צילום: pixabay (WikiImages)
ליברטה א-גליטה
ב-14 ביולי מציינים בצרפת את "יום הבסטיליה" – יום העצמאות והחג הלאומי של צרפת.
ב-1789, בדיוק בתאריך הזה, נכבש כלא הבסטיליה, שהיה אחד הסמלים הבולטים לאכזריות השלטון המלוכני, באחד האירועים המכוננים של המהפכה הצרפתית.
אולם יום הבסטיליה נחוג באופן סדיר רק מ-1879, 90 שנים לאחר המהפכה הצרפתית, אז הוא נקבע באופן רשמי כחג לאומי ונחגג בשורה ארוכה של אירועים ברחבי פריז – תהלוכות, זיקוקים, מסיבות ומופעים.
אפשר לסמוך על הצרפתים שיחגגו כמו שצריך וכך הפך יום הבסטיליה ליום חג שמח במיוחד, עמוס במצעדים וחגיגות שבוודאי מלווים באלכוהול.
לכבוד המאורע אספנו עבורכם כמה משקאות שמקורם בצרפת אך מוכרים לנו היטב, חלקם צעירים ונועזים, חלקם מחזירים עטרה ליושנה, וכיאה לצרפתים יש כמה שמלווים בסיפור עסיסי.
יח"צ 1664 BLANC
הבירה מייצגת את אורח החיים הצרפתי המאופיין באלגנטיות והנאה מהחיים. ומתאימה להיות המשקה המושלם בבית קפה אלגנטי, באמצע היום או בחופשה מפנקת על חוף הים. הבירה בעלת גוון זהוב, בהיר ומעונן המלווה בראש קצף לבן ויציב ששומר על טריותה המרעננת לאורך זמן. היא קלילה ומרווה, בעלת 5% אלכוהול ואיזון מושלם בין פירותיות מתקתקה, הדריות מרעננת ומרירות מעודנת.
הבקבוק של 1664 BLANC ייחודי ומעוצב ברוח מגדל אייפל. הוא כחול, מודרני ואלגנטי מעוטר בצבעי הטריקולור הצרפתיים, המקנים לו מראה יוקרתי ובולטות.
יח"צ. צילום: דיאג`יו CITADELLE
סיטדל ג`ין המיוצר ב-Maison Ferrans, בית התזקיקים המיוחדים והמעניינים בחבל קוניאק שבצרפת.
המתכון לג`ין הצרפתי המובחר נוצר על ידי המאסטר דיסטילר והבעלים של Maison Ferrans, אלכסנדר גבריאל, המוכר בתשוקתו לתזקיקים ואופן הכנתם.
אלכסנדר, הצליח להחיות שיטות הכנת ג`ין קדומות עד שבשנת 1996 יוצר לראשונה סיטדל ג`ין - הג`ין הצרפתי הארטיזנלי הראשון מסוגו.
תהליך ההכנה של ג`ין סיטדל הוא יוצא דופן, בעיקר בגלל חומרי הגלם המרכיבים אותו: חיטה צרפתית, 19 תבלינים ושורשים המגיעים מרחבי העולם.
בין התבלינים והשורשים: פטל ערער, קינמון, כוסברה, הל, קליפות לימון ותפוז, שקדים ואגוז מוסקט. כל המרכיבים הללו מעניקים לו את אופיו הייחודי והבלתי מתפשר.
סיטדל ג`ין הוא ג`ין מאוזן, עוצמתי אך אלגנטי ומעודן בעל ארומה של ערער, הדרים ובעל 44% אלכוהול.
יח"צ Hennessy Hennessy Very Special (VS) נחשב לקוניאק הצרפתי הפופולרי ביותר בעולם, כאשר ה-VS מעיד על יישון בחביות עץ אלון בין שנתיים ל-8 שנים והוא ספינת הדגל של המותג - מלא בטעם, ספונטני, בעל עצימות נפלאה, ארומה קלויה, ואופי פירותי.
הקוניאק בעל טעם עשיר ונגיש עם נגיעות של וניל, לחם קלוי, שקדים ופירות.
מומלץ לשתות אותו נקי, על קרח או בערבובים וקוקטיילים.
