צילום: אילן גרין סויסה
נמפית החורשף, פרפר שבמסע נדידתו מים סוף לכיוון קפריסין, חולף על פני ישראל, גילה לאחרונה לוקיישן ישראלי נהדר ליהנות בו מהצוף של הפרחים, מדובר בפארק פרפרים חדש, השוכן בחצר מפעל "קליל" תעשיות אלומיניום, בכרמיאל.
בהקמת הפארק המשתרע על שטח של 15 דונם, השקיעה חברת "קליל" כ-2 מיליון שקל. ברעיון הקמתו שותפים עיריית כרמיאל ודובי בנימיני - מומחה עולמי לפרפרים ויו"ר אגודת חובבי הפרפרים בארץ (כן, כן, יש דבר כזה).
בלב הפארק שני אגמים, האחד קבוע והשני עונתי שיצבור מי גשמים, זאת לצד שטחי חורש של עצים ושיחים מקומיים, צמחי תבלין ופרחי בר, כמו גם גבעת תצפית עם עמדת מסתור שנועדה לאפשר למבקרים תצפית על הפרפרים השונים.
אוכלוסייה של דנאיות שהגיעה למקום בעקבות צמחי האסקלפיאס ומסמור סיני, כבר השתכנה לה בפארק דרך קבע, ולצידה מתעופפים להם בשלווה ברחבי הפארק הפתוח גם זנב הסנונית, כחלילי החומעה, השברק, הקוטב והאפון והלבניני הצנון, סך הכל אומר בנימיני, כבר נצפו בפארק מאז הקמתו 45 מיני פרפרים.
נוף הפארק. צילום: אילן גרין סויסה"הפארק מבקש למשוך אליו את כל הפרפרים באזור", ציין צורי דבוש - יו"ר "קליל" מהגדולות בישראל בתחום ייצור ושיווק מוצרי אלומיניום וחלונות.
"בסיס הרעיון הוא לייצר עבור הפרפרים סביבה שהם יוכלו להתרבות בה".
עם זאת לדבוש חשוב מאד להדגיש כי בשונה מחוות פרפרים הכולאות את הפרפרים במתחמים סגורים, שהרי הפארק שהקים הוא מתחם חופשי ופתוח המהווה "ריזורט לפרפרי האזור, שתכליתו לסייע להם להתרבות באופן טבעי".
לבנין הרכפה. צילום: אילן גרין סויסה דנאית תפוח סדום. צילום: אילן גרין סויסהכן, מתברר שהפרפרים נעלמים וזוהי בהחלט מגמה מדאיגה. רוב רובם של הפרפרים נמצאים מסתבר בדעיכה, כחלק מהפחתה משמעותית בשפע מיני בעלי החיים והצמחים המאפיינים את הטבע הישראלי.
בכך למיזם המדובר חשיבות מכרעת לא רק בניטור אוכלוסיית הפרפרים בארץ ובהבנת מצבם ומצב הטבע הישראלי כולו, אלא גם משום כוחו לסייע למי שנחשבים לאינדיקטורים אקולוגים מהטובים בעולם החי. "הפרפרים הוא סמן טוב לאיכות הסביבה, משום שהם רגישים לשינויים באיכות האוויר ובבתי הגידול, ולכן באזורים עם זיהום סביבתי של אוויר ומים - הפרפרים לא יהיו", אומר בנימיני.
צילום: אילן גרין סויסה דרומי הצלף. צילום: אילן גרין סויסהבנימיני: "מחזור חייה של נקבת נמפית החורשף הוא רק כמה שבועות. יש לה רק כמה מחזורי התרבות במהלך השנה, ובכל פעם היא מטילה כחמש מאות ביצים, מהן בוקעים זחלים. הגלמים שהם יוצרים מסתגרים בתוך עלים כדי להשלים את התפתחותם, וכך הם מוגנים מפני אויבים ומחלות. תחשבו על זה, פה בפארק אפשר למעשה להגיע למספרים עצומים כתוצאה מהתרבות הפרפר".
ומה בין אלומיניום לפרפר, אתם תוהים?!
ובכן כבר לפני כעשור, הרבה לפני שדבוש הגה את רעיון הקמת הפארק, הוא הנחה את צוותי הקריאטייב לשלב בסרטון הפרסומת של המפעל פרפרים. "לכל חלון זוג כנפיים", הוא מסביר ומציין כי "זה מתחבר ללוגו של "קליל" המכיל בתוכו פרפר. אני חיפשתי דרך לחבר את הלוגו לחוויה של מבקרים אצלנו במפעל וכך נולד הרעיון להקים חוות פרפרים".
משה קונינסקי וצורי דבוש. צילום: מורג ביטן באירוע השקת הפארק אירח דבוש, את ראש עיריית כרמיאל - משה קונינסקי. אילן גרין סויסה - רכז קשרי קהילה בחברה, הציג בפני הנוכחים את המיזם שבהקמתו כאמור לקחו חלק צוות הנדסה מיוחד וחוקרי פרפרים מהאקדמיה, והציג את החזון העתידי להפוך את הפארק למרכז מבקרים חדשני.
נעמדתי לתומי אל מול הפארק החדש, דקות ספורות נדמה כי לא קרה שם דבר. כלומר היו שם פרחים ושיחים יפים, גם ניחוח הנעים נישא באוויר, והאווירה כולה קסומה אל מול האגם המלאכותי אך הפרפרים התמהמהו מלהתפקד.
צילום: אילן גרין סויסה הפארק. צילום: אילן גרין סויסה
אחר כך, בהתרגשות התחלתי לספור פרפרים צהובים מלאי חדוות חיים. בהמשך נתקלתי גם בפרפר חום עם נקודות לבנות ובכמה פרפרים לבנים שחגו בהנאה, או אז נזכרתי במילות שיר האהוב של אורי בנאי "פרפרים לבנים שוב עפים לאור, כמו השירים הסיפורים - נכנסים לתוך הנפש פנימה....".
אגב, לטובת חובבי פרפרים מציין בנימיני כי קיימת אפליקציה מלהיבה בשם "ראיתי פרפר" (להורדה בחנות גוגל) המעודדת ניטור אקראי מבוסס על דיווחים של חובבי פרפרים וחובבי טבע מכל מקום בארץ הנרשמים במאגר הנתונים של פורטל תכנית הניטור.
דובי ולאה בנימיני, צורי דבוש ומשה קונינסקי. צילום אילן גרין סוייסה
מן הנתונים הנאגרים בפורטל למדים קברניטי האפליקציה על מפות התפוצה של כל מיני הפרפרים בארץ, על תקופות המעוף (פנולוגיה) שלהם ועל מידת נוכחותם או חסרונם של מיני הפרפרים בסביבתנו.
ובנימה זאת אסיים, בתקווה כנה כי יבוא יום והפארק המדובר יגדל, יפרח וישגשג, וכך נרוויח פרפרים, אנשים ומתפרפרים כאחד ממחקר ולימוד של עולם הפרפרים בכלל ופרפרי אזור כרמיאל בפרט.