צילום: Mario Ilcampo
לרוב שחושבים על דינוזאורים, מדמיינים את החיות הפרה היסטוריות הללו, כשהן דוהרות להן במהירות שיא בשטחי ערבה צחיחה, או כשאלו הצמחוניות מביניהן מלחכות להנאתן עלים של צמחים טרופיים ירוקים, אבל ביקור בתערוכת "סודות הדינוזאורים" המוצגת בימים אלו במוזיאון המדעטק בחיפה, חושפת עובדה מרעישה - חלק מהדינוזאורים מתברר חיו בכלל באזורים קרים.
ואכן, מכתבה שפורסמה לאחרונה בעיתון "הניו יורק טיימס" עולה כי על פי כמה ממצאים מארכיפלג שבסוואלבארד, מיני דינוזאורים הצליחו לשרוד לכל אורך ימות השנה גם מצפון לחוג הארקטי, והתמודדו מתברר לא רע בכלל עם הטמפרטורות הנמוכות לרבות המחסור במזון וארבעת חודשי האפלה שמאפיינים את האזור.
צילום: קובי טיריפינטו
צילום: קובי טיריפינטו
אז כיצד נראה כדור הארץ בתקופתם של הדינוזאורים, כיצד נראתה סביבתם הטבעית, אילו חיות היו לפניהם ואילו בע"ח המוכרים לנו היום התפתחו מהם, וכמובן שאלת השאלות - מדוע בעצם נכחדו הדינוזאורים?
התערוכה החדשה, מבקשת להשיב על כל השאלות האלה, תוך אפשרות מופלאה לספק לילדים הצעירים את האופציה לפגוש את הדינוזאורים, שליטי כדור הארץ הקדמונים, בגודל אמיתי.
חשוב להדגיש כי גם עבור המבוגרים שבנינו, אלה שגדלו על סרטי "פארק היורה" של סטיבן ספילברג, השוטטות ברחבי המדעטק בין עשרות דגמי הדינוזאורים האינטראקטיביים, היא בבחינת חוויה מלהיבה ומעניינת.
צילום: קובי טיריפינטו
גולת הכותרת של התערוכה היא ללא ספק המפגש עם דגמי הדינוזאורים הנ"ל שנבנו מתברר על פי קנה מידה אמיתי, או ליתר דיוק בהתאם להערכות המדענים את גודלם, אחרי הכל, כבר חלפו למעלה מ-65 מיליון שנה מאז שהיצורים הללו נכחדו מעל פני כדור הארץ ולאיש אין (אפילו לא לגדעון אלג`רנון מנטל - הרופא שגילה את הדינוזאורים) מידע מהימן מחייב לגביהם (גובה, מידות, צבע וכדומה) אלא רק השערות מושכלות.
צילום: קובי טיריפינטו
צילום: קובי טיריפינטו
צילום: קובי טיריפינטו
עוד במקום: אולם הקרנה אינטראקטיבי, המספק חווית 360 מעלות וירטואלית המדמה סביבה תת-ימית בה מוזמנים מבקרי המוזיאון לצלול יחד עם חיות פרהיסטוריות, לצד מתחם מציאות מדומה עם משקפי VR שבו ניתן להצטרף לטיול היכרות בסביבת חייהם של הדינוזאורים (מותנה מגיל 7 ומעלה).
צילום: קובי טיריפינטו
באופן אישי מומלץ שלא לפספס את הסיורים המודרכים של אנשי המדעטק, המשלבים לצד האינפורמציה המדעית המעניינת גם יכולת מרשימה להסב את תשומת לב הילדים, לדבר איתם בגובה העיניים ולשמור אותם סקרנים ופעילים לאורך כל הסיור.
בתום הסיור (רובו אגב תחת השמש הקופחת), מוזמן הקהל להימלט את היכל ממוזג (תודה לאלוהי הדינוזאורים!) ושם להשתתף בסדנת צביעה של איורי דינוזאורים, שאותם יוכלו להקרין על אחד מקירות ההיכל, כמו גם להצטלם רכובים על גבה של לטאת ענק או לבקוע מתוך ביצת בייבי דינוזאור.
צילום: קובי טיריפינטו
יצוין, תערוכת "סודות הדינוזאורים" מתווספת לעשרות תערוכות הקבע המוצגות במוזיאון, אל פארק המדע הפתוח (כולל מזרקת המים) ומתחם הגיל הרך, כולם כאמור שוכנים ברחבי הבניין ההיסטורי של הטכניון הישן בחיפה, בשכונת הדר הכרמל, שהוקם ב-1912, והיום משמש כאמור כמבנה המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל.
צילום: קובי טיריפינטו
צילום: קובי טיריפינטו
צילום: קובי טיריפינטו
את המבנה המרשים ביופיו תכנן כידוע האדריכל הגרמני היהודי אלכסנדר ברוולד, ששילב סגנונות בנייה שונים והשפיע מאוד על הכנסתה של האדריכלות האקלקטית בארץ.
ורגע לפני שאסיים, קבלו המלצה נוספת און דה האוס, השתדלו להגיע למדעטק בשעות הבוקר המוקדמות או לקראת הערב, הטמפרטורות הקיצוניות של יולי-אוגוסט הופכות את הסיור בין מוצגי הדינוזאורים לבלתי נסבל בעליל, מזל גדול הוא שהמוזיאון עצמו וגם היכל היצירה בו שוכן מתחם המציאות הרבודה - ממוזגים!
הדאון סייד היחיד מבחינתי כמבקר הוא המחיר הגבוה מדי של התערוכה (89 שקל בקופה, החל מגיל 5. 75 שקל ברכישה מוקדמת באתר המוזיאון) העשוי להרחיק משפחות רבות מהמפגש המיוחל עם הדינוזאורים המרתקים ולשלוח אותם היישר לאולם הממוזג באחד מאולמות הקולנוע שבהם מוצג עתה הסרט "הקרודים 2: עידן חדש" (The Croods: A New Age), אז נכון אין בסרט הזה דינוזאורים, אבל חובבי הז`אנר יטענו כי בהעדר מבצעי הנחה גם עולמם של הקרודים מספק מבחינתם נגיעה ארכאוזואולוגית.
השורה התחתונה: מדובר בתערוכת קיץ מלהיבה! ולכן, מומלץ מאד לחפש אחר כרטיסי כניסה מוזלים דרך חברות האשראי ומועדוני צרכנות.
מדעטק, שמריהו לוין 25, חיפה. 04-8614444