Very Special Old Pale (VSOP) Hennessy מעורבב מכ-60 סוגים של קוניאק שיושנו בחביות בין 4 ל-15 שנה. מדובר על בלנד מורכב מאוזן והרמוני, ניחוחות פירותיים ודבש, פלפל שחור, ציפורן וקינמון. גוף עשיר ומעודן, סיומת בינונית ומקרם קטיפתי .
מזקקת הנסי (Hennessy) נפתחה ב-1765 ע”י רישארד הנסי. הוא זה שהגה את רעיון דירוג הקוניאקים. תחילה בצורת הכוכבים (בגלל ידית הדלת שלו שהייתה בצורת כוכב), ואז בעזרת האותיות, בגלל מכתב שנשלח אליו מנסיך שטעם את קוניאק הנסי 5 הכוכבים שלו ורשם מכתב בו הוא תיאר את הקוניאק כ”מאוד מיוחד, ישן וחיוור”- ומכאן דירוג ה VS, VSOP וכדומה.
יח"צ Moët & Chandon
מואט ושנדו מחזיקים ב-1150 של כרמים באזורי הגידול המובחרים בשמפיין. הענבים מגודלים במיטב הטכנולוגיה ועם ידע שהולך מאות שנים אחורה.
השמפניה של מואט ושנדו מופקת מבלנד של 29% פינו מונייה, 50% פינו נואר ו-21% שרדונה. פירותית, עדינה ובעלת ניחוחות בשלים.
הענבים נמחצים ועוברים תסיסה, כשיינות בבסיס עוברים לתסיסה שנייה בבקבוק בתוספת שמרים וסוכר בטמפרטורה נמוכה מאוד לאורך זמן ותוך סיבוב מתמיד של הבקבוק למניעת לחץ על הפקק.
יח"צ Dom Perignon
בשנת 1668 דום פייר פריניון קיבל על אחריותו את ייצור היין במנזר הובילר (Hautvillers of Abbey) תחת ההכרזה "לייצר את היין הטוב ביותר בעולם".
הנזיר פיתח ושכלל שיטות בכרם וביקב ובנה את אוסף החוקים המרכיבים את שמפנואז- השיטה להכנת יין מבעבע בשיטת שמפנייה.
בית השמפנייה דום פריניון מייצר יינות אך ורק בשנות בציר יוצאי דופן ומשנה אחת בלבד. כל בציר של דום פריניון ייחודי ומבטא באופן טהור את איכויות אותה שנה. השמפניות מורכבות מ-17 כרמים בסיווג גראן קרו וכרם אחד היסטורי של המנזר המקורי בהובילר.
השילוב בין שרדונה ופינו נואר, שנת הבציר הייחודית והסגנון של דום פריניון יוצרים את אחת השמפניות הנחשקות בעולם.
שמפניה דום פריניון היא שמפניה אלגנטית, בעלת מלאות ומורכבות. יש לה מגע קטיפתי על הלשון, ארומות טרופיות מתפצחות ומדגדגות בחריפות וסיומת מתובלת וארוכה.
יח"צ Veuve Clicquot
והנה הסיפור המעניין שעומד מאחורי המותג הענק ווק קליקו שנוסד ב-1772 על ידי הזוג קליקו כחברת טקסטיל עם שאיפה לפרוץ גבולות.
עם מות הבעל, החליטה מאדאם קליקו לשנות כיוון ובגיל 27 הפכה לאשת העסקים הראשונה של צרפת. הקידומת וו=אלמנה בצרפתית.
לאורך השנים זכתה האלמנה בכינוי "הגברת הראשונה של השמפניה".
וו קליקו היא שמפניה העשויה מרביתה מפינו נואר (כ-50%), השאר שרדונה (כ-30%) ופינו מונייה. זוהי שמפניה עם ארומות של וניל וקלייה וחומציות עדינה.
וו קליקו ילו לייבל היא דוגמה מצוינת לשילוב של עידון ועוצמה. המבנה המוצק של הפינו נואר מקבל עידון על ידי הפינו מונייה, והשרדונה מעניק את האלגנטיות והעידון הדרושים לאיזון מושלם.
הדבר הראשון הבולט הוא המראה הנפלא: צבע צהוב-זהב עם טבעת של בועות קטנטנות. הניחוח הראשוני הוא של פירות לבנים וצימוקים, שאליהם מצטרפים ניחוחות של ווניל ובריוש מהחבית. הלגימה הראשונה מעניקה את הרעננות והעוצמה האופייניים לילו לייבל, ואחריהם מופיעה סימפוניה של טעמי פירות.
