פוטומאקי צמחוני. צילום: דמיטרי קנטר
טרנד הסושי, שזלג למחוזותינו בעשור האחרון, דילג עלי בקלילות מרבית. סושי, שמשמעו "אני מחמיץ" בשפה יפנית עתיקה, ואם לדייק, מאכל כבוש ולרוב כזה המבוסס על אורז מתובל בחומץ, עבורי קיבל משמעות נוספת לרעיון המקורי, פשוט שמחתי להחמיץ את חווית הסושי ובכלל זה נמנעתי מכל המאכלים היפנים באשר הם.
מופתעת מעצמי כששמעתי אותי אומרת לעורך שאשמח לקבל ממטעמיה של מסעדת קיטו קאטו משלוחה מפנק.
הקשה העורך, מופתע לא פחות: "את בטוחה?", אבל אני רק רציתי להוכיח שלמרות שאני צמחונית אני יודעת ליהנות מאוכל קוטור, ובמילים אחרות, די להגלות אותי ממפגשים חברתיים בסושיות ברחבי הארץ.
ובכן, גילוי נאות, האצות מזכירות לי טיולים שנתיים, בהם הולכים בתוך תעלות ודורכים על ירוקת מעובשת כזאת שנראית, נכון, בול כמו אצות הנורי המשמשת ליצירת פאר הסושי.
זאת הייתה הדרך שלי ללמוד על האוכל היפני בלי שישפטו אותי או יאיצו בי "לטעום כבר!".
קיטו קאטו, גוד לאק למי שינסה למצוא סלנג במילים הללו, היא מסעדה יפנית הממוקמת במרכז תל אביב ואם לדייק, דיזנגוף פינת בר גיורא.
בימים כתיקונם תוכלו ליהנות מגינה אורבנית ענקית, משני ברים מפניקים ועוד הפתעה, חלל פנימי אינטימי ובר סושי. המקום שואב את השראתו מהאיזאקאיות, הלוא הם בתי האוכל הבלתי פורמליים של יפן, המתמלאים עד אפס מקום בשעות של אחרי העבודה ומספקים אלכוהול טוב ואוכל משובח.
על המטבח של קיטו מנצח השף היפני יאמה אוימוידה, הידוע גם בכינוי יאמה-סן.
הוא הגיע לישראל עם חלום, להנגיש לקהל הישראלי את המטבח היפני האותנטי, זה העמוק שיש בו הרבה יותר מסושי, כפי שרבים מאיתנו נוטים לטעות.
אז אם הצלחתי לסקרן גם אתכם, בואו נעבור לתפריט.
קומבינציה צמחונית. צילום: דמיטרי קנטראתחיל מההגשה, וכשאני אומרת הגשה אני מתכוונת, לצערי, למשלוח, ימי קורונה אלה והמסעדות שרוצות לשרוד נאלצות לתת את המקסימום בתוך קופסת קרטון. בקיטו עשו את זה בגדול, אריזת כל מנה ומנה הייתה לעילא ולעילא ואין מה לעשות, כולנו אוכלים בעיניים.
למרות האמור לעיל, ולמרות העושר של המסעדה, אני פתחתי בסושי.
כאמור צמחונית אנוכי ועל כן המנה הייתה על טהרת הצמחונות: קומבינציה VEG כוללת 4 יחידות רול VEG במעטפת אבוקדו, 4 יחידות רול VEG במעטפת שומשום, 3 יח`ידות סנדוצ`י טמגו ו-4 יחידות נוספות של מלפפון ובטטה בטמפורה (74 ₪).
הבטתי ברולים, והם בי לקחתי צ`ופ סטיקס, גם הם, אגב, ארוזים יפה בתוך קופסה עם מגבונים ומפיות, וניסיתי לתלוש סושי אחד מהרול היפהפה.
שני ניסיונות בדיוק הספיקו לי כדי להבין שאין כמו שתי אצבעות, לקחתי, טבלתי בסויה ועצמתי עיניים, כדי לא לראות את האצה המגולגלת בצורה מדויקת בפנים. לעיסה אחת, לעיסה שנייה, בואנה זה ממש טעים. עוד רול ועוד רול, אני עוד רגע מתפוצצת, אבל טעים לי! מזל שחלקתי...
היתכן שעד היום לא טעמתי רמה כזאת של סושי? או שאולי הגיל עושה את שלו ואני מתחילה להבין מה באמת ראוי לחך שלי?
אז פתחתי גם את קופסת ההפתעות הבאה: פוטומאקי צמחוני (VEG) - טמגו, מלפפון, אספרגוס, קנפיו, אבוקדו, שבבי טמפורה, פטריות שיטאקי, בטטה בטמפורה ושומשום לבן (5 יחידות - 45 ₪). טעים לי, לא בא לי לחלוק. חבל שהזמנתי פרטנרים לצ`ופסטיקס...
ועכשיו, משעברתי את מבחן הסושי, היתר היה פיס אוף קיטו, קחו למשל את הגיוזה שהייתה מעניינת, לרגע חשבתי שזה יהיה קצת כמו דפי אורז, אבל רחוק מזה, הכיסון היה לי חדש וטעים.
מדובר על תוצרת בית במילוי צמחוני לצד רוטב סויה, חומץ אורז, שמן שומשום ומטבל צ`ילי פייסט יפני (40 ₪). יאמי.
חטיף אדממה. צילום: דמיטרי קנטרנשנוש אדממה ותירס בצורת חטיף פריך, הכי היפנית שבי (38 ₪). הבת שלי חיסלה את ארבעתם בתוך 10 דקות; יאסי טמפורה - מבחר ירקות העונה בטמפורה עדינה לצד רוטב צויו (46 ₪).
אני הרגשתי שאפשר היה להפחית הרבה מהשמן שבמנה, אבל זוקפת את זה לעובדה שאם זה היה בטמפרטורה הראויה כפי שמקבלים את זה במסעדה, אולי זה היה יותר מוצלח.
יאסי דאשי ולימון. צילום: דמיטרי קנטריאסי דאשי ולימון - ירקות העונה כבושים במרינדה של דאשי, לימון, מירין וסויה לבנה (24 ₪). החך שלי התקשה לקבל את התיבול אבל זה בהחלט מנה שהייתי מנסה שוב.
מוס מנגו. צילום: דמיטרי קנטרולבסוף המתוקים המטורפים: מוס מנגו בציפוי שוקולד לבן, קרם פסיפלורה, פרלין קוקוס, וקציפת שוקולד לבן ופירורי צנוברים (52 ₪) בטעם חמצמץ ואוורירי מעט מתוק מדי לטעמי אבל בסה"כ תענוג צרוף.
מוס שוקולד. צילום: דמיטרי קנטר
וגם, איך אפשר בלי קינוח כוס שוקולד טבעוני? מדובר במוס שוקולד מריר, עם שכבת גנאש שוקולד מריר קרמי, קראמבל קקאו ומלח גס, קציפת שוקולד חלב, מקרון שוקולד. מתוק מלוח, חלק מוקצף, אמאל`ה (25 ₪).
המלצה: לא לצרוך את שני הקינוחים יחד!!