צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד
תכנית אלף המיטות
כמעט עשור חלף מאז נרקמה לראשונה "תכנית אלף המיטות" של עיריית ערד ומשרד התיירות שביקשה לעודד תושבים מקומיים ומשקיעים מבחוץ לפתוח צימרים כדי למשוך מטיילים לאזור, ונדמה כי בעשור הזה, ערד שבעבר אולי נחשבה לישוב שכוח אל, אינה מרפה מדוושת הגז ונמצאת בתנופת התפתחות מתמדת.
כך למשל רובע האמנים ששימש פעם כמשכנם של שלושה מוזיאונים, ואמנים מתחומים שונים עבר מטמורפוזה לאחר שהוזנח ואיבד מקסמו בעקבות אסון פסטיבל ערד שנערך בעיר ב-1995.
בלב ליבו של הרובע המתחדש אשר שימש כאמור כמשכנם של אנשי רוח ואמנים שונים תמצאו היום מספר יוזמות מקומיות בתחומי הקולינריה והתיירות שנועדו להחיות את הסביבה להוות תשתית תיירותית טובה שתאפשר לערד להביא לאזור עוד אטרקציות מסקרנות.
סטודיו קפה. צילום: קובי טיריפינטו קפה מנצח
דוגמה מופלאה לכך היא "סטודיו קפה" של אנה ליין, המהווה עוגן ברובע ומושך אליו מבקרים ובעלי עסקים חדשים.
ליין, שעלתה ארצה מארה"ב, חלמה מצעירותה לפתוח בית קפה. ואכן, לאחר השתלמות בדרום קוריאה היא הקימה על חורבות הגלריה של האמן האמריקאי מברוקלין צבי ליאונרד, את בית הקפה שלה, בו היא מציגה לאורחיה תהליך של קליית קפה עם מכונה שייבאה מהאי ג`אג`ו בקוריאה, ומדגימה הכנת לחם כפרי אורגני - כולל טעימות היישר מהתנור, על רקע יצירותיו של ליאונרד המעטרות את המקום.
סטודיו קפה. צילום: קובי טיריפינטו סטודיו קפה. צילום: קובי טיריפינטו
ליין מדברת באדיקות רבה בשבחי הקפה שלה. לטענתה פולי קפה מכילים לא פעם עובש המשפיע על טעמו של הקפה, וזו לדבריה הסיבה שהיא רוכשת פולים ירוקים, אותם היא מנקה ידנית אחד אחד מהעובש המיותר, קולה וטוחנת במקום.
"הגורם מספר אחת להעדפות הצריכה בתחום המזון הוא הטעם", אומרת ליין, "אם אנשים נהנים מטעם הקפה - הם ימשיכו לצרוך אותו".
נכון, אולי זה רק תעלול שיווקי, אך אני מוכרח להודות כי הקפה של ליין באמת אחד הטעימים והמשובחים ששתיתי בחיי.
בנוסף, ליין מכינה בבית הקפה המקסים שלה גם טוסטים אלוהיים מלחמי מחמצת ולצידם היא מגישה עוגיות סינבון רולס ממכרות, שעבורן בלבד שווה לבקר ברובע האמנים המתחדש!
סטודיו קופי, הסדן 7 - רובע האמנים. 058-6275976
לא רחוק מבית הקפה הזה שוכן לו "יקב מדבר" - ללא ספק מהמעניינים שתמצאו בתעשיית היין המקומית של העשור האחרון.
מדבר, הוא יקב הנשען על ענבים המגיעים מכרמים במצפה רמון. היקב מייצר כ-11 סוגי יינות, לבנים ואדומים במהדורות מוגבלות הנרקחים בייננות פסיבית – מינימום התערבות בתהליך. עיקר המאמץ של היקב מושקע בהליכים פיזיים כמו קירור, השריות ארוכות, ערבובים, ממוצעים ואיזונים.
