יח"צ
היום של מרי
הידעתם שלקוקטייל המפורסם בלאדי מרי יש יום משלו?
היצירה הראשונה של בלאדי מרי נזקפת לזכותו של הברמן האגדי פרננד פטיוט אשר בשנת 1920, עת היה ברמן צעיר ב"האריס ניו יורק בר" בפריז רקח את המשקה כששה מהלך חסר תקדים ושילב וודקה עם מיץ עגבניות. מאוחר יותר, כשעזב את פריז לקח עימו את הקוקטייל וסימנים ראשונים של המשקה צצו בברי הקוקטיילים בתפוח הגדול זמן קצר אחר כך, אז גם נוסף למשקה הביטרס הווסטרשייר שהוא רוטב לתיבול בשר וטבסקו.
מה מקור השם? ובכן יש מספר גרסאות, תבחרו לבד את זאת שהכי מתאימה לכם.
הראשונה קשורה בפטיו עצמו שהשתמש בשם "מרי" כשהוא שואב השראה מהמלכה האנגלית מרי ה-I, בתו של המלך הנרי השמיני וצאצאית מרדנית לשושלת טיודור, שחטפה את הכס לאחר קרב לא קטן עם אחיה ובני משפחתה. "הבלאדי" כיוון לכך שאותה מרי המוכרת גם בכינויה מרי המדממת או הארורה היתה קתולית אדוקה ורדפה את הפרוטסטנטים. בשל העובדה שרבים מהם נרצחו היא כונתה "מרי אשת הדמים", והמשקה נקרא על שמה בגלל הצבע האדום שלו.
סיפור אחר לוקח את השם בלאדי מרי לכיוון אחר ומתמקם דווקא בברים האפלים של שיקגו, שם מלצרית אדומת שיער בשם מרי נהגה לנקות מדי ערב את דמם של האורחים מקטטות שהסתיימו בדם וסחבה אחריה דלי שלם מלא בנוזל האדום הזה.
גרסה נוספת קושרת את המשקה עם הסופר ארנסט המינגוויי, שהתארח במלון הפאר ריץ` בפריז וביקש מהברמן להכין לו משקה המורכב מוודקה וממיץ עגבניות. כשזה שאל אותו איזה שם להעניק למשקה שהמציא, הוא השיב בשכרותו בלאדי מרי. מרי היתה חמותו, ובלאדי היא קללה עממית שכיחה שפירושה "ארור" .
ויש גם סברה כי המשקה קרוי על שמה של שחקנית האמריקנית מרי פיקפורד שימשה כהשראה לשם המשקה.
כך או אחרת בשנות ה-60 החלו להגיש את המשקה עם גבעול סלרי, לאחר בקשה מיוחדת של אורח, במלון אמבסדור מזרח בשיקגו. נוהג זה נפוץ עד מהירה אף למקומות אחרים.
יום ה-Bloody Mary הבינלאומי מצוין מדי שנה בתאריך ה-1 בינואר ומותג הוודקה ההולנדי Ketel One מציג מארז מיוחד לכבוד יום הבלאדי מרי הבינלאומי את Bloody Mary Day, מדובר במארז מדויק ליצירת הקוקטייל המיתולוגי לחגיגות בוקר השנה האזרחית הכולל בקבוק קטל וואן 750 מ"ל ובקבוק מיקס בלאדי מרי טבסקו.
המיקס המצורף לאריזה הוא תערובת מוכנה של מיץ עגבניות בשילוב כל התבלינים שבלאדי מרי צריך וכל מה שנשאר הוא למזוג מנה (30 מ"ל) של וודקהKetel One לכוס גבוהה מלאה בקרח ולמלא במיקס בלאדי מרי טבסקו עד הסוף, לערבב ולקשט בגבעול סלרי ולימון טרי.
מחיר: 139 ₪, בחנויות המתמחות.
יח"צ. צילום: אסף לוי פלומארי - טעימה קטנה מהכפר שבאי היווני לסבוס
הסקוטית - חטיבת היין והאלכוהול מבית ישרקו, מציעה לקראת חגיגות סוף השנה מארז חגיגי במהדורה מוגבלת של Ouzo Plomari (אוזו פלומארי).
