צילום: אלדד מאסטרו
מירי מזרחי בכבוד מרימה את סיר החמוסטה - מרק חמוץ מלא בעלי סלרי שבתוכו שוחות להן קובות שטוחות במילוי בנוסח ה”סיסקה” הכורדי, שבו בניגוד לקובה העיראקית היא אינה משתמשת בבשר טחון, אלא מטגנת נתחים שלמים ואחר כך קוצצת אותם דק בסכין או במעבד מזון, מערבלת להנאתה את הקובות בנוזל הצהבהב.
ענני האדים והניחוחות המגרים מתפשטים להם במטבח הפתוח לסלון ומשרים אווירת רצון טוב על יושבי הבית.
מירי מזרחי בכבוד. צילום: איריס לויבמלאכת הגלגול והמילוי עזרה לה הפעם חברתה לאה כהן המוכרת בכינויה "דודה לאה". היא בניגוד למירי המתמחה כאמור בהכנת מטעמים שמקורם בכורדיסטן, מדברת כולה מרוקו.
לאה, ילידת קזבלנקה הגיעה ארצה בילדותה היישר למטה יהודה ומאז ועד היום היא מבשלת לפרנסתה. גולת הכותרת שלה היא ללא ספק מנת הקוסקוס עם טלה ופירות יבשים, אך מומלץ כמובן שלא לפסוח גם על הסיגרים והפסטלים מעשה ידיה.
מירי מזרחי בכבוד: (בהזמנה מראש/ תשלום במזומן) - 050-9888070
דודה לאה: (בהזמנה מראש/ תשלום במזומן) - 052-5705283
השנה משתתפות מירי ולאה תושבות היישוב הקהילתי צור הדסה, בפסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה. הארוחות הדשנות שהן מציעות לבאי הפסטיבל תתקיימנה בבתיהן.
חובבי אוכל - מי שתר עד קצוות תבל עבור ארוחה ראויה - נוטים חיבה לפסטיבל הזה שכבר מזמן הפך למסורת וחוגג השנה את שנתו ה–21.
בראש ובראשונה כמובן הודות לחוויות האוכל הטוב שהוא מזמן, אבל גם בזכות ההזדמנות המופלאה להציץ ולתהות ולו לרגע, באורח חייהם של תושבי הריבוע שבין ירושלים, לטרון, בית גוברין וקריית מלאכי, דרך חלון המטבח הפרטי שלהם.
בין הפעילויות העיקריות שמציע הפסטיבל: סיורים קולינריים בבתים, בחצרות, בבוסתנים ובשדות, ביקבים ומבשלות בירה ובתי אוכל כפריים.
זאת לצד סדנאות אינטימיות, כמו כניסה לעולמן של אופות ומבשלות מחוננות מהכפרים הערביים שבמועצה. בעין נקובה לדוגמה תארח סאלווה עוודאלה סדנת סלטים ותבשילי קיץ ובעין ראפה יקיימו האנה טקש ויסמין ברהום סדנאות אפייה ממיטב המטבח הערבי.
סאלווה עוודאלה - 054-3355353
בימים כתיקונם מאתגר למצוא בחבל הארץ היפה הזה מסעדות טובות, אולם מאחורי דלתות הבתים ובקהילות השונות באזור מתקיימות להן מתברר תרבויות אוכל מגוונות ומרתקות שאותן מאתרת מדי שנה אפי אליאסף-גורפינקל - מפיקת הפסטיבל.
אפי מספרת כי היוזמה להפקת הפסטיבל נולדה כדי להעניק הזדמנות לתושבי האזור לפתח אפיקי פרנסה מעוררי תיאבון ולחשוף את ההיצע הקולינרי הנדיר של האזור: ממטבחי עדות – קוצ`יני ועד טוניסאי, דרך יין ישראלי משובח ואפילו בירה מעשה ידי מי שפעם עיבדו באזור הזה את השדות והיום מערבבים שעורה ולתת במבשלות מקומיות.
עופר וניקול רונן. צילום: אלדד מאסטרו לא הרחק מצור הדסה "בחצר של עופר" במושב מטע (האלה 114), מושב שהוקם בראשית ימיה של המדינה על ידי עולים מתימן, תוכלו להתרשם מלבד אריחי הברונזה המרשימים שיצר עופר, גם מגופי תאורה שליקט ומגוף אישה ערומה שעיצב.
