צילום: yiyiphotos ל-pixabay
בפוסט שהעלה לאחרונה לאינסטגרם השחקן הצעיר אלי נוס (21) כוכב ה"כפולה" ו"מקיף מילאנו", הוא חשף את התדמית המזויפת שיש לעיתים למי שמופיעים על המסך, וחשף בגילוי לב את מטרד החצ`קונים שעימו הוא מתמודד: "אני במלחמות עם החצ׳קונים כבר מאז שאני בן 14. כמה התפדחתי בהתחלה, הייתי יושב בשיעורים כל יום כשהראש מונח על יד אחת בכל שנייה, רק כדי להסתיר
חצ׳קון בסנטר.
משם זה רק הלך והתגבר, בטח בגיל ההתבגרות. שנאתי אותם. הרגשתי שכולם רואים אותם, שכל הזמן מסתכלים עליהם, לא הייתי מצטלם והביטחון העצמי שלי צנח באותה תקופה. הרגשתי שלאנשים לא נעים להסתכל עליי, ושאין מצב שאני יכול למצוא חן בעיני מישהי בגללם. לא הפסקתי לקנא ב"ברי מזל" שבורכו עם פנים חלקות יותר, אלה שלא חוו (או שחוו פחות) את החצ׳קונים האלו.
לקח לי הרבה זמן להבין (ואני עדיין בעבודה עם עצמי) שזה לא באמת משנה. אין מה לעשות, חצ׳קונים זה חלק ממי שאני. אולי הם יעברו עם הגיל, אולי יישארו איתי. אבל אני מפסיק להתבייש.
כן, יש לי חצ׳קונים ואין מה לעשות! בעידן שלנו, כששיח על קבלה עצמית ודימוי עצמי בנושאים כמו משקל נהיים משהו כמעט יומיומי (וטוב שכך!), הגיע הזמן לדבר גם על חצ׳קונים.
אז חצ׳קונים יקרים, אתם מוזמנים להישאר ועוד יותר מוזמנים לעוף מפה, אבל לי זה כבר לא משנה, כי אני לא נותן לכם להשפיע עליי יותר", חתם נוס את הפוסט המדובר.
הצד הנפשי של האקנה
נוס האמיץ שבחר
לאמץ את גישת האקנה פוזיטיב, אינו לבד. לאחרונה סלבס רבים בוחרים לשתף ברשתות החברתיות פוסטים בהם החצ`קון שלהם לגמרי בפרונט.
כך למשל ג`סטין ביבר ואשתו היילי בולדווין והשחקנית קיקי פאלמר שיתפו את הקושי שלהם בהתמודדות עם אקנה,. בארץ היו אלה הדוגמנית והשחקנית מירן מנקס, נטלי דדון ואלכסה דול שפרסמו פוסטים דומים.
עם זאת רבים מבני הנוער מתקשים להתמודד עם התופעה והם נמנעים מלשנות את המיקוד ביחס אליה מחשש לנידוי חברתי ובריונות.
ארגון הבריאות העולמי מעריך שכ–80%–90% מבני הנוער (כ-800 אלף ישראלים לפי הנתון האמור), סובלים מאקנה, לרוב בין גילאי 25-12. ואם לא די בכך, שהרי פצעי הבגרות לעיתים קרובות אינם נחלתם רק של הח`ברה המתבגרים בלבד, משום שכ-20% מהמקרים מופיעים החצ`קונים גם בקרב מבוגרים.
לכאורה מדובר במצב רפואי שפיר, שאינו מאיים על בריאותם של הצעירים, אולם מתברר שהוא עלול לפגוע קשה בבני הנוער הן מבחינה פסיכולוגית והן בהיבט החברתי ובמקרים קשים אף עשוי להוביל להסתגרות ודיכאון.
צעירים רבים הסובלים מחצ`קונים חווים פגיעה משמעותית בדימוי העצמי ובדימוי הגוף שלהם. לרוע מזלם זה קורה בדיוק בשלב קריטי בחייהם בו רובם ממילא מייחסים חשיבות מוגזמת לאופן שבו הסביבה תופסת אותם ובו הם מרבים לבחון את עצמם, להשוות את עצמם לבני גילם ולחפש את מקומם החברתי, תוך שהם עסוקים רבות במראה החיצוני ומייחסים משקל רב לאופן שבו הם נתפסים בעיני חבריהם.
אז מהו חצ`קון?
החצ`קונים, פצעי הבגרות, או אקנה בז`רגון המקצועי, נוצרים כאשר זקיקי השערה נסתמים. הזקיקים הללו נמצאים בכל העור שלנו, אפילו במקומות שבהם נדמה שאין לנו שיער, למשל בגשר האף.
