מטבחי זיו. צילום: שירן כרמל
אין חולק על כך שלמשבר הקורונה היו השלכות קשות על המשק הישראלי, וענף הריהוט בארץ הסובל מממילא מחוסר יציבות כבר שנים, ממשיך הודות למשבר לקרטע.
למרות זאת, הביקושים בתחום המטבחים רק הולכים וגדלים, ונדמה כי הישראלים שאוהבים לשהות כ"כ במטבח מוכנים להוציא אפילו עכשיו, לא מעט כסף עבור שיפוץ המטבח הקיים או החלפתו באחד חדש.
מאמצע פברואר 2020, אז כזכור החלה התפשטות מגפת הקורונה, הדומיננטיות של המטבח בחיינו מקבלת משנה תוקף ויוצרת צורך בארגונו מחדש ובהפיכתו לנכון ונעים לשהייה ולעבודה.
הסגרים והגבלות התנועה שלא מאפשרים בילוי במסעדות, המעבר לעבודה מהבית כמו גם מעברן של מסגרות החינוך ללמידה ב-ZOOM, הפכו את המטבח לחדר עבודה, לחדר לימודים ולמסעדה המייצרת לכל הפחות שלוש ארוחות ביום, והמטבחים הפכו מרכזיים יותר מבעבר.
מטבחי זיו. צילום: אודי גורן
ואכן, בענף המטבחים חשים השנה ביתר שאת את העניין ומייחסים את הגידול בתחום המטבחים לעובדה שמגפת הקורונה הדגישה לרבים את חשיבות תחושת הנוחות בבית, והמטבח בפרט, כמו גם את הפיכתו מאזור פונקציונלי לבישולים גְּרִידָא ללב הבית ולזירת אירוח שוקקת חיים בה מלבד הפעילויות המובהקות של בישול ואכילה, רובנו גם עושים במטבח מגוון פעילויות נוספות: עובדים במחשב, יושבים לשוחח עם בני המשפחה, מארחים בו ואפילו סתם גולשים בסמארטפון.
הדומיננטיות של המטבח בחיינו בשנה האחרונה יצרה לטענתה של מיכל ברזילי, מנהלת המחקר והפיתוח בחברת "מטבחי זיו" את צורך בארגונו מחדש והפיכתו לנכון ונעים לשהייה ולעבודה.
מטבחי זיו. צילום: ישראל כהן שאלנו את ברזילי מהם הדגשים המרכזיים בתכנון ובעיצוב המטבח, ולהלן מסקנותיה:
בחירת הצבע - "רצוי שהצבע הדומיננטי במטבח יהיה ניטרלי שלא יאפיל על העיצוב הכללי של הבית ושלא ימאס לאחר תקופה.
ניתן להוסיף צבעים טרנדים או אקססוריז נועזים הניתנים להחלפה מדי פעם לדוגמה: טקסטיל, גופי תאורה, כיסאות,כלים וכדומה.
אם בכל זאת החלטתם ללכת על צבע דומיננטי כדאי להחליט על צבע מרכזי אחד ולשלב לצידו אקססוריז שקטים".
עומס על השיש - "עומס במכשור גורם למטבח להיראות מבולגן וצפוף. היום קיימים פתרונות נהדרים שמעניקים למטבחי מראה נקי ומאוורר כמו האפשרות להסתיר חלק מהמכשירים בתוך ארונות.
כך למשל מקררים ומדיחים אינטגרליים הנמצאים בתוך הארונות ושילוב של תנור ומיקרוגל אינטגרלי הנראים כיחידה אחת - כך שמטבח יקבל מראה נקי ומינימליסטי".
מטבחי זיו. צילום: עינת דקל
ישיבה - "ריבוי כיסאות ישיבה בפינת המטבח "גונב" חלל חשוב. היום כבר אין צורך בתכנון מוקדם של מקומות ישיבה וניתן להשתמש בדלפקים נשלפים המספקים את האופציה לישיבה של מספר אנשים גדול יותר.
מספר הכיסאות יכול להיות מותאם לתושבי הבית וכאשר מארחים ניתן כאמור לשלוף את הדלפק המודולרי שיכול להתאים לעיתים גם ל-20 סועדים".
משולש העבודה - מקרר כיור וכיריים - "תכנון העבודה והמרחק בין המקרר – לכיור ולכיריים צריך להיות באופן כזה שישמור מרחק לא גדול ולא רחוק מדי ביניהם ומהלך העבודה יהיה נוח ונגיש.
משטח העבודה בין הכיריים לכיור הוא המשטח העיקרי בעבודה במטבח - לכן מומלץ לדאוג שלא יהיה קטן ומצומצם.
בנוסף, יש לחשוב גם על מדיח ותנור שיספקו תנועת זרימה ועבודה נוחה במטבח. ליד הכיור יש לדאוג למשטחי עבודה משני הצדדים ולנוחות בשטיפת הכלים, ליד הכיריים יש לספק משטח עבודה ומגירות לאחסון הסירים וכלי ההגשה וליד התנור והמקרר יהיה נכון לתכנן משטח עבודה קרוב להוצאת והנחת תבניות ומוצרים".
מטבחי זיו. יח"צ אי במטבח - "אי הוא נכון אבל לא בכל מחיר. על מנת שהאי במטבח יראה טוב ונכון בחלל הבית, צריך לדאוג לפרופורציות נכונות בין גודלו לבין גודל החלל.
חלל הבית צריך להיות פתוח וגדול דיו כדי שתהיה משמעות לאי - אחרת תהיה הרגשה של ארונות תקועים באמצע החלל.
כמו כן, חייב להיות מעבר של מינימום 95 ס"מ מכל צד באי ואם אין מקום עדיף פשוט לוותר".
אחסון במטבח - "נקודות האחסון העיקריות צריכות להיות נגישות ויעילות במיקומים אסטרטגיים ונוחים לעבודה, למשל מגירות נשלפות שמיועדות לסכו"ם, סירים, כלי בישול וכלי אוכל.
כמו כן מומלץ להצטייד במזווה יבש לאחסון מוצרי מזון ופרודוקטים עם מגירות פנימיות ונוחות לגישה - זה יהיה עדיף ממדפים קבועים".
בית עם ילדים צעירים - "כאשר יש ילדים קטנים בבית עדיף לא להשתמש במטבחי צבע הנחשבים לעדינים יותר, ומומלץ לבחור בחומרים עמידים וחזקים יותר כמו HPL וננו".