צילום: iStock
טורקיה, מעוז הריזורטים והשופינג, הכול כלול בהכל כלול והבגדים, הנעליים, מוצרי האיפור והקוסמטיקה עולים פרוטות, איך?
ובכן, על הלירה הטורקית והשפעותיה נכתבו אינספור מילים. הלירה כבר שנים נמצאת בשפל מתמשך ונדמה שהיא אינה מצליחה להתאושש מאז התרסקה לראשונה מול הדולר האמריקאי במשבר הכלכלי שחוותה טורקיה ב-2006.
רק אשתקד חוותה הלירה את קריסתה השנייה בחומרתה אי-פעם, וערכה צנח בעשרות אחוזים. המצב הזה משפיע כמובן על מחירי המזון, הדלק וגם על מוצרי האופנה, הטיפוח והמוצרים לבית.
הלירה בשפל והקניות בהיי
שווייה של הלירה כאמור כל כך נמוך ועבורנו הישראלים זה אומר לשלם הרבה פחות, כמה פחות? הרבה פחות ולא זאת בלבד, אלא שאינכם נדרשים לזוז מהכורסה, כפי שהבטחתי, כי הכול בלחיצת עכבר.
זוהי בשורה כמובן גם לתיירים ששוהים בטורקיה אבל בעיקר לחובבי השופינג המקוון, שעבורם מדובר בלא פחות מהזדמנות פז לקנות מוצרים בזול – ובכמויות גדולות.
בהתאמה, רבים הם הישראלים החפצים לנצל את המצב ואת המחירים הנמוכים של המוצרים והחופשות שטורקיה מציעה, וליהנות מהפיחות בערך הלירה הטורקית וכך להשיג למעשה הרבה יותר עבור השקל שלהם אותו הם ממירים כאמור למטבע הטורקי.
צילום: יולנדו, יח"צ
אם חיפשתם את העדות להייפ שסביב סוגיית השופינג הטורקי, תמצאו אותה במלוא הדרה בקבוצת הפייסבוק הישראלית "שופינג אונליין בטורקיה הקבוצה הרשמית!!", המונה כבר למעלה מ-90 אלף חברים.
עדות נוספת לעניין מגיעה מחברת השילוח הטורקית "יולנדו" הפועלת מאיסטנבול. זאת מדווחת על עלייה של מאות אחוזים בקניות שמבצעים ישראליים באתרי אייקומרס טורקיים.
סרדר ג`ובנקיה - מייסד יולנדו, יח"צ
לדבריו של סרדר ג`ובנקיה - יזם טורקי-שוויצרי ומייסד חברת "יולנדו", מדובר במאות אלפי ישראליים שכבר גילו את הכדאיות של רכישת מוצרים פופולריים מטורקיה עם שילוח עד לישראל.
ואכן, שיטוט אקראי באתרי סחר טורקיים לרבות אתרים מקומיים שמפעילות חברות בינלאומיות בטורקיה, חושף שלל מוצרים שונים במגוון של תחומים שמחירם נמוך בעשרות אחוזים לעומת המחיר של אותם המוצרים בארץ.
לא בכדי טרפת הקניות מטורקיה בשיאה. הישראלים אגב זיהו את המגמה כבר לפני 4 שנים, ובעקבותיה אף התפתח בקרבם דפוס: הם שינו את הגדרת המדינה בדפדפן מישראל לטורקיה, וכך למעשה זכו באתרי הקניות של החברות הבינלאומיות במחיר הנמוך של הפריט המבוקש כפי שמוצג לגולש הטורקי.
צילום: יולנדו, יח"צאלא שבשנים האחרונות והודות לרעב השופינג של הישראלים ומתוך הצורך לספק להם פתרון למקרים שבהם אין הסדר שילוח לישראל מאתרי סחר הטורקיים או לחלופין עלות השילוח מהם יקרה מאד, הוקמו בטורקיה חברות ייעודיות המספקות לגולש הישראלי כתובת טורקית למשלוח רכישותיו, והן גם מעבירות את הקניות המקוונות לישראל (או לכל יעד אחר על פני הגלובוס) תמורת 12–19 דולר בממוצע.
באתר "יולנדו" אף מנגישים לגולש הישראלי מקבץ קישורים נבחר לחנויות של מותגים בינלאומיים המציעות משלוחים, לרבות לאתרים של מותגים מקומיים למשל של המותג הטורקי הפופולרי LC Waikiki.
צילום: יולנדו, יח"צ
הגולש הישראלי מוזמן לאחר שנרשם באתר "יולנדו" לשוטט להנאתו בין אתרי הסחר השונים ובתום רכישותיו להורות על משלוח הפריטים לכתובת ש"יולנדו" סיפקה לו בטורקיה.
"עובדי החברה שיקבלו את הרכישות יארזו אותן מחדש וישלחו אותן לישראל", מסביר ג`ובנקיה ומבאר: "כמות ההזמנות שאנחנו מקבלים מישראל עומדת על 500-1000 בשבוע ובעונת המכירות והחגים היא עשויה להגיע עד ל-2000 משלוחים בשבוע".
בנוסף, מציין ג`ובנקיה כי בטורקיה פועלות כל הרשתות הבינלאומיות המוכרות, זאת לצד ייצוג מגוון מאד של מותגים פופולריים לרבות מותגי אופנה וטיפוח מוכרים המתחזקים אתר סחר טורקי, כך שההיצע לגולש הישראלי הוא מסקרן ואטרקטיבי.
"המותג הפופולרי ביותר מבחינת הישראליים הוא כמובן זארה, אך בנוסף לו, יש ביקוש גבוה גם למנגו ול-H&M ואפילו למותגים טורקיים אטרקטיביים שהישראלים למדו להכיר משום שהם מציעים מוצרים איכותיים בשליש מחיר מזה המקובל בישראל", הוא אומר.
