צילום: רון פלד
רמלה הממוקמת במרכז הארץ היא למעשה עיר עתיקה שיש בה הרבה פנינות שנשמרו מתקופות שלטון מוקדמות יותר, כמו למשל המסגד הגדול שבנוי על בזיליקה עתיקה, מוזיאון רמלה השוכן במבנה היסטורי נאה מ-1922 ששימש את עיריית רמלה בימי המנדט הבריטי, הכנסייה הפרנציסקנית מן המאה ה-15 ובריכת הקשתות, מאגר מים קטן, ריבוע שצלעו 20 מטר בלבד, המושך מדי שנה מבקרים רבים המבקשים להציץ אל העולם שקדם פה לחיים העכשוויים, וכיוון שהמקום כ"כ מיוחד הוא מארח מדי פעם מייצגים שונים, גם של סאונד.
במהלך ששת החודשים הקרובים (עם אופציה להארכת משך התצוגה) מתארח בבריכה האמן דור זליכה לוי עם מיצג וידאו וסאונד, "בבואה", שהקמתו ארכה כשנה בשל האתגרים הכרוכים בעבודה במבנה היסטורי, בין השאר יבוא ציוד מקצועי מחו"ל ותכנון מתקנים ייחודיים.
התערוכה, הנחשבת לפרויקט האמנות העכשווית הראשון שנוצר במקום, הוקמה ביוזמת עיריית רמלה, קרן רמלה והמרכז לאמנות עכשווית רמלה, ואוצרת התערוכה היא ד"ר סמדר שפי.
צילום: רון פלד הבריכה, הוקמה ב-789 בימי החליף הארון אל ראשיד והיא ניזונה ממוביל מים שהגיע מגזר. בביקור הקודם שלי בבריכת הקשתות הייתי תלמידת בית-ספר יסודי, אי שם בשנות ה-80 ובזיכרוני היא נצרבה במקום מצחין. אלא שבמרוצת השנים היא שופצה, ועתה היא שמורה היטב, נטולת ריח בעיקר מוארת בתאורה מרהיבה ודרמטית שמעניקה למקום איזו הילה מיסטית.
בהגעה לבריכה תרדו כברת דרך של מדרגות וכבר בירידה תחושו באווירה הקסומה, השמש המציצה מן החריצים שבתקרה משתקפת על המים ונזרקת לכל עבר, מה שמוסיף נופך של מסתורין למקום, מוזיקה מהרמקולים חודרת לאוזנינו ומוסיפה לאווירה והנה גם סירה שמחכה לנו.
חמישה חמדמודים עם אפס יכולת בניווט באמצעות משוטים, מתיישבים כמעט מתהפכים בגלל חוסר איזון ועטים על המשימה, לנווט בין המיצגים וקטעי הווידאו המקיפים אותם. בהחלט חוויה ייחודית, כמו מסע תרבותי החושף את חלל הבריכה במלוא הדרו.
צילום: רון פלד את השייט והמיצג שיצר האמן דור זליכה לוי, מלווים שירים ערביים פופולריים, שפייטנים יהודים חיברו להם מילים בעברית, פיוטים העוסקים בהבעת אהבה לאל ובכיסופי גאולה. השירים בערבית הם שירי אהבה, המזוהים בביצועם של מוזיקאים בולטים כמו פיירוז וצבאח פח`רי. אלה בוקעים משמונה רמקולים שנתלו מתקרת הבריכה, ומשרים אווירה רגועה.
על הקירות מוקרנים דימויים מעוגלים שמקורם בכלים מוזיקליים עתיקים שצולמו בזמן הנגינה עליהם: עורות המתוחים על גבי תופים וכן עיטור שמקורו בפתח תיבת התהודה של כלי המיתר עוּד. האקוסטיקה של הבריכה מיוחדת ונותנת פן אחר לצלילים הנשמעים מכל עבר.
בבריכה, שלושה טורי עמודים בנויים אבן ובכל טור חמישה עמודים שנושאים את הקשתות המקומרות שמעליהם בנויה התקרה. אור יפה כאמור חודר דרך כמה מרובעים בתקרה ותורם לאווירה הכללית של המיצג.
צילום: רון פלד אולם בתוך כל הקסם הזה היו כמה מגרעות. ראשית, חתירה היא לא הצד החזק שלנו היא לא צד בכלל, זה היה משעשע שלא לומר קורע מצחוק על גבול המפריע, אלא שאנחנו מצאנו את עצמנו מסתובבים סביב עצמנו בניסיון לתפוס מיצג כזה או אחר לפני שהוא נגמר, לכן לא היה ברור מדוע לא הוסיפו את הקרנת המיצג על יתר הקירות, נדמה היה שיש בקושי שלוש נקודות של המיצג כאשר המקום מאפשר הרבה יותר, מה שהיה מעצים עוד יותר את החוויה.
המקום יפהפה ובאמת שכל תוספת קטנה היתה מעצימה את החוויה, גם כשלא יודעים לחתור, זו בכלל לא הנקודה, אבל המיצג היה מעט מדי לתחושתי.
דבר נוסף שהיה לי חסר זה כניסה מזמינה יותר, אמנם הכניסה הראשית בשיפוץ ועדין הייתי שמחה אילו היינו מקבלים הסבר קצרצר בכניסה ואפרופו הסבר, לתשומת לב קברניטי המקום בשום מקום גם לא היה כתוב שהמיצג הוא של האמן דור זליכה לוי, גם לא שם התערוכה או כל מידע אודותיה.
דור זליכה לוי. צילום: הילה עידו אז הנה קבלו, דור זליכה לוי (32) הוא אמן וידאו וסאונד, מרצה באקדמיה בצלאל העוסק גם בחינוך במסגרות קהילתיות שונות, המרבה לעסוק בנושא הזיכרון הערבי־יהודי. בשנים האחרונות הוא הספיק לזכות בכמה פרסים, בהם פרס האמן הצעיר של משרד התרבות ופרס "זום" לאמן צעיר. בעבר יצר תערוכה וירטואלית של מבנה בית הכנסת "מגן אברהם" שהופגז בביירות, בירת לבנון.
כבר בתקופתו כסטודנט במדרשה היתה זיקתו של דור זליכה לוי לנושא הערבי-יהודי גבוהה. בעבודת הגמר שלו הוקרנו שתי רוזטות גדולות על התקרה, שצולמו מתוך תיבות התהודה של עוד ולאוטה, לצד סרטון שזכה לשם"עיוני", ובו מצלמה חולפת במהירות באופן אופקי על פני גדר ההפרדה העוקבת אחר רצועות של פוסטרים שהודבקו על החומה, כתוב בהם "אהבה" בערבית, ועבודת וידאו בה נשמע הפייטן זיו יחזקאל מבצע את השיר המצרי "נבטידי מנין אל חיקאיה".
גם ב"בבואה" עוסק דור זליכה לוי בשימור ועיבוד זיכרונות אישיים וקולקטיביים. קולות נשכחים מתעוררים לחיים ומושמעים מחדש באופן המאפשר האזנה, הקשבה והתמסרות באופן המאיר שורה של חיבורים ומפגשים: בין מוזיקה יהודית לערבית, בין תחושות כמיהה רוחנית וארצית, בין עבר והווה ובין כל אחת ואחד.
מחיר: 25 שקל - מבוגר, 20 שקל - ילד
בריכת הקשתות - ההגנה פינת רחוב טרומפלדור, רמלה. 08-9216873