טיפול בצב ים. צילום: יניב כהן רשות הטבע והגנים
16 שנים לאחר שרשות הטבע והגנים, הספארי ועמותת המרכז הישראלי לשיקום חיות בר הכריזו על הקמת בית החולים הראשון לחיות בר בארץ, חשפו הבוקר (שלישי) ווטרינר בית החולים - הד"ר יגאל הורוביץ ושאול גולדשטיין - מנכ"ל רשות הטבע והגנים, את המתחם החדש של בית החולים בו הושקעו למעלה מ-4 מיליון ₪.
התכנון המקורי של בית החולים המדובר היה לספק מענה לכ–200 בעלי חיים בשנה, אולם המציאות מורכבת יותר ובית החולים נאלץ במרוצת השנים להתמודד עם טיפול רפואי ל–4,000 בעלי חיים פצועים בשנה — הן חיות בר והן חיות מהספארי ברמת גן.
מאז הקמתו של בית החולים, טופלו בו למעלה מ-50,000 חיות בר, במטרה להשיבם לאחר הטיפול והשיקום אל הטבע.
תוך כך, התגבשה בשנים האחרונות תכנית להרחבת בית החולים שכללה בניית מעבדה חדשה ומתחמי אשפוז גדולים ומרווחים יותר.
הבוקר כאמור במפגש לעיתונאים בו הציגה רשות הטבע והגנים נתונים המסכמים את פעילותה בעשור האחרון, הוצג גם בית החולים המחודש.
חדר הניתוח החדש בבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים. צילום: קובי טיריפינטו
בין בעלי החיים המטופלים במקום ישנם גורים וגוזלים, עופות נודדים שנפגעו וזקוקים לסיוע וטרינרי על מנת להמשיך במסעם וחיות בר שנמצאו בטבע כשהן סובלות מפגיעות שונות. 80% מהפציינטים הם עופות, 15% יונקים, 5% אחוזים זוחלים ואחוז קטן יותר של דו־חיים, שכבר כמעט לא חיים בישראל, כי בתי הגידול שלהם (שלוליות חורף) נעלמו מהנוף.
כל חיית בר פגועה המגיעה אל בית החולים בספארי עוברת תהליך של אבחון וזיהוי של גורמי הפגיעה בה ולאחריו ניתן להתחיל בטיפול הרפואי בהתאם לצרכיו של כל בעל חיים.
הטיפול הראשוני הוא המשמעותי והחשוב ביותר בתהליך ונעשה מתוך התחשבות הן במצב הקליני של בעל החיים המטופל והן בעקה (Stress) ממנה הוא סובל.
קיפוד שנפצע ברגלו ואושפז לטיפול מטופל בבית החולים לחיות בר. צילום: קובי טיריפינטו
בבית החולים מתבצעים ניתוחים מורכבים בשיתוף רופאים "הומאניים", הליכים רפואיים מתקדמים כמו השתלת נוצות, הידרותרפיה ושימוש ברפואה אלטרנטיבית.
המימון לפעילותו של בית החולים מגיע בעיקר מתרומות ומתאפשר גם בעקבות הטיפול בחיות הספארי השבויות, כשבית החולים חרט על דגלו ארבע מטרות עיקריות: טיפול, שיקום והשבה לטבע; חינוך לשמירת טבע, הגנה על בעלי חיים ומחקר.
ה"חיבולנס" - נותנים לחיות טרמפ
זרקור מיוחד הושם באירוע על ה"חיבולנס" (הלחם מילים של חי ואמבולנס) - מערך מתנדבים רחב היקף שהקימה רשות הטבע והגנים לפני ארבע שנים במטרה להעביר את חיות הבר הפצועות מכל רחבי הארץ לטיפול בבית החולים.
ע"פ הנתונים שהוצגו הבוקר נכון לסוף שנת 2021, מערך המתנדבים במיזם מונה כבר כ-400 מתנדבים מכל אזורי הארץ. המערך כולל כ-40 תחנות מעבר מהצפון ועד הדרום, המתופעל בסיוע של קבוצות וואטסאפ אזוריות הכוללות מלבד המתנדבים עצמם גם כ-100 עובדי רשות הטבע והגנים, העמלין לעזור לחיות הבר הפצועות להגיע במהירות לבית־החולים שבספארי.
ה"חיבולנס" נמצא בקשר צמוד עם מוקד רשות הטבע והגנים (3639*) הפעיל 24/7 ומקבל דיווחים שוטפים על חיות בר הנזקקות לטיפול ושינוע.
ד"ר יגאל הורוביץ ושאול גולדשטיין משחררים לחופשי בז שהחלים בבית החולים. צילום: יניב כהן רשות הטבע והגנים
בתום האירוע הדגישה דוברת הספארי, שגית הורוביץ כי עתה עם הרחבת בית החולים זקוקים שם לסיוע מוגבר של מתנדבים יותר מתמיד, זאת במטרה להציל, לטפל ולשקם את חיות הבר הפגועות ולהשיבן לטבע כשיחלימו.
ההתנדבות נחוצה בין השאר לביצוע פעולות מהותיות של ניקיון של תאי האשפוז, סידור התאים של בעלי החיים, הכנת מזון מתאים לבעלי החיים, האכלה, החלפת מים וכדומה.
אם גם בכם בוער הנושא, אם עברתם את גיל 18 ואתם מוכנים למינימום של שלושה חודשי התנדבות, אתם מוזמנים בהחלט ליצור קשר עם בית החולים ולאחר הכשרה תשובצו להתנדבות שתקבע לפי כישוריו ויכולתו של כל מתנדב.