יח"צ. צילום: באדיבות גלריה קורידור
על קו הטיילת בחוף הים ממש מעבר לכביש של שוק הכרמל התוסס הצבעוני במרחק הליכה קצר, הושקה בחמישי האחרון בגלריית "קורידור", במלון דיוויד אינטרקונטינל תערוכת יחיד של האמן הבינלאומי העולה טאהר ג`אווי, תחת השם - Welcome to the Jungle.
יח"צ. טאהר ג`אווי וארז צמח. צילום: אור גפןגלריית "קורידור" שבבעלות האספן וסוחר האמנות ארז צמח (51). צמח, שנולד בישראל וגדל בסן-פרנסיסקו, הוא מבעלי גלריית "זימאק" הפועלת בלב האזור המסחרי האופנתי והמדושן של כיכר המדינה וגם של גלריית "קורידור" בפילדלפיה.
עבודותיו של טאהר ג`אווי, אמן צרפתי תוניסאי, מקבלות את פני הנכנסים לגלריה שלו. ג`אווי מציג סדרת עבודות שהן מכלול עשיר של צורות, שכבות, צבעים ומחוות אקספרסיביות.
יח"צ. צילום: באדיבות גלריה קורידורצמח, שהצהיר בעבר על מחויבותו לאמנות ישראלית עכשווית, נותר נאמן לגישה כי הגלריות שלו מתמקדות באמנות פיגורטיבית, בכל מדיום, מסורתי או חדשני. הפעם בחר להציג במקביל לגלריה שלו בפילדלפיה את תערוכת היחיד של ג`אווי.
עבודותיו של ג`אווי בן ה-44, בוגר הסורבון בפריז, שלא למד אומנות באופן פורמלי ועבד כמהנדס ובנקאי, מוצגות באוספים פרטיים וציבוריים באירופה, ארה"ב, אסיה ואף בתוניס מולדתו.
יצירתו מושפעת מאומנות האבסטרקט האקספרסיוניסטי של שנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20, מתנועת קוברה, מאומנות אפריקאית שבטית, מגרפיטי, מסרטים מצוירים ואף פיקאסו.
יח"צ. צילום: באדיבות גלריה קורידורג`אווי הוא האמן היחידי במשפחה העוסקת במדעים. אביו ואחיו מהנדסים ואימו מורה למתמטיקה. כאמור גם הוא עסק בתחום הריאלי אך חש את הצורך בשינוי ולכן פנה ללימודי משחק ואף ביים סרט קצר בפריז. עם המעבר לברלין ב-2013, החליט ללכת אחר ליבו ולתת מקום ליצירתיות המבעבעת בתוכו, וכך לאחר ביקורים במוזיאונים ובתערוכות שונות כמו גם התרועעות עם אומנים הוא פנה לתחום הציור.
יח"צ. צילום: אור גפןבמהרה גיבש שפה אישית ייחודית שמורכבת ממגוון אלמנטים יחידים, שלמעשה מפורקים ומורכבים מחדש בציוריו הצבעוניים, לא פעם עם דמויות ילדים פרימיטיביות בעלי עיניים ושיניים בולטות ("דיוקן עצמי" לדבריו) צורות גיאומטריות שונות, משוואות ונוסחאות מתמטיות, חלקן בשחור לבן.
לדבריו הוא אומנם יוצר סקיצות לפני שהוא מצייר אך כל תהליך היצירה הוא ספונטני לחלוטין וכשהוא מצייר הוא מרגיש שהוא "משחק בהצגה שבה הוא רוקד עם פרטנר מוכר".
צילום: סוזן לויבתהליך היצירה האורך כשבוע עד עשרה ימים ישנו שימוש בשכבות צבעי פסטל, שמן ואקריליק, היוצרים את האושר ביצירתו, בונים טקסטורה מחוספסת ופראית ומהוות ביטוי למחשבותיו, לרגשותיו ולתת הכרתו.
בראיון שערכתי עמו על מקורות השראתו, הזכיר ג`אווי את האומנות האפריקאית השבטית ואת מסכות הפנים האופייניות לה, כדרך להבנת הטקסים השונים כמו לוויות וחתונות, וכהתקשרות למורשת הצפון-אפריקאית שלו.
הקונספט של בניית יצירה מאלמנט יחיד, החוזר על עצמו בווריאציות שונות הוא לדבריו "השפעה ישירה מלימודיו כמדען ומהנדס כמו המשוואות, הנוסחאות והצורות הגיאומטריות" המופיעות ביצירותיו.
צילום: סוזן לוילדבריו הוקסם והושפע רבות מז`אן מישל בסקייה - אומן גרפיטי וצייר ניאו-אקספרסיוניסטי, שעבד והציג בניו-יורק בשנות ה-80 של המאה העשרים, שבעבודותיו מופיעים מוטיבים כדוגמת מסכות שבטיות, דמויות פרימיטיביות ומילים חסרות כל פשר הנראות מרחוק כצורות גיאומטריות.
בנוסף, הוא הושפע מוויליאם דה-קונינג, צייר אמריקאי, ואחד מהאומנים הבולטים של האקספרסיוניזם המופשט אשר בעבודתו משלב מוטיבים פיגורטיביים, בהשפעה מסגנונו של פיקאסו, זאת בנוסף להשפעות ששאב מתנועת קוברה ותנועת האוונגרד האומנותית שפעלה בצפון אירופה בשנים 1948-1952, ומאופיינת בסגנון ציור מופשט למחצה. לצד אלה ניכר כי גם אומנות פרימיטיבית והשפעה מציורי וסרטי אנימציה לילדים השפיעו עליו כשדונלד דאק אף מיוצג באחת מיצירותיו.
ג`אווי החי ויוצר כיום במדריד -ספרד, מספר שתקופת הקורונה לוותה בחיפוש עצמי והתמודדות עם רגשות וקשיים שהתלוו למעבר מברלין, ובאים לידי ביטוי ביצירות בצבעים כהים.
התערוכה נקראת "ג`ונגל" משום הצבעוניות והאנרגיות המזכירים בעלי חיים וצמחים בג`ונגל, וככזאת היא מזמינה את הצופים לבוא ולהתרשם מעולמו הססגוני של ג`אווי .
* התערוכה תוצג עד ה-15 במאי