בכניסתי לאירוע השקת תערוכת הפופ ארט של האמן הישראלי אזרבייג`אני רמי מאיר, שקיימה לשכת התיירות של אזרבייג`ן ATB, נתקלתי במספר שטיחים אתניים צבעוניים ויפהפיים, שהוצגו לצד מספר ציורים שהגדול והמרכזי שבהם מתאר שלוש נשים שסיקרנו אותי מאד. מי הן ומדוע הן מופיעות על השטיח?
האמן רמי מאיר, נולד באזרבייג`ן ב-1962 בשם רחמים מיגירוב. הוא חי לסירוגין ברוסיה ובישראל. הוא למד בטכניון לאמנויות בבאקו גילוף בעץ והתמחה בהטבעת דברי אמנות ותכשיטים בזהב, בכסף ובנחושת.
בנוסף, החל להתעניין בציור תחילה החל ללמוד בעצמו סגנונות ולנסות טכניקות ציור שונות ובהמשך שילב בעבודותיו מוטיבים מההיסטוריה של עמו - יהודי ההרים, הרי הקווקז ופאתי הקווקז, אותם לרוב הסתיר בעבודותיו נוכח איסורים והגבלות מן התקופה הסובייטית, שבה נאסר על אזכור מנהגים דתיים.
רמי מאיר ושולמית עזר. צילום: סוזן לויבתערוכה האמורה מוצגות שלוש מעבודותיו של מאיר שהפכו לשטיחים בעבודת יד, הודות למעורבותה של Azerkhalcha OJSC - חברת השטיחים הלאומית של אזרבייג`ן.
ונדמה כי מטרתו של מאיר כמו גם של לשכת התיירות הרשמית של אזרבייג`ן היא לתעד ולשמר את מה שהיה וגם מה שנותר מן הקהילה היהודית המצטמקת והמבודדת באזרבייג`ן.
אזרבייג`ן, ממלכה עתיקה שעברה לשליטה עות`מאנית, הפכה כידוע לחלק מברית המועצות ולבסוף המציאה את עצמה מחדש כמדינה עצמאית תחת שלטון אוטוריטרי. המדינה מהווה בית לכ-24,000 יהודים שהגיעו אליה מפרס במאה ה-13.
כ-4,000 מהם ממוצא אשכנזי ורובם מרוכזים בבאקו, השאר הם מה שמכונה "יהודים הרריים", ולהם מתברר מסורות תרבותיות, לשוניות ודתיות ייחודיות, הדומות לאלה של שכניהם המוסלמים. יהודי האזור אגב קיבלו את הכינוי "יהודים הרריים" משום שבעבר גרו ליד שאהדאג, אחת הפסגות ברכס הקווקז הגדול.
מאיר שהוריו גידלו אותו ברוח מסורות יהודי ההררים, הושפע רבות מחכמת העם היהודי הקדום, ממשלי שלמה המלך וחכמים נוספים, ואלו קיבלו אזכורים בעבודותיו השונות.
את ההשראות הוא שאב מחומר דוקומנטרי על החיים, חיי היום-יום, עיסוקיהם ואומנות, בגדים ותכשיטים של הקהילה היהודית, תוך שהוא מביא בעבודותיו ביטוי למאפיינים הייחודיים של היהודים ההרריים, ובהם תלבושות ותכשיטים מסורתיים, וכן חפצים טקסיים, כתבי יד וכתוּבּוֹת.
בתערוכה כאמור מוצג שטיח עליו מופיעות דמותן של שלוש נשים, שנארג עפ"י תמונה מ-1954 בה מופיעות נשים יהודיות שעבדו במפעל שמנה למעלה מ-100 עובדים רובם יהודים.
שטיח אזרבייג`ני על נושא הציור גן רימונים של רמי מאיר 2022, יח"צגם השטיח "גן הרימונים" מתייחס לציור של האמן בו חקר את סמליות הרימונים ביהדות-רימון כסמל לשפע, תרי"ג מצוות כמספר גרגירי הרימון וכסמל לראש השנה.
השטיח שמכונה "הכל יכול" מייצג את היקום (בעיגולים בצבעים השונים) וסביבו ממש כמו בציור של האמן מופיעה היהדות בשמונה עשר סמלים שונים (מגן דוד, מנורה,לוחות הברית, ספר תורה ועוד). מול השטיח המדובר מוצג הציור המקורי של האמן, הגורם להשתאות נוכח הדיוק שבהעברת היצירה לשטיח.
ד"ר אסמר אבדוליבה, מנהלת מיזם השטיחים של החברה הלאומית, הסבירה על מורשת השטיחים האזריים ואף הציגה את העבודות שהוצגו בחלל התערוכה תוך התייחסותה להתפתחות היסטורית בענף בתקופת הסובייטים, לפניה ואחריה.
שטיחים מתברר אינם רק גאוותם של הפרסים אלא גם של האזריים, והיום אף פועל בבאקו מוזיאון המעוצב כשטיח מגולגל,שבשלושת קומותיו מוצגים אלפי שטיחים מתקופות שונות, דרכם ניתן לתהות את ההיסטוריה של המדינה ולבחון את ההתפתחות בייצור השטיחים בעולם.
שטיח אזרבייג`ני על נושא הציור של רמי מאיר גובה שטיחים מקרסניה סלובודה 2022, יח"צד"ר אבדוליבה אף ציינה שזוהי הפעם הראשונה שיצא לדרך מיזם מאתגר שכזה, במסגרתו התבצעה העתקת ציורים והפיכתם לשטיח על כל המורכבות שבעניין מבחינת עיצוב, העברת הצבעים וטכניקת האריגה.
בערב ההשקה נכח השער לשעבר איוב קרא שהדגיש את שיתוף הפעולה הפורה בין אזרבייג`ן לישראל בתחומים שונים ואת הרצון שיהיו אף הם חלק מהסכמי אברהם. כידוע, ישראל היא אחת מספקיות הנשק הגדולות של אזרבייג`ן ואילו זאת האחרונה מייצאת לישראל נפט.
כיום ישנם באזרבייג`ן שבעה בתי כנסת פעילים, ובהם בית הכנסת האשכנזי הגדול בבאקו, בירת אזרבייג`ן, ואשתקד אף הושק כלאחר כבוד "מוזיאון היהודים ההרריים" בעיר קרסניה סלובודה השוכנת כ-40 קילומטרים מן הגבול בין אזרבייג`ן לרוסיה, ומונה כ- 3,500 נפש, רובם יהודים.