"בין סלעיה בגליל, חבויה בחיק ההר, משתקפת בכנרת עין ראש פינה - תל נסתר. מה יפית ראש פינתי, כתר ראש שלי..."
(מילים: שלמה סקולסקי)
בבוקרו של יום בתחילת השבוע שחלף, אספתי את אימוש בהפתעה, ויחד יצאנו ליומיים של כיף בצפון.
את הנסיעה צפונה תכננתי רק לאחר שחקרתי היטב את אלוהיי קיצורי הדרכים – הווייז, במטרה למצוא את מסלול הנסיעה המיטבי טרם שעת הפקקים וכך ב-06:00 בבוקר התחלנו מצפינות.
אגדת לחם - משק יעקבס. צילום: יפית גדסי וקנין
אגדת לחם - משק יעקבס
בוקר, רעבות אנו, אז כמתבקש חיפשנו אחר מקום נחמד לפתוח בו את ארוחת הבוקר המיוחלת. גיגלתי ונתקלתי בהמלצות רבות על מאפיית "אגדת לחם" של "משק יעקבס" - אז שמתי פעמיי אל עבר כפר הרא"ה בעמק חפר.
מחלבת הגבינות המשפחתית שוכנת בין עצים עבותים המצילים על השדרה הכה פסטורלית של הכפר. המקום מנוהל על ידי הדור השלישי במשפחת יעקֹבס, כולל בנות הזוג והצאצאים, השותפים לתהליך הייצור של הגבינות המשובחות מהחלב של הרפת הפרטית שלהם ומרפתות נוספות באזור.
כבר בכניסה למאפייה, קידם את פנינו ריח משכר של שמרים בעוד ניחוח המחמצת דגדג את האף וגרם לבלוטות הרוק לפעול. חיש נגשה אלינו דפי יעקבס, הלא היא כלתו של מייסד המחלבה והגישה לנו בבוצ`ר בלוק עמוס בכל טוב מתוצרת המחלבה ומגש נוסף ובו שפע מאפים אלוהיים.
נדגמו: מאפה שמרים תרד וגבינות (8 ₪) לצד כריך שחיתות סנט מור וסלק (34 ₪), - שילוב מושלם של סלק המנטרל ומעדן את חריפות הגבינה בלחם משובח, פשוט להתעלף!!!! עוד כיכב בשולחן גם פלוט גבינה (8 ₪) ולקינוח - מאפה שמרים וקינמון (8 ₪).
במקום אגב, פועלים להם גם בית קפה עם תפריט חלבי טעים, חנות גבינות (עם מוצרי חלב משובחים שלא תמצאו בשום מקום אחר כמו בוראטה טרייה או חמאה מתובלת), גלידריה עם גלידות טריות ומתחם סדנאות של דפי - "יעקֹבס פותחים שולחן" בו מתקיימות מעת לעת סדנאות בישול חובקות עולם מהמטבחים היוונים, הטורקים ואפילו הגיאורגים, בהדרכת שפים ישראלים מובילים.
אני תוהה מתי כבר יהיה שת"פ עם השף הלונדוני המהולל הסטון בלומנטל?! דפי, לתשומת לבך!
מחלבת משק יעקבס ומאפיית "אגדת לחם", כפר הרא"ה. 04-6251266
צילום: פרטי
קבר הרשב"י נפרדנו בצער ממשק יעקבס, ועלינו עוד קצת צפונה למושב מירון. אנחנו כבר באזור, שלא נעצור בקבר רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י) לתפילת הודיה?!
מדי שנה מגיעים למתחם הקבר, שנמצא כידוע בקצה של המושב מאות אלפי אנשים להילולה של הרשב"י שכוללת תפילות, טקסי הדלקה, חלאקה לילדים בני שלוש, דוכנים ומוזיקה שאוהבת את אלוהים.
השנה מאות אלפי ישראלים מכל הזרמים התגברו על הפקקים והתורים הארוכים, העפילו לקבר ובתוך דקות, הפכה ההילולה בהר לזירת אסון ש-45 ילדים, נערים וגברים קיפחו את חייהם על ההר.
