צילום: אתר רשמי
יפן קורצת למערב
המודרניזציה ורסטורציית מֵייגִ`י של הוד מלכותו המיקאדו מוצוהיטו, שליט יפן מהווה מקור גאווה ליפנים, בעיקר משום שהן מסמלות עבורם את תהליכי התיעוש שעברה יפן בעקבותיהן, ושהציבו אותה כמעצמה שלטת באזורה בתוך דור אחד.
ספציפית שנת 1872, מסמלת את ראשית התקופה הנדונה, עם מספר אירועיים היסטוריים המשקפים את השינוי.
כך לדוגמה בשנה הזאת היתה יפן לראשונה בעולם שהקימה מערכת רכבות מהירות, ובאותה השנה גם חגג הקיסר מוצוהיטו את אירועי השנה החדשה וכמחווה לעולם המערבי אופיינו החגיגות הללו בסממנים אירופיים, שהבולט שבהם היה בכך שלראשונה מזה מאות שנים אכלו היפנים בשר באופן גלוי.
צילום: אתר רשמי אחד מהסממנים הבולטים לתקופה ההיא טמון בעובדה שיפן בשלהי המאה ה–19 וראשית המאה ה–20, נשאה כאמור עינייה לאירופה במטרה לחולל שינוי בכלכלתה.
מוצוהיטו שנאלץ להתמודד עם אתגרים רבים, ובראשם האתגר הבינלאומי, ביקש לבנות את הממלכה מחדש כיפן, מדינה לאומית ריבונית ואף אימפריה בפני עצמה, ולשם כך הוא ראה חשיבות עליונה בהכרת "סודות המערב".
בהתאמה, החל לפרוח ביפן בהשראת עולם המערב עושר של חיבורים עם המלצות לשמירה על תזונה נכונה, פעילות גופנית, תרגילי נשימה, רחצה בים ובמעיינות חמים ואף התפתחו אסכולות שלמות לטיפוח עור הפנים והגוף, חלקן מוכרות גם היום וחלקן נותרו בדפי ההיסטוריה.
שיסיידו- מבית מרקחת צנוע לענקית קוסמטיקה
בתוך כך, בשנת 1872 ארע תרחיש מעניין נוסף. ברובע גינזה שבטוקיו, נוסד בעידודו של המיקאדו לראשונה גם "בית המרקחת בסגנון מערבי" - SHISEIDO, שהוקם על ידי הרוקח הראשי של הצי הקיסרי היפני לשעבר, ארינובו פוקוהארה, וזה הפך לימים לחברת הקוסמטיקה הגדולה ביותר ביפן.
ארינובו פוקוהארה, מייסד שיסיידו. צילום: אתר רשמי
"שיסיידו" נחשבת בתעשיית הקוסמטיקה העולמית כמובילה בטיפוח העור וכמותג איתן ואמין, ששמור לו מקום על שולחן האיפור של נשים רבות ברחבי תבל. החברה גם נהנית מיתרון על יריביה המערביים בשווקים מהירי צמיחה כמו סין משום התפישה כי מדובר ביצרן אזורי שמכיר היטב את סוגי העור האסיאתיים.
המילה "שיסיידו", מורכבת משלוש הברות המסמלות שלושה ערכים משמעותיים המשקפים את ערכי המותג - (בית) DO (חיים) SEI (משאבים) SHI.
שמה של החברה הושאל משפט מוכר באי-צ`ינג ("ספר התמורות") של פילוסופיית הקונפוציאניזם הסינית שניתן לתרגם באופן חופשי כך: כמה נפלא הוא הכוח של כדור הארץ שממנו כל הדברים נולדים, או במילים אחרות - טיפוח אוצרות האדמה המאפשרים ומקדשים חיים, ומביאים לערכים חדשים.
הבושם Eudermine 1897, Eudermine 1918, צילום: אתר רשמי בראשית דרכו הציע בית המרקחת של פוקוהארה שני תכשירי טיפוח חדשניים שטרם נראו ביפן, האחד - מי פנים מלחלחים והשני - משחת שיניים. לצידם, הציע פוקוהארה שני מוצרים מסקרנים נוספים - גלידה וסודה, וכך היה הראשון להטמיע ולשווק אותם ביפן.
ב-1915 החל בית-המרקחת לייצר ולמכור "טוניק" לשיער, וכעבור שנה נוסדה באופן רשמי חטיבת הקוסמטיקה: המוצר הראשון שיוצר תחת חטיבה זאת היה פודרה צבעונית לפנים, ומיד אחריה הושקו גם סדרת תכשירים להבהרת הפנים ובושם - Camellia (קמליה).
