עיצוב: יולי דורף, יח"צ
מטען כבד של אידאות מנוגדות
בספרו "שחור - היסטוריה של צבע", מגולל ההיסטוריון הצרפתי מישל פסטורו, את תולדותיו של הצבע השחור בתרבות המערבית.
לטענתו, יותר מכל מבטא הצבע האמור מכלול של רעיונות מנוגדים. מחד הוא נוטה לשלילה כצבע המבטא ייאוש, אסון ונידוי ומנגד הוא גם סמל ליופי, לפאר וליוקרה.
בימי הביניים המוקדמים זוהה השחור כצבעו של השטן, אך באותה העת הוא גם סימל את טוהר המידות הנזירי; עם תחילת המהפכה הפרוטסטנטית הפכו אותו סוחרים ומתעשרים חדשים שנאסר עליהם ללבוש את צבעי הארגמן והכחול הפרוסי של האריסטוקרטיה, לסמל סטטוס יוקרתי.
הנערה המאוהבת בשיר השירים שרה: "רֹאשׁוֹ כֶּתֶם פָּז, קְוֻצּוֹתָיו תַּלְתַּלִּים, שְׁחֹרוֹת כָּעוֹרֵב", והיא מעידה על עצמה: "שְׁחוֹרָה אֲנִי וְנָאוָה".
שני המרטין לותרז` ההיסטוריים קשורים אף הם בצבע השחור.
זה הראשון בן המאה ה-15 השיג תהילת עולם בזכות הדיו השחור בו הודפסה תורתו, והוא גם אימץ אותו כצבע הצניעות והענווה, בניגוד לבגדי האפיפיור הקתולי הססגוניים, המקושטים והמפוארים, ואילו הלותר השני (קינג) טבע את הסלוגן "שחור הוא יפה" כשפעל נמרצות לקידום זכויות האפרו-אמריקן בארצות הברית.
נדמה כי מאז ומתמיד אצר בתוכו הצבע השחור מטען כבד של מיתוסים וסמלים ועמד במוקדן של אידאות מנוגדות שנעו בין מסתורין ופחד, רצינות וצניעות, מלנכוליה ופשטות, טוב ורע, יוקרה ועממיות.
עם זאת, בעת המודרנית נעשה השחור לקונצנזוס כשהפך לחביבם של אמנים ומעצבי אופנה רבים, ולאחרונה אנחנו מקבלים אותו במנה גדושה של גותיות גם בתחום עיצוב הבית.
השמלה השחורה הקטנה של קוקו שאנל, רשמי סטטוס של יוקרה
בעולם העתיק ייחסו משמעות מופלגת לצבע הרהיטים השחורים, והריהוט השחור, כמו הצבע השחור, זכה לסטטוס יוקרה, ולא משיקולים אסתטיים גרידא, אלא גם בשל התכונות של הצבע, שהפקתו בעידן טרום המהפכה התעשייתית, הייתה קשה ויקרה - וככזאת נשמר השימוש בצבע בעיקר למלכים ובני אצולה.
במרוצת השנים הלך השחור וכבש תחומים רבים כשלרוב הוא נקשר לאלגנטיות.
כך לדוגמה "השמלה השחורה" שנולדה אי שם בפריז של שנות ה-20 של המאה שחלפה, שיצרה המעצבת האגדית קוקו שאנל כדגם של שמלת קוקטייל, ובהמשך כצבעו האולטימטיבי של פלח רכבי היוקרה ונישות רכבי כביש-שטח וכלי רכב ספורטיביים - בו מתברר שיעור המכירות של הדגמים השחורים גבוה בהרבה מכל צבע אחר.
אפילו בתחום הקולינריה שבו זכה השחור מאז ומתמיד למעמד מיוחד, כשראשי פרים שחורים הונחו על שולחן הסעודה, ענבים שחורים ופירות יער הונצחו בציורי טבע דומם כפאר הבריאה וקוויאר הפך לסמל סטטוס יוקרתי, זוכה לאחרונה השחור לקאמבאק כשהגלידה השחורה כבשה את כל עמודי האינסטוש של הפודיז הנחשבים.
ph.frandensen - כלי אור, רמת השרון. יח"צ
שחור, זה השחור החדש!