יח"צ. צילום: רפי דלויה היא שלנו והיא מעולה
אני זוכר מתי שמעתי לראשונה על מבשלת הבירה הישראלית אלכסנדר. זה היה בשנת 2008, חודשים ספורים אחרי שהיא החלה לפעול, ובתקופה שבירות הבוטיק בארץ בקושי היו מוכרות.
לא ידעתי הרבה אז. שמעתי את השם אורי שגיא, איש חיל האוויר לשעבר (פיקד על טייסת אפאצ`י!) שהתאהב בבירות הבוטיק כשהתאמן בארה"ב יחד עם חיל האוויר האמריקני, והחליט לייצר כאן בארץ בירות קראפט (עבודת יד / בוטיק) הדומות לאלה שנחשף אליהן בחו"ל.
הוא בחר בעמק חפר, באזור נחל אלכסנדר, ואף צירף ללוגו צב ביצות, כמו אלה שמתחרדנים תדיר על גדות הנחל.
בשבוע שעבר קפצתי לבקר במבשלה החדשה של אלכסנדר, שחברה לשיתוף פעולה יחד עם יקבי כרמל.
נדב ארנס ארד, מנכ"ל יקבי כרמל: "אנחנו גאים להכריז על שיתוף פעולה עם בירה אלכסנדר, שעברה להפצה רחבה של יקבי כרמל. המבשלה החדשה והמתקדמת של בירה אלכסנדר מגדילה את כושר הייצור של המבשלה ותאפשר לה להביא את בשורת הבירה האיכותית לכל הארץ", מסר.
יח"צ. צילום: רפי דלויה אורי שגיא, מייסד ומנכ"ל מבשלת אלכסנדר: "מבשלת בירת הקראפט הישראלית אלכסנדר, מייצרת בירה טרייה, לא מסוננת ולא מפוסטרת, מחומרי גלם באיכות הגבוהה ביותר. הבירה מיוצרת בתהליך קפדני וארוך מהרגיל המבוסס על ידע ומסורת של מבשלות איכות אירופאיות, בכמויות קטנות שמאפשרות הקפדה ושליטה מלאה באיכות".
מבשלת הבירה החדשה מצוידת בטכנולוגיה מתקדמת של תהליכי בישול וכך מאפשרת ייצור בסטנדרטים של מבשלות בירת הקראפט המתקדמות בעולם. לצד חדשנות וקדמה טכנולוגית, מציגה המבשלה גם מערכות חיסכון באנרגיה ובמים, הממחזרות את אנרגיית החום ומצמצמות פליטות לסביבה.
במקביל להשקת המבשלה החדשה, פתחו באלכסנדר גם מרכז מבקרים חדש ומרשים המציע מגוון סיורים והדרכות.
אבל בואו, לא הגעתי עד עמק חפר רק בשביל הדיבורים, אז טעמתי שני תוצרים חדשים של המבשלה:
IMPERIAL STOUT – בירה בסגנון שנולד באנגליה במאה ה-18 המתבגרת בחביות עץ אלון. לבירה ארומה עשירה ומורכבת של לתתים קלויים, קפה, קרמל, קוקוס, וניל, סויה, ליקריץ.
זוהי אינה בירה לקיץ הישראלי: טעמה עמוק, עשיר ומורכב, אספרסו אלכוהולי, פירות מיובשים, פולי קקאו, קרמל כהה, קוקוס, וניל, וויסקי, ועוד, גוף מלא וחלק וסיומת ארוכה. אלכוהול: 10.4%.
אלכסיידר – סיידר יבש המיוצר מתפוחים ישראלים בלבד. הסיידר משלב בין מתיקות תפוחים מאוזנת בחומציות, סיומת יבשה ומורכבת עם מעט מרירות עדינה. האלכוהול והגיזוז של הסיידר מתקבלים מתסיסה טבעית. הסיידר לא מסונן ולא מפוסטר ולכן עשיר יותר בטעם ומכיל משקע עדין של שמרים על קרקעית הבקבוק. אלכוהול: 7%.