הבושם Camellia, צילום: אתר רשמי
היום כוללת חטיבת הביוטי של החברה מגוון תכשירי טיפוח ותמרוקי איפור, והחברה פועלת גם בקטגוריות נוספות לרבות קו מזון עשיר, סוגים רבים של תה יפני ומוצרים נוספים.
צילום: יח"צ
150 שנות J-BEAUTY
בימים אלה מציינת חברת "שיסיידו" 150 שנה להיווסדה. תחילה כבית המרקחת שנוסד ב–1872 ושהפך בחלוף 49 שנים לחברת הקוסמטיקה המוכרת.
לאורך כל דרכה של החברה בזירה הקוסמטית בלט המחקר המדעי ביסוד תכשיריה ושמה הולך לפניה בכל הקשור ל"אומוטנאשי"- מונח יפני שכיח שנעשה בו שימוש תכוף בתעשיית השירותים המקומית המבטא את שלמות השירות לרבות הכנסת אורחים, מענה על צרכי הלקוח (או האורח) וירידה לפרטים שהוא עצמו לא העלה על דעתו - שלושה מנהגים שהם מקור לגאווה יפנית המתקיימים ללא ציפייה לתמורה.
פירוש המונח הוא "להסביר פנים", ומבחינתם של היפנים יש לגישה הקוסמטית הזאת חשיבות גדולה בעיקר משום שהיא מסייעת להם לחוש מוערכים ומכובדים יותר.
הסברת הפנים היפנית, אם כן, היא גם הרוח המנשבת מאחורי מערך שירות הלקוחות של מותג הפרימיום היפני "שיסיידו" - בכל מקום בו הוא פועל בעולם.
צילום: יח"צ
ב-1923, ייסדה "שיסיידו" רשת חנויות ביפן, כשקווי היסוד שלה כפי שנוסחו בימיה הראשונים מנחים את פעילותה גם כיום, ומתעדכנים ומתאימים עצמם ברוח התקופה.
בין קווי התפישה המרכזיים של המותג: חשיבות עליונה של איכות המוצר, כבוד לצרכנים, דבקות בניהול מוכוון-צרכן ו"ניהול מדעי המעוגן ברציונאליזם".
בנוסף, "שיסיידו" שמה דגש רב על שני פרמטרים מהותיים בתפישת הטיפוח היפנית - ניקוי העור וחידושו ושמירה והגנה עליו מנזקים סביבתיים, כשלחברה כ- 2380 פטנטים רשומים, 8 מרכזי מחקר ופיתוח ועשרות פרסים על פורמולות ומוצרים הפועלים בגזרות הללו.
שיסיידו, בית המרקחת בסגנון מערבי ביפן, צילום: אתר רשמי
לא בכדי רבים ממוצריה זכו במרוצת השנים בפרסים נחשבים, כש"שיסיידו" אוחזת במספר שיא של 29 פרסים לחדשנות מדעית שהוענקו לה על ידי פאנל של מדענים בעלי שם מהפדרציה הבינלאומית של אגודות הכימאים הקוסמטיים.
בדרך להפיכתה לחברת ענק, השתלטה "שיסיידו" לפני כעשור על החברה האמריקאית בר אסנצ`ואלס (Bare Escentuals) וזאת פועלת מאז תחתיה כיחידה נפרדת וכוללת את המותגים "ברמינרלס" ו"באקסם".
לפני מספר שנים רכשה גם את מצ`קו - חברה אמריקאית המשתמשת בטכנולוגיה וכלים דיגיטליים חדשניים כדי לספק לצרכניות מייק-אפ בהתאמה אישית.
צילום: אתר רשמי
הסינרגיה של הכלים הדיגיטליים של מצ`קו ויכולת המו"פ המופלאה של "שיסיידו" סייעו לה לחזק את המודל העסקי הלוכד מגמה צרכנית חשובה: פרסונליזציה והתאמה אישית של תכשירים קוסמטיים.
בבסיס פילוספיית המותג - ארבעה שלבים מהותיים באסכולת ה- J-BEAUTY הפועלים יחד עם העור כדי ליצור איזון מושלם ותוצאות נראות לעין.
זוהי גישה המתמקדת בשגרה ובמחקרים חדשניים ששורשיהם במסורת היפנית, המקדשת שגרת טיפוח מדויקת ומנימליסטית ושימוש במרכיבים טבעיים ייחודיים.
לישראל הגיעה "שיסיידו" לראשונה בראשית שנות ה-90 עם היבואן מולה-סנטר.
כעבור שנים אחדות ולאחר שנקלעה החברה לקשיים כספיים, זכתה בזיכיון המותג היבואנית לילית קוסמטיקה שמייבאת לישראל גם את לה פריירי, יובנה, פופה, פאיו, נארס, נוקס ועוד.