יח"צ. אדריכל: בועז שניר. צילום: רן ארדה
בשנים האחרונות מוקמות בארץ יותר ויותר בריכות פרטיות, והתחום מציע אינספור אפשרויות וחידושים.
את המספר הגבוה ניתן להסביר בעלייה ברמת החיים, שהובילה לעלייה באיכות הבנייה במרכזי הערים, שם נבנים כיום בניינים שיש בהם בריכת שחייה פרטית. זאת כמובן לצד פיתוח מואץ של פריפריה צמודת קרקע והתרחבות ענף התיירות. אך מתברר שגם הקורונה השפיעה ונדמה כי הסגרים והריחוק הפיזי עשו את שלהם - ובריכות השחייה הפרטיות, שהיו בעבר נחלתם של בעלי וילות מפוארות בלבד, הפכו לפתע מבוקשות מאוד.
"אין ספק שבריכה שחייה פרטית היא הלהיט החם של הקיץ שאחרי הקורונה", קובעת האדריכלית שירה מוסקל ממשרד "הלל אדריכלות", המתמחה בשיפוץ ובניית פרויקטים באזור השרון.
"בכל שנה בתקופת החורף מתקבלות אצלנו פניות רבות של תוספות בריכות שחייה בבתים צמודי קרקע, ולפעמים אפילו כבר עם סוף הקיץ, מתחילות בקשות של לקוחות להוסיף בריכות שחייה. הנכס הופך למכיר יותר, מבוקש יותר וגם מעלה את השווי הנדל"ני שלו. זהו מוצר מבוקש ונדרש היום בשוק הפרטי במדינת ישראל".
יח"צ. אדריכל: בועז שניר. צילום: רן ארדה
אבנר צדוק, מנכ"ל ובעלים של חברת פלגים, המתמחה בתכנון ועיצוב בריכות מסכים ומציין כי "בשנה שעברה דיברנו על עליה של 25% בביקוש לבניית בריכות פרטיות בבתים ונדמה שהשנה המספר הזה רק הולך לגדול". ישראל לדבריו נחשבת "למעצמה עולמית בתחום הבריכות הפרטיות".
מוסקל: "בריכת שחייה מעלה באופן משמעותי את ערך הנכס. עלות בריכה ממוצעת היום נעה בין 100,000-300,000 ₪ כולל חדר מכונות וכל העבודה הנדרשת מסביב, והשבחת הנכס היא בין חצי מליון - למיליון שקלים, תלוי בגודל ובאיכות הבריכה. גם בתחום השכירות, אפשר לדבר על הפרש של עשרות אלפי שקלים כשמדובר בהשכרת בית עם בריכה וגם על קהל היעד השונה שדירה כזאת מושכת אליה".
שלב 1 - ההחלטה
השיפורים הטכנולוגיים בתחום הבריכות, הביאו לתיעושן ולהוזלת מחירן של בריכות מוכנות מראש, ללא צורך בחפירה, יציקת בטון וקבלת היתרים מהרשות העירונית, וכך החלום הרטוב על בריכת שחייה פרטית, הפך למציאות בת השגה, ונדמכה כי למרות שעדיין לא מדובר בפרויקט השווה לכל כיס, ככל שחולף הזמן - הקמת בריכת שחייה פרטית הופכת נגישה יותר.
כמובן שלפני שמתחילים בתכנון, חשוב להחליט לאיזו מטרה רוצים את הבריכה: למסיבות תוססות, לשחייה ספורטיבית, לשעשוע משפחתי, לטיפול הידרותרפי, או פשוט להתבוננות רוגעת ושלווה.
ההחלטה - היא שתקבע למעשה איזו בריכה תוקם, מה תהיה צורתה, באיזה חומרי חיפוי, תאורה וצמחייה תשתמשו וכמובן מה יהיה העומק שלה.
