יקב יתיר. צילום: דויד סילברמן
מרכז מבקרים חדש ליקב יתיר
"יין הוא יותר ממשקה. יין צריך לספר סיפור", אמר לי בשבוע שעבר יעקב בן-דור- מנכ"ל יקב יתיר, כשהגעתי לביקור במרכז המבקרים החדש של היקב.
"לכן היה חשוב לנו להקים את מרכז המבקרים הזה, שמספר את הסיפור שלנו".
אחרי למעלה מעשרים שנות פעילות מבורכת, יקב יתיר השוכן למרגלות המצודה הקדומה בתל ערד, השיק מרכז מבקרים חדש, וזו בהחלט סיבה למסיבה.
היקב, שכרמיו מפוזרים בתוך יער יתיר, מנפק יינות בעלי אופי "יתירי": כרמי היקב נטועים בגובה עד 900 מטר מעל פני הים, באדמת גיר חרסיתי. האקלים במקום הוא חצי מדברי, יבש וקר בלילה, תנאים היוצרים אזור גידול ייחודי ומצוין לגידול ענבי יין, ורואים זאת נהדר בתוצאות.
יקב יתיר. צילום: דויד סילברמןזהו אחד היקבים הבודדים בישראל עליהם הייתי ממליץ לכם לבקר אפילו אם אתם לא חובבי יין. כשמסתובבים עם יעקב בשטח, בין הכרמים, ומקשיבים לידע הנרחב שלו בכל מה שקשור באזור, לסיפורים הרבים, זוהי חוויה בפני עצמה, טיול שלא זוכים לעשות בכל יום.
מרכז המבקרים יאפשר לכל אחד
לגלות את עולם היין העשיר של יקב יתיר, להכיר את ההיסטוריה המרתקת של המקום ולהרגיש את החיבור למדבר.
התחלנו את הביקור בסיור ביער יתיר שבין עציו נמצאות כ-70 חלקות הכרמים, בהן גדלים ונבצרים ענבי היין של יקב יתיר. באזור נמצאו שרידי כ-170 גתות עתיקות. החקלאים של פעם עסקו, במקום, בעיקר בגידול כרמי ענבים וזיתים. האזור היה ידוע כאחד האזורים הטובים לגידול גפני ענבי יין והיינות שיוצרו הובלו מכאן למצרים, לרומא ולרחבי הארץ.
ערן גולדווסר, יח"צ ביקב הוביל אותנו היינן ערן גולדווסר, שהסביר שמטרתו היא להדגיש את הייחודיות הנמצאת בחומר הגלם ולייצר יינות ברמה גבוהה. יעקב הוסיף שהתפקיד שלו, כמנכ"ל, הוא לא להפריע ליינן.
באולמות היקב הסתובבנו בין מכלים מסוגים ומגדלים שונים, מנירוסטה ומבטון, ומגוון סוגי וגדלי חביות ומכלי עץ בגדלים וצורות שונות. הכול מצוחצח ונקי.
יקב יתיר. צילום: דויד סילברמן ערן הסביר באריכות את תהליכי הייצור ואת השימוש במתקנים השונים והמגוונים. לאחר הסיור טעמנו ארבעה יינות:
הר עמשא לבן 2019 – בלנד של שאנין בלאן וויוניה. צבע זהוב, וחמיצות מעל הממוצע, מורגשת היטב בפה. ארומה של אגס ומלון. 100 ₪.
נחל יתיר לבן 2019 - בלנד מאותם זנים אך במידות שונות. הרבה יותר יבש וניראה שעתיד להתיישן היטב לעוד מספר שנים. הגוף עדיין לא מורכב דיו. 150 ₪.
חבית 80 2017 – יין במהדורה מוגבלת, הנמכר ונמזג רק במרכז המבקרים. עוצמתי, מורכב מהזנים מורבד, סירה ומלבק. צבע אדום רובי. התיישן בחביות עץ. ארומה של פרי אדום. 120 ₪.
יער יתיר 2017 - יין הדגל של יקב יתיר, ויש סיבה לכך. זהו בלנד מזני הענבים קברנה סוביניון, פטיט וורדו, מלבק וקברנה פרנק. כל זן תרם את מה שטוב בו וכך התקבל יין בצבע בורדו כהה, שופע ריחות עם גוף מלא ומאוזן. היין התיישן, כהלכה, כ-15 חדשים בחביות עץ.
מרכז המבקרים מציע 2 סוגי ביקורים:
טעימה בסיסית: טעימה מודרכת של 3 סוגי יין לבחירה במרכז המבקרים. מחיר: 50 ₪ לאדם.