בהתאמה, אחת מהמגמות הבולטות גם בתחום עיצוב הבית בשנים האחרונות היא השימוש בפריטים בצבע שחור, המשתלטים על כל חללי הדירה. החל מקירות עם חיפויים בצבע האמור, דרך אמבטיות וכיורים, מטבחים ורהיטים ועד לכלי הגשה ומצעים.
למרות שנדמה כי בארץ רבים עדיין נרתעים מלשלב את השחור בעיצוב הבית, ניכר כי המגמה השחורה הולכת ומתפתחת לאורך השנים באופן איטי - אך בטוח.
"הצבע השחור מעצם היותו כה דרמטי ואפל מעשיר מאוד את תחום העיצוב", קובעת מעצבת הפנים יולי דורף ומוסיפה: "הוא מעמיק את הגוונים ואת הניגודיות".
השחור לדבריה הוא "שם קוד" למנעד צבעים הנע בין אפור כהה לשחור. לטענתה אם עובדים איתו נכון עשויים להיווצר אלמנטים מיוחדים. "בגלל שהשחור כה כהה ביחד עם לבן הוא ייצר קונטרס גדול וידגיש את גסותו, לעומת זאת אם ישולב עם גווני ביניים, הוא ירכך את הצבע".
מחלקת עיצוב, שניר. צילום: יאנה דודלר
חלל שחור
"הצבע השחור שייך למשפחת הצבעים היוקרתיים, האריסטוקרטים והקלאסיים והם תמיד היו חלק בעיצוב של בתים. בתחילה היה יותר שימוש בצבעים האפורים, אפור עכבר, גרפיט בהמשך שולבו גימורים שונים או עץ שחור. כעת יש יותר שימוש בשחור כשחור גם בשילוב עם חומרים שונים שמאוד טרנדיים בתקופה הזו כמו זכוכית או נגיעה של עץ", קובע שלומי כהן, המעצב הראשי באביבי מטבחים.
ואכן, אי אפשר להתעלם מכך שהצבע השחור הוא צבע בולט שיוסיף מראה קלאסי לחלל, כשהסוד, כמעט כמו תמיד, טמון במינונים.
לדוגמה קיר שחור בלב הסלון עשוי להיות בוטה מדי אבל ניתן בהחלט ליצור עניין על ידי שילובם של אלמנטים שחורים, כמו ספה, וילונות שעל הדרך גם ישמשו להאפלה, שולחן אוכל או כיסאות, או לחלופין שילוב של פריטי אמנות דקורטיבית כמו כלים לעציצים, כלי אוכל, ושאר אלמנטים עיצוביים שיוסיפו לחללי הבית טאצ` אלגנטי יוקרתי.
ראנר לכלים חמים, fennoma. רשמי LIVING ROOM, יח"צ "כשבוחרים לשלב את הצבע השחור כקו מתאר, לטובת הצבע הלבן הנקי, הוא מחדד את הצבעוניות והבהירות של חלל החדר" אומרת הדס כהן, מנהלת תחום אדריכלים והשראה בנירלט.
"ההחלטה להשתמש בשחור בעיצוב החלל, היא החלטה אמיצה. היא מבטאת דרמה ומתח בין קצוות וניגודים, והיא לנצח תכתיב תשומת לב מוגברת בבחירת המינונים המדויקים".
נירלט, יח"צ
כמובן שניתן להמיר את הצבע בטפטים שחורים, שיעניקו לקיר גימור חלק ומושלם יותר מאשר צבע.
אך קחו בחשבון שעקב אכילס של קיר הטפט השחור יהיה בחיבורים בין מקטע למקטע, ועל כן מומלץ בכל זאת לצבוע את הקיר מתחת לטפט בגוון שחור או לחלופין את אזורי החיבורים שבין חלקי הטפט המוצמדים זה לזה.
עיצוב: שגית בר חן - עיצוב נשי, שיש אלוני. יח"צ COCOON להשיג ב-HeziBank. יח"צ ANTONIOLUPI להשיג ב- HeziBank. יח"צ
"בשנה האחרונה הצבע השחור נכנס גם אל תחום הכלים הסניטריים שהיה מזוהה עד כה עם הצבע הלבן, וכך כל מותגי העיצוב הבינלאומיים כבר מציעים אמבטיות, כיורים, ברזים ואפילו אסלות בצבע השחור", מציין ג`יימי הרננדורנה - סמנכ"ל השיווק של HeziBank.