מוסקל מציינת כי בתחום היום ישנם סוגים שונים של בריכות: החל מבריכת קימרים, דרך בריכות מתועשות כמו intex, בריכות מבטון, בריכות גלישה, בריכות אינפינטי ובזמן האחרון פופולריות לטענתה גם שכשוכיות - בריכות רביצה של מים בעומק 30-40 ס"מ לצורך רענון ופינוק.
"כאשר פונים למשרדנו לייעוץ לגבי רכישת קרקע או שיפוץ נכס, נשאלת השאלה – האם אכן ניתן ליישם בנכס בריכה? האם ניתן להגדיל את הבריכה הקיימת? הבריכה הפכה להיות שיקול חשוב ומשמעותי".
יח"צ. אדריכל: שחר פרנס. צילום: אורן אלון. בריכה - פלגים
שלב 2 - הצורה
בריכה היא אלמנט בולט מאוד. היא מחזירה אור ומרצדת, צבעיה הכחולים מושכים את העין, ובמקרים רבים אף מתרכזת סביבה הפעילות בגינה או בגג, לכן הצורה שלה מהותית מאוד.
אדריכלים משתמשים פעמים רבות בבריכה כאלמנט המקשר בין פנים הבית לחוץ, אלמנט שלעתים אף חודר לתוך חללי הדיור.
שלומית זלדמן, בעלת משרד לתכנון, אדריכלות ועיצוב מבארת: "פרויקטים רבים שתכננתי, נסובים סביב הבריכה. נושא שכמעט ולא היה עולה בשיח עם הלקוחות, עד לפני שנה-שנתיים. התכנון של הפרויקט, בין אם מדובר בבנייה או שיפוץ, נעשה עם חשיבה מעמיקה סביב גודל הבריכה, וכל הפינוקים שמסביב לה.
הבריכה נעשתה אלמנט דומיננטי מאוד. יש לי לא מעט לקוחות שהפנייה הראשונית שלהם והרעיון לשפץ את הבית הגיע רק בגלל הרצון שלהם להגדיל את הבריכה הקיימת, או להוסיף בריכה לנכס הקיים או זה שרכשו. חשוב מאוד שאת בנית הבריכה יעשה קבלן מקצוע עם ניסיון בבניית בריכות וכזה שהוכיח את עצמו לאורך זמן וכמובן נדרשות בדיקות וליווי הנדסי שיפקח על העבודה שמתבצעת כמו שצריך. דליפות מים מעבודה לא טובה היא בעיה שקשה מאוד לתיקון הדורשת את ריקון המים ברוב המקרים".
יצוין כי היום מקובלת בעיקר הקמת בריכה מלבנית, וצורות אמורפיות חופשיות נדירות יותר. הדגש הוא בעיקר על אלמנט האורך על חשבון הרוחב, על מנת שהבריכה תוכל לשמש לשחייה. זאת כמובן לצד בריכות אקולוגיות, שתכליתן שונה. הן מדמות מעיינות או נחלים בטבע, ולכן בנויות בצורות זורמות, ולצדן סלעים וצמחיית מים, שמעבר ליופיים משמשים גם כפילטר לניקוי טבעי.
"הזינוק בביקושים מביא עימו המון חידושים", מוסיף צדוק ומסביר: "תחום הבריכות ממשיך להתפתח והיכולת ורמת הביצוע רק ממשיכות לעלות. אחד הטרנדים הבולטים ביותר כיום זה עיצוב באבן בבריכות. בריכות הגלישה ממשיכות להיות הפופולריות ביותר בישראל. אלו הן בריכות שיש להן תעלה היקפית שתפקידה לאסוף את המים הזולגים מהן וכך מתקבל אפקט מיוחד של גלישת הבריכה אל האופק והשתלבות ייחודית בנוף ובחצר".
עוד מוסיף צדוק ומציין כי מרבית הבריכות שנבנות היום בישראל הן בריכות בטון שנחשבות לאיכותיות ביותר בזכות צורת הבנייה המסודרת, שנשענת על יסודות יציבים מיציקות בטון. "בריכה מסוג זה מאפשרת תכנון ועיצוב בהתאם לדרישות הלקוח ובהתאמה מלאה לנתוני הסביבה", הוא אומר.
