צילום: גלי מרגלית
כשמדברים על הגנה מפני קרני השמש, כדאי לדעת כי אין תכשיר שמספק הגנה מוחלטת, ולכן השימוש בתכשירים להגנה מפני השמש צריך להיות קפדני ומודע, אפילו אם משתמשים בתכשיר עם מקדם גבוה במיוחד.
כמובן שחשוב להשתמש בתכשיר בצורה נכונה - יש למשוח אותו על העור זמן מה לפני ההיחשפות לשמש, משום שתכשירי ההגנה הופכים לפעילים רק לאחר כרבע שעה לערך ממריחתם.
בנוסף, בניגוד לתכשירי הקוסמטיקה השונים, מהם רצוי למשוח רק כמות זעירה, שהרי מתכשירי ההגנה מהשמש מומלץ דווקא להשתמש ביד נדיבה.
צילום: גלי מרגלית אינדקס הקרינה ופקטור מקדם ההגנה
חשוב מאד להקפיד על משיחה חוזרת של הגוף והפנים לאחר הטבילה במים ולהתייחס לשני פקטורים:
הראשון - אינדקס הקרינה, ציון שאומץ על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO), המשקף את עוצמת הקרינה המזיקה שמגיעה לקרקע (מדרגה 8, הנחשבת ל"קרינה גבוהה מאוד", הארגון ממליץ להישאר בצל).
השני - דרגת ה-SPF (ראשי תיבות – Sun Protection Factor) במוצר - מדד לקביעת ההגנה של תכשירי ההגנה שנועד לסייע לחשב לכמה זמן נהיה מוגנים כאשר אנו נחשפים לשמש כשגופנו מרוח בתכשיר.
כמו כן, חשוב להבחין בין הסוגים השונים של קרני השמש. כשמדברים על קרינת השמש מתייחסים לקרינת UVA , UVB ו- UVC.
הקרניים המסוכנות הן קרני האור האולטרה סגוליות, ה-UVA (הארוכות) וה-UVB (הקצרות), שהן האחראיות העיקריות לנזקים בעור בטווח הקצר ובטווח הארוך.
קרני ה-UVB הן קרניים בעלות עצמה רבה האחראיות לנזקים המיידים הנראים לעין. החדירה של הקרניים האלה שטחית יותר והנזק שהן גורמות מוחשי וחזותי (למשל האדמת העור עד כדי צריבה וכווייה הגורמת להתקלפותו), אך אם לא נזהרים הן עשויות להוביל גם לנזקים ארוכי טווח.
קרני ה-UVA נחשבות לקרניים מסוכנות יותר משום שהן חודרות עמוק לתוך העור ואינן מותירות סימנים נראים לעין, המאפשרים לזהות מיד את הנזק ולטפל בו. השפעתן המצטברת עשויה לגרום להזדקנות מוקדמת של העור ולהוביל למלנומה (סרטן העור). הסוג השלישי של הקרניים – UVC – לא מגיע אלינו.
צילום: גלי מרגלית נתוני ה-SPF המופיעים על התכשירים השונים מחושבים לפני תנאי מעבדה שבהם הנבדקים נמרחו בכפית קרם לפנים, לצוואר ולידיים.
כך לדוגמה עם מקדם הגנה SPF 15 נהיה מוגנים למשך פרק זמן הארוך פי 15 מהזמן שהיינו מוגנים בלעדיו (ההגנה משמעה שהעור לא יאדים בשמש).
כלומר, אם בדרך כלל אתם נשרפים בשמש תוך חמש דקות, הודות לתכשיר זה יקרה כעבור פי 15 זמן, כלומר לאחר 75 דקות. אולם אם חשבתם בטעות כי הגנה עם SPF 30 היא יעילה כפליים מההגנה שמספק תכשיר בדרגת SPF 15 - טעיתם. SPF 30 מסנן 97% מקרינת ה-UVB, לעומת 993% קרינת UVB שמקנה תכשיר SPF 15.