"לאמיצים, מומלץ להעז ולרצף את החדר או אפילו את כל הבית ברצפה שחורה", ממליצות מיכל מייזליש ולילך שמול, ממחלקת העיצוב שניר נדל״ן. "לא תאמינו איזה אפקט של וואו יש לזה. יחד עם קירות ותקרה בהירים, כל רהיט שתניחו על רצפה שחורה יבלוט פי כמה מאשר על רצפה בהירה".
הרננדורנה: "אל תפחדו להשתמש בריצוף שחור, הוא יכול ליצור דרמה מובהקת בבית, אינטימי או אורבאני, קלאסי או מפתה. המראה המתקבל לרוב נקי, מדויק ועוצמתי ואפשר לנסות את זה בחדר אחד ולזרוק לתוכו נגיעות של צבע באבזור.
אם תלכו על פרקט צבוע בשחור המראה יהיה קליל יותר ואילו שיש שחור או גרניט פורצלן שחור "ילבישו" את הבית בניחוח יוקרתי".
משטחי למינם, יח"צ
מהפך במטבח
אם אתם לא רוצים להתחייב לבית שכולו מרוצף בשחור, תוכלו להסתפק רק במטבח שחור- טרנד שהולך ומתגבר אף הוא לטענתן של מייזליש ושמול.
"כבר התחילה לחלחל אצלנו, הישראלים השמרנים, האופציה של שילוב צבעים במטבח, בין אם זה באי צבעוני, בכיסאות בר בצבעים שונים ואפילו בשילוב של עץ. אז למה לא שחור? מטבח שחור יוצר אפקט מרשים ויוקרתי".
"זה לא סוד שהשחור הפך לאחד הצבעים הפופולריים בבית הישראלי. למרות שעל פניו מדובר בצבע שמקטין את המרחב (סוג של אשליה אופטית), הוא מספק יוקרה, אלגנטיות, לצד הרבה דרמה", מוסיף מעצב הפנים יוסי שאול.
שאול: "הכניסה של השחור למטבח לא הייתה מידית. זה החל "בקטן" ואט אט הצרכן הישראלי הבין שהנוכחות של השחור מחמיאה לחלל, ולצד זה הוא החל להיפתח ולהעז.
הוא ראה כי השחור עושה טוב לחללים כמו חדרי רחצה ושירותי אורחים, והבין שאותו שחור גם יכול לעשות פלאים גם במטבח. אלו שמעדיפים אותו ב"קטן" עושים זאת על ידי שילוב של גוונים נוספים, כמו עץ, ובכך השחור מבליט ומעצים את הגוונים סביבו".
משטחי למינם, יח"צ "עושה רושם שהקהל הישראלי כבר לא חושש "ומחבק" את השחור לפנים הבית", אומר איל שימן - מנכ"ל למינם-ישראל, יבואנית משטחי גרניט פורצלן מאיטליה.
"השחור נועז, מעצים, מספק דרמה לחלל, ולפי כמות הפלטות שאנו מייבאים ארצה כחיפוי למטבחים, אין ספק שהצבע בשיא הפופולריות שלו בעיקר בחלל המטבח, שבתקופה הנוכחית הוא גם החלל הבולט, המתויר והחשוב בבית.
בזכות טכנולוגיה מתקדמת אפשר ליצור אפילו למינם (משטח גרניט פורצלן) בגוון שחור כך שידמה סוגים שונים של חומרים על מנת שיתאימו למטבח".
משטחי למינם. תכנון אדריכלית: יעלה דגנית איבגי. צילום: אלעד גונן"ההשראה למטבח דרמטי כהה הגיעה מהעיצוב האירופאי", מציין מעצב הפנים דניאל מיכאלי.
"אני למשל בחרתי לחפות את רצפה בפרקט עץ אלון מעושן, שמוסיף ממד חמים, לצד פלטת עץ אקליפטוס שמחפה את הנישה ושוברת מעט את המסה הכהה והדומיננטית. אין לי ספק שהשחור הפך להיות סוג של קונצנזוס במטבח הישראלי, והמגמה שהגיעה מאיטליה - מתקבלת בזרועות פתוחות בקרב הקהל הישראלי".