יח"צ. אדריכל: שחר פרנס. צילום: אורן אלון. בריכה - פלגים
שלב 3 - תחזוקה
הטיפול הקבוע בבריכה מבוסס על שיטות טיהור המבוססות על כלור, והשיטה המועדפת היום היא אלקטרוליזה של מלחים, שבה, שלא כמו בשיטות הכלור הוותיקות, ריח הכלור מופחת, לרווחת הציבור החושש מסרטן או מגירויי עור או עיניים, מה גם שמחירה זול לטווח ארוך. כמובן שחשוב שהמים בבריכה לא יעמדו, ותהיה תחלופת מים תמידית.
"הישראלים מבקשים רמה גבוהה מאוד של מוצר ולכן הם מושכים לכיוון בניית בריכות מעוצבות, ברמת המוצר הגבוהה ביותר ובאיכות הבנייה הטובה ביותר. החדשנות ניכרת גם בהקפדה על איכות המים. אנו בונים היום מערכות, שכוללות תהליכי סינון וטיהור מאוד קפדניים, כדי להבטיח שמירה על מים נקיים, למרות הטמפרטורות הגבוהות", מדגיש צדוק.
בונים בריכה? כללי בטיחות
החלטתם לבנות בריכה? ישנם כללי בסיס שעליכם לאמץ בכל הנוגע לבריכת שחייה פרטית.
ראשית הבריכה חייבת להיות מגודרת באמצעים שימנעו גישת ילדים אל שפת המים. הגידור צריך למנוע באופן פיזי את האפשרות לטפס מעליו, לזחול מתחתיו או לעבור דרכו. בנוסף, כאשר הגידור קבוע - יש להתקין בשער הכניסה מנעול עם אפשרות לנעילה אוטומטית וזה צריך להיות מוגבה מעבר להישג ידם של ילדים. כמו כן, על שערי הכניסה לבריכה ועל דלתות גישה לבריכה יש להתקין אזעקה קולית שתפעל כאשר הדלתות נפתחות באופן לא מבוקר.
צדוק: "בריכת שחייה חייבת להיות מגודרת על פי החוק וצריך להתקין בה ריצוף מונע החלקה בתוך הבריכה ובהיקף של לפחות מטר מסביב לבריכה. בכדי לבנות בריכת שחייה חייבים היתר בניה מול הרשות. מבחינת אקוסטית חדר המכונות של הבריכה מוכרח להיות תת קרקעי עם כיסוי אקוסטי".
ההמלצה בטיחותית נוספת לדבריו היא שהבריכה תחופה בצבעים בהירים ולא כהים כדי לראות את הדמויות במים.
"אם בעבר הסטנדרט היה לחפות בריכות בפסיפס, הרי שבשנים האחרונות ישנה נטייה למשטחים גדולים המדמים מראה טבעי בשילוב עם מראה המים. בריכות בחיפוי אבן אפורה או גרניט פורצלן או דמוי חול ים היום מאוד מקובלות. ההשראה וההשפעה מגיעה מהישראלים ששהו בחופשות בחו"ל, בריזורטים במלונות טרופיים ואפילו בריכות יווניות לבנות מבטון לבן. בריכה מזכירה לאנשים את הנופש האחרון שלהם והם רוצים להכניס את החופשה הביתה", הוא מסכם.
ואם גם לכם אין (עדיין) מספיק כסף לבניית בריכה, תתעודדו, אתם תורמים את תרומתכם האקולוגית הגדולה ביותר, ובמקום להשתכשך בבתכם הפרטי בבריכה הקטנה שמורה לכם הזכות לצאת לים, למעיינות או לכנרת ולהשתכשך שם עם עמך ישראל, זאת בתנאי שיישאר משהו מהם...
אז במחשבה נוספת, אולי בכל זאת כדאי להתחיל לחסוך להקמת בריכה פרטית, רק למקרה שעוד כמה שנים לא יישאר כלום מהבריכות הטבעיות, למשל כמו ים המלח...