צלם: congerdesign. צילום: pixabayרובנו מבינים את החשיבות של ארוחות מסודרות ובריאות ובחירת מזון שטוב לגוף ולנפש אבל בינינו, מעט מאוד מאיתנו אכן מקפידים על כך.
נכון, אמנם לא קל להקפיד על תפריט מסודר ומאוזן כל יום כל היום, אבל אפשר להתחיל בדברים קטנים, בכל שבוע שינוי קטן או התנהלות אחרת שתסייע לבנות לוח זמנים יומי אחר ואורח חיים בריא ומסודר יותר.
בין אם אתם שמים לב או לא, יש כמה דברים שאתם עושים שפוגעים באכילה שלכם וכדאי שתפסיקו לעשותם. בצורה זו תקבעו אכילה בריאה יותר בבית לכם ולילדכם.
הפסיקו למלא את הצלחת
זה לא מיתוס שכמות האוכל שמספיקה לאדם בארוחה היא בגודל האגרוף שלו. זו גם לא המצאה שהעין אוכלת קודם.
לכן, גם אם אתם ממש רעבים וגם אם יש הרבה אוכל על השולחן אל תמלאו את הצלחת יתר על המידה. שימו מנה בגודל הנכון ואכלו לאט כשאתם נהנים מכל ביס וביס.
כך גם עם הילדים שלכם. שימו להם את הכמות המתאימה להם ולא לכם, על הצלחת ואל תגערו בהם לסיים את כל מה שיש בצלחת שכן אם שבעו כנראה ששמתם להם כמות גדולה מדי.
הפסיקו לפצות את עצמכם באוכל
כולנו עושים את זה בשלב כלשהו בחיים. אפילו בסרטים מלמדים אותנו שזו הדרך להתמודד כשרע לנו ועצוב לנו - לאכול גלידה ישר מהקופסה, להתפנק במרק של אמא, לשתות אלכוהול.
כל אלה אולי מנחמים לרגע, אבל הם הופכים את האוכל לתלות רגשית. אוכל הוא לא פיצוי והוא לא פרס.
אל תתנו לעצמכם לאכול כאשר אתם עצובים או שמחים רק לשם שיפור ההרגשה, ואל תציעו אוכל לילדכם כתגובה למשהו רע או טוב שקרה להם כדי לא לפתח אצלם אכילה רגשית.
הפסיקו לחשוב שאוכל הוא הפתרון היחידי
פעמים רבות כשאנחנו או הילדים חווים רגש מסוים או חוויה לא נעימה אנחנו בורחים לאוכל, או שמתנחמים באוכל כדי לפצות את עצמנו ברוב הפעמים אנחנו עושים את זה באופן לא מודע.
כך או כך הבריחה לאוכל יוצאת מנגנון בגוף שגורם לו להתייחס לאוכל כנחמה. בזמן שאנחנו משתמשים באוכל כפתרון אנחנו שוכחים שיש כל כך הרבה פתרונות או אופציות שניתן לעשות אותם שמפצים אותנו על החוויה או מחזירים לנו את השמחה והם לא אוכל!
היו מוכנים ופתוחים לניסיונות חדשים
אחד הדברים שעוצרים אותנו היא המחשבה שלא נצליח לשנות ולהתנהל אחרת - וההתנהלות הזו משליכה על הילדים שלנו.
אין מה לחכות למקרה של מחלה, פגיעה באחת מערכות הגוף או מצב נפשי ירוד בשביל להבין שיש צורך אמיתי בשינוי. אם החלטתם לבצע שינוי ולנסות משהו חדש - היו מוכנים לעשותו והאמינו בעצמכם, זו כבר חצי הדרך.
צילום: ניקי טורן סוביקאל תמנעו מעצמכם מזון שאתם אוהבים
נכון שיש מזונות שעדיף לא לאכול מבחינה בריאותית ומבחינת קלוריות וסוכר. אבל הכל עניין של כמות ותזמון.
לא יקרה כלום מפרוסה אחת של עוגת שוקולד במסיבת יום הולדת או בשתייה מתוקה פעם בשבוע שבועיים. הימנעות יכולה להפוך לצריכה מוגזמת ואף להוביל להתמכרות - כך שעדיף לצרוך קצת ובאופן מבוקר מאשר להימנע לגמרי.
חדלו לפחד משינוי
"הוא לא יאכל את זה", "אין מצב שזה יתפוס בבית שלי" - אלו משפטים רווחים אצל הורים כשמציעים להם סוג אחר של לחם או פסטה או כל מאכל אחר שילדיהם טרם מכירים.
החשש העיקרי הוא בעצם של ההורים - שהם לא יסתגלו לשינוי ושיהיה להם קשה לשכנע את הילדים שלהם ולהתמיד. אין מה לפחד משינוי, צריך פשוט לבצע אותו לאט ובהדרגתיות. לנסות בכל פעם מאכל אחד חדש, לבשל בכל פעם מתכון חדש אחר ולאמץ את מה שמתאים.
הפסיקו להשתמש בגישת התנאי – אם תעשה אז תקבל
גישת התנאי מובילה לרוב להתפתחות אכילה רגשית בקרב ילדים. הסיבה היא שאנחנו כהורים מציבים להם תנאי מסוים שאם יעשו אותו או ישיגו אותו אז יקבלו את מה שהם רוצים.
בילדות גישת התנאי מובילה לא פעם לאוכל שניתן כפרס כי זה הדבר שהילד הכי מתחבר אילו והוא גם הדבר שהכי שולטים בו. כתוצאה מכך הילד גדל בצורה שבה הוא מתייחס לאוכל כאמצעי שמפצה אותו על הישגיו.
* הכותבת - נטורופתית ומנחת הורים, מייסדת גישת האכילה המחזקת - גישה שמחזקת את המודעות לאכילה בריאה ומעצימה