עופר, המארח אף הוא באוויר הפתוח בחצר ביתו, באחד המקומות עם השקיעות המרהיבות, יצר במיוחד לפסטיבל תפריט בשרים משובח הכולל: צלעות טלה במרינדה אסייתית, סלמון בלחם פרנה עם ציזיקי פקוס ועוד מבחר מנות בשריות.
עופר. צילום: אלדד מאסטרו עופר, גם אופה פוקצ`ות ולחמים משובחים ועל כן היה זה אך טבעי כי יארח בפסטיבל את ניקול רונן לסדנת מחמצת וארוחת בוקר מפנקת.
בסדנה המדוברת הוא ידגים למשתתפים כיצד לשלב הכנת לחם שאור עם מתכון נוח וגמיש, יעניק להם גור מחמצת+ חוברת עם מונחי בסיס ומתכונים ואם יתמזל מזלם הם אולי יזכו לטעום מלחם האפרסקים המשובח פרי עמלו.
"בחצר של עופר" - האלה 114, משוב מטע. 054-7910480 (בהזמנה מראש/ תשלום במזומן)
ירוקל`ה. צילום: אלדד מאסטרו
תחנה מסקרנת נוספת היא הסיור הקולינרי שמציעים בחממות ירוקל`ה שבהן מגדלים ניסים ברששת (אגרונום) ושלו אטיאס (כלכלן ומסעדן לשעבר) עלי טעם, פרחי מאכל, פירות יער ותבלינים כמו מיזונה, חרדל, גרגר נחלים, עלי חמציץ וחזרת.
הסיורים הלוו יתקיימו בימי ראשון ורביעי בשעה 11:00 וקיומם מותנה במינימום 8 משתתפים.
ירוקל`ה, ניסים ברששת. צילום: אלדד מאסטרו
הסיור שאורך כשעה וחצי כולל הרצאה מרתקת על העלים ופרחי המאכל השונים, אופן גידולם והדרכים היצירתיות לשלב אותם במטבח הפרטי. במהלך הסיור ילקט כל משתתף את העלים שיבחר ואלו יתאגדו לכדי סלט מרענן בסיומו של הסיור.
בסמוך לחממות שוכן לו רכב מסחרי שהוסב לבית קפה ולצידו פזורים מספר שולחנות וכיסאות, כל אחד ממקור אחר ובסגנון שונה, מה שמוסיף למקום קסם מושבניקי נונשלנטי.
את המקום מנהלת זוגתו של ניסים, הלוא היא איתיאלה היאט - אחת המתמודדות הבולטות בתכנית הבישול "מאסטר שף" (קשת 12) המשודרת בימים אלה.
איתיאלה מציעה תפריט ייחודי המורכב ממבחר מאפים מתוקים ומלוחים, חלות שמן זית וסלט נהדר מכל מה שמגדל בעלה בחממות הסמוכות.
ירוקל`ה - 050-2268612
אלורו. צילום: אלדד מאסטרו
ואם כבר הגעתם לאזור עשו לעצמכם טובה ותנו גיחה לבית הקפה "אלורו" השוכן בסמוך לחצר בית ילין אותו מפעילה המועצה לשימור אתרים.
במקום שיפץ יהושע ילין בשנת 1871 מבנה ביזנטי ובו הוא פתח פונדק. 20 שנה לאחר מכן הוא בנה מאחוריו את ביתו.
הבית המדובר שוחזר ושוקם והיום כאמור הוא משמש כמרכז מבקרים להיכרות עם מורשת בית ילין והמושבה מוצא. בחלקה החקלאית של משפחת ילין ממש ליד הבית מגדלים עד היום גפנים ובבוסתן המרהיב גם עצי פרי.
במקום פועל לו בית הקפה הקטן שאותו מנהלים בני הזוג אורלי כהן אלורו ואריאל לוי יחד עם אחותו של אריאל, השף קונדיטורית חופית שוהם.
כמתבקש, סיפור המקום קיבל בתפריט זיקה של טעם וכבוד שבאים לידי ביטוי בכריכים הטעימים אותם מציעים בשמות: "שטיינברג", "ברוזה", "מקלף", "יהושע ושרח" - כולם אגב חלוצים ומייסדים של היישוב ההיסטורי.
אלורו, 050-9772120
פסטיבל האוכל הכפרי יתקיים בין ה-9 ביוני ל-3 ביולי 2021. פרטים נוספים: 8108*