עיצוב: דניאל מיכאלי. צילום: שרון צרפתי
"הצבע השחור ושילובו במטבח משדר יוקרה, יופי, דרמה ואלגנטיות", מוסיף כהן, כשלדבריו בשנים האחרונות יש ביקוש גדול למטבחים שחורים גם בצבע של החזיתות, השולחנות והוא נכנס גם למשטחי העבודה, מוצרי החשמל, גופי תאורה, ברזים וכיורים.
"פעם הייתה תפיסה שמטבח קטן צריך להיות בהיר ומלא אור שכן צבעים כהים מקטינים את המרחב, היום התפיסה השתנתה גם במטבחים", הוא אומר.
אביבי מטבחים. צילום: אלעד גונן
"המטבח השחור נותן פייט ללבן, ומתגנב לאט לאט למחוזותינו והופך להיות בחירה לגיטימית ואופנתית", מוסיפה מיכל ברזילי - מנהלת מחקר ופיתוח במטבחי זיו.
"בישראל המטבחים השחורים עדיין נתפסים כמשהו חדשני, אבל למעשה הם מככבים כבר די הרבה זמן באמריקה ובאירופה, ומלבד הערך העיצובי שהוא כאמור שיקי אלגנטי ומלא תחכום, שהרי למטבח השחור יש יתרון עצום, שלא רואים עליו את הלכלוך ומשום שמרבית המטבחים של היום הם פתוחים לעין ולא סגורים בחדר כמו בעבר, עובדת הכהות של חלל העבודה במטבח מהווה כאמור יתרון משמעותי".
מטבחי זיו, עיצוב: לילי שליו. צילום: סמדר לוניסון
אז הלכתם על מטבח שחור, דעו כי במטבח שכזה יש בחירה בין מט או מבריק.
"שניהם נראים נהדר", אומרת ברזילי "בבחירה ביניהם צריך לחשוב על שאר האלמנטים שמרכיבים את המטבח, החל בידיות ועד מוצרי החשמל. אם הידיות מפליז והמקרר מנירוסטה יכול להיות שגימור מט יהיה בחירה מושכלת יותר, ואילו לעיצוב אינטגרלי יחמיא יותר הגימור המבריק. אבל שוב, הכל נתון לטעם והעדפה אישית".
ומה לגבי הריהוט?
מייזליש ושמול ממליצות לצאת מהקופסה. לדבריהן יספיק שילוב של פריט שחור אחד, גדול או קטן, כדי להקפיץ את החלל ולהפוך אותו למיוחד ומעניין.
"זה יכול להיות רהיט "מלא" כמו שידה, מזנון או ספריה וזה יכול להיות פריט "אוורירי" יותר כמו ספריית מתכת או קונסולה מינימליסטית ועדינה. גם אקססוריז כמובן הולכים כאן.
בין אם מדובר בברזים שחורים בחדרי הרחצה, בכריות על הספה, בגופי תאורה על התקרה הבהירה, בעציצים ובשטיחים - הם כולם יהוו נקודת משיכה לעין, יבלטו ויעשירו את החלל".
פסלונים דקורטיביים של RAZCO, עזריאלי קום - רשמי ארון של LIVING ROOM, יח"צ
כמובן שהצבע השחור, הוא פרטנר מושלם עם גוונים אחרים שנותנים תחושה דומה. למשל, עם בורדו או סגול חציל. ואם תוסיפו לזה קטיפה, תקבלו בהינף יד חדר שמשדר יוקרה.
בנוסף, עור, זכוכית, פליז ובדים שונים הם כולם חומרים שמקבלים הדגשה רבה יותר על רקע שחור, הם מפיקים הרבה יותר ממאה אחוז מהפוטנציאל שלהם.
מיטה דגם לאס-וגאס, רהיטי הסיטי. רשמי דגם פרדייז - ערד טקסטיל. צילום: עדי גלעד
אפילו הצמחים בבית יודו לכם - חדר שחור מושלם לתצוגת הירק. הצמחייה הירוקה תהפוך את החדר לביתי, ואילו הקירות השחורים יספקו את הרקע האולטימטיבי. פשוט סימביוזה מושלמת.