ברוב המקרים נגרם "פקק" כשמתחוללת הפרשה מוגברת של סבום (חֵלֶב). הסבום, הוא חומר שומני שעובר בצינורית מהבלוטה אל זקיק השערה ומשם מופרש לעור (לרוב בשל פעילות הורמונים גועשת). תפקידו לשמן את השיער המכסה את הגוף, לרכך את העור ולמנוע ממנו להתייבש.
אך הזקיק עשוי לחסום את נקבוביות העור גם מלכלוך שמצטבר על העור, מזיהום סביבתי ומצורת הגדילה של העור בפתח הזקיק, וכך, תאי העור המתים שלא מפונים כהלכה נחשפים לאוויר, הם מתחמצנים והופכים לשחורים, ("קומודונים" בשפה המקצועית).
גורמים רבים כאמור עשויים להוביל לדלקת, אך ידוע שחיידקי העור הם הגורם העיקרי לכך. רובם
חיים באופן טבעי במיקרוביום של עור הפנים ואף חיוניים לו, אולם כששיווי המשקל מופר, חלקם עלול להתרבות בקצב מהיר ולגרום ליצירה או להחמרה של דלקת.
חלק מהחיידקים הללו נחשבים לחיידקי עור מעוררי דלקת - קוטיבקטריום (Cutibacterium acnes / Propionibacterium acnes) ומשום מעורבותם בתהליך הדלקתי, מתפתחת על פני העור באזור הזקיק הסתום נפיחות ואדמומיות.
הפגיעה ביכולת הניקוז הטבעית של העור מובילה את הנוזלים, את השומן ותאי מערכת החיסון שמתנקזים אל הזקיק הסתום לייצר את הראש הלבן שלעיתים מתנוסס לו בגאון בפסגת החצ`קון ("מיקרוקומודון", בשפה המקצועית).
מגע יד, שיער, לכלוך סביבתי ורדיקלים חופשיים הפוגשים בחצ`קון עשויים להחריף את הדלקת ולגרום להיווצרות מוגלה, שנאגרת מתחת לקרום הפצע.
מתי חשוב לטפל?
אקנה הוא למעשה מצב כרוני של העור, המתבטא בהופעה חוזרת ונשנית של סתימות, זיהומים ודלקות של זקיקי השערה. אף שבמקרים רבים גם ללא התערבות, הדלקת תפחת, והשומן, הנוזלים והתאים יפונו מהזקיק, ולבסוף החצ`קון יתייבש ויעלם, לא פעם הוא עשוי להוביל ליצירה של צלקות ופיגמנטציה שילוו את עור הפנים במשך כל החיים.
למרבה הצער, עדיין אין פתרון טכנולוגי מהפכני שיהפוך את הפנים המחוטטות לחלקות כמשי, אולם מוצעות בשוק תרופות פעילות וגם תכשירים ייעודיים לטיפול בתופעה.
ההנחיות האחרונות של האקדמיה האירופית לרפואת עור (EADV) ושל האגודה האמריקאית לדרמטולוגיה (AAD) ממליצות לטפל באקנה ציסטי קשה ברטינואידים (תרופות המבוססות על חומצה של ויטמין A שמגבירות את קצב התחלופה של העור וניתנות בצורת ג`ל, קרם או כדורים, למשל רואקוטן או אפידו) ובתכשיר מריחה מקומי מסוג בנזואיל פרוקסיד (המעכב את צמיחת החיידקים והורס קומודונים — פותח ומנקז אותם).
השתיים אף מציינות שטיפול משולב בין שתי הגישות הוא היעיל ביותר לאקנה קלה עד בינונית וכטיפול משמר לטווח ארוך.
חוץ מתרופות המרשם קיימים תכשירי מדף רבים המכילים חומרים פעילים (רטינואידים, חומצה אזלאית, חומצות אלפא ובתא הידרוקסי, מרכיבים נוגדי דלקת ואנטי חיידקיים לרבות עשבי מרפא, ניאצינאמיד, סולפור וריכוזים נמוכים של בנזואיל פרוקסיד) המבקשים לסייע בהתמודדות עם מצבי אקנה קומדוניקה, שבו האלמנט העיקרי הוא קומדונים.
רוב התכשירים האלה שקופים, הם אינם מחייבים הסתתרות מהשמש או מאנשים, הם אינם יקרים יחסית, ויעילים כאמור להתמודדות עם פצעים סוררים במצב קל.
מה חדש על המדף?