כך או כך, חשוב לציין כי כבר לפני שנים הגביל ה-FDA (מנהל המזון והתרופות בארצות הברית) את רמת מסנני ההגנה המותרת לכיתוב על התכשירים השונים עד לערך מקסימלי של SPF 50. מעבר לכך אין שום משמעות בפועל ל"הגנה" הנוספת שהתכשיר מספק.
איך בוחרים תכשיר הגנה שמתאים לעור?
הבחירה תעשה על פי רוב בהתייחס לגוון העור, לסוגו, למשך השהייה בשמש ולסוג הפעילות המתוכננת.
עור בהיר מאוד עשוי להיכוות בקלות ובדרך כלל אינו משתזף ולכן מומלץ לבעלי עור שכזה השימוש בתכשיר SPF 50 . לסוג עור בינוני שכן משתזף ועשוי להיכוות מומלץ תכשיר הגנה של SPF 15 או SPF 30 ואילו לבעלי עור בינוני כהה המשתזף בקלות רצוי להשתמש בתכשיר בדרגת SPF 15.
צילום: גלי מרגלית כימי או מינרלי?
סוגיה נוספת שיש לתת עליה את הדעת היא החומרים הפעילים שבתכשירי ההגנה השונים והבחירה בין מקדם הגנה כימי למסנן מינרלי.
הראשון, פועל כאמור בשיטה הכימית. מולקולות המשולבות בתכשיר בולעות את הקרינה המסוכנת והופכות אותה לאנרגיה בלתי מזיקה לתא. לחומרים אלה נדרש זמן להתמזג עם העור ולכן הם אינם פועלים מיד.
אחיו בגזרה המינרלית (אבץ אוקסיד וטיטניום דיאוקסיד) חוסמים ודוחים את הקרינה, הם משקפים את הקרניים וגורמים להחזר שלהן ולפיזורן – ממש כמו מראה וכך למעשה מונעים מהן להיכנס לעור בצורה פיזיקלית.
לשני סוגי החסמים יש יתרונות וחסרונות. הכימיים הם חומרים ממשפחת האוקסיבנזון (אפשר לזהות אותם בקלות ברשימת המרכיבים של המוצר עם מרכיבים עם הסיומת .(BEZONE הם מעניקים הגנה טובה אך יש מתברר סוגי עור שרגישים להם ומגיבים בגירוי.
חסמי השמש המינרליים גורמים להרבה פחות גירוי לעור, אך הם יקרים יותר, הם דביקים ופחות נעימים למריחה ונוטים לצבוע את העור בגוון לבן מובהק ובוהק.
ההבדל בין הטכנולוגיות נעוץ גם בחומרים הפעילים. בין המרכיבים השנויים במחלוקת בגזרה הכימית ניתן למנות את האוקטוקרילן, שנמצא בסוגים רבים של מוצרי הגנה מהשמש, לרבות במותגים הפופולריים הנמכרים בישראל.
מתנגדי התכשירים מבוססי אוקטוקרילן טוענים שהתכשירים שבהם נמצא הכימיקל הזה עלולים להכיל בנזופנון, תרכובת שנחשדת כקרצינוגן שעלול להוביל לשיבושים בהפרשת אסטרוגן (פעילות הורמונלית) ולגרום לסימני התבגרות מוקדמים ולפגיעה בתפקוד איברי הרבייה.
רכיב בעייתי נוסף הוא האוקסיבנזון, שקשור לבנזופנון ואוקטוקרילן, מדובר באחד ממסנני הקרינה הכימיים הנפוצים, המהווה חומר הדברה קטלני לשוניות האלמוגים.
חשוב להדגיש כי העובדה שעל חלק ניכר מתכשירי ההגנה מצוין היום שהם "ללא אוקסיבנזון"; אינה מעידה בהכרח שאין בהם חומרים אחרים ממשפחת האוקסיבנזון, כך שאם אתם חפצים בתכשיר מינרלי טהור, עליכם לוודא שהוא נושא את הכיתוב "100% מסנני קרינה פיזיקליים/מינרליים".
כימי או מינרלי, ארגוני הבריאות ורופאי העור ממליצים להקפיד להתמרח שוב ושוב כל שעתיים במהלך חשיפה לשמש.