המארז המדובר משלב בנוסף לבקבוק 700 מ"ל, דגם מוקטן של בית יווני מסורתי העשוי מקרמיקה. כידוע, משקה האוזו המזוהה עם האי היווני לסבוס הוא חלק בלתי נפרד מאורח החיים של האי. בכפר פלומארי שבדרום האי מייצרת מזקקת THOMOPOULOS החל משנת 1894 את אוזו פלומארי כשהיא משלבת תהליכי ייצור מסורתיים עם טכנולוגיה חדשה, עם טעם וארומה הייחודיים לאוזו מתוצרתה הניחן במרכיבים איכותיים במיוחד כמו מי מעיינות, אניס, שומר, קינמון, מוסקט ועוד.
האוזו של פלומארי הינו תוצאה של היחס בין המרכיבים, מה שהופך אותו, לאוזו הפופולרי ביותר ביוון, ויש האומרים שגם בעולם כולו. ארומת האוזו חזקה, בטעמי ליקריש, אניס, שומר ואקליפטוס, וסיומת ארוכה ומתקתקה. מומלץ להגיש נקי בצ`ייסר, אך ניתן להוסיף קרח או מים מינרליים וקרח (את הקרח מומלץ להוסיף אחרי הוספת המים). אלכוהול: 40% אלכוהול. כשר.
אגב, השם אוזו מוגן על ידי חוק כמוצר יווני אקסקלוסיבי, והאיחוד האירופי אוסר לקרוא בשם זה למשקה שלא יוצר ביוון או בקפריסין.
מחיר: 78 ₪ ל-700 מ"ל.
מה שותים הישראלים?
העולם שלנו השתנה ללא היכר הודות לקורונה, וכך גם הרגלי הבילוי והשתייה שלנו. עניין אותי להבין כיצד יחגגו בישראל את הסילבסטר, אז קפצתי להרמיטאז` - רשת מקצועית ביותר לאלכוהול, עם סניפים בגודל 1,100 מ"ר שכוללים מגוון ענק של משקאות, סיגרים ומוצרים משלימים.
בסניף הרשת בראשל"צ מספרים על היערכות נרחבת בשבועות האחרונים של השנה. לפי ההערכות, השיח על מגבלות אפשריות בצל הקורונה הביא אנשים להתכונן לאופציה של חגיגות בבית ורבים מגיעים לרכוש משקאות. המככבים הם כמובן היינות המבעבעים, אבל לצידם יש גם עלייה משמעותית ברכישות וויסקי וקוניאק.
קבלו שתי המלצות לסילבסטר, אחת זולה ואחת יקרה יותר:
יח"צ. בלו נאן מבעבע זהב, יין מבעבע טעים, עדין ואלגנטי. פירותי ומתקתק, שיתאים במיוחד לקבלת האורחים, לליווי מנות ראשונות ושלל מתאבנים. הבעבוע של בלו נאן הוא תוצאה של תסיסה טבעית והזהב בפנים הוא 24k אמיתי. מושלם לרגעי השמחה.
מחיר: 35 ₪ לחברי מועדון.
יח"צ. הנסי VSOP holiday additio, קוניאק שיוצר לראשונה בהזמנה מיוחדת עבור החצר האנגלית ב-1818, לכן שמו המלא הוא Hennessy VSOP Privilege. מאז ועד היום זהו משקה המגדיר את האופנה בתעשיית הקוניאק והמהווה מודל לחיקוי עבור רבים.
מחיר: 250 ₪ לחברי מועדון.
יח"צ. צילום: רן בירן סילבסטר חד פעמי
בית השמפניה הצרפתי Moët & Chandon יקיים באופן חד פעמי ארוחת סילבסטר על טהרת השמפניה במסעדת "אנימאר" בניצוחם של השפים אסף גרניט והשף הלל תווקולי.
הארוחה תלווה במגוון השמפניות של מואט ותכלול מנות אייקוניות של השפים, אשר אחת מהן היא מנת הדגל של מסעדת "שבּור" ה-"חמינדוס".
השניים יצרו יחד תפריט חגיגי לערב הסילבסטר המבוסס על מנות אייקוניות של השפים, ואלו יוגשו לצד מגוון שמפניות מבית מואט ושנדו. התפריט יכלול 4 מנות (פתיחה, ראשונה, עיקריות וקינוח). כמו כן, לאורך הערב יוגשו שלושה דרינקים מלווים: קוקטייל פתיחה על בסיס שמפניה, כוס של מואט ברוט וכוס של מואט רוזה.
