מרים זוהר, "על האש". צילום: גדי דגון תיאטרון הקאמרי חגג למרים זוהר, כלת פרס ישראל לאמנות הבמה, את יום הולדתה ה-90.
האירוע שנערך בשיתוף גל"צ , הונחה ע"י אודיה קורן ונתן דטנר והשתתפו בו חבריה השחקנים: ליא קניג, רמי ברוך, משה דץ, רבקה מיכאלי, חני נחמיאס, דרור קרן, שרה פון שוורצה, אסי לוי, ענת מגן שבו, רועי הורוביץ, ציון חורי, שחף בלאש, יובל הבה, אור משה, אדיר בובליל, רז סולמון, אלה רוזנצוויג, דניאל סטפן, שחר אבורמן, שני דקל והגר אנגל.
מרים זוהר חוגגת 90. צילום: אור גפןהאירוע נפתח עם קטע ריקוד מהמופע "החיים הם קברט" של תיאטרון הקאמרי לרקע מצגת תמונות של זוהר מהצגותיה לאורך השנים.
את הברכה ראשונה העניק נשיא המדינה, יצחק הרצוג, שכיבד את האירוע בנוכחותו עם אשתו מיכל. לדבריו: "מרים היא סמל של סיפור ישראלי ויהודי שאין כמותו".
כמו כן ציין הרצוג מעל הבמה כי בשנת 1987, קיבלה זוהר מאביו, הנשיא חיים הרצוג, את פרס ישראל לאמנות הבמה, מה שגרם לכל קהל המוזמנים לעמוד ולמחות כפיים לכבודה.
מרים זוהר חוגגת 90. צילום: אור גפן
מרים זוהר חוגגת 90. צילום: אור גפן
מרים זוהר חוגגת 90. צילום: אור גפןאחריו, עלה לבמה ראש עיריית ת"א יפו, רון חולדאי שהודה לזוהר בברכה המתובלת בשמות המחזות בהן שיחקה, על ההשראה שנתנה ונותנת לכולנו ועל דמותה הנפלאה והייחודית.
תולדות חייה של מרים, מילדה קטנה בגטו ועד היום, סופרו בהרחבה לאורך האירוע כולו.
מרים זוהר נולדה בשנת 1931 בשם מרצלה כ"ץ, כבתו של סוחר יהודי מסורתי מצ`רנוביץ`, רומניה. במלחמת העולם השנייה, היא גורשה עם בני משפחתה על ידי הממשלה הרומנית הפשיסטית לעבודות כפייה במחנה העבודה טרנסניסטריה בטולצ`ין - אוקראינה, שם איבדה את אביה.
מרים זוהר ויוסי גרבר, "הצלצול האחרון". צילום: שרוליק הרמתיכאשר היתה בת 17, הפליגה עם אמה ואחיה לארץ ישראל בספינת המעפילים "קיבוץ גלויות", אך הספינה נתפסה על ידי הבריטים ונוסעיה נשלחו למחנה מעצר בקפריסין. במחנה שמע אותה מנהל התיאטרון החובבים היידי, יצחק פָּאנֶר והציע לה להצטרף לקאסט ושם היה למעשה תפקידה הראשון בתיאטרון.
בשנת 1949 הגיעה עם משפחתה לישראל. הם חיו זמן קצר במחנה עולים עד שהצליחו לרכוש בית קטן בשכונת ג`בּאלייה שביפו.
מרים זוהר ואלברט כהן, "אקורדיונים". צילום: גדי דגוןברבות הימים, כאשר רכשה את השפה העברית, זכתה לגלם תפקיד ראשי במחזות "הפונדקאית" ,"מירַנדולינה", "ושונא הנשים". לאחר שזכתה לביקורות טובות, הזמין אותה שמעון פינקל - ממייסדי תיאטרון הבימה, להיבחן לאודישן, ומשם הכל היסטוריה....
בהתאם למדיניות התיאטרון, עִיבְרְתָה מרצלה את שמה ל"מרים זוהר".
במשך ארבעים שנה, שיחקה עשרות תפקידים ברפטואר, לרבות 60 מחזות בתיאטרון "הבימה" שהפכו אותה לאחת מבכירות שחקניות התיאטרון בישראל. אחד מתפקידיה האייקונים הוא דמותה של מרתה במחזה "מי מפחד מווירג`יניה וולף" של אדוארד אלבי שהועלה בהבימה בשנות השישים, במהלכו אף גילתה שהיא בהריון שני.