חזון המבשלה הוא לייצר בירה ישראלית מעולה שתעמוד בשורה אחת עם מיטב מבשלות הקראפט הבוטיקיות בעולם.
מגוון המבשלה כולל בין היתר את: BLONDE בירה עדינה ומורכבת, AMBREE בירה בסגנון כפרי צרפתי, חיטה ישראלית בירה קלה ומרעננת העשויה מחיטה ישראלית, GREEN בירה בסגנון IPA עם הפרשנות הייחודית של מבשלת אלכסנדר, בלייזר בירה זהובה וחזקה, BLACK בירה חורפית, חזקה ועשירה, SAISON בירה בסגנון בלגי מיוחד.
בשנים האחרונות זכתה אלכסנדר ב-9 מדליות בתחרויות בירה נחשבות בעולם, בנוסף למדליית כסף לבירה BLACK מהתחרות האחרונה בשנת 2020. אלכסנדר היא גם הבירה הישראלית היחידה שזכתה במדליות זהב באולימפיאדת הבירה בגרמניה.
מחיר: 13-15 ₪.
יח"צ וויסקי חדש לארדבג
בשורה משמחת לחובבי הוויסקי המעושנים בישראל: מזקקת הוויסקי ARDBEG מבית IBBLS מציגה את הוויסקי סינגל מאלט החדש שיכנס למגוון. מדובר בוויסקי צעיר במיוחד, חצוף ומעושן בדיוק כמו שאנחנו מצפים מארדבג.
BEASTIE WEE, וויסקי צעיר בן 5 שנים המתיישן בשילוב בין חביות ברבן לשעבר יחד עם חביות שרי אולורוסו. מדובר במשקה חדש לגמרי ומאוד מסקרן בנוף הסינגל מאלט ובמעושנים בפרט.
המשקה מביא לידי ביטוי את טביעת הרגל המעושנת של ארדבג אך הפעם עם עוצמות מטורפות כמו שרק בארדבג יודעים לייצר. הוא כאמור רק בן חמש, אבל בועט ועוצמתי. צבעו בהיר, בעל ארומות רעננות, פרחוניות, רמיזות וניל ופלפל שחור טרי, דבש ושרף עץ אורן. טעמו עשיר ונפיץ עם טעמי שוקולד עמוקים, עם נגיעות אקליפטוס ואניס בניחוח מעושן.
הוויסקי החדש מתאפיין בסיומת ארוכה, שעוטפת את הפה במליחות ימית עם רמזים של קקאו, פאדג` ובשרים מלוחים. הוא מתאים לשתייה נקייה, עם מעט מים, או כמרכיב מעושן לקוקטיילים.
זהו וויסקי מורכב ומאוזן להפליא, שנולד על אדמות הפרא של האי איילה, המכונה "גן עדן לוויסקי" - האי הדרומי מבין האיים של סקוטלנד. האיזון בין העשן והכבול לבין המתיקות הפרחונית היא טביעת הרגל של ארדבג בעולם הוויסקי והיא זו שהופכת אותו לוויסקי הנפלא שהוא.
מזקקת ארדבג השוכנת על החוף הדרומי של האי איילה, הוקמה בשנת 1815 על ידי ג`ון מקדוגל וכיום היא אחת משמונה המזקקות הפועלות באי.
מחיר: 179 -199 ₪.
יח"צ. צילום: אייל קרן VINO מתרחבת
סדרת היינות VINO של יקבי כרמל נוצרה בהשראת המונח "וינו דה טאבולה", יין השולחן באיטלקית, או "יין הבית".
בסדרה, יינות צעירים פירותיים וקלים לשתייה הודות לאחוז אלכוהול נמוך יחסית למרבית היינות השולחניים. היינות נגישים בטעמם ובמחירם ומספקים בקלות רגעים של שמחה עם חווית שתייה קלילה, נעימה ואלגנטית.
VINO לבן 2020 הינו בלנד לבן יבש, בעל גוף קל, רענן ופירותי במיוחד, המופק מענבים לבנים שנבצרו בהבשלה אופטימלית. יין מעודן ונגיש לשתייה לכל חך ולכל אירוע. הוא מאופיין בגוף קליל וצעיר וסיומת מאוזנת וילווה יפה מנות של גבינות, דגים וארוחות קלות. אחוז אלכוהול: 12%. טמפרטורת הגשה מומלצת: 6-8 מעלות.