כולי תקווה כי בעלי השררה יפיקו את הלקחים הנדרשים מהאסון הזה, אחרי הכל מדובר באתר הדתי השני בארץ מבחינת מספר המבקרים בו (כמיליון וחצי בשנה), אחרי הכותל המערבי.
מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן מלון אדמונד – ראש פינה
לא הרחק משם, בראש-פינה נמצאת נקודת הציון הבאה שלי בטיול - מלון אדמונד הנושא את שמו של הברון רוטשילד.
לברון שפרש את חסותו על המושבה יש מתברר חלק משמעותי בפיתוח המקום. ב-1886 במימונו הוקם גן מטופח (גן הברון), כשנה לאחר מכן הוקם במושבה בית הכנסת הראשון ברחוב הראשונים שנבנה אף הוא מתרומותיו וכך גם לגבי הקמתו של בית הספר וילקומיץ` שנוסד ביוזמה ובמימון הברון ונחשב למעשה לבית הספר הראשון בארץ שמורים לימדו בו בעברית.
לפני 121 שנה עת התפתחה המושבה, זיהה הרב אלתר שוורץ את הפוטנציאל התיירותי הרב הגלום באזור והוא הקים בראש-פינה יחד עם אישתו את מתחם האירוח הראשון במושבה.
למבנה ההוא שמנה אגב בסך הכל חמישה חדרים, קראו אז מלון, ובני הזוג שהתגוררו בקומה הראשונה של המבנה אירחו בו אושיות כמו טרומפלדור, הרב קוק וזוננפלד.
מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן
רגע לפני פרוץ מגפת הקורונה הושק בראש-פינה מלון בוטיק חדש. כאמור, קברניטיו העניקו לו את שמו כמחווה לנדיב שתרם לפיתוחה הנרחב של המושבה בה המלון שוכן.
אדמונד, שוכן במבנה בן שתי קומות ובו 66 חדרים לזוגות בלבד (ילדים מעל גיל 14). כל החדרים במלון זהים בגודלם (25 מ"ר), אך מי שמעדיף קצת יותר מרחב - יוכל לבחור בחדר עם מרפסת הצופה אל הבריכה או אל ההר.
במרכז כל חדר מיטה גדולה ולצידה רהיטים מקסימים בייבוא אישי מהודו וגופי תאורה המאירים באור חמים וצהוב. אריחי הרצפה מעוטרים וחדר הרחצה מעוצב באופן נקי בקירות בוהקים בלבן.
מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן
בקבלה קיבל את פנינו סאמר בחיוך ענק, הוא מסר לנו את המפתחות לחדר מספר 307 – פייר, היינו כבר זקוקות למנוחה בכל זאת בילינו על הכביש כבר 4 שעות!!!
מנוחה? אז בואו קצת על המיטה והכרית הלא הן בין הפרמטרים החשובים כשמגיעים לנפוש במלון...
באדמונד המיטה גבוהה והמזרון ניחן ברמת קשיות בינונית. הכריות תפוחות בשלמות כזאת שמאפשרת לטבוע בהן ולישון שנת ישרים.
מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן צילום: סטודיו A
האירוח באדמונד הוא על בסיס חצי פנסיון, עם ארוחת בוקר וערב שהיו לטעמי מרגעי השיא של האירוח.
בערב התמוגגנו ממנת האסאדו שכיכבה במלוא הדרה. היו שם גם דגים ברוטב ברבלאן, קרפצ`יו בקר וסוגים שונים של מרקים, הכול עשוי מחומרי גלם עונתיים עם דגש על תוצרת מקומית.
אני בחרתי מרק ארטישוק קטיפתי וטבלתי בו פרוסת לחם בטטה. וואו זה היה טעים מאד.
אם חשבתם שאחתום את הערב הזה מבלי לרדת על קינוח – טעיתם! וכך בתורם נדגמו סלט פירות, מלבי ואיך לא גם מקרון פטל.
מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן במלון: בריכה (בימי החורף מחוממת לטמפרטורה של 29 מעלות) ולצידה ג`קוזי ענק, כמו גם לובי, ספרייה סטייל אירופה עמוסה בספרים למי שמתחשק לו לעלעל בנחת וגם בר- ה"לורנס" שמו, בו מוגשים קוקטליים ומאזטים וחדר יינות מרהיב בו מתקיימות סדנאות טעימות יין.
כמתבקש, לקראת הערב השתתפתי באחת מהסדנאות שלוותה במגשי פירות ומאזטים למיניהם. את הסדנה העביר במקצועיות רבה צביקה רייש מיקבי רמת הגולן.
מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן מלון אדמונד. צילום: ארי אקרמן
בסיום הסדנה המהנה לא נותר לנו אלא להפיג את לחצי החיים, ולהתפנק בטיפול עיסוי במרכז הספא.
ברקע התנגנה לה מוזיקה שקטה וריח הווניל והפטשולי נשאף לריאות והשרה אווירה של רוגע. התמסרנו למיטה מחוררת הראש בעוד המעסות מענגות את גופינו ומושחות אותו בשמן שקדים חמים ונעים.
בוקר טוב ראש פינה!
בבוקר נכנסנו לחדר האוכל היישר לאזור הסלטים העמוסים בכל טוב תנובת הארץ - מינים של זיתים, מגוון סלטי חסה ושפע ירקות שסודרו בצבעוניות מזמינה לצד גבינות מתוצרת מקומית וגם יין מיקבי האזור.
התחלנו בקפה הפוך חזק ולצידו לחם מחמצת, חמאה וריבה. משם המשכנו לעמדת המאפים ובחרנו במאפה פילו בטטה ובמאפה גבינות ותבשיל ביצים בתרד - כל טוב ירוק מושלם שכזה.
הוספתי כף של תבשיל פטריות טריות בשמנת וכל ביס ממנו החזיר אותי לזיכרונות מתוקים ממאואר פארק שבברלין הקרה.
צילום: יפית גדסי וקנין צילום: פרטי
יצוין כי עמדת הגבינות עמוסה בגבינות משובחות – גאודה, קשקבל, ברי, סנט מור וגבינה צפתית משובחת שתעדן את כל החריפות הזאת. לכל העניין הקולינרי הזה הוספתי גם מטבל אבוקדו, טפאנאד זיתים שחורים וסלט קפרזה. לקינוח - עוגת גבינה ובלינצ`ס. הכול היה מושלם!
מלון אדמונד נבנה לצד שני מתחמי קניות גדולים ובהם מגוון בתי קפה ומסעדות. ישנם גם כמה ברים באזור המושבה עצמה שנמצאים במרחק הליכה מהמלון. אם אתם מצפינים קצת, תוכלו למצוא גם מגוון מסעדות מצוינות על הדרך – כולל בצומת מחניים, במתחם ה-Agmon Market, בצומת גומא, בקריית שמונה ובמתחם אלונית ליד קיבוץ הגושרים, אך אנחנו בחרנו כאמור להישאר במושבה ולתהות על קנקנה.
מחיר: לילה באמצע שבוע – 1,400 ₪ לזוג. סופ"ש – 1,700 ₪ לזוג.
מלון אדמונד: דרך הגליל 35, ראש פינה. 04-9064555
גן הברון בבית פרופסור מן. צילום: יפית גדסי וקניןאתר שחזור ראש פינה
מדובר במוזיאון פתוח המשמר ומשחזר את מושבת הראשונים, שממנו יוצאים סיורים המשלבים ביקור באתר ובבתים מרכזיים של המושבה. ניתן גם לצפות שם בחיזיון אורקולי המציג את סיפור הקמתה של המושבה ראש פינה מימיה כגיא אוני. משך החיזיון כ־25 דקות.
