צילום: גלי מרגליתעשר שנים לאחר הצילום המפורסם של ספנסר טוניק בים המלח, שב צלם העירום האמריקאי לישראל והפעם כדי לקדם את הקמתו של מוזיאון חדש שצפוי לקום בערד.
"אני שמח לחזור למדינה היחידה במזרח התיכון, שבה אני יכול ליצור את האמנות שלי", מסר אמש (ראשון) טוניק.
לא פחות מ-200 משתתפים, גברים ונשים התייצבו עירומים לצורך צילום אמנותי במסגרת מיצג של הצלם על רקע המרחבים הפתוחים של מדבר יהודה.
צילום: גלי מרגלית המיצג הוא חלק מקמפיין רחב היקף בשיתוף עם משרד התיירות, עיריית ערד ועמותת "תחיית ים המלח" והיזם ארי לאון פרוכטר, שנועד לסייע להקמת מוזיאון שמטרתו תהיה
להעלות את המודעות בנושא הבולענים בים המלח, שמאיימים כידוע על המשך קיומו של המקום הנמוך ביותר בעולם.
"המיצב נוצר בהשראת הגבישים הנוצרים בים המלח, ובהשראת הסיפור התנ"כי של אשת לוט שהפכה לנציב מלח. אני לא חושב שזה עונש ראוי. האנשים כאן מייצגים את המצב הטבעי של המים העולים מעלה והופכים לנציבי מלח. ים המלח הוא הפלא השמיני של העולם. תודה לאנשים שסיכנו את גופם - הם לוחמי אמנות והרפתקנים ולי חשוב לי לשים את ערד על מפת העולם כשער הכניסה לים המלח", ציין הצלם.
אחת מאותם לוחמים היא מודליסטית בת ה-47 מתל אביב, המשתתפת בפעם השנייה במיצג של ספנסר. "חשוב להעלות את המודעות ולעזור בהקמת המוזיאון. הגעתי כי רציתי לעשות משהו שונה בשגרה, להרגיש את העוצמה שבטבע יחד עם העוצמה והשלמות של הגוף שלי. מרחנו עצמנו בחלק הקדמי ואחד לשני בישבן ובגב באופן הכי פשוט וטבעי".
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית טוניק (54), צלם אמריקאי ממוצא יהודי, בוגר אמרסון קולג` לאומנות בבוסטון, עוסק משנות ה-90 בצילום המוני אנשים בעירום במקומות שונים בטבע או בעיר. אינסטלציות העירום האמנותיות שלו התקיימו כבר בלמעלה מ-80 אתרים ברחבי תבל כמו: ברצלונה, ונצואלה, ניו-יורק, אוהיו, וינה, אוסטריה, דבלין, לונדון וצרפת. לדבריו, העירום ההמוני אינו בעל אופי מיני, והתוצאה של המכלול בין גברים לנשים, הופך לסמל אנושי.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
צילום: גלי מרגלית
בשנים האחרונות מקדיש טוניק את עבודותיו, כולל אתרי הצילום, למטרות חברתיות או אקולוגיות. לישראל כבר הגיע בעבר במסגרת שת"פ עם ד"ר קלייב ליפקין, ראש המרכז לחקר מים חוצי גבולות במכון הערבה ללימודי סביבה, על מנת להתגייס להעלאת מודעות סכנת התייבשותו של ים המלח. בכך הוא מקווה שהמיצב יסייע להתריע מפני האסון האקולוגי באזור.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית הצילום אמש נמשך כשלוש שעות, תוך שטוניק מנצח על העימוד, מיקום המשתתפים וכיוון המצלמה.
"אחת הסיבות שאני פה היא כדי להעלות את המודעות למוזיאון ים המלח הווירטואלי. יש בו כעת את העבודות שלי. בתקווה הוא יהפוך למוזיאון אמיתי במקום בו עשינו את הצילומים והוא יוקדש לסוגיות סביבתיות. אני פה כדי להעלות את המודעות לעניין. העבודה הזאת היא יותר קונספטואלית" סיכם טוניק.
"אנחנו גאים לארח אומן בסדר גודל של ספנסר טוניק", מסר עו"ד ניסן בן חמו, ראש עיריית ערד. "הוכחנו שערד יפה מבחוץ ומבפנים. היא עיר דמוקרטית, ליברלית ופלורליסטית, ויש בה מקום לקהילות ולתרבויות שונות".