תערוכת קבע במרחב הציבורי בחיפה- פרפורמנס מדרגות נעות. צילום: יואב פלי, יח"צ
יש כמה ערים בישראל שכשמבקרים בהן יכולים להרגיש הכי קרוב לחו"ל שאפשר, אחרי ירושלים, ואולי גם עכו, חיפה לגמרי נותנת לי את התחושה הזאת.
תערוכת חוץ חדשה שהחלה בשבוע שעבר מציעה אומנות יפה בתוך תוואי שטח מרתק עם נוף מקסים של ים והר ירוק.
התערוכה שוכנת בציר מדרגות גדרה וגמלא בנתיב אלף מדרגות חיפה. מתחם התערוכה נקרא "רובע המדרגות" וחוצה את הרחובות יפה נוף - הנרייטה סולד – החשמונאים - גולומב.
תערוכת קבע במרחב הציבורי בחיפה - בעז נוי, "למעטה". צילום: פייסבוק רשמי רובע המדרגות
אנחנו מתחילים את הסיור שלנו על ראש ההר, ויורדים בגרם מדרגות פתלתל שחלקו חדיש וחלקו ישן נושן, עוד מהימים שחמורים טיפסו בו. מימיננו ומשמאלנו בתי מגורים יפים, משני צדי השביל יצירות אומנות יפות ומעוררות שיח של מיטב אומני חיפה.
לראשונה, זה שנים, הוזמנו אמני העיר הצפונית לפעול בפעולת קבע במרחב הציבורי, כשהם מתבקשים להגיב למרחב. היוזמה לתערוכה נולדה במהלך משבר הקורונה מתוך רצון לתמוך באמנים ובאמנות המקומית ומתוך הכרה בחשיבותו של המרחב הציבורי.
תערוכת הקבע ברובע המדרגות שואפת לעודד הליכתיות (באנגלית: Walkability) עירונית ולחבר בין מדרגות חיפה: העיר התחתית, הדר הכרמל והכרמל המרכזי.
תערוכת קבע במרחב הציבורי בחיפה - סמאח שחאדה, הבית שלנו, 2019. צילום: באדיבות האמנית, יח"צ
התערוכה "שתי נקודות דמיוניות, והנוף" עוסקת בשאלת ייצור הנוף החיפאי האייקוני וחושפת את ההיסטוריה שמאחורי תכנונו - האם הוא אקראי או מתוכנן ומה המבט לוטש העיניים, אל נמל חיפה וצפונה, מסתיר.
ככזאת, מציעה התערוכה נקודות מבט אלטרנטיביות ותוהה מתי מרחב הופך לנוף ואיך רואים עיר. עוד מתייחסת התערוכה למתח שבין תכנון לטבע עירוני בעידן של משבר אקלים וסביבה, תוך התייחסות גם לפולקלור של נתיב המדרגות המכונה "שביל החמורים" והארת ההיסטוריה של המקום.
לדברי צאלה קוטלר הדרי - אוצרת התערוכה, האומנים יצאו לסיור בשטח ובחרו את המקום שבו ירצו להציג את עבודתם, כתוצאה מכך הם גיבשו קונספט אומנותי. כך לדוגמה דוד בהר פרחיה החליט להציב גללי חמורים מצופי זהב, לזכר ההיסטוריה של המקום והמדרגות הישנות שניבנו כך שיתאימו בדיוק לפסיעותיו המדודות של החמור.
תערוכת קבע במרחב הציבורי בחיפה - תמר שפר. צילום: פייסבוק רשמי רובע המדרגות
חמודי ג`נאם, עמל על המיצב, "לוקובנד", בנקודה המרכזית בהר, צ`ק פוינט שמסמן לך: "עברת חצי מהדרך". בנקודה הזו, בשנות העשרים של המאה הקודמת, החל החלק השני של העלייה של הסוחרים עם החמורים שעלו מהעיר התחתית או הנמל לגבעת ההר, במטרה להעביר סחורות. המיצב ממוקם בנקודת הסימן של ההצטלבות של אלה שהגיעו מצפון (העיר התחתית) ומצפון מערב (צ`ק פוסט, או בשמה ההיסטורי ״בלד אל שייך״) והיו בדרכם דרומה אל הכרמל המרכזי (רחוב יפה נוף).
תערוכת קבע במרחב הציבורי בחיפה - חמודי ג`נאם. צילום: ארית סימן טוב
לתרגום המילה checkpoint לערבית ולעברית יש משמעויות רבות; מחסום, נקודת חיפוש, נקודת סימון, במושגים של משחק זה גם יכול להיות נקודת חזור וכו׳. המיצב מתוכנן בצורה של עמוד מראות עם 3 פאות ומתקבלת צורה של משולש המחבר כמה אזורים משתקפים. בנוסף, המיצב משקף גם את המבט של הצופה.
אפשר שהוא מחסום או נקודת חיפוש בכניסה לציר התערוכה "שתי נקודות דמיוניות, והנוף", זוהי הנקודה התחתונה, נקודת שמירה ללא שומר ואולי נקודת מפגש נעולה, סגורה.
תערוכת קבע במרחב הציבורי בחיפה - שירן יצהרי. צילום: פייסבוק רשמי רובע המדרגות
רובן המוחלט של העבודות בתערוכה הן עבודות תלויות מקום (סייט ספסיפיק) המתייחסות למאפיינים של האזור: הטבע העירוני, מרקמי האבן, המעקות, הגדרות וריהוט הרחוב, השִׁקְפֵי הנוף המשתנים ושטחים ציבוריים פתוחים. בין המדיומים בתערוכה: פיסול, צילום, ציור, גרפיטי, רדי מייד, הצבות קונספטואליות, עבודות סביבתיות, רישום בנוף, התערבויות בסביבה ועוד.
בציר התערוכה נחשפות ונגלות "המדרגות שמאחורי המדרגות" - מדרגות היסטוריות שנבנו טלאים טלאים ומציצות כשריד ארכיאולוגי הנושא מטען נרטיבי על התפתחות המקום.
תערוכת קבע במרחב הציבורי בחיפה - איה אורבך. צילום: פייסבוק רשמי רובע המדרגות
עוד בנושאי התערוכה: תפקידה של אמנות במרחב הציבורי וכיצד אמנים שפועלים בחיפה מגיבים לנוף העירוני ביצירתם, הממשק שבין מרחב ציבורי לפרטי ואיך מקום הופך לבית.
במהלך החודש הקרוב יתקיימו במקום סדנאות, מייצגים וסיורים וגם תוכלו ליהנות במהלך השיטוט במדרגות מבר יין ומגלריות יפות.
אפשר לרדת עם המדרגות עד לעיר התחתית ולעלות בחזרה עם הכרמלית לראש ההר, וזו כשלעצמה החוויה הכי קרובה לרכבת תחתית צבעונית כמו שיש באירופה...
שתי נקודות דמיוניות, והנוף /· תערוכה במרחב הציבורי, עד ה-23 אפריל, 2022 (הכניסה חופשית).
איפה? יפה נוף 105 עד גולומב 52. מדרגות גדרה, חיפה.