מחיר: 19.90 ₪.
יח"צ. צילום: פלאש עידו ניתאי עיר הבירה 2021
חוויה מהנה ומרגשת מחכה לכם בפסטיבל הבירה בירושלים, שנותן במה ל-150 טעמי בירה מהארץ והעולם.
הפסטיבל שיציין השנה את שנתו ה-16, יקיים לראשונה טעימת בירה מודרכת שתועבר על ידי ג`רמי וולפלד, הברומסטר של בירה ג`מס – שיציג מגוון בירות בפסטיבל וביניהן בירה עם נגיעות ציפורן ובננה ובירה עם פירות יער.
מבשלת שקמה גם היא תשתתף השנה לראשונה, ותציג בירות קראפט חדשות המיוצרות בשלושה סגנונות בישול שונים המתבטאים בשלושה טעמים.
מבשלת רייזל, מבשלת בוטיק המייצרת בירה בגליל תציג בירה חדשה בסגנון בלגי, מבשלת שריגים, הנמצאת בהרי ירושלים, תייצר במיוחד עבור הפסטיבל, בירה טריפל בלגית 11% - בירה בסגנון מנזרים חזקה, בירבזאר ישיקו בפסטיבל בירה חדשה ומפתיעה ולראשונה יציעו גם סיידר במגוון טעמים כמו תפוח, תפוח רימון ולימונענע וגם המתססה תציע מגוון סיידרים אלכוהוליים בטעמים פירותיים ומיוחדים של תפוח ואגס.
כמדי שנה, ייקחו חלק בפסטיבל עשרות מותגים מרחבי העולם. לופולוס, בירה שמיובאת מבלגיה, תציג בירה חדשה עם דובדבנים ובירה עם נגיעות קפה והדרים, מבשלת אשוף מבלגיה, עם בירה לה שוף העשירה בניחוחות הדריים, קלילה ומפתיעה. עוד ייקחו חלק בירות ממבשלת לף הבלגית, מבשלת קירין היפנית הגדולה והידועה בעולם, מצרפת, תגיע blanc - בירת חיטה הדרית, מתאילנד יהיה ניתן לטעום את הבירות של מבשלת צ`אנג ועוד.
ירימו את מצב הרוח: ברביעי יופיעו יסמין מועלם, רביד פלוטניק (נצ`י נצ`) שיארח את סימה נון ו-D.J Ben Ben שיגיע במיוחד ממנהטן.
בחמישי יופיעו The Paz Band, טונה וD.J TERRA (בר לוי), אמן בינלאומי, שמככב בפסטיבלים ברחבי העולם.
עיר הבירה – פסטיבל הבירה בירושלים 2021, 21-22 ביולי, החל מ-18:00, גן העצמאות, ירושלים.
מחיר: החל מ-75 ₪.
יח"צ. צילום: גיל אבירם אין שמחה אלא בבשר ויין
יקב הבוטיק טורא שברחלים יקיים בערב חג האוהבים, ה-22 ביולי, החל משעה 19:30 ערב חגיגת ט"ו באב של בשרים ויין במחיר 370 ₪ לאדם.
ארוחת הבשרים תלווה בטעימות של 3 מיינות טורא: סנואו 2020, לימיטד אדישן 2020 וקברנה סובניון 2017.
החגיגה תתקיים בחצר המקורה של היקב ובאוויר הפתוח. בתפריט האוכל המגוון תוכלו לראות פתיח של שוט גספצ`יו עגבניות פיקנטי, מנות ראשונות ומנות פתיחה נוספות כמו מבחר סלטים, טרטר שייטל, פרלין כבד אווז על קרפצ`יו תאנים צלויות ועוד פתיחים נוספים, משם ימשיכו למנות כבדות יותר כמו ראגו ים תיכוני על קרם טחינה לצד עגבניות ובמיה, מנת גירוס שפונדרה טלה, מנת עראייס וואגיו מעושן עם תפו"א שבורים ומנה של עוף שלם מעושן בלווי תבשיל פריקי וקרם לימון כבוש.
חובה לשריין מקומות מראש.
יקב טורא- רחלים (3 דקות מאריאל). 02-6508882 או 052-7966613