במקום נחשפתי שוב לסיפורו של פרופ` גדעון מר שניהל בראש-פינה תחנת מחקר למלריה. במאורעות תרפ"ט שימש מר כמפקד "ההגנה" בראש פינה, ולאחר מכן הוא שימש בתפקיד דומה במאורעות תרצ"ו כשהוא מחזיק בביתו ובגינתו סליק לנשק.
ביתו ומעבדתו שוחזרו, ובמקום הקרוי "בית מר", מוצגת תערוכה אודותיו.
בית פרופסור מן. צילום: יפית גדסי וקנין
"בית מר" השתנה מאוד מאז ביקרתי בו בפעם האחרונה, בכל זאת חלפו מאז כ-15 שנים.
במרוצת השנים נוספו חדרים ואמצעים דיגיטליים כמו גם חדר קולנוע ובו מוצג סרטון בן 15 דקות על ראשית ההתיישבות ופועלו של הברון אדמונד דה רוטשילד. בעיניי הכי מרתק זה לראות את המוצגים הפיזיים מהמעבדה, את הרהיטים ומכונת התפירה הנוסטלגית.
אתר השחזור ראש פינה. 04-6936913
מצפה נמרוד. צילום: חזי שגב, פרטי
מצפה נמרוד – גן תצפית
במעלה אתר השחזור שוכנת לה נקודת תצפית מטופחת ומושקעת שהקים חזי שגב ב-2014 לזכר בנו נמרוד ז"ל, דור רביעי במושבה, שנפל במלחמת לבנון השנייה.
המתחם הצופה לנופי הגליל והגולן ומהווה נקודת מוצא לטיולים מכיל בתוכו הן את רוח המושבה והן את רוחו של נמרוד שאהב מאד את הארץ.
עוד במקום: הסבר מוקלט בלחיצת כפתור על המקום ועל חייו של נמרוד, רחבת תצפית מסודרת ומגודרת עם משקפת קבועה, מקומות ישיבה, פינות מזמינות ומרחבי גינון מטופחים עם צמחי תבלין, עצים וצמחיית ארץ ישראל.
שוקולטה. צילום: אתר רשמי
Chocolate Rosh Pina
מי שנתקף בחשק עז לזלול מטעמי שוקולד איכותיים מוכרח לבקר בשוקולטה - בית קפה השוכן במבנה קשתי תת קרקעי עתיק שמגיש מנות על בסיס שוקולד.
חוץ מזה, תוכלו ליהנות שם מארוחות בוקר, סלטים, כריכים, קישים ועוד. מדי פעם אף מתקיימות במקום הופעות חיות.
צילום: פרטי
שמחתי לגלות כי השוקולטה נשארה בדיוק כפי שזכרתי אותה, והמנות המעולות בה נותרו בעינן. הפעם הזמנתי משקה קר המופק משוקולד מריר בתוספת וויסקי וקצפת (47 ₪) והתענגתי על כל לגימה ולגימה!
שוקולטה, אתר השחזור. 6860219־04
מלאה באנרגיות המשכתי לבחון מקרוב את היצירה המקומית והעיצובים המקוריים תוך ניסיון לגלות את שפע האמנות שיש למושבה הצפונית להציע.
רועי איבגי. צילום: יפית גדסי וקנין רועי איבגי. צילום: יפית גדסי וקנין גלריית העיצוב של הצורף רועי איבגי
הגלריה שלו שוכנת בראש פינה העתיקה, בבניין משוחזר בן 130 שנה. בחיוך גדול הוא קיבל את פניי והציג את עיצוביו בהם הוא משבץ שלל אבני חן ויהלומים.
איבגי היוצר אינטרפרטציות לתכשיטים עתיקים משתמש לרוב בזהב. מודה כי ככל שהבטתי בוויטרינה כך גיליתי תכשיטים מעניינים ובלתי רגילים. רציתי הכול!!!
רועי איבגי, 050-7434051
דקלה כרמלי. צילום: יפית גדסי וקנין
הסטודיו של דקלה כרמלי
בתחנה הבאה פגשתי את האמנית המוכשרת דקלה כרמלי, אותה תפסתי לשיח בין אחיות למכחול.
