צילום: יקוטה, אתר רשמי
ירכתי העיר העתיקה של באר שבע, מקום ציורי ומיוחד בפני עצמו. מהרגע שנכנסים, כאילו "נחתת" במרוקו, קאט לקזבלנקה. משהו באוויר משתנה. הריחות כמובן, המראות, וגם הטמפרמנט שהופך למשהו חמים אבל מרגיע באופן מפתיע.
שם בעיר העתיקה שוכנת יקוטה, מסעדה ותיקה, בת 52 שנה, בבעלותו של השף בבר בן מויאל, דור שני להנהלת המסעדה.
יקוטה מציעה כרטיס כניסה ייחודי לאוכל שמקורו ברפרטואר הצפון-אפריקאי, בשילוב נגיעות קולינריה עדכניות ומתוחכמות עם מנות שנשמעות די מוכרות: מרק חרירה, תבשילי טאג`ין, פסטייה, קוסקוס, בקיצור, המטבח הנערץ של יהדות מרוקו.
צילום: יקוטה, פייסבוק רשמי "יקוטה"– שפירושה "יהלום", נקראת על שם אמו של בבר, ובאמת ניתן לחשוב כי מדובר רק באוכל טעים של אמא, אך אצל בבר אין "רק", הכל בגדר "וואו".
אפילו העיצוב הוא יוקרתי ומעודן. המסעדה שוכנת בבית-אבן אדמדם מבחוץ, ומבפנים - קירות תכלת בהירים עם עיטורי זהב עדינים. כלי האוכל ייובאו ממרוקו ועיצוב המסעדה אומר כולו קזבלנקה. הכל כל-כך מוקפד ורהוט, עד רמת הכריכה של התפריט, שנדמה שיצאה מהארמון המלך עצמו.
מיד כשהתיישבנו, בבר ניגש אלינו. הוא כל כך נעים ואדיב, סופר מקצועי ובטוח. יש בו את הכישרון לגרום לכל לקוח להרגיש שהוא היחיד במסעדה.
צילום: יקוטה, אתר רשמי בהמלצתו, התחלנו בסלטי הבית. מדובר בערכת סלטים, תשעה במספר, אף אחד מהם לא בנאלי וכולם מתהדרים בשילובים מפתיעים, והנה כמה מהם: סלט תפוזים וקינמון, שיש בו נוכחות מובהקת של מי זהר. זה דבר חדש, מצוין, מפתיע, מרענן ומיוחד במינו, כמה מוזר - ככה טעים. סלט ארטישוק המכיל תפוזים סיניים ואריסה - חוסל בשנייה.
לצד אלו מככבים סלטים מוכרים יותר כמו סלק עם עלים וכמובן מטבוחה בעלת טעמים חזקים של עגבניות שבושלו עד שהפכו לרכז עם פלפלים ששמרו על נגיסות. התיבול עדין, ובכל זאת: מרתק. בתור אחת שגדלה על האוכל הזה, כבר חשבתי שלא יצליחו לרגש אותי... אולם אני מודה - הופתעתי והתעלפתי!
סלט נוסף היה הז`עלוק - סלט חצילים. יותר קרם חצילים מסלט. ושוב: קצת אחר. לא חציל מטוגן, אלא חציל קלוי, כזה שעורבב בתבלינים והתוצאה - מרקם מצוין של חצילים, עם טעם שהיה כל כולו פיקנטי.
וכמובן, איך אפשר בלי פרנות לוהטות מקמח מחמצת, שהרגע הוכנו לכבודנו, איתן מנגבים סלטים שהם לא פחות מ-וואוו! אבל היי רגע... מורידים הילוך ומזכירים לעצמנו שחייבים להשאיר קצת מקום למנות העיקריות.
לא הצלחנו להתאפק וניקינו שם לא מעט צלוחיות במחית פרינה מה שנקרא.
