ביולי 1948 במהלך מלחמת העצמאות תקף כוח של חיילי חטיבת כרמלי את הכפר כֻּויכַּאת שבגליל המערבי. תושביו המוסלמים נמלטו וקצתם מצאו מקלט בכפר הדרוזי הסמוך יאסיף, באבו-סנאן ובכפרים נוספים אחרים.
בינואר 1949 נוסד על אדמות-הכפר שנהרס קיבוץ הבונים, שמאוחר יותר שינה את שמו לבית-העמק. התיישבו בו בעיקר מהגרים יהודים מאנגליה, מהונגריה ומהולנד.
כֻּויכַּאת שכן על גבעה נמוכה בחלק המזרחי של מישור עכו, תשעה ק"מ מצפון-מזרח לעיר. כיום אומנם לא נותר כמעט זכר לכפר הערבי שנחרב, אולם טיול בשבילי הקיבוץ מקשה להתחמק מהעבר: שבעה מבתי הכפר ההוא ועצי זית עתיקים עדיין מצויים בתוכו וחלק מאתר הכפר, לרבות בית הקברות שלו מצוי אף הוא בתוך יער בית העמק של קק"ל.
הקיבוץ מונה כ-600 תושבים והוא מפעיל בתחומו מפעל לתעשיות ביולוגיות, מטעי אבוקדו, בננות וליצ`י, רפת, לול, מדגרה, חשמל סולארי, בית אבות "אצולת בית העמק", וגם חאן לאירוח שבו עסקינן.
"חאן הגליל" הוקם ביוזמת אבנר דהן, חבר מושב אבני איתן שבדרום רמת הגולן ובעליו של "חאן אל על" הוותיק והמוכר הפועל בסמוך למצוק נחל אלעל.
דהן שחבר למשפחת אייכנוולד בעלת הוצאת "ספרי חמד - ידיעות ספרים" והנהלת הקיבוץ, הקימו יחדיו את החאן במטרה לספק חוויית אירוח כפרית ופסטורלית בלב הטבע.
ואכן, "חאן הגליל" הוא ההוכחה האולטימטיבית שניתן לישון ולבלות בארץ גם מבלי לקרוע את הכיס.
מתחם החאן שמשתרע על שטח של 20 דונמים מחולק למספר מוקדי אירוח מרכזיים: אזור הכולל בתוכו 4 אוהלי אירוח רועים גדולים לאירוח קבוצות ומשפחות (לינת לילה למבוגר - 90 ₪; לינת לילה לילד - 70 ₪, לא כולל ארוחת בוקר).
לצידו של מתחם זה תמצאו כ-12 אוהלים משפחתיים נוספים המתאימים לאירוח של עד שישה מבוגרים (מחיר לילה לאוהל עד ארבעה אנשים - 400 ₪; חמישה אנשים - 510 ₪; שישה אנשים - 620 ₪) או באופציית לינה באחד מ-32 חדרי האירוח הצנועים שמציע החאן, המתאימים לזוג + 2 ילדים (לילה באמצע שבוע לזוג - 480 ₪ לא כולל ארוחת בוקר; 550 ₪ - כולל ארוחת בוקר. לילה בסופ"ש לזוג - 530 ₪ לא כולל ארוחת בוקר; 600 ₪ - כולל ארוחת בוקר).
הייחודיות של ה"חאן הגליל" טמונה ביכולת הבחירה במתחם הרצוי שבו תרצו לנפוש. לדוגמה: באוהלי האירוח המאובזרים תוכלו לחוות חווית גיבוש ייחודית הכוללת מלבד שירותים ומקלחות משותפים, גם לובי וחדר אוכל קולקטיבי. כל האוהלים במתחם האמור מחופים ביריעות צמר עיזים שייובאו ארצה במיוחד מטורקיה, במטרה להשרות בפנים האוהל תחושת חמימות ובידוד.
מנגד, חדרי האירוח מותאמים למפונקים יותר ומאובזרים במיטה זוגית, בספה נפתחת או/ו במיטות קומותיים. יש כמובן גם שירותים ומקלחת צמודים וכן מקרר וטלוויזיה עם חיבור ל-Yes.