דקלה מציירת ציורים אורבאניים מלאי צבע ושמחה כאלו שיאירו את החלל בו יתלו לראווה. לאחרונה היא עמלה על ייצור של חולצות - 100% כותנה שעליהן מתנוססות הדפסות ציוריה המרהיבים בשיטת הזרקת צבע לתוך הבד (לא מדבקות).
דקלה כרמלי, 050-9067702
אפרת ממן, אתר רשמי - אתר השחזור
אפרת ממן - גלריה לקרמיקה שימושית
משם המשכתי למבואה הצמודה, שם שוכן הסטודיו לקרמיקה של אפרת ממן ובו שלל עבודות יד מרהיבות שלה. כלי הגשה ואוכל מקרמיקה רובם ככולם צבועים בכחול על גווניו.
אפרת ממן, 054-4416789. 04-6801527
הבאר מעדנים. אתר רשמי - אתר השחזור
ה"באר" מעדנים
בדלת הסמוכה נכנסתי ל"באר" - גלריה לאמנויות וטעמים, בה מוצג למכירה אוסף אמנות מרשים ומכובד של אומני ראש פינה ואמנים אורחים, לצד חנות מפעל לממרחים, ריבות ומעדנים מושלמים- כאלה תומכי בישול שרצוי שיהיו בכל מזווה.
הבאר גלריה, בבית וילקומיץ’, 04-6930020, 052-6930349
הצבע שבאור - שרי ספורנר
שנייה לפני שיצאנו עוד הספקתי להיכנס לסטודיו "הצבע שבאור" של שרי ספורנר המפסלת גופי תאורה מעיסת נייר בשילוב זכוכית בטכניקה מקורית וייחודית.
ספורנר מפשטת את בניית המנורות לכדי נייר שעובר עיבוד פשוט כדי שתוכל לעצב אותו לצורות שונות בעזרת השלדים הרכים שהיא בונה, גם הם בטכניקה ייחודית, פרחים שונים, עלי כותרת ועלים למיניהם, וגבעולים שמתעקלים מעט, כן, לא מדובר רק בגוף תאורה יפה אלא גם בפריט בעל היטל אור הפורץ דרך החומר ושוטף את הקיר במראה משובב נפש.
שרי ספורנר, 054-7602888
גלריית "בדבדים" - סיגל מרקו
לפני שאני עוזבת סופית את המושבה, אני עוד מספיקה לגיחה קצרה באחת מהחנויות המקסימות בעיר העתיקה - "בדבדים" שמה.
את החנות מנהלת מעצבת התיקים והתכשיטים סיגל מרקו.
סיגל מרקו. צילום: יפית גדסי וקנין
סיגל, מלקטת לחנות שלה בדים נדירים מיבואנים ומרפדים ויוצרת את יצירותיה. כל תיק פה הוא ייחודי. בנוסף, היא מעצבת ויוצרת גם תכשיטים מכפתורים ומחומרי גלם מסקרנים נוספים כמו אבזמים של רוכסנים. גם פה, מדובר בוואן פיס, כך שאם תבחרו כמוני להתאבזר באחד מתכשיטיה תוכלו לישון טוב טוב בלילה בידיעה שאתן היחידות שעונדות אותו.
סיגל מרקו, 052-3778154
ראש פינה היית טובה אלי, וכמו שנכתב עלייך בשיר של אהוד בנאי "השביל הזה מתחיל כאן, בין סניף בנק למעיין, לא סלול לא תמיד מסומן, השביל הזה מתחיל כאן...".
ואנחנו כבר מוכרחות לחזור לשם - אל המרכז האורבאני, לעיר הסואנת וללחצי העבודה, אך אין לי ספק שממש בקרוב עוד נתראה פה שוב, לא בכדי זכתה המושבה בטייטל הנחשק כיעד הכי מזמין עבור ישראלים במסגרת סקר שערכה ענקית ההזמנות Booking.com במסגרת פרסי Traveller Review Awards לשנת 2021.
* הכותבת היתה אורחת המלון