בישראל הנמצאת בצמרת המדינות שבהן נפוצים נגעי עור, עם שיעור מלנומה גבוה מיוחד, ההמלצה היא גורפת. ולמרות זאת יצוין כי תכשיר הגנה מוצלח ככל שיהיה אינו אמור להיות קו ההגנה הראשון מפני השמש; ההגנה הטובה ביותר מפניה היא כמובן הימנעות מחשיפה ממושכת אליה ואימוץ פרטי לבוש ייעודיים וכובע המספקים אף הם הגנה כלשהי.
ערך מוסף
תכשירי הגנה מהדור החדש כבר אינם מסתפקים רק בהגנה מפני קרני ה-UV ומרחיבים אותה גם להגנה מפני קרינת IR (קרינה תת-אדומה) שחשיפה קצרה אך אינטנסיבית לה עשויה לגרום לכוויות בעיקר באזורים רגישים בגוף ולתחושת צריבה ואדמומיות, וכן להגנה מפני רדיקלים חופשיים, על ידי שימוש במקדמי הגנה כימיים ופיזיים משופרים בשילוב עם חומרים נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים).
התכשירים להגנת העור מהשמש מוצעים במגוון רחב של מצבי צבירה, מרקמים ומארזים – מקרמים ושמנים, דרך תחליבים וג`ל ועד לתרסיסים שקופים. הבחירה כאמור תלויה בתפישה, בהרגלים ובטעם האישי של כל המשתמש.
חדש על המדף
יח"צ (רייבנבך) לה רוש פוזה
ANTHELIOS Anti-Shine gel cream, קרם ג`ל לפנים להגנה מהשמש עם SPF50+ להפחתת מראה ברק בעור. מהווה פתרון לבעלי עור שמן הנוטה לפצעונים, מפחית מראה ברק בעור באופן מיידי ומעניק לעור גימור מאט.
בבסיס התכשיר חלקיקי מיקרו AIRLICIUMTM המעניקים אפקט מאט לעור. המוצר מתאים לעור רגיש, היפואלרגני, מתאים לשימוש יום יומי. נון-קומודוגני. נבדק דרמטולוגית. אינו משאיר סימנים לבנים וללא בושם.
מחיר: 99 ₪. ל-50 מ"ל, בבתי המרקחת.
יח"צ. צילום: סשה דובינסקי ג`יג`י
תרסיס SPF 50 לעור הפנים והגוף, המכיל דור חדש של מסנני קרינה בשילוב קומפלקס חומרים פעילים. התרסיס מתאים לשימוש יומיומי ומסייע במניעת כתמי פיגמנטציה ושינויים בגוון העור.
הפורמולה נועדה לספק הגנה רחבת טווח מפני כל סוגי הקרינה UVB, UVA, IR – והתכשיר עומד בסטנדרטים המחמירים של תו התקן האירופאי.
מחיר: 169 ₪ ל- 100 מ"ל, אצל קוסמטיקאיות.
יח"צ. צילום: מוטי פישביין סקין גארד
סטיק הגנה שקוף לפנים SPF 50 ורול און להגנה גבוהה SPF 50 שניהם ייעודיים לילדים.
הסטיק מותאם לבעלי עור רגיש ולעור בהיר במיוחד. מגיע במרקם קל ושקוף שאינו משאיר סימנים לבנים. הפורמולה מועשרת במרכיבי הרגעה וטיפוח. ללא אלכוהול, ללא בישום וללא פארבנים.
מחיר: 49.90 ₪, ל-13 גרם, ברשתות השיווק והפארם.
תחליב הגנה באריזת רול-און המאפשר מריחה מהירה והגנה גבוהה ורחבה.
המוצר מכיל פרו-ויטמין B5 להעשרת העור בלחות, ויטמין E (אנטי אוקסידנט) להגנה על העור ועשיר באלוורה ואלנטואין להרגעת העור.
מחיר: 24.90 ₪ ל-70 מ"ל, ברשתות השיווק והפארם.
יח"צ. צילום: חן ברקוביץ` סבוקלם
ספריי תחליב שקוף 50 SPF להגנה משני סוגיי הקרניים UVA & UVB. מתאים לרחצה בים, פעילות ספורטיבית ושהייה בחוץ, עמידות במים.
בעל פטנט ייחודי להגנה מפני צריבת מדוזות (ריר מדוזות). הספריי מועשר בוויטמין E ובפנטנול המשמשים כנוגדי חמצון פעילים להגנה על העור מנזקי הסביבה ומרדיקלים חופשיים, הגנה חיונית במיוחד בעת החשיפה לשמש.
בעל תקן לשמירה על הסביבה הימית MARINE FRIENDLY. היפואלרגני , נבדק דרמטולוגית לעור רגיש וללא פארבנים.
מחיר: 119.90 ₪ ל- 150 מ"ל, בפארמים.
יח"צ. צילום: יעל האן ד"ר פישר
המותג מציע שני תכשירים חדשים: אולטרסול ספורט MAX קרם פנים לספורט ימי SPF50+ המבוסס על מסנני קרינה מינרליים בלבד.
המוצר מעניק לחות ל-24 שעות, מכיל קומפלקס אנטי אוקסידנטים לסיוע בהגנה מפני רדיקלים חופשיים ומועשר בפרו ויטמין B5 ללחות וריכוך העור. היפואלרגני, סנסיטיב, נבדק דרמטולוגית, ללא פראבנים וללא אוקסיבנזון.
מחיר: 49.90 ₪ ל-50 מ"ל, בפארמים.
אולטרסול שמני הגנה בעלי מקדם הגנה SPF20 בעלי פורמולה מתקדמת להגנה מקרני UVA ו-UVB ומועשרים בוויטמין E, אנטי אוקסידנט, לסיוע בהגנה מפני רדיקלים חופשיים ובשמירה על מראה עור בריא.
הסדרה כוללת שמן קוקוס, שמן אגוזים ושמן גזר המגיעים בניחוחות נעימים. המוצרים עמידים מאוד במים, אינם מכילים פראבנים ועברו בדיקות דרמטולוגית וסנסיטיב המעידה על התאמה לעור רגיש.
מחיר: 39.90 ₪ ל-200 מ"ל, בפארמים.
יח"צ (י. אפרתי) מורז צמחי מרפא
X- דוזה תרסיס הגנה מהשמש ומצריבת מדוזות, בעל הגנה גבוהה SPF50 העמיד במים ל-80 דקות. התכשיר מבוסס על צמח הפוליגונום, ויטמין E ומינרלים מים המלח שנועדו לסייע בשמירה על חיוניות העור.
התכשיר ללא אוקסיבנזון, ללא פארבנים, היפו אלרגי ומתאים לילדים ומבוגרים.
מחיר: 109.90 ₪, בפארמים ובבתי המרקחת.
יח"צ (אלפא) ניוואה
שני מסנני UV על בסיס מינרלים:
SUN MINERAL UV PROTECTION CREAM SPF 50+ FOR KIDS WITH ORGANIC ALOE VERA- קרם הגנה לילדים עם מקדם הגנה SPF 50+ על בסיס מינרלים עם אלוורה אורגנית.
SUN MINERAL UV FACE PROTECTION CREAM SPF 50+ WITH ANTIOXIDANT & ORGANIC ALOE VERA – קרם הגנה לפנים עם מקדם הגנה SPF 50+ על בסיס מינרלים עם נוגדי חמצון ואלוורה אורגנית.
מחיר: 54.90 ₪ ל-50 מ"ל, ברשתות השיווק והפארם.
יח"צ (וולף)
מוסטלה
ספריי להגנת הגוף והפנים SPF50.
הפורמולה 50 SPF הכוללת ויטמין E אנטי-אוקסידנט המסייע במניעת פגיעה בעור ורכיב פטנט- אבוקדו אורגני- המחזק את מחסום העור, מעניק הגנה מקרני UVA/UVB.
התכשיר נבדק דרמטולוגית ואינו מכיל אוקסיבנזון.
מחיר: 169 ₪, ברשתות השיווק והפארם.