צילום: Phonak (ניר לקס)חוש השמיעה הוא החוש המשמעותי ביותר לתקשורת ולתפקוד בחיי היומיום, ולכן חשוב לשיקום לא פחות מליקוי ראיה.
פגיעה בחוש זה גורמת לעיתים קרובות לנתק מהסביבה. ניתוק מסוג זה מייצר קשיים חברתיים ורגשיים, אשר הולכים ומתעצמים.
למרבה המזל, חוש השמיעה ניתן לשיקום במקרים רבים באמצעות מכשירי שמיעה. הודות לטכנולוגיה הזמינה היום, ניתן לשקם את השמיעה ברמה טובה מאוד, ובכך לשפר באופן ניכר את איכות החיים.
למרבה הצער, חוסר מודעות, הכחשה, חשש מסטיגמה חברתית, כמו גם חשש מטכנולוגיה ותירוצים נוספים גורמים לרבים לדחות את תהליך שיקום השמיעה זמן רב.
צילום: Phonak (ניר לקס) להלן כמה מיתוסים שהגיעה העת להתנער מהם, ולפנות לבדיקה שתסמן תחילת תהליך לשיקום שמיעה.
* מכשירי השמיעה מכוערים, גדולים וגסים - עברו הימים בהם מכשירי השמיעה היו תמיד בצבע אחיד- בז`!
מכשירי השמיעה המודרניים מגיעים בקשת רחבה של צבעים ובעיצובים חדשניים, מודרניים ומרהיבים. רובם קטנים ונסתרים מהעין, "נחבאים" מאחורי או בתוך האוזניים עד כדי כך שאנשים בכלל לא שמים אליהם לב.
* מכשירי השמיעה מפריעים ואינם נוחים - ההפך הוא הנכון!
מכשירי השמיעה כל כך נוחים שאנשים אפילו שוכחים שהם נמצאים באוזניים. דגמי המכשירים התוך אוזניים יושבים באוזן בצורה מותאמת באופן אישי, ובדגמי המכשירים שמאחורי האוזן, נוכחותם מינימלית וכמעט אינה מורגשת.
* רק אנשים זקנים סובלים מליקוי שמיעה - לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, ל-5% מאוכלוסיית העולם יש ליקוי שמיעה ברמה כזו הדורשת שיקום שמיעה. לפי נתוני הארגון, מעל גיל 60 כ-25% מאוכלוסייה היא בעלת ליקוי שמיעה הדורש שיקום, ומעל גיל 75 – השכיחות עולה ל-50%.
* ליקוי שמיעה נגרם אך ורק כתוצאה מחשיפה לרעש חזק - זה נכון שחשיפה לרעש חזק נחשבת לאחד הגורמים לליקוי שמיעה, אך ליקוי שמיעה יכול להיגרם ממגוון של סיבות אחרות.
ליקוי שמיעה יכול להיות מולד, למשל עקב תורשה או חשיפה למחלות כמו אדמת או CMV במהלך ההיריון, או נרכש, לדוגמה כתוצאה ממחלות מדבקות כגון דלקת קרום המוח, דלקות כרוניות של האוזן, טראומה, שימוש בתרופות הפוגעות באוזן או חשיפה לרעשים חזקים. ברוב המקרים - ליקוי השמיעה יהיה בגלל ההזדקנות הטבעית של המערכת השמיעתית.
* מכשירי השמיעה מצפצפים כל הזמן - אולי אתם נזכרים במכשירי השמיעה של סבתא שצפצפו בכל פעם שנתתם לה חיבוק, אבל הימים הללו חלפו.
למכשירי שמיעה דיגיטליים יש מנגנון מתקדם של ביטול צפצופים, שמטרתו לבטל ולמנוע קולות צפצוף ושריקה שעלולים לנבוע מההגברה של המכשירים ומנח המכשירים באוזניים.
* מכשירי השמיעה אינם עוזרים כשיש הרבה רעש רקע - כיום ישנם מכשירים המצוידים במנגנון של "שיפור הדיבור" אשר לא רק מסייעים בהפחתת רעשי הרקע, אלא גם מדגישים את הדיבור. המנגנון מאפשר למעשה להבחין בין דיבור ורעש באופן מאד דומה לאופן שהמוח שלנו עושה זאת. עם זאת, הבנת דיבור על רקע רעש של דיבור מתחרה מהווה עדיין אתגר עבור משתמשים רבים, הנעזרים לשם כך באביזרי עזר בנוסף למכשירי השמיעה.
* השמיעה שלי לא כ"כ גרועה שמצריכה מכשירי שמיעה - למעשה, רק קלינאי תקשורת יכול להעריך את רמת השמיעה שלכם ואת הצורך שלכם במכשיר שמיעה.
* הכותבת היא קלינאית התקשורת הראשית בחברת שטיינר מכשירי שמיעה – סונובה ישראל