מחיר: 1400 ₪, לזוג.
מעבר לארוחת הסילבסטר המדוברת, "אנימאר" תקיים ארוחת "אפטר סילבסטר" במתכונת מצומצמת במוצ"ש ה-1 בינואר בעלות של 780 ₪ לזוג.
יח"צ. צילום: איל קרן מהדורה מיוחדת של Giacobazzi
לרגל חגיגות השנה האזרחית החדשה, מציע המותג Giacobazzi מהדורה מיוחדת של למברוסקו מבעבע לבן חצי יבש, בבקבוקים בצבע כסוף מנצנץ וחגיגי, באווירת חגיגות השנה החדשה.
העיצוב החגיגי של הבקבוק תואם לרוח חגיגות סוף השנה, המתאפיינות באווירת גלאם, לבוש נוצץ ומשקאות מבעבעים.
Giacobazzi הינה סדרת יינות מבעבעים בסגנון למברוסקו בעלי 9% אלכוהול. היינות מיוצרים באיטליה בשיטת שארמט (Charmat) מענבי למברוסקו ומונטה-ריקו. היקב ממוקם במודנה שבחבל אמיליה באיטליה, אזור הנחשב ללב הלמברוסקו האיטלקי המקורי. משפחת Giacobazzi הקדישה דורות שלמים לטיפול בכרמים והפקת יינות ובחלוף הזמן, הפך השם Giacobazzi לשם נרדף ללמברוסקו.
מומלץ להגיש בטמפרטורה של 8-11 מעלות.
מחיר: 25 ₪.
יח"צ. שמפניה ברטל
השמפניה של ברטל מופקת מחלקת כרם בת 30 דונם בקוט דה בר, תת האזור הדרומי ביותר בשמפאן הנטוע בעיקר בענבי פינו-נואר.
היקב שם לעצמו כמטרה להביא לידי ביטוי מיטבי את המאפיינים הייחודיים של האזור – שילוב מקסים בין העוצמה והנוכחות של הפינו-נואר לרעננות הרבה תוצאה של האקלים הקריר. להשלמת התמונה מכיל הבלנד של ברטל מעט ענבי שרדונה המוספים למורכבות של שמפניה קלאסית זו בייבוא של חברת שקד.
90% פינו נואר, 10% שרדונה, מתקבלת שמפניה קלאסית בעלת בעבוע עדין מאוד ואלגנטי, ניחוחות מורכבים של פרי בשל לצד בצק בריוש ושמרים. יין רענן מאוד ונדיב עם סיומת ארוכה ומאוד מאוזנת.
מחיר: 150 ₪.
יח"צ. פרוסקו - Prosecco
אזור גידול: ונטו. זן ענבים: גלרה. תהליך יצור: שיטת שרמט המקובלת בייצור יינות פרוסקו. תסיסה אלכוהולית במכלי נירוסטה מבוקרי טמפרטורה ותסיסה שניה במכל סגור לקבלת בעבוע טבעי עדין. הפרוסקו אופייני ומרענן בעל ניחוחות פירותיים נעימים ובעבוע טבעי עדין.
מחיר: 56 ₪.
יח"צ. רשת חינאווי Wine & More מציעה מגוון רחב של שמפניות וקאוות של המותגים המובילים: שמפניה פול רוג`ר ברוט 750 מ"ל - 249 ₪, שמפניה דובל לרואה ברוט 750 מ"ל - 149 ₪, שמפניה מואט ושנדו ברוט אימפריאל 750 מ"ל - 199 ₪, שמפניה מואט ושנדו ברוט אימפריאל רוזה - 259 ₪, קאווה פרקשנט 750 מ"ל - 2 ב-100 ₪ ( קורדון רוזאדו/ קורדון נגרו/ כרטא נבדה), ועוד.
לצד מבצעי הרשת ניתן למצוא בקבוקי שמפניה מיוחדים למביני עניין, כדוגמת וינסטון צ`רצ`יל ב-1,360 ₪, לואי רודרר קריסטל ב-1,500 ₪, דום פריניון - 1,600 ₪.