האוהלים המשפחתיים הממוזגים, אטומים לגשם, לרוח, ולשמש, והם מתהדרים ברצפה אטומה המחופה בדשא סינתטי. בכל האוהלים הללו מותקן מזגן, יש בהם מזרנים נוחים, תאורה, ושקע חשמלי וישנה גם אפשרות להבערת מנגל ופוייקה.
לא בכדי הסלוגן של החאן כפי שמתנוסס בלוגו באתר הוא: "טבע. אירוח. אתגר" והתפיסה כאן אכן גורסת - הגעתם לקיבוץ - בואו והכירו את הטבע שסביבכם.
ככזה, החאן אידיאלי במיוחד למשפחות ולמטיילים, לתיירים ולתרמילאים.
כיאה לקיבוץ הישראלי, החאן מעוצב בפשטות קיבוצניקית: בלי יותר מדי יומרות ויוהרות, הוא נטול "אלמנטים עיצוביים" או "חזון ארכיטקטוני", אבל גם לא ניחן ברישול.
נכון, זה בוודאי לא בית הארחה מפונפן שתוכלו להנעים בו את זמנכם ושהותכם בשלל פסיליטיז ופינוקים, אולם כן חשוב להדגיש כי מדובר בהחלט במקום ראוי שמספק את כל מה שנדרש כדי לטייל, לאכול ולישון באזור.
מחירי הלינה פה נוחים, החדרים נקיים, האוכל מספק והצוות כולו נעים, לבבי ושירותי.
יח"צ. צילום: איתי בודל
אז מה אוכלים?
ובכן, ארוחת הבוקר ביום שבת היא חוויה קיבוצית קולינרית מלאה על כל המשתמע מכך. בתפריט: ביצים קשות, שקשוקה, מיני גבינות, ריבה, ג`חנון, בורקס ושלל ירקות וסלטים שונים.
ומה עושים פה באזור?
בלב הקיבוץ שוכן מוזיאון צנוע בבית ערבי ישן בו תוכלו לגלות את ההיסטוריה של הגליל המערבי, תוך התייחסות למכלול הגילויים במרחב, החל מארונות קבורה ביזנטיים שנמצאו בפאתי הקיבוץ ועד לגילויים ארכיאולוגים בתחום השמן, היין והחיטה. בחזית המוזיאון אוסף נדיר של בתי בד משוחזרים כשהכל מוצג ומשולט היטב.
כמו כן מומלץ לטייל ברחבי הקיבוץ להתפעל מחדר האוכל הישן שבצריף הגרמני, מהמקלחת הציבורית ובית המוכתר שהפכו לבתי עסק וגולת הכותרת היא ללא ספק בית הכנסת הקיבוצי שחציו משמש כבית תפילה וחציו האחר כחדר עיון.
בכניסה על קיר בית התפילה הוצבה פרוכת גדולה בצבע טורקיז העשויה מבאטיק ומעוטרת בפסוקים מהמקורות. בתוך בית הכנסת ספון העץ, על הכותל הדרומי, תבחינו בארון קודש ובחזיתו משולבים ובולטים בצבעם שלושה עמודים שהועלו ארצה היישר מהכפר מרקנהוף שבדרום גרמניה לאחר השואה.
אטרקציות נוספות שמציע החאן, סדנאות אתגר וחוויה בטבע.
סדנת ODT Outdoor training, פעילות אקטיבית של מעבר בין תחנות אתגריות שונות, המעודדת את המשתתפים בה להתמודד עם אתגרים בשטח המחייבים תקשורת, מנהיגות, לקיחת אחריות, הקשבה ועוד וטבע תרפיה, פעילות המבוססת על אימון באמצעות הסביבה והטבע המאפשרת פתיחות ונגישות בין אנשים.
את הסדנאות מעביר אבנר אשר מלבד היותו המנכ"ל והבעלים של החאן, עוסק בהנחיית קבוצות והוא גם מורה דרך ויועץ ארגוני, בוגר מכון אדלר וקורס טבע-תרפיה (מחיר: פעילויות עד שעתיים: 1500 שקל, עד 25 משתתפים). בנוסף החאן מציע גם מרכז לטיולי אופניים לפרטיים וקבוצות.