צילום מסך: אתר יולנדואז איך בעצם מזמינים קניות אונליין מטורקיה? מדריך למשתמש: הקניות באתרי האייקומרס הטורקיים זמינות לכולם, אך המשלוחים נעשים כאמור בתוך טורקיה עצמה, וכאן למעשה נכנסת "יולנדו" לתמונה.
תחילה נדרש הגולש הישראלי לפתוח כרטיס לקוח באתר החברה בכתובת -
www.yollando.com
בתום תהליך ההרשמה, יתקבל לדו"אל שלכם מייל ובו תופיע כתובת מקומית בטורקיה אליה תבקשו מאתרי הסחר השונים להעביר את הפריטים שרכשתם.
הרכישות יגיעו אל מחסני "יולנדו", שם הן יקוטלגו, ויארזו מחדש על מנת לצמצם את עליות המשלוח הנקבעות על פי פרמטרים של נפח החבילה או/ משקלה.
כשהחבילה מוכנה, תקבלו הודעת מייל נוספת שתכליתה לאשר את התשלום על החבילה. או אז המשלוח המיוחל ייצא סופסוף לדרכו, כשצפי ההגעה לארץ הקודש נע בין 4-5 ימי עסקים מרגע שהחבילה "נוטשת" את מחסני החברה באיסטנבול.
בלחיצת כפתור אחת תוכלו כאמור לחסוך לא מעט כסף בקניית מוצרים של מותגים מוכרים ואהובים. לא זאת בלבד, באתר Beymen - רשת האופנה האקסקלוסיבית שייסד עות`מאן בוינר, תמצאו למשל פריטים ייחודים של מותגי קוטור במחירים מפתיעים (קנזו, פראדה, דולצ`ה וכדומה), אותם כלל לא ניתן לרכוש בישראל.
יצוין, על אף שמדובר במותגי יוקרה, מחיריהם של פריטי המותגים הללו ביחס למחיריהם במדינות מוצאם (איטליה למשל) נמוכים ומדובר לעיתים בפערים משמעותיים של עד שליש פחות כשהם נרכשים בטורקיה.
צילומי מסך. מימין: בול אנד בר טורקיה. משמאל: בול אנד בר ישראל
ואם בפערי מחירים עסקינן, קבלו דוגמאות מוחשיות:
באתר רשת האופנה PULL&BEAR ישראל, מוצעת חצאית מיני בסגנון מעטפת עם קשר מלפנים מקולקציית קיץ 2022, במחיר של 129.90 שקל. אותה החצאית בדיוק מוצעת לגולשת הטורקיה באתר הטורקי של PULL&BEAR בעלות של 329.95 לירות טורקיות שהן למעשה 73 שקלים.
צילומי מסך. מימין: ברשקה ישראל. משמאל: ברשקה טורקיה
גם באתר של רשת ברשקה הנחשבת מלכתחילה כנמוכת מחירים מצאתי פערים משמעותיים.
באתר הישראלי לדוגמה מוצעים סנדליי עקב פלטפורמה בירוק זרחני ב-199 שקלים, בעוד שבאתר הטורקי מחיר הסנדל המדובר עומד על 479,95 לירות טורקיות שהן 107 שקלים.
אלו כמובן רק שתי דוגמאות בודדות המצביעות על פערי המחיר של מוצרים זהים בישראל ובטורקיה ועל האטרקטיביות של רכישתם באתרי סחר טורקיים.
מבחן המציאות
תהליך ההרשמה לאתר "יולנדו" פשוט למדי. תחילה תדרשו למלא פרטים ומיד אח"כ יפתח לכם יוזר פעיל ולו כתובת מקומית בטורקיה.
בשלב הזה תוכלו כאמור לצאת למסע השופינג המיוחל באתרים הטורקיים, אך פה למעשה מסתבכים מעט העניינים...
האתרים הללו רובם ככולם כתובים בטורקית ומיועדים לגולש הטורקי. הניסיון לשנות את השפה (אנגלית או עברית) נתקל לא פעם בבאג, או פשוט מיושם רק באופן חלקי, כזה המקשה בפועל על חיפוש ספציפי וממוקד. כל עמוד פנימי שתגלשו בו דורש המרה מטורקית לעברית, ולא תמיד התרגום הוא מדויק, ברור ומובן.
כמובן שניתן להסתייע לצורך העניין בגוגל טרנסלייט (עברית לטורקית) ואת המלל המבוקש לשתול לאחר תרגומו בשורת החיפוש של אתר הסחר.
עם זאת יודגש - לכל מי שיש קצת סבלנות וזמן, שלא לדבר על שופוהוליקים מדופלמים ומכוריי הקניות כמו גם על רבים וטובים שכמותי המבקשים נוכח יוקר המחיה בישראל להוזיל ככל שניתן את סך הוצאותיהם - מדובר בלא פחות ממענה מעולה!!!
נכון, זה מעט מאתגר ולעיתים קצת מתיש, אך נשבע שאין תענוג גדול בהבנה שמשחת השיניים האהובה של קולגייט (מארז זוג) שנאלצתי עד לאחרונה להיפרד עבורה מ-33 שקלים עולה לי ברכישתה בטורקיה לכל היותר 12 שקלים.
בשורה התחתונה ובלי להיכנס לדיון המורכב של מחויבות לכחול-לבן ועידוד הכלכלה המקומית, כשמדובר בניהול התקציב המשפחתי, אובייקטיבית זה הרבה יותר משתלם לגהץ בטורקית...