יח"צ. צילום: סשה דובינסקי
ACNON - ג`יג`י מעבדות
ערכה כוללת שלושה מוצרים: סבון פנים, מי פנים מרעננים וקרם לילה טיפולי המבוססת של שילוב של חומרים פעילים ובניהם: תמצית צמח הערבה הקנדי המעכבת את חיידק האקנה, מנטרלת רדיקלים חופשיים ומרגיעה אדמומיות בעור, חומצה גליקולית - חומצה אלפא הידרוקסית בעלת מבנה מולקולרי קטן החודר לשכבות העור ומשפר חדירת חומרים פעילים, נוגד חמצון ותומך בטיפולים לבעיות עור שונות.
דקסטרן בעל פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי דלקתית העוזר להחלקת מרקם העור ומונע את גדילת חיידק האקנה, קולרן - קומפלקס המשפר את תהליך התחדשות הטבעי של העור ומסייע בריפוי התאים, גרנאקטיב רטיאוניד- דור חדש של רטינואידים המפחית את ייצור השומן על העור, אינו רגיש לשמש ולכן בטוח לשימוש לאורך כל שעות היום וקומפלקס NMF- בעל מרכיבי לחות הדומים לאלו הטבעיים בעור.
מחיר: 390 שקלים, אצל קוסמטיקאיות.
יח"צ. (G גרופ)
Anti-Blemish - קליניק
ערכה המבוססת על 3 שלבים + טיפול SOS נקודתי הכוללת סבון קצף נטול שומן לניקוי העור ביסודיות ויעילות, מי הסרה לספיגת עודפי שומן והסרת תאים מתים מהעור ותחליב להזנת את העור בלחות ומניעת התפרצויות ולסיום ג`ל לטיפול ממוקד אותו מומלץ למרוח כשכבה דקה ובאופן נקודתי על האזור הנדרש.
מחיר: 299 שקלים, באתר המותג.
יח"צ. (וולף)
OILY OR FORTE - דוקטור עור
כל מוצרי הסדרה מבוססי רכיב פטנט ייחודי ,Acnacidol BG המכיל חומצה ייחודית המופקת ממזון מלכות שהוכחה מחקרית כמסייעת לטיפול אפקטיבי בעור עם פצעונים, להפחתה של מראה שמנוני וכווץ נקבוביות.
בנוסף, כל התכשירים מכילים חומצה סליצילית המסייעת בפתיחת הנקבוביות למראה עור בריא ונקי יותר, ניאצינאמיד המסייע לטיהור והרגעת העור לצד שילוב ייחודי של תמציות צמחים להזנה ולהגנה על העור.
בסדרה: ג`ל ניקוי טיפולי, קרם לחות ותחליב גרגירים עדין.
מחיר: 144 שקלים, באתר המותג.
יח"צ. צילום: אסף לוי
SEBOLOGIE - ליראק פריז
ערכה הכוללת ג`ל טיפולי למניעת פצעונים ואיזון עור הפנים המכיל: אבץ גלוקונט - לאיזון סבוריאה, חומצה סליצילית בעלת פעולה קרטוליטית פרביוטי להגנה על העור וחיזוק מערכת ההגנה, גזרת רטינול - בקוצ׳ול לאיזון העור, ותמיסה לטיפול באקנה, פצעונים ופגמי עור המבוססת אבץ גלוקונט, חומצה סליצילית, אבקת קלאמין לפעילות אנטי-ספטית וחומצה אזלאית להפחתת צמיחת חיידקי אקנה".
מחיר: 314 שקלים, באתר המותג ואצל קוסמטיקאיות.
יח"צ. (לב תקשורת)
לבנדר
מארז טבעוני לטיפוח עור פנים שמן עם נטייה לאקנה הכולל סבון פנים ומי פנים טיפוליים, מסיכה עם חימר ירוק וויטמין C, , שבתהליך הדרגתי יאזנו את הפרשת השומן הטבעי.
מי הפנים הטיפוליים עם מיצוי הממליס, סרפד וקלנדולה ושמן אתרי לבנדר נועדו לסייע בחיטוי ושמירה על עור נקי ומאוזן הרבה יותר. לסיום הטיפוח ובהתאם לצורך העור קיים במארז גם סרום יום טבעי עם רכיבים פעילים המוכחים מחקרית כאנטי-בקטריאלים כנגד החיידקים היוצרים אקנה. יחד עם תערובת שמנים צמחיים כולל שמן חוחובה ישראלי בכבישה קרה, שמן זרעי משמש, שמן רוז היפ בכבישה קרה, שמן המפ אורגני בכבישה קרה ושמנים נוספים המשלימים לעור את החסר שיש לו בשמנים מסוגים אלו ובכך משלימים את תהליך איזון הפרשת השומן העודף בעור שמן.
כל התכשירים במארז ללא חומרים משמרים, ללא תוצרי נפט, ללא כימיקלים וריחות סינתטיים.
מחיר: 332 שקל, באתר המותג.