במרכז אופני הרים מקצועיות, קסדות, ומפת התמצאות של תוואי מסלול השטח אליו יוצאים. המסלול הוא בשטח אזור חקלאי שבין הקיבוץ לנתיב השיירה, ונס עמים. המסלול מתאים לרכיבת שטח קלה ובינונית והוא אורך כשעה וחצי (מחיר: השכרת אופניים לאדם ליום - 80 שקל).
חאן הגליל - להזמנות: 046806668; 046806677
יח"צ. צילום: אלונה הוטר
פסטיבל "בא לי גליל"
יאמר לזכות החאן שהוא שוכן בלוקיישן פגז לשלל אטרקציות, לשבילי טיולים, לאתרי עתיקות ולתצפיות באזור.
בתזמון מושלם התקיים בסוף השבוע האחרון בו התארחנו בחאן האירוע הראשון של פסטיבל "בא לי גליל" שסוכם מבחינת מארגניו כהצלחה רבה.
מזג האוויר החורפי התהפך בשבת וניצני האביב פקדו את אשכול בית הכרם, יחד עם מאות משתתפים שנהנו משלל פעילויות במוקדי הפסטיבל השונים.
אנחנו ביקרנו במתחם בואכה יודפת שאירח במסגרת הפסטיבל דוכנים ואורחים שהגיעו במיוחד לאזור. בהיצע: החל מאוכל בדואי - גלילה אירוח קולינרי מכפר זרזיר, דרך המוחמצים של תמר רז, ועד למומו טיבטי שמציע שלל מאכלים טיבטיים בקארמה טובה.
גם אמנים רבים ניצלו את המומנטום והתארחו בפסטיבל. אנחנו נתקלנו בעבודותיו המרשימות של הקדר יגאל רוזנבלט, בעציצי הקוקדמה של קוד האדמה ובטליה עזרוני שהציגה בפסטיבל תמונות בעבודת יד שיצרה מפרחים מיובשים.
הפסטיבל יימשך גם בסוף השבוע הקרוב (31.3-02.4) אך מוכרח להודות שכדי להספיק את כל הטוב שיש לאזור המופלא הזה להציע - תאלצו לשהות כמה שבועות טובים ב"חאן הגליל"...
פסטיבל "בא לי גליל" - פרטים נוספים באתר הרשמי
יער הקופים
ואם כבר יודפת - אז מתבקש הביקור ביער הקופים, והאמינו לי שזה פסטורלי לפחות כמו שזה נשמע.
פה בניגוד להמון גני חיות אחרים התחושה היא אחרת ומיוחדת. מלבד העובדה שהיער משמש כמקום מקלט לחיות ועוסק בין היתר בהצלה ושיקום, שהרי תנאי המחייה של המתגוררים בו לרבות הקופים הם טובים ומכבדים והיער כולו בנוי בצורה טבעית ואקולוגית המשתלבת עם החורשה באופן טבעי.
השוטטות ביער היא בשבילים מסודרים בין העצים, האכלת בעלי החיים אסורה בתכלית (למעט תולעים שרוכשים במקום להאכלת קופי הסנאי) וניכר כי הצוות כולו מגויס להעצמת ותחזוק היער ופועל תדיר לרווחת דייריו.
מחיר: 56 שקל לכרטיס, יער הקופים - 04-9801265
יח"צ. צילום: באדיבות Hamber Burger Comber
חולמים על אמריקה? עכשיו היא בנחף
עכו אומנם שוכנת במרחק נסיעה לא ארוכה מהחאן (תבורך החומוסייה של אבו סוהיל) גם כפר יאסיף נמצא ממש בצמוד לקיבוץ בית העמק (יבורך גם חומוס של אבו אדהם), אולם הפעם בחרתי להרחיק לכפר נחף בו הושקה לא מזמן מסעדת המבורגרים קטלנית חדשה שבראשה עומד השף היתם מצרי, שלאורך השנים התמחה בעולמות הבשר ובמטבח השאמי.
מעבר לעיצוב המהמם (וואו, וואו ושוב וואוו) Hamber Burger Comber סוחפת את מבקריה למסע קולינרי מרגש המתחיל בהמבורגריות האמריקאיות של המערב התיכון דרך תחנות שונות באזור אגן הים התיכון: טריפולי, מרקש ואפילו איזמיר.
העיצוב במקום מאד אמריקאי, אבל קצת פחות מנהטני ויותר דיינרי, עם ספות דיינר אדומות, תמונות, גיטרות ושלל אינסטרומנטים (קקטוס, סמבררו) שמעטרים את הקירות.
ממש בכניסה יקדם את פניכם שולחן רטבים עצום (הגדול ביותר שנתקלתי בו בחיי) ויש גם עמדת תופים שבהחלט עושה חשק לתופף!
היחס והשירות פה ברמה גבוהה ובגובה העיניים עם נחמדות כנה ויעילות מופתית.
צילום: נור עזאםוהאוכל? אמריקאי עם טווייסט ים תיכוני. נתון המתבטא בהמבורגרים השונים, דרך תפריט קומפיר (Kumpir) - תפוח אדמה מוקרם וממולא בכל טוב הנחשב לסטריט פוד פופולרי ברחבי טורקיה, שאותו היתם שידרג עם תוספות שונות כמו שרימפס צרוב על הפלנצ`ה (35-42 שקל).
בנוסף, מצרי נוהג להגיש לשולחן פלטת טוגנים ייחודיית, מצולחת היטב, מזמינה ובעיקר מאד מאד טעימה!!! (אל תפספסו את הכרוב המטוגן ואת מחית פתוח האדמה עם הסמיילי).
בין המנות הבולטות בתפריט: מרקש בורגר- 200 גרם בשר טרי, בשילוב שווארמה כבש וצנוברים (54 שקל), טריפולי בורגר - 200 גרם בשר כבש טרי טחון עם שומן טלה, בורגר אטומי – 1.2 ק"ג בשר עגל טרי טחון על המקום (84 שקל).
צילום: נור עזאם
בתוספות: גבינת צ`דר ואמנטל ,צ`ימצ`ורי ופלפל חלפיניו ויש גם ג`מבו צ`יפס - צ`יפס ארוך במיוחד העשוי ע"פ מתכון קוריאני ייחודי המלווה בטריפל ספייס.
בשורה התחתונה Hamber Burger Comber מעניקה שירות בסטייל ומגישה אחלה של המבורגר וצ`יפס מדהים.
לא אגזים אם אקבע כי מכל הטוענות לכתר "ההמבורגר הכי טעים בארץ", מצאתי בנחף את המנצחת, ההמבוגר של היתם מוצלח ביותר, הוא עסיסי ובאמת אחד הטעימים שזללתי עד כה בישראל...
Hamber Burger Comber - כפר נחף, 04-9122295/ 052-6409226 שעות פתיחה: כל יום 12:00-23:00
יח"צ. צילום: אגמדיה
פסטיבל "טעם הטבע"
שלל ריחות (תרתי משמע) המתינו למבקרים בשבת האחרונה במשתלת יגור שבקיבוץ יגור, במסגרת פסטיבל "טעם הטבע" בו התארחו השפים יוסי שיטרית ויונתן רושפלד לסדנאות שף.
ללא כל קשר לפסטיבל המדובר כבר בכניסה למשתלות תוכלו להתרשם וגם להסניף מניחוחות צמחי ריח ופרחים שונים ולקבל במקום מידע על גידולם.
כך למשל נוכחתי לדעת כי רוב הפרחים במשתלות אינם מפיצים ריח. חלקי הפרח שמדיפים ריח בדרגות שונות הם בכלל התפרחת והעלווה.
בנוסף,מתברר שיש פרחים שניתן להריחם למרחק של כמה מטרים, ויש אחרים שכדי להריחם יש צורך להצמיד אליהם את האף, ואם כל זה לא הספיק לי שהרי למדתי שש גם צמחים שניתן להשתמש בהם לצרכים קולינריים.
ומי שעשה זאת היטב והציג זאת הלכה למעשה הוא השף שיטרית שהציג קבל עם ומשתלה שני מתכונים מרעננים שבהם הוא שילב צמחי תבלין מהמשתלה. הראשון סלט ירוק בזיגוג רוטב רימונים והשני צ`י כופתא שהוגש למבקרים על מצע של חסה רעננה.
משתלת יגור - 04-9848108