אילוסטרציה, צילום: אתר pixabay
כאשר מדובר במחלות, במיוחד מחלות מסכנות חיים, מלמדים אותנו להיות חזקים, לא להיכנע ולהילחם במחלה.
"הגוף שלו/ה חזק, הוא נלחם במחלה" - משפט ידוע שמהותו היא נחמה ועידוד: הנה, הוא נלחם, יש עוד סיכוי ויש גם תקווה.
זה מתבטא באופן שבו מסבירים לנו את פעילותה של מערכת החיסון – תאי הדם הלבנים מגיבים לפולשים חיצוניים ולתאים סוררים, כלומר נלחמים בהם. הגוף נלחם, אנחנו צריכים להילחם, ובכלל, מלחמה היא דרך טובה להשיג את מה שאנו רוצים.
מה אנו רוצים? שליטה שתאפשר לנו לחיות, לתפקד ובעיקרון לעשות את כל מה שאנו רוצים. אם אין לנו שליטה – זו הגישה הרווחת – אנו חסרי אונים, חסרי השפעה, ונידונים לכל מה שקיים בטווח שבין פשרה וצמצום ועד מוות.
זה נכון, ולא רק ביחס למחלות, כמובן: לשלוט ברגשות, לשלוט במחשבות, לשלוט במילים שיוצאות לנו מהפה. מפסיכולוגים ועד מורים רוחניים, כל כך הרבה אנשים מלמדים אותנו כלים וטכניקות ושיטות שמטרתן לעזור לנו להחזיר לעצמנו שליטה.
אחר כך יהיה טוב יותר
מה הבעיה, אתם שואלים? הביטוי הטוב ביותר לבעיה מתבטא באופן שבו העולם מתמודד עם הקורונה. בצד הפחד והרצון ההגיוניים למנוע ממערכות הבריאות לקרוס (לאחר שאלה נמצאות במצב קבוע על סף קריסה עקב תת תקצוב) ומאנשים למות, הגישה הרווחת היא להשיג שליטה בכל מחיר.
אין זה משנה שגישה זו גורמת לנזקים רפואיים (אנשים שלא מקבלים טיפול רפואי לבעיות אחרות, שימוש במסכות באופן שגורם להתפתחות מחלות), לנזקים נפשיים (עקב בידודים, סגרים וחוסר יציבות כלכלי) ולנזקים כלכליים (החל מאובדן חסכונות, דרך חובות וכלה בפשיטות רגל).
צריך לעצור, לסגור וכך להשיג שליטה. נסבול עכשיו, אומרים לנו, ואחר כך יהיה טוב יותר, מה שלא תמיד קורה.
הסימנים להופעתה המחודשת של הקורונה, בגרסתה ההודית, מחזירה שוב את ההיסטריה והרצון בשליטה לתקשורת ולדיונים במשרד הבריאות ובממשלה.
בינתיים נראה שהרצון לשלוט נמצא בעצמו תחת שליטה, ועל כך אני מברך. אבל אני לא יכול שלא לחשוב בימים אלה על הכימותרפיה – שיטה שמטרתה להשיג שליטה עד כדי הפסקה מוחלטת של תאים סרטניים. זאת, תוך גרימת נזקים משמעותיים לתאים בריאים, באופן שלעיתים גם גורם למוות של חולים. הכוונה טובה, אבל הביצוע גורם לנזק משמעותי.
דרך אחרת לרפא ולאזן
אז מה עושים, אתם שואלים? אם לא מנסים להילחם ולשלוט, מה יהיה? כאן נמצא האתגר שלנו - למצוא דרכים לרפא ולאזן ולחיות טוב יותר, מבלי להשיג שליטה באופן שגורם לנזק.
אפשר ליצור את זה מבלי לנסות לשלוט במציאות בכלל, אלא מתוך שיתוף פעולה.
אל תתבלבלו – שיתוף פעולה אינו אומר הסכמה. שיתוף פעולה אומר לזהות את הבעיה, להסכים למצב שבו אנו נמצאים, ומתוך זה למצוא מה יכול לעזור לשנותו.
המטרה זהה, אך הדרך והאמצעים שונים בתכלית.
* הכותב מתקשר עם ישויות בכלל ועם קבוצת טוהר בפרט, מנחה סדנאות ללימוד תקשור, עיתונאי וסופר.