צילום: רויטל טופיול
אותי כבר לא תראו עומד בתור לקניית פיתות!
אחרי השקת "קמח שמרים פיתה" - הקמח החדש בסדרת "קמחי הקסם" של חברת סוגת - קמח שפותח עם טחנות הקמח שטיבל והשף-אופה ארז קומרובסקי, החלטתי להפוך את מלאכת הכנת הפיתות לדרך חיים, ולשלוט בהבנה של מה בדיוק מכילה הפיתה שלי.
ובכן, כדי להכין את כיס הבצק הפריך מחוץ ורך מפנים במטבח הפרטי שלכם, אתם נדרשים להצטייד בשלושה דברים בלבד: קמח שמרים פיתה, אבן שמוט וסבלנות לתפיחה. השאר אגב, ממש פשוט...
צילום: רויטל טופיול
צילום: רויטל טופיול הקמח החדש מכיל תערובת לאפיית פיתות, בתפיחה מהירה, ללא צורך בניפוי. לתערובת המדוברת תידרשו להוסיף רק מים (אפשר גם שמן), להתפיח ולאפות.
אבל היי, רגע לפני שפניתי למלאכה, ביקשתי לבדוק לעומק עוד כמה אנקדוטות על הלחם המופלא הזה.
אז בוודאי תתפלאו לשמוע אבל המילה "פיתה" על אף שהיא נשמעת לנו עברית למהדרין, מקורה בכלל משפות הבלקן ומיוונית. מתברר, כי היוונים הביזנטיים קראו כמעט לכל מאפה עגול "פיתה" ומשפתם כאמור הושאלה ה-pita/pitta לשפתם של היהודים דוברי הלאדינו.
צילום: רויטל טופיול
צילום: רויטל טופיולראשוני הציונים שהגיעו ארצה בסוף המאה ה-19 ואימצו את העברית כשפה רשמית, חיפשו שם למאפה המקומי, אלא שאז התברר להם כי הם אינם יכולים להשתמש במילה "לחם" לציון הלחם הערבי (ח`בז), מפני שהמילה כבר שימשה לסוג אחר של מאפה, שלא רווח בזמנו בישראל.
אי לכך, הם בחרו לעברת מילה ארמית מן התלמוד, "פיתא", שמקורה במילה פת - לחם, ומאז כולנו התמכרנו לפיתות שבהן אנו אוכלים פלאפל, מנגבים חומוס ודוחסים שניצל-צ`יפסלט.
אגב, אם בפיתות עסקינן, פה בדיוק המקום לספר לכם כי שרידים מפוחמים שנמצאו ב"שובאייקה 1" - אתר פרהיסטורי במדבר השחור שצפון מזרח ירדן, מעידים כי לפני 14,400 שנה כבר אכלו פה באזור פיתות שטוחות שנעשו ככל הנראה ללא שמרים והוכנו מדגנים כשעורה, שיבולת שועל ואיינקורן - זן חיטה עתיק.
צילום: רויטל טופיולמהתערובת החדשה של סוגת תוכלו להכין עשרות פיתות טריות ואף להקפיא את הבצק לשימוש במועד אחר.
התערובת אינה מכילה מוצרים מן החי וכוללת הרכב מצרכים מדויק להכנת פיתות - רק מוסיפים כאמור מים לקמח השמרים, והבצק מוכן!
צילום: רויטל טופיולאת הפיתות הללו מומלץ לאפות זמן קצר בחום גבוה מאוד (250 מעלות או יותר) - ורצוי על אבן שמוט בתנור בתכנית גריל עם חימום עליון.
החום הגבוה, שיכה בכדור הבצק בבת אחת, יגרום להפרדה בין שני חלקי הבצק - הפיתה תתנפח וכך ייווצר כיס שנותר גם לאחר שהמאפה מתקרר. אגב, ניתן כמובן להמיר את התנור במחבת לוהטת, גם אז התוצאה חביבה וטעימה, אולם מדי פעם כשחום המחבת גבוה מדי - הפיתות נשרפות או שהכיס לא נפתח במלואו בגלל חום לא אחיד במחבת.
מחיר: 7.90 ₪, ברשתות המזון והשיווק.