אדוארד בר, צילום: מתוך הפייסבוק הרשמי - Eduard אדוארד
10 שנים אחורה בזמן, הרבה לפני ששדרת השוק המרכזית בכרמל הפכה מוקד משיכה לבליינים והתפקעה מדוכנים ומאנשים המבקשים לפלס לעצמם דרך מילוט, זיהה גלעד הררי את הפוטנציאל הגלום באזור.
הוא הקים בחצר האחורית של השוק, ממש אל מול גן הכובשים, המנציח את הלוחמים במלחמת העצמאות בתל אביב ויפו, לוקיישן שכונתי קטן ואינטימי לו קרא "אדוארד בר".
צילום: יפית וקניןהמקום המסקרן, ספק־בר ספק־חמארה, קיבל את שמו
על שם סבו של הררי, יליד מצרים שהיה מתברר אלוף הרפובליקה הערבית בברידג`.
השקת המקום היוותה למעשה את הסמן הראשון לתחיית חיי הלילה והקולינריה של הכרמל, בטווח שבין השוק ובין שכונת כרם התימנים המשיקה אליו מצדו המערבי לנווה צדק האוגפת אותו מדרומו.
כרם התימנים או כרם התיירים?
חרף וותיקותו בסצנה התל-אביבית, עדיין מצליח האדוארד לשמור על אפיל סודי משהו.
דלת עץ כבדה השוכנת לצד חנויות הרחוב (הכרמל), תוביל אתכם פנימה אל האדוארד, ומאחוריה תיחשף הפתעה מהסוג שתמיד כיף לגלות — מקום שכונתי, אינטימי ושמח, המעיד באופן סימבולי יותר גם על סיפור הצלחתן של שתי שכונות עוני - כרם התימנים ואחותה שכונת הפחים (בערבית: חארת` אל טאנאק) שראשוני התימנים התיישבו בהן כבר ב-1881. השתיים שהיו במשך שנים רבות עניות ומוזנחות, הצליחו להתנער מתדמיתן הבעייתית ולשנות את פניהן.
כבר עשרות שנים שפועלות בסמטאותיה של השכונה מסעדות קטנות וותיקות – לרוב מדובר בכאלה המתמחות בחומוס, במרקים, בשיפודים ושלל תבשילים ביתים – אך בשנים האחרונות כאמור מתפתחת במקביל לשוק, תרבות בילוי ענפה הכוללת ברים, מסעדות ודוכני אוכל חדשים יותר, המייצרת סצנה מגניבה, עמוסת תיירים, בליינים וזללנים ששוטפת את האזור בערב ובשעות הצהריים של ימי שישי, כשלאדוארד שלנו נזקפת ללא ספק זכות ראשונים.
לאדוארד שתי קומות. קומת הכניסה כוללת מספר מקומות מצומצם ובר אורכי. בקומה השנייה שוכנת לה מרפסת ובה כיסאות בר גבוהים המאפשרים בהייה בגן הכובשים ובים שבגבו - נתון שמייצר ללא ספק את אחת האטרקציות המלהיבות של העיר.
מימין: סבא אדוארד. משמאל: תמונתו של חוסני מובארק. צילום: יפית וקניןכשתשבו אל מול הבר הפנימי תוכלו להבחין בתמונתו של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק, ולצידה גם כיתוב משעשע ב"ערברית" (הלחמה של מילים ערביות הכתובות בעברית). כמתבקש, באחד מקירות הבר מתנוססת גם תמונתו של סבא אדוארד, ובפינה אחרת תמצאו את תמונתה של זוגתו.
תפריט חורף 2021. צילום: ליאור חורש
מה אוכלים פה?
ברוח התרבות המצרית וכיאה לחמארה מחוספסת, המאגדת את מטבחי אגן הים התיכון - עד יוון וטורקיה, גם הקו הכללי בתפריט של אדוארד הוא ערבי־ים תיכוני ומבוסס ברובו כל חומרי הגלם מהשוק הסמוך.
קוקטליים אורי עוזיהו וצ`ינו קורטינה. צילום: ליאור חורש
כפתיח, תמצאו שם בדרך כלל לחם קלוי (12 שקל) עם זיתים; טחינה וחמוצים (12 שקל) לצד מבחר מרשים של משקאות אלכוהוליים. מומלץ במיוחד קוקטייל ה"צ`ינו קורטינה" הקרוי מתברר על שמו של חואן נפומוצ`ינו גוסאקוצ`ה - השודד האדום, גיבור פולקלור מקסיקני שניהל מלחמה נגד ארצות הברית.
המפכ"לית. צילום: ליאור חורש בימים אלה השיקו באדוארד תפריט חורף חדש עם מספר מנות משובחות. הראשונה - המפכ"לית - שלושה כדורי פלאפל חמים וממכרים בהשראת הפלאפל של העיר הפלסטינית קלקיליה המבוססים (תקשיבו טוב!) על זעתר (32 שקל). מדובר במנה הגונה, הוגנת ומספקת, הן בכמות והן באיכות.
סנדביץ`. צילום: ליאור חורש
מנה נוספת שזכתה לכינוי "סנדביץ`" פותחה בהשראת איסטנבול. מדובר בג`בטה פריכה, ממוצעת בגדולה, ובתוכה בשר עגל קצוץ, טחינה, ירקות ומעט פלפל חריף (63 שקל) וזה פשוט מעולה!
המוטיב הים תיכוני מלווה את כלל המנות החדשות, כך למשל במנת "הצלחת ירקות" תוגש לכם לצד הירקות הטריים שנרכשו בשוק הסמוך גם גבינה של בדואים ויש כמובן גם מלבי שמנת לקינוח - פודינג מוצק מהמטבח הערבי המוגש בליווי סירופ קפה, אניס ואגוזים מקורמלים (28 שקל).
ביסק סרטנים. צילום: ליאור חורש
יוצאת דופן בתפריט היא מנת הביסק סרטנים - בהנחה ואדוארד ישיג כאלה... (44 שקל), זאת כידוע מקורה בכלל בצרפת על אף שהשתרשה גם באי הבריטי ולאחר מכן צברה מוניטין גם בקולוניות באשר הן. אם חשוב לכם בכל זאת למצוא את הזיקה וההשראה הים תיכונית היא טמונה ככל הנראה שהשפעתן של שתי המעצמות ששלטו פה באזור...
בשורה התחתונה זה כלל לא משנה מהי הגדרתו של אדוארד, בין אם מדובר בבר שכונתי קטן, בחמארה מודרנית או כל טייטל אחר שתעניקו לו, כלום הרי לא ישנה את הסיפור הקסום של הסבא אדוארד שהגיע הנה ממצרים ו"התיישב" לו לפני כעשור בסמוך לשוק הכרמל. היה עשר!
אדוארד בר - הכרמל 12, תל אביב. 03-5101695