ומציעים אוכל מוכן ביתי לקחת הביתה.
שלומית זמיר - אבני חן
יח"צ. שולמית זמיר
בשולחן קטן בצד היו מונחים להן "אבני החן" מבחר פרלינים צבעוניים, יפהפיים במגוון טעמים שכמובן אי אפשר היה לא לטעום מהם, אני יודעת שאמרתי שהקוסקוס זה הדבר האחרון אבל לכו תתמודדו עם כל הטוב הזה.
צילום: שולמית עזר
ד"ר שלומית זמיר שפרשה מעבודתה בתעשיות הביטחוניות, היא זו שהקימה את בוטיק השוקולד הקטן ברגבה המספק תעסוקה לאחיה הנכה נפשית ולאנשים כמוהו יחד עם הנצחת שם אמה אודט.
במסגרת הפסטיבל רותי וגילי יארחו יחד עם שלומית לארוחת קדירה חורפית משובחת עם קינוח פרלינים בעבודת יד לצד סיפוריהם המרגשים על יזמות נשית.
יח"צ. פסוטה, צילום: אנטולי מיכאלו
מעיליא ופסוטה
בנוסף, במהלך הפסטיבל יתקיימו סיורים בכפרים מעיליא ופסוטה - היישובים הערביים היחידים בארץ שכל תושביהם נוצרים קתולים.
זה הראשון אגב קיבל את שמו בזכות אגנס לבית דה מיי שאותה נשא האציל ז`וסלין דה קורטניי לאישה. בראש הגבעה בכפר תוכלו להתרשם משרידי מבצר המלך בלדווין השלישי ומכנסיית מרים הקדושה, שנבנתה לפני כ–300 שנה.
יח"צ. אביבה ח`ורי, צילום: רונן מנגן במסגרת ימי הפסטיבל חרש הברזל ווליד ח`ורי יפתח את הסטודיו שלו להדגמות בעבודת הברזל לצד טעימת מתוקים לחג המולד, בעוד שאביבה ח`ורי מזמינה להתארח בביתה לארוחה חורפית באווירת הכריסטמס.
כל הסיורים, הסדנאות והארוחות מותנים בהרשמה מראש, אז לכו תעשו לכם חג ישראלי נוצרי בארץ...
פסטיבל חורף זמן גליל מערבי, ימים חמישי עד שבת, 15-17 בדצמבר. בהרשמה מראש. 072-3941110