מרים זוהר, "ציד המכשפות". צילום: ז`ראר אלוןאת בעלה המנוח, אריה גלבלום, הכירה בהבימה, היא היתה אז שחקנית צעירה והוא היה עיתונאי בדימוס ואיש יחסי הציבור של התיאטרון.
בחלוף ארבעה עשורים בהבימה, ולאחר שיעקב אגמון מונה למנכ"ל התגלעו חילוקי דעות ביניהם וזוהר עברה לשחק בתיאטרון "בית לסין", שם הופיעה בהצגות כמו: "מדיאה", "מירל`ה אפרת", "ציד המכשפות", "כולם היו בניי", "הרומן הראשון שלי", "השושנה המקועקעת", "חמץ", "קידוש" ועוד. בבית ליסין היא שיחקה כעשרים שנה.
בשנת 2017 היא הצטרפה לתיאטרון הקאמרי, ביתה המקצועי בשנים האחרונות, תחילה בהצגה "ציד המכשפות", ובהמשך ב"מרג`ורי פריים", וכן ב"רישיון לחיים" ו"הנכד" כסבתא קלרה שהוצגו ממש עד פרוץ המגיפה.
מרים זוהר, "רישיון לחיים". צילום: ז`ראר אלוןזוהר שיחקה גם בסדרות טלוויזיה – " 20 פלוס", "מיי פירסט סוני", "משמורת`, "שושלת שוורץ ועוד, על שמה נקרא שם רחוב בעיר חולון ובמשך שנות עבודתה אף זכתה בפרסים רבים ובניהם שחקנית השנה, יקירת ת"א, ד"ר לשם כבוד ממספר אוניברסיטאות בישראל וכמובן הפרס היוקרתי בשנת 1987, לאמנות הבמה, על מפעל חייה בתיאטרון, פרס המוענק ע"י המדינה ביום העצמאות.
מברכים נוספים שעלו לספר ולברך אותה הן שתי בנותיה תמי ונילי שסיפרו איך זה לחיות לצד אם דאגנית ומסורה. בהמשך עלתה לבמה גם ליא קניג חברתה הטובה שהקריאה ברכה שבדיעבד סיפרה, כי זאת הברכה שזוהר כתבה וברכה אותה ביום הולדתה, וכן רבקה מיכאלי, רמי ברוך, שרה פון שוורצה והבמאי רועי הורביץ שציין כי בכל פעם שהוא מציע לה תפקיד, זוהר משכנעת אותו שאין סיכוי שהיא תצליח בו ומציעה כחלופה ללהק את ליא קניג.
הזמר משה דץ סיפר כי זוהר מכנה אותו "בני" ולכן הוא מרגיש חלק ממשפחתה הביולוגית, דרור קרן ציין איך כתב לה דמות בשם "גיזלה" במחזה "על האש" ולברכות הצטרפו חני נחמיאס בליווי אוהד בן אבי ואסי לוי עם ענת מגן.
מרים זוהר, "הצלצול האחרון". צילום: שרוליק הרמתירעיון חוזר בכל סיפורי המברכים, מוטיב המסירות של זוהר.
זוהר שידועה כאישה מטופחת מאוד, מייעצת מתברר לשחקנים כיצד להתלבש. לנתן דטנר אף קנתה חולצות שיראה מכובד יותר. מהסיפורים השונים ניכר כיצד זוהר דואגת ושואלת לשלומם של כל שחקן או שחקנית שעובדים עמה, וכיצד בכל הצגה, כהיא נכנסת לחדרה להתארגן, היא תולה מיד את תמונות בני משפחתה על המראה...
לא בכדי לאורך שנותיה על הבמה, היא הצליחה לאסוף לחיקה ילדים/שחקנים שעד היום קוראים לה אמא.
הנעימו בקולם: חווה אלברשטיין שאותה זוהר מעריצה שנים רבות, משה ונועם דץ, חני נחמיאס , נתן דטנר, אסי לוי וענת מגן שבו.
מזל טוב מרים זוהר, לעוד שנים רבות!