אילוסטרציה, צילום: אתר pixabay
כבני אדם אנו נעשה הכל כדי להרגיש טוב. אנו נמנע ממה שמעורר בנו כאב (אלא אם כן הוא מביא לחוויה של עונג), ונפעל כדי להרגיש טוב בחיים שלנו. כ
כל שאנו יוצאים מחיים של הישרדות – שינוי שמתרחש בחלקים גדולים של העולם המערבי בעשרות השנים האחרונות – כך אנו יכולים לעסוק בשיפור איכות החיים וה-Well Being שלנו.
זו מגמה מבורכת, ואני אשמח שעוד ועוד אנשים יוכלו להשקיע את הדרוש כדי לשפר עצמם וחייהם. אני תורם לכך ככל שאני יכול, בין השאר בכתיבתו של הטור הזה.
אחד האתגרים בתהליך הזה הוא ה"לא נעים לי". זו ההרגשה הזו, שאנו נמנעים מלהרגיש אותה, ולכן נמנעים מלעשות את מה שגורם לנו להרגיש לא נעים.
מה יכול לגרום לכך? להגיד מה אנו צריכים, להגיד מה אנו מרגישים, להגיד מה אנו רוצים. להגיד מה מפריע, מה חסר, מה היינו רוצים שיהיה. להגיד משהו שייפגע, שיעליב, שיגרום לכעס. לא להגיד – ולא לעשות – את מה שיכול לעורר מהומה, כלומר כעס, עלבון, דחייה, מריבה. מהומה שתביא להתרחקות, לאובדן זמני או קבוע של אדם בחיים שלנו.
ה"לא נעים לי" הוא שם קוד לעולם של רגשות שמנהלים אותנו. פחד לאבד, רגשי אשמה, ביקורת עצמית, כאב ה"לא מגיע לי" ו"אני לא ראוי". מתוך אותם הרגשות אנו נמנעים, שותקים, מסתירים, מדחיקים. רק כדי שלא יהיה לנו לא נעים.
להשתחרר מה"לא נעים לי"
הבעיה עם דפוס ההתנהגות הזה, שהוא גורם לנו להרגשה ולמציאות לא נעימה. אנו מסתובבים, כתוצאה מכך, עם רגשות, צרכים ורצונות, שבמקום לקבל ביטוי ומענה, הם נאגרים בתוכנו.
האגירה של אותם רגשות וקולות, שאנו נמנעים מלבטא, גורמת לעומס רגשי ומנטלי, ויכולה לגרום לבעיות במערכות יחסים. אנו יכולים להתרחק מאנשים במקום לדבר איתם, ולעיתים להתפרץ עליהם אחרי שאנו לא יכולים לשתוק עוד, דבר שיכול לגרום לקושי יותר גדול ביחסים.
כל זה מכביד גם על הגוף הפיזי. האגירה גורמת לאי נעימות שיכולה אף להגיע לכדי מחלות. מדוע? אנרגיה אינה אמורה להיאגר, אלא להיות כל הזמן בתנועה. הגוף שלנו אוגר עבורנו את כל מה שאנו לא מבטאים מתוך ה"לא נעים לי", דבר שהוא אינו אמור לעשות.
לזמן מה זה אפשרי, אבל בשלב מסוים הגוף מתחיל לאותת שיש עומס שצריך לטפל בו. כאבים, מיחושים, בעיות ומחלות שונות הם האמצעים של הגוף לומר לנו שאנו אוגרים אנרגיה, כלומר רגשות, צרכים ורצונות, שלא קיבלו ביטוי ומענה.
ה"לא נעים לי" הופך, בשלב מסוים, למציאות בלתי נעימה בעליל. כמו תמיד בחיים, מה שאנו מנסים להימנע ממנו, הוא-הוא הדבר שאנו מביאים לחיינו, מבלי להבין זאת.
אני מודע עד כמה קשה לפרק את ההימנעות מכל מה ש"לא נעים", כמה מאתגר זה להסכים לבטא צורך/רגש/רצון ולהסתכן בכך שלא יהיה נעים. אני גם יודע כמה זה משחרר וחשוב ללמוד לעשות את זה – בטווח הארוך, זה מתכון לחיים נעימים באמת.
* הכותב מתקשר עם ישויות בכלל ועם קבוצת טוהר בפרט, מנחה סדנאות ללימוד תקשור, עיתונאי וסופר.