סיור רחב: סיור מודרך ביקב, הכולל ביקור וצפייה בתהליכי עשיית היין החדשניים, ביקור באולם החביות בליווי הסברים על ההיסטוריה של היקב והחזון להקמתו. לאחר מכן תתקיים טעימה מודרכת של 5 סוגי יינות עם פלטת גבינות. מחיר: 100 ₪ לאדם.
בחנות היקב מוצע למכירה מגוון יינות היקב וכן מארז פיקניק מפנק הכולל קרקרים עבודת יד, גבינות בוטיק מיושנות, ארגז יין מעץ, 2 כוסות יין, פותחן, מפה וכלים מתכלים ולצאת לארוחה רומנטית בטבע. מחיר: 180 ₪
שעות פעילות: א-ה 9:00-16:00, ו` - 10:00-14:00. לפרטים: 054-6458871
ייגור פראוזנקו, צילום: נווה אביאני DrinkTLVהברמן הטוב בישראל ייגור פראוזנקו ממסעדת ה-TYO זכה במקום הראשון בגמר תחרות וורלד קלאס ישראל, וייצג את ישראל בתחרות העולמית- Global Finals שתתקיים השנה באופן וירטואלי, בשל מגפת הקורונה.
IBBLS, היבואנית והמשווקת הרשמית של מותגי תאגיד האלכוהול הגדול בעולם Diageo, קיימה בשבוע שעבר את גמר תחרות World class Israel, אשר נערכה השנה באופן שונה, וכנגד כל הסיכויים, בברים של שלושת הפיינליסטים: ייגור פראוזנקו (מסעדת TYO, ת"א), דוד קלינצ`ב (בר הזאלמה, ב"ש) וגורמי ספיאשווילי (הבעלים של bloom cocktail ב"ש).
לאחר שבשנה שעברה (2020) לא התקיימה התחרות ובמשך חודשים רבים הברים וחיי הלילה לא פעלו, נבחר השנה פראוזנקו וייצג את ישראל בתחרות הבינלאומית שתתקיים בתאריכים 4-8 בחודש יולי.
ייגור: "אני מודה על ההזדמנות שניתנה לי לקחת חלק בתחרותDiageo World Class התחרות המאתגרת ביותר בעולם עבור ברמנים. לאחר עבודה אינטנסיבית לקראת הגמר של בניית מתכונים, טעימות וטסטים אני מאוד נרגש לזכות בתואר הברמן הטוב בישראל ולייצג את ישראל בתחרות הבינלאומית לשנת 2021.
היה לי הכבוד להתחרות לצד שני מקצוענים גורמי ספיאשווילי שזכה בשנת 2019 ודוד קלינצ`ב שזכה ב2017. אעשה את מיטב יכולתי להביא כבוד לישראל בגמר הבינלאומי שיתקיים ביולי הקרוב".
בתחרות העולמית כל מתחרה יעשה זאת במדינתו שלו, זאת בשונה משנים קודמות, ויתחרה (באופן וירטואלי) אל מול 54 הברמנים הטובים ביותר מרחבי העולם, זאת במטרה לזכות בתואר הנכסף של "הברמן הטוב בעולם".
הפייניליסטים, צילום: נווה אביאני DrinkTLVאלו הם שלושת האתגרים בהם התמודדו הפיינליסטים:
Signature Serve- על המתמודדים היה להכין קוקטייל אחד מקורי, בעל חותם אישי, אשר ירשים את השופטים ויוכיח להם מיהו הברמן הטוב ביותר בישראל. הקוקטיילים התבססו על ה- Reserve Brands של דיאג`יו. הברמנים נדרשו להפגין יצירתיות, איכות, טכניקה, טעם, ידע, דייקנות, וורבליות, אירוח, פרזנטציה והרבה קסם אישי כאשר לרשותם 10 דקות בלבד.
Speed Rond- כמיטב המסורת של גמר הוורלד קלאס בשנים האחרונות- אתגר המהירות וזו בפעם השביעית. אתגר זה מדמה שיא של ערב בבר גועש ומרגש שבו המתמודדים נדרשו להכין 8 קוקטיילים קלאסיים ב-8 דקות ולהפגין יצירתיות, מולטי טאסקינג, מקצוענות וטכניקה והפעם כנגד השעון. הקוקטיילים התבססו על מותגי Reserve כאשר כל אחד מהם על בסיס תזקק אחר: קטל וואן, טנקרי, זאקפה, דון חוליו, בולט וג`וני ווקר.
Blind Tasting- אתגר הטעימה העיוורת שבו המתמודדים הם השופטים. על כל מתמודד לזהות נכונה ארבעה משקאות קלאסיים עם כיסוי עיניים ולנחש מהו הקוקטייל שנמזג. הקוקטיילים הקלאסיים אותם היו צריכים לזהות: דריי מרטיני, נגרוני, רוב רוי, בולוורדיר, רוסיטה ומרגריטה קלאסית.