יח"צ. צילום: דניאל דורמאה
כשביקשו ממני לכתוב על ElseWhere - "מוזיאון שפתוח רק בלילה" הבנתי מיד שלא תהיה לי ברירה אלא להצפין לכיוון חיפה. נוח, לא נוח, אין שחרורים.
ElseWhere, למקרה שתהיתם הוא שיתוף פעולה בין קולקטיב אמנים, מעצבים ואנשי פסטיבל יחד שחברו למחלקת אימפקט של "קרן ריאליטי" והרימו יחדיו את מה שהם מתארים כ"ערב בילוי אורבני בארץ פלאות מממד אחר".
החוויה המסקרנת שוכנת במגדל הארמון, שבחיפה, מגדל שבבעלות "קרן ריאליטי".
זהו כידוע מגדל בן 18 קומות ברחוב הנביאים בשכונת הדר, הפועל במיקום שבו היה בעבר בית הקולנוע ארמון המיתולוגי, שהוקם בשנות ה-30 של המאה שחלפה והיה ידוע בשל גגו הנפתח והמבנה הארכיטקטוני בעל החזית העגולה שלו.
ב-1995 נהרס המבנה ההוא ועל חורבותיו הוקם המגדל הנוכחי – שבמשך שנים נחשב לאחד המגדלים הגבוהים בחיפה ובצפון ישראל.
יח"צ. צילום: ג`וד מוסקוביץ עתה, שלוש קומות במגדל המדובר, הוסבו לצורכי הקמת מיזם ElseWhere הנחגג בצורה שלא יכולה להיות צבעונית, ייצרית וסוחפת ממנה.
זהו למעשה מופע שמשלב קרקס, ריקוד ומוזיקה, בדמות מסע ורטיקלי רב ממדי דרך מנהרות לדים, דלתות סודיות, אינפיניטי בר, קרקס מייקרים, תיאטרון אימרסיב, רחבת ריקודים תלת-מימדית, תמנון ענק, מעליות דיסקו, מערת מוזיקה מנגנת ומרפסת על הגג הצופה לנוף עוצר נשימה.
רקדנים, מוזיקאים ואמנים נוטלים חלק במופע הזה שנע בתזזזזית כאוטית על הציר שבין מסיבה, קרקס, פעוטון ותיאטרון חי. זאת הפקה כל כך סססגונית ובלתי שגרתית מבית היוצר של גיא פלג היזם והמפיק של המיזם הזה.
יח"צ. צילום: ג`וד מוסקוביץ "קיבלנו 3 קומות בארמון המיתולוגי ל-100 ימים בלבד. הסיפור מאחורי המגדל הזוי בפני עצמו, שמיליארדר רצה לבנות מגדל כדי שיוכל לראות את הים ובסוף המגדל לא אוייש 20 שנה. המגדל נרכש על ידי קרן ריאליטי, וכך נוצר חלון הזדמנויות, אז לקחנו את קומות 14,17,18 לטובת המיזם", מספר פלג.
"בחרנו להפיק אירוע שיהיה שילוב של מועדון לילה ומוזיאון. פסטיבל ורטיקלי עם דלתות סודיות, מעליות הזויות ובניין שנסגר בלילה רק לבאי הפסטיבל המיוחד הזה. זה מתכתב עם מוזיאוני מרפי ותערוכות ואן גוך, פסטיבל וונדרלנד, מוסיף פלג וממליץ: "בואו, תראו ותבינו".
יח"צ . צילום: ג`וד מוסקוביץ ואכן, קצרה היריעה מלתאר את המופע הזה הפועל על מבקריו בכמה רמות תודעה – ממפגש עם חורף אפל וסוער, עד שמחת תנועה טהורה וקצב של מוזיקת אייטיז משובחת, לרבות תנועה, משחק, תאורה וכמובן מוזיקה – שהתאחדו לכדי חווית קראחנה בכחנלית בשיתוף הקהל, משהו שכבר נדיר למצוא בימינו באירועי תרבות.
נדמה כי הנחת המוצא של המפיק היא לייצר בהרשאת ז`אנר אמנות האימרסיב, תרבות בילוי מקורית שתהווה אופציית פנאי חדשה.
יח"צ. צילום: ג`וד מוסקוביץ
ElseWhere יפעל החל מחודש דצמבר למשך 100 לילות בימים חמישי, שישי ושבת בפורמט של שני מופעים. הראשון - יתחיל ב-19:30 ויסתיים ב-23:00. חלק זה של הערב מוגדר "כחווייה של אמנות, אוכל, אלכוהול וריקודים", בעוד שהחלק שני - הוא מופע לילה שיתחיל ב-22:00 ויסתיים ב-2:30 ויתאפיין יותר כמסיבה.
בשורה התחתונה אני נוטה להמר שהחוויה הזאת עשויה תוך שנים להפוך לתופעה עולמית שבה מבקרים במיזמים דומים יוזמנו להיכנס לחללים שבהם הם יוקפו באמנות, ויוזמנו להשתתף ובעיקר לצלם תוך וייב אמיתי של מופע קאלט.
ולי זה ממש מרגיש כמו משהו שיכול לרוץ שנים, בעיקר בערים שבהן הסצינה הבליינית ממילא כבר מפותחת.
יח"צ. צילום: ג`וד מוסקוביץ
יש ב-ElseWhere איזון מדויק בין משהו ביזארי ומוזר לבין משהו מאוד פופי ואינסטגרמי לכולם. זה מהלך על הגבול הדק שבין בידור להארדקור, ועתה באמת מעניין לבחון איך חיפה, הראשונה שמארחת לעת עתה את המופע המסקרן הזה - הולכת לעכל אותו...