לאחר מכן החלו להגיע בזו אחר זו מנות הדגל הקלאסיות (לחובבי הז`אנר - מנות איברים פנימיים ברמת גורמה!), סטייק אנטריקוט עם צ`יפס מרוקאי (עגול) - אין ספק שאחת ההתמחויות של בן-מויאל היא גריל פתוח. כשאתה מזמין אצלו אנטריקוט, אתה לכאורה רוצה ללכת על בטוח. "כולה" סטייק. ומה אומר לכם, הרבה זמן שלא אכלתי סטייק כזה. כל כך עסיסי וטעים.
האמת היא שקצת התפלאתי שהוא לא שאל למידת העשייה. אך במחשבה שנייה, למה שישאל אם הוא ממילא הוא יודע להחליט הכי טוב גם עבורי! הבן אדם לא פחות מגאון במה שהוא עושה.
בהמשך הגיעו לשולחן תבשילי הקדירה בטאג׳ין המסורתי. אט אט החלה המלצרית פותחת את הטאג`ין המהביל, ונחשפו המראות והריחות הקסומים.
באחד תבשיל עגל, ובשני תבשיל טלה - "ע`למי בטרפש", נתח טלה, בצל, צימוקים ופטריות כמהין. כל ביס חמאתי וחלומי, הטעמים עשירים שלא מהעולם הזה. ובשונה ממקומות אחרים, גם נטול בטעם-לוואי או תיבול סופר מוגזם. פשוט תענוג.
צילום: יקוטה, פייסבוק רשמי ואז הקוסקוס הצהוב האסלי - עם הירקות המבושלים והריח, אוחחח הריח. נכון שהיום כל אחד משוכנע שהוא יודע להכין קוסקוס ממתכון ששלף בגוגל, אבל הקוסקוס של בבר שונה, הוא אוורירי, הוא נעשה בעבודת יד והוא מיטיב לספוג את מיצי הירקות. אפילו לקחנו טייק אוואי שנשאר טרי וטעים גם למחרת! הקוסקוס מבחינת בבר משמש גם כפחמימה לקרניבורים, וגם מנה מהממת בפני עצמה לטבעוניים או צמחוניים.
כשאנחנו כבר די מלאים, הגיע לשולחן גם מגש קינוחים שנראה כאילו נשלף זה עתה מהמימונה, ולצדו מגש תה וקומקום מסורתי - בְּרַד.
הקינוחים מופלאים ויפים כאחד, הם צבעוניים ומושכים.. ומתהדרים בטעם נהדר!
צילום: יקוטה, פייסבוק רשמי כיאה לטקס, המלצרית החלה במזיגת התה כשהיא מרימה את הקומקום מעלה. מלחיץ משהו מהחשש שעוד רגע תקבל שפריץ של תה רותח עם שיבא או לואיזה לעין, אבל לא, אין שום סיכוי, היא מקצועית כל כך.. המזיגה שלה מושלמת, והתה שחתם את הארוחה המהממת הזו לתפארת, משובח ומנחם.
בבר מלווה את כל הסועדים, כאילו היה מורה דרך מהולל לקיבה של כל לקוח. הוא מבין בחילופי משפטים קצרים מה כל אחד רוצה, או יותר טוב - מה כל אחד צריך! אין יותר כיף מאשר ללכת למסעדה, ושיובילו אותך "בעיניים עצומות" לעבר המנות הנכונות עבורך. מה גם שביקוטה של בבר, אין סיכוי לטעות. הכל פשוט טעים ברמה של ללקק את האצבעות.
בבר מספר, כי כל מנה בתפריט המורחב, המכיל אגב אינסוף אפשרויות לכל סועד, הורכבה עם המון רגש ומבוססת על סיפורי מסורות משפחתיות ארוכות שנים. גם המחירים פה הוגנים לחלוטין, המנות גדולות ומשביעות - לחלוטין וואליו פור מאני.. בטח ובטח עבור מסעדת שף.
בשורה התחתונה - יקוטה אינה דומה לשום מרוקאית אחרת. קצת כמו יקום מקביל. החוקים שלה שונים, הווייב הוא אחר, חוויה של כמה שעות כמו טיול למקום רחוק, כזה שבטוח תרצו לבקר בו שוב...
יקוטה - מורדי הגטאות 27, באר שבע. 077-9968450