צילום: גלי מרגלית
צפת היא העיר הגבוהה ביותר בארץ. תמצאו בה בתי אבן עתיקים, קברי צדיקים, עצי תאנה עמוסי פרי, גלריות אמנות עם שלטים מפוסלים, פסלים וציורים ואוויר פסגות נעים אפילו בחום הלוהט של יוני-אוגוסט.
זה לא מספיק לכם?
ובכן, בצפת תוכלו גם לספוג בקלות מאווירת המאה ה-16 בגרסתה הגלילית עם שמות כמו האר"י הקדוש ורשב"י הנישאים באוויר, ולחיות שוב את הלאדינו ששלט בעת ההיא בעיר בתחומים רבים, בשירה ופיוטים בבתי הכנסת, בלבוש, במאכלים ובתרבות בכלל.
קיץ צפתי: פסטיבל הלאדינו ופסטיבל הכלייזמרים
בנוסף, מציעה העיר צפת שפע של מסלולים קצרים לאתרים מסקרנים ומתקיימים בה כאמור גם שני פסטיבלים אהודים, שהשנה יתקיימו תחת מיתוג אירועי הקיץ של העיר עם הסלוגן "ששת ימי הפליאה" - שלושה ימים של פסטיבל הלאדינו (5-7 ביולי) ושלושה של פסטיבל הכלייזמרים (9-11 באוגוסט).
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
מזה שלושים וחמש שנה מצפינים אלפי אנשים בחודשי הקיץ לעיר, כדי לחזות בפסטיבל הכלייזמרים. הפסטיבל, שהפך למסורת, מארח מדי שנה את גדולי הכלייזמרים וזמרי המוזיקה היהודית מרחבי העולם, וגם השנה יתקיימו ברחבי העיר, הופעות מוזיקה רבות בפינות חמד חביבות.
בין האמנים הצפויים להופיע השנה תוכלו לראות את בניה ברבי, עקיבא, נתן גושן, אמיר דדון, תיסלם ועידן חביב וכמובן, גם הרכבי כלייזמרים רבים.
פסטיבל הלאדינו מחייה את "תקופת הזוהר" הנחשבת ל"תור הזהב" של צפת, כאשר תחת שלטון האימפריה העות`מאנית ולנוכח התיישבותם של רבים ממגורשי ספרד בצפת – הפכה העיר לקוסמופוליטית, פיתחה חיי קהילה וכלכלה ענפים והתבלטה ביצירת חיי רוח ייחודיים.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית בין האומנים שישתתפו השנה בפסטיבל: יהורם גאון, רותם כהן, גליקריה, טריפונס, לאה שבת, תזמורת סימפונט רעננה במופע מיוחד עם זמרי לאדינו, דורית ראובני ויענקל`ה מנדל, התזמורת האנדלוסית במופע משותף עם שלמה יידוב ומור קרבאסי, שולי נתן, דגנית דדו וינית אסולין במופע פולקלור לאדינו.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
בצפת שלושה בתי כנסת עתיקים שהפכו למוקדי תיירות. בית הכנסת אבוהב, בית הכנסת האר"י הקדוש ובית הכנסת רבי יוסף קארו, בשלושתם תוכלו ליהנות מהצבעים, מהאיורים על הקירות, מפיתוחי האבן וההיסטוריה המופלאה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
כמו כן, מומלץ לבקר בגן המצודה המשקיף על העיר, שם ברחבה מרוצפת, מוגבהת ומוקפת בחומת אבן תתקלו באובליסק, עמוד אבן גבוה שבסיסו רחב והוא הולך וצר כלפי מעלה עד קודקודו המחודד שהוקם לזכר הנופלים בשחרור העיר במלחמת העצמאות. בחזית העמוד ארבעה סמלים, מלמעלה למטה: סמל ההגנה, סמל הפלמ"ח, סמל מגיני צפת וסמל צה"ל.
אגב, ממש מתחת למצבה חבויה לה מערה מסתורית ששווה לכם להיכנס לתוכה...
צילום: גלי מרגלית
לבנות ולהבנות: מסע לצפת של המאה ה-16
לוקשיין חובה נוסף הוא ביקור במרכז המורשת לבנות ולהבנות המציע מסע תת קרקעי חוויתי במנהרות שנחשפו מתחת לרצפת העיר העתיקה של צפת מתקופת "תור הזהב של צפת" זו שטרם רעידת האדמה שיצרה למעשה עיר על גבי עיר.
צילום: גלי מרגלית
בסיור תוכלו לחלוף במסלול של 180 מטר דרך חללים ובורות מים שנבנו במאה ה 16 ומציגים את צפת מתקופת שגשוגה הכלכלי והרוחני, לבקר באתר "בית הקהל" - שריד של שכונה עתיקה וגם להתרשם מטאבון עתיק ששימש להכנת לחם אך היתה לו מתברר פונקציה נוספת...(לכן ותגלו).
צילום: גלי מרגלית. Bella Cafe צילום: גלי מרגלית. Bella Cafe
צפת מהווה גם מוקד משיכה קולינרי מסקרן. אם מזדמן לכם להגיע לעיר, פתחו את הבוקר שלכם ב-Bella Cafe (ארלוזורוב 2) שם תמצאו מגוון לחמים בעבודת יד בשיטות מסורתיות על בסיס מחמצות שונות לצד מאפים (הפיצה וואוו) מתוקים ומלוחים אף הם בעבודת יד כמו גם סלטים טעימים ומשביעים.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית בצהריי היום תוכלו להתענג על מטעמיה של שרון יואב שהקימה את מסעדת "בית העוגות" - במבנה קשתות עתיק ברחוב מונטיפיורי. שם בין הקירות העתיקים היא מגישה תפריט עם ארוחות עשירות, מטבלים שהיא עושה בעצמה, וכמובן מגוון קינוחים מעשה ידיה.