נהג מרוצים ליום אחד
אטרקציה נוספת הממחישה את התפתחות האזור היא מסלול המרוצים Arad Racing Track שהקימו עיריית ערד והחברה הכלכלית לפיתוח ערד. מדובר במתחם אקסטרים המזמן לכל אחד ואחת את האפשרות להפוך לשומאכר לרגע.
אורך המסלול שזכה לכינוי "מסלול הגמל" הודות לתצורתו, משתרע על כ-2.35 קילומטרים, רוחבו 10 מטרים והוא כולל קטעי קישור של שטח ואזורי צפייה ייעודים. המסלול מותאם למגוון ענפי מירוצים, בהם דראג, אופנועים, מכוניות כביש, מכוניות חד-מושביות (סינגל סיטר), קארטינג ועוד.
השמש היוקדת שזרחה בערד יכלה אולי לגרום לי להזות, אך ברור שזו לא הייתה פאטה מורגנה. מולי, על המסלול ניצבה לה בגאון מכוניות סובארו BRZ מרהיבה בכחול אלקטריק של חברת Flat out driving אותה הקים פיליפ רוזין, מנהל המסלול ונהג מרוצים מנוסה.
לאחר הדרכה והסברים נכנסתי אל המכונית, לחצתי על הדוושה והיא פשוט האיצה. חצי דקה אחר כך, בישורת הארוכה, כבר טסתי על המסלול ב-160 קמ"ש, מפנטז על כך שאני דומה לשחקן הקולנוע הצרפתי ז`אן לואי טרינטיניאן בסרט של קלוד ללוש "גבר ואשה" בו כזכור גילם תפקיד של נהג מרוצים מקסים.
"המכונית יציבה מאוד ושאין סיכוי להתהפך איתה", ציין רוזין וייעץ לי "פשוט ליהנות מהחוויה".
ואכן, מלבד העיקולים המגניבים, המהירות המרטיטה וניחוח הגומי החרוך שמפיקים הצמיגים, יש משהו מסעיר ומרגש מהיכולת המופלאה הזאת להתנסות בזריקת האדרנלין שהספורט המהיר הזה מספק.
מחיר: 100-1000 ₪ (תלוי בחוויית הנהיגה הרצויה). 08-9951888 (ותמסרו ד"ש לפיליפ).
חגית ארביב. צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד אין כמו בבית
אירוח ביתי הוא כבר מזמן אינו נחלתן של קבוצות סגורות בלבד, אלא תרבות שלמה שהולכת ומתפתחת וזוכה להצלחה רבה הודות לפופולריות של הרשתות החברתיות המפיצות את הבשורה בקרב הציבור הרחב.
גם בערד שמשקיעה כאמור רבות במיזמי תיירות שונים, הולך וגדל ההיצע הקולינרי, לרבות זה המוצע כאירוח של בשלנים ביתיים.
אחת הדמויות הבולטות בגזרה היא חגית ארביב המסבה אורחים לארוחת מלכים בסלון ביתה.
חגית ארביב. צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד חגית ארביב. צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד ארביב, עובדת כל השבוע, מהבוקר עד הלילה. היא הבעלים, המנהלת, המבשלת הראשית וגם המלצרית של המטעמים הטריפוליטאיים הנהדרים עליהם היא עמלה במטבח ביתה יחד עם כלתה.
אז מה בתפריט של חגיתה?
קוסקוס, מפרום, חריימה ושאר מנות שמקורן בצפון אפריקה. המפרומים שלה יוצאים מהתנור כשהם זהובים וריחניים, לצידם היא מגישה מסייר (סלט ירקות מוחמצים) בהרבה לימון ומלח וגם פלפל מטוגן חריף.
את הדלעת המבושלת היא מועכת ומערבבת עם פלפל צ`ומה והנה יש גם צ`רשי לטבול בו את הלחם ואם כל זה לא הספיק לכם, אתם מוכרחים לטעום גם מהלימון הכבוש שרוקח בעלה! ללא ספק אחד המשובחים שטעמתי.
