צילום: אלו"ט
לא פותחים את הדלת, אבל פותחים את הלב
יום ההתרמה השנתי לאלו"ט (אגודה לאומית לילדים ובוגרים עם אוטיזם) נפתח היום (שני) בקריאת טיקטוק - לא פותחים את הדלת (קורונה) אך פותחים את הלב....
אוטיזם (Autistic spectrum disorder־ASD) מוכר ומוגדר כיום כהפרעה נוירו־התפתחותית נרחבת, שיכולה לבוא לידי ביטוי בטווח רחב של הפרעות תקשורת, תסמינים ולקויות כגון עיכוב באינטראקציה חברתית, ביכולות השפה, ביכולות קוגניטיביות וחושיות, כמו גם רגשיות והתנהגותיות.
על פי ארגון הבריאות העולמי, השכיחות של אוטיזים בעולם מוערכת ב–1 ל-160.
שיעור הילדים המאובחנים עם אוטיזם בישראל, גדל בתוך עשור ב–170%. ב–2018 אובחן עם אוטיזם אחד מכל 78 ילדים בישראל — אחד מכל 48 בנים ואחת מכל 222 בנות — לעומת אחד מכל 210 ילדים ב–2007. ע"פ נתוני אלו"ט, היום (2021) 1 מכל 100 ילדים בארץ מאובחן עם אוטיזם.
עמותת אל"וט מציינת השנה 47 שנות שיקום ושילוב אוטיסטים, בהן היא פועלת כידוע לאפשר לילדים שאובחנו עם אוטיזם בארץ, איכות חיים מרבית ע"י מתן מענה לצורכיהם הייחודיים ותוך שאיפה לשילובם בחברה.
אלו”ט נוסדה על ידי הירשטיין עמי, אביגדורי ליאורה, בן יוסף תמר, מישורי עדנה ושגיב מרסל, כעמותת הורים, מתוך מצוקה עמוקה של משפחות לילדים שאובחנו עם אוטיזם.
ההורים נוכחו בשעתו לדעת כי אין מסגרות ייעודיות לטיפול בילדים על הרצף האוטיסטי וכי המסגרות הטיפוליות בארץ, לאנשים עם צרכים מיוחדים, אינן עונות על צורכי ילדיהם ואין ביכולתן לקלוט את הילדים הזקוקים לטיפול. המענה היחיד שהמדינה הציעה באותן השנים היה טיפול במחלקות סגורות לחולי נפש, דבר שמראש חרץ את דינם לחיים ללא תקווה וללא תוכן.
במרוצת השנים יצרה אלו”ט שיתופי פעולה עם משרדי ממשלה שונים, היא הקימה מסגרות לילדים על הספקטרום האוטיסטי לכל הגילים, וביססה את מעמדה כעמותה מובילה בקידום וטיפול באנשים עם אוטיזם.
השנה, בשל משבר הקורונה יום התרמה השנתי של העמותה יהיה דיגיטלי.
במבצע ההתרמה שיערך היום, יקבל כל בית ספר לינק שיופץ לתלמידים המתרימים ומשם להורים, לשכנים, לדודים ולחברים. כל תלמיד ילווה את הלינק בהסבר קצר על חשיבות הנושא, תוך העלאת המודעות.
#נטו_בן_אדם
בתוך שכך, השבוע רדה חן, אמה של עדי, נער על הרצף האוטיסטי (21) שיתפה ברשת החברתית פייסבוק, פוסט מרגש ובו בישרה כי הצליחה סופסוף לקדם יוזמה שלה בשם #נטו_בן_אדם במסגרתה ביקשה לבנות קונספט פרסומי חדש שבמרכזו שילוב בעלי צרכים מיוחדים בחברה.
"אני מחפשת אנשים ללא מסכות שיחברו אותנו לחברה אמיצה שתשכיל להפוך את בני עדי לפרזנטור שלה!", כתבה רדה בחשבון הפייסבוק שלה בחודש אוקטובר האחרון, והנה בפוסט מרגש נוסף שפרסמה רק לפני כמה ימים בישרה רדה לעוקביה כי "סוף סוף מתחילים להרגיש איך זה קורה!".
רדה חן ובנה. צילום: פייסבוק Adi &Rada Hen לדבריה "לאחר שלושה שבועות של המתנה מורטת עצבים", היא קיבלה את האישור המיוחל. "אנחנו מאושרים שעדי הולך להיות מפורסם ולהופיע באחד משלטי החוצות הכי נחשבים במדינה - במסכים של עזריאלי!".
בשלב זה רדה עוד לא חשפה פרטים נוספים על הקמפיין המדובר, אולם אמש התברר שמי שנרתם לעניין הוא מעצב האופנה הצעיר גל אולמן (20.5), שבחר לשלב את עדי חן, בקמפיין החדש שלו, לצד הדוגמנית נטלי דדון.
אגב, אם השם שלו מצלצל לכם מוכר, זה ממש לא מקרי.
אולמן הוא המעצב שנבחר כזכור לעצב לכוכבת הפופ נועה קירל את חליפת הדולרים, שהיא לבשה בקליפ "מיליון דולר", וברשימת הלקוחות שלו מלבד קירל כבר יש לו עוד כמה שמות מוכרים: בין היתר, סטטיק ובן־אל, יהונתן מרגי, כוכב הנוער עומר חזן והזמר והרקדן סטפן.
"רציתי להדגיש ולהראות שיש מקום גם לאנשים כמו הבן שלי שהם בתפקוד נמוך, שגם הם חלק מהקהילה. עדי השנה סיים את הלימודים שלו ויוצא לחיים, ובדרך כלל לא רואים אנשים כמו עדי או נותנים להם תעסוקה מאוד נמוכה, ואני רציתי להראות שיש להם הרבה מה לתת גם במצבם", ציינה רדה.
עוד הוסיפה רדה וציינה: "הרבה פעמים מראים אוטיסטים בתפקוד גבוה ולכן לא תמיד מכירים את המציאות המורכבת יותר ואת המשפחות שלהם, ואני חשבתי שצריך לתת לילדים כמו עדי מקום. להראות שגם הם כאן ויש להם היכולת להתפרנס. הם אולי בתפקוד נמוך אבל הם בני אדם.
נטלי דדון, עדי חן וגל אולמן. צילום: אלו"ט יש לי בן כוכב!!! אני גאה בך עדי וזאת רק ההתחלה! איזו דרך מדהימה אתה עושה! אין גבול ליכולות שלך להראות לכולנו שהכול אפשרי גם בתקופת הקורונה".
"נחשפתי למציאות שלא הכרתי. ברגע שהבנתי את המצב, ידעתי שיש לי הזדמנות לייצר שינוי חברתי אמיתי בעזרת הכוח שלי - האמנות שלי, האופנה", הוסיף מעצב האופנה גל אולמן.
"החלטתי לצלם קמפיין שבו עדי ומפורסמת נוספת, אשר תתחבר ותזדהה עם ערכי קבלת השונה. מטרת הקמפיין היא להראות שגם אוטיזם, אחר, זה לא פחות יפה ומקובל, יצירת נורמליזציה ומניעת הרתיעה הבסיסית בחברה.
נפגשתי עם עדי בפעם הראשונה, כאשר הוא הגיע אלי עם רדה למדידות בביתי. אני זוכר שבאינסטינקט אנושי, הסיטואציה הרגישה לי לא בנוח ברגע הראשון, אבל עם קצת סבלנות ופתיחות זכיתי להכיר את עדי והבנתי כמה השינוי בחברה הוא בר־תיקון".
כאמור, היום מתקיים מבצע ההתרמה השנתי של אלו"ט והמרכז לטיפול וחקר באוטיזם - עמותה לילדים בסיכון, בסימן שילוב ילדים ובוגרים עם אוטיזם בקהילה, בתעסוקה ובחברה - וזוהי כמובן גם הזדמנות עבורכם לפתוח את הלב ולתרום.