צילום: ענר גרין
בגדול החלום שלי הוא לגור בטבע, או נניח באיזו וילה בסגנון בית קטן בערבה באיזה מושב מפונפן, אבל בפועל זה לא קורה, וכמו שאני מכירה אותי ואת חוסר היכולת שלי לנהוג בלי להיכנס להיסטריה אני כנראה אשאר בעיר.
כפיצוי אני עושה לעצמי מנהג לטייל לפחות פעמיים בחודש. בשבת האחרונה הצטרפתי לסיור שבאמת הייתי מאוד סקפטית לגביו, עצם התיאור שלו שכלל זחילה במערה, חיפוש ממצאים, לא יודעת, לא בדיוק כוס התה שלי אבל בנזוגי שיחיה אמר שאני כבדה, ואני רציתי להוכיח את ההפך וכך מצאתי עצמי ביום שבת נוסעת על טפיי ופחדיי לתל מרשה בבית גוברין.
וואוהו, זה באמת אחד הדברים היותר נדירים שזכיתי לעשות בחיי ואני כבר הייתי במזרח ועשיתי שטויות.
מדובר על חבילה שכוללת חוויה לימודית מרגשת, המפעילה את כל החושים. זה מתחיל בביקור במערה שבה לומדים על הרקע של המקום, רמז רמז יהודה המכבי אכל שם ארוחת בוקר, הוא או החברים שלו, אל תתפסו אותי במילה, אח"כ לומדים כיצד לחפש ממצאים ואיך לטפל בהם נכון מבלי להרוס את ההיסטוריה ואני מבטיחה לכם שמוצאים שם דברים נהדרים...
צילום:SPOT it
מערות גוברין - המקום להתרענן בו בימי החמסין
אבל רגע, לפני שאעסוק בחפירה עצמה, בואו נתעכב קצת במידע אודות המקום.
מרשה הייתה עיר יהודית בשבט יהודה של ימי הבית הראשון. לאחר גלות בבל התיישבו בה אדומים וגם פניקים. מאוחר יותר בהיסטוריה, עם כיבושי אלכסנדר מוקדון, הפכה לעיר הלניסטית אזורית גדולה ומתוכננת.
באזור מערות צידוניות בנות 2,500 שנים שחלקן הן מערות קבורה וחלקן חללי עבודה מן התקופה ההלניסטית. בתקופה זאת מתברר נבנתה העיר התחתית של מרשה ונחצבו בה מערות רבות. לאחר חורבנה, לפני כאלפיים שנה, החלה להתפתח במקום העיר בית גוברין ויוסף בן מתתיהו דיווח שהרומאים בהנהגת אספסיאנוס כבשו אותה בשנת 68 לספירה.
צילום:SPOT it
החשמונאים הצליחו לכבוש אותה ולהחזיק בה וסיפורי חנוכה ויהודה המכבי כאמור כרוכים בה, אולם בתקופה זו גם ירד קרנה עד לחורבנה שהותיר בה יישוב דליל.
מבין המערות בולטת במיוחד מערת הקולומבריום השוכנת למרגלות תל מרשה. קירותיה של מערה זאת (וגם של מערות אחרות) מכילים אלפי כוכים קטנים שנחצבו לטובת גידול יונים, ענף שרווח ושגשג מאד בתקופה ההלניסטית מה הם בדיוק עשו עם היונים? אכלו אותן, אכלו את הביצים שהטילו, השתמשו בהן להעברת מסרים אל מעבר לים וגם זיבלו את השדות בהפרשותיהן.
צילום:SPOT it
חבר, אתה חופר: Dig for a Day
כאמור בחלק מהמערות שבמתחם מאפשר המכון לסמינרים ארכיאולוגיים לחוות את החוויה הארכיאולוגית ה-Dig for a Day ("ארכיאולוג ליום אחד") המאפשרת לקחת חלק בתהליך חפירה אותנטית במעמקי האדמה ולהרגיש ארכיאולוגים ליום אחד...
הילדים (וגם הוריהם) מוזמנים כאמור להתנסות בחפירה, בניפוי, בבדיקת כלי חרס עצמות מטבעות ועוד,בתום התהליך תידרשו להוציא שאריות עפר (אדמת גיר מתפוררת) כדי לאפשר לבאים אחריכם לחפש באדמה חדשה, ואת האדמה שתאספו תצטרכו לסנן כדי לוודא שלא פספסתם אוצר קטן. בתום הפעילות מרבית הממצאים עוברים הלאה לתהליך רפאות - שחזור הכלים ובחינת הממצאים.
צילוםענר גרין
בונוס נוסף בפעילות המקסימה הזאת טמון בעבודה שכשבחוץ שמש רצחנית וקופחת הטמפרטורה בין 35 ל-40 מעלות, בתוך המערות קריר ונעים, בהחלט המקום להתקרר בו בשיא החמסין.
אגב, התופעה הזאת חוזרת בכל אחת מן המערות שאליהן תרדו. בחוץ כאמור "מתים" מחום ואז יורדים לתוך המערה ומיזוג אוויר טבעי משתלט על העניין, וכך עברנו ממערה אחת לאחרת.
הבאה בתור: מערת זחילה, אשר שימשה בעבר כמחצבה לחציבת אבנים לבנייה, אני הבאתי פנס ראש אבל לנה דרובצ`בסקי, המדריכה המהממת שליוותה אותנו, מיד פסקה מפורטת אודותיה, אמרה שנסתפק באור נרות רומנטי.
וכך היה, טוב, רומנטי פחות וצרחות אימה מדי פעם, כמו גם אנשים שפרשו בהתחלה מסבותיהם הם, אבל אני התעקשתי להישאר וזה היה נדיר, או מיי גד של הביוקר, זה לא קשה זה מאתגר אבל שווה את החוייה בסופו תצאו מאובקים יופי, כמו הייתם בצק חלה שעומד להיכנס לתנור.
את הפעילות שאורכת כ-3 שעות הדריכה דרובצ`בסקי, דוקטורנטית שמדברת בהתלהבות על הנושא וסוחפת את כולם, היא בהחלט בעלת ידע שגורם לך לעבור לתחום הארכיאולוגיה...
יאללה, צאו מהשגרה ותעשו משהו טוב בשביל עצמכם...
מחיר: מבוגר – 95 ₪. ילד – 72 ₪ (כולל כניסה לאתר), להזמנות - 03-9150080