מחיר: 120-150 ₪ לסועד (תלוי במנות). 077-4490794.
כפר הנוקדים. צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד תן לשים ת`ראש על דיונה
על כביש מתפתל במדבר יהודה, בדרך המובילה מערד למצדה, מפציע לפתע כפר הנוקדים כנווה מדבר, נקודה זעירה קטנה ועטורת דקלים בישימון הצהוב הגדול שמקיף אותה מכל עבר.
את הכפר הקסום הזה הקים לפני 30 שנה יורם רודד, שהשבת חצי־האי סיני למצרים, הותירה בו געגועים לאווירה המופלאה, לטיולים ולמפגש עם אנשי המדבר- הבדואים. כמי שהכיר היטב את סיני, הוא האמין שאפשר להחיות את החוויה ההיא גם בתחומי הארץ ולכן בחר להתיישב באזור.
כפר הנוקדים. צילום: קובי טיריפינטו
בשנת 1982 הוא הקים אוהל קטן שממנו הציע לסטודנטים ותיירים מחו"ל לצאת לטיולי זריחה במצדה. מאז כבר חלפו אוהלים רבים בכפר, והאוהל ההוא הפך למתחם אימתני שקיבל את השם "נוקדים", על שם הבדואים רועי הצאן שגרים באזור, וחלקם אף עובדים בו.
מבחינה גאוגרפית, הכפר שוכן בבקעת הקנאים הקרויה על שמם של הלוחמים היהודים נגד הרומאים בקרב על מצדה בשנת 73 לספירה. מבחינה טופוגרפית שוכן הכפר כ-338 מטר מעל פני הים, 8 ק"מ ממצדה ו־12 ק"מ מערד.
כפר הנוקדים. צילום: קובי טיריפינטו ב"נוקדים" תמצאו מלבד מתחם לקמפינג על רקע אוהלים או סוכות מצמר עזים, גם חאנים רחבי ידיים העשויים מאבן מקומית ואפילו מבני גלאפינג סופיריור מושקעים ומאובזרים לחוויית אירוח משודרגת. אלו האחרונים מעניקים למתארחים נוחות מושלמת המותאמת במיוחד למי שחווית המדבר קורצת להם אך במקביל מעט גדולה עליהם.
בכל חדר מחדר הגלאמפינג תמצאו אמבטיה גדולה, סלון צנוע ובו מיטות לילדים וחדר נוסף או גלריה עם מיטה זוגית. כל החדרים נמצאים במתחם אחד עם אזור למדורות, שולחנות וכיסאות.
כפר הנוקדים. צילום: קובי טיריפינטו בכפר פועל גם מתחם "חוויית הגמל" שנחנך במטרה להפחית באופן הדרגתי את טיולי רכיבת גמלים, לטובת חוויה ידידותית ומעניינת יותר של הכרות קרובה והאכלה בלתי שגרתית עם גמלים. במקרה זה, עם נאקות שחיות להן בחווה וזוכות לטיפול צמוד ומזון משובח.
הפעילות ב"חווית הגמל" מצטרפת לשאר הפעילויות שמציע הכפר, בהן התנסות במדיטציה ויוגה וחיפוש עקרבים לילי בתאורת אולטרה-סגול.
כפר הנוקדים. צילום: קובי טיריפינטו
בסיור המדובר למדנו כי לעקרבים יש חשיבות רבה בשמירה על המערכות האקולוגיות הטבעיות משום שהם משמשים טורפים של מינים שונים ומקור מזון למינים אחרים, בין השאר באזורים צחיחים כמו מדבר יהודה.
רוב מיני העקרבים בארץ הם ממשפחת העקצניים, הכוללת גם את המינים המסוכנים ביותר לאדם - קטלן דו-גוני, קטלן עב-צבתות ועקצן צהוב אותו פגשנו מתחת לאחד הסלעים.
אגב, בקרוב (ב-14 בינואר) יקיים הכפר את "פסטיבל הקמפינג" שיציע מגוון פעילויות וסיורי שטח באזור, מופע מוזיקה חיה של להקת ג`ויה, סדנאות צילום טבע בנייד, טיולי עקרבים וגם דוכן מכירת ציוד קמפינג במחירים מיוחדים לאורחי הפסטיבל.
בהמשך החודש (28-29 בינואר) יתקיים בכפר גם אירוע "הסועד הנודד" - מדובר בחוויית שף גורמה בטבע, במסגרתה כל מנות האוכל תעשנה בשטח – במדורות, בגחלים, במעשנה של בשר, בסירים כבדים ובנוף הפראי שייספג ישירות אל האוכל המבעבע.
לבירורים נוספים (עלויות, הרשמה ופרטים נוספים): 08-9950097
הרכבל- גן לאומי מצדה. צילום: רן גודין רשות הטבע והגנים
מצדה בזריחה
את העלייה להר המתנשא לכ–450 מטרים מעל פני ים המלח הסמוך, והדרך לפסגתו המתפתלת לאורך כ–1.5 ק"מ זכרתי בצורה מעורפלת משהו מהטיול השנתי מימי כתלמיד בית הספר היסודי. אי לכך הייתי הראשון להתנדב להיות זה שיעיר את כל הח`ברה בשעת בוקר מוקדת לצאת לדייט עם הזריחה.
ואכן, בשעה 05:30 הגענו אל ההר, או אז החל מסע התלאות שלי בין אינספור מדרגות תוך הישענות תכופה על המעקה המוביל את הדרך לפסגה.
מצדה. צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד
כידוע הגן הלאומי מצדה צרוב תודעתית עם מיתוס המעוז האחרון של לוחמי החירות היהודיים מול הצבא הרומי.
המקור היחיד לסיפור הזה הם כמובן כתביו של יוספוס פלביוס (יוסף בן מתתיהו) בהם גולל את סיפור המצור שהחל בשנת 72 לספירה, במסגרתו , 967 בני אדם ששהו בהר תחת המצור התאבדו. הסיפור זה מסמל כידוע את אחריתה של ממלכת יהודה בסוף ימי בית שני ואת חורבנה האלים.
מצדה. צילום: קובי טיריפינטו
על ראש ההר תמצאו שרידי ארמונות פאר מתקופתו של המלך הורדוס ועדות אילמת למצור הרומי והסוף המר של מי שבחרו במוות כדי לא ליפול בשבי הרומאי.
מצדה היא אתר התיירות בתשלום הכי פופולרי בארץ, אם תרצו מכרה הזהב של רשות הטבע והגנים. מאז 2001 נמנה ההר עם רשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו, וגם ביום שהגענו אנו למקום הוא היה מלא לחלוטין.
מחיר: 14-31 ₪ (תלוי גיל), 08-9170550
במדבר - נביעה של חוויות. צילום: קובי טיריפינטו
שביל הבריחה
מחפשים טיול ג`יפים מסעיר שימצה עבורכם את החוויה המדברית? "במדבר - נביעה של חוויות", היא התשובה עבורכם.
מדובר בטיולי ג`יפים חווייתיים בין נופי מדבר פראיים שמציעים אורי ומיכל בדרכי עפר מדבריות.
במדבר - נביעה של חוויות. צילום: פייסבוק במדבר
פרץ, היא מורת דרך וג`יפאית שבבעלותה גם בית הארחה "ציפור מדבר" השוכן בבית ילדותה שבערד אותו רכשה לפני שנים מהוריה. להשלמת החוויה היא מציעה מספר מסלולי שטח המיועדים למשפחות, למטיילים ולכל מי שחפץ להכיר את המדבר מקרוב. אליה מתלווה כאמור גם אורי שותפה למסע בג`יפ משלו.
במדבר - נביעה של חוויות. צילום: קובי טיריפינטו
עם שני הג`יפים הם מגיעים לעומק המדבר אל מקומות קסומים, גבים, בריכות ותצפיות עוצרות נשימה.
ניתן לשלב במהלך הסיורים שלהם גם סנפלינג, או הפעלות מגוונות, כמו גם ארוחות שטח, כשתצורת הנוף המדברית, הניגודים בין המצוקים הסלעיים והערוצים העמוקים מספקים תנאים מאתגרים ותפאורה מרהיבה לשלל הטיולים.
במדבר - נביעה של חוויות. צילום: פייסבוק במדבר במדבר - נביעה של חוויות. צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד
עם ג`יפ אחד או בשיירה ארוכה, טיולי זריחה או שקיעה - כל שנותר לכם הוא פשוט לבחור את המסלול הרלוונטי ולהתכונן להתרגש. אה, ואם כבר סגרתם אחד, אל תשכחו לדרוש שאורי יחתום את הסיור שלכם בנגינה מרתקת על פאנטם - כלי נגינה אקוסטי המספק חוויה קסומה.
הפאנטם המזכיר בצורתו סאג` להכנת פיתות, מפיק צליל מכוון ומדויק, נוצץ וקסום ברור ובהיר, שעל רקע נופי המדבר מספק חוויה תרפויטיות מעצימה.
מחיר: 60-260 ₪ (תלוי בסיור). 052-5958833.
סוקולנטלי. צילום: ליאור אבולעפיה, קינדרלנד
ג`ונגל עירוני
טירוף הסוקולנטים הגיע גם לערד, ומי שמצאה את עצמה בשבי הקקטוסים, הסוקולנטים והטרריומים היא עמית בורודבסקי שהקימה את "סוקולנטלי", בחצר האחורית של בית משפחתה.
במשתלת הסוקולנטים המטופחת שלה היא מקיימת סדנאות יצירה, בהן היא מזמינה להתרשם ממגוון הצמחים וליצור עציצים מגניבים בכלים ייחודיים.
עמית היא מקור ידע מדהים בכל הנוגע לסוקולנטים וקקטוסים, והצמחים האלה שהפכו כידוע לחביבי הרשתות החברתיות כשמשפיענים בתחום צמחי הבית מקדמים את גידולם בשל המראה המעניין והדרישות המזעריות שלהם מקבלים פה מקום של כבוד.
הסוקולנטים אינם דורשים הרבה טיפול. מספיק מתברר להשקות אותם אחת לשבועיים בשלוק מים והם מרוצים.
כך או אחרת את משתלת הסוקולנטים של עמית, לא תעזבו לפני שתקבלו הסבר מפורט על כמות המים להשקיה, ועל האור או הצל שכל צמח אוהב, ואם כבר חזרתם הביתה ואינכם בטוחים - מיס סוקולנטלי תהיה זמינה עבורכם גם ברשת החברתית.
סוקולנטלי. 054-5535135
יקב צוף. צילום: קובי טיריפינטו
צוף: הרבה יותר מיין
יקב צוף שוכן ממש מתחת לבית משפחת בר שדה בערד.
ייחודיותו של יקב הגראז` הזה טמונה בכך שמייצרים בו יין אורגני בצורה טבעית בלי התערבות של חומרים כימיים כמו גופרית ושמרים.
"זה יין טבעי לגמרי. אתה לא מקבל כאב ראש ואין האנג אובר ואתה יכול לשתות כמה שאתה רוצה", פוסק אליעזר, בעל היקב.
אליעזר וזוגתו דגנית גם מקיימים במקום זו השנה החמישית ברציפות קונספט מגניב תחת הטייטל "מדורת השבט".
מדובר במפגש קולינרי מרשים בחצר ביתם בו מלבד אוכל טעים תשמעו גם סיפורים נהדרים מסביב לשולחן, תקבלו הסברים על אופן הכנת היין והאוכל וכאמור תיהנו משפע המנות המשובחות שהמשפחה מכינה: אסאדו רך ועסיסי, נתחי וואסיו, ספריבס טלה, פלאנק סטייק וקבב רומני מעושן.
מחיר: החל מ-250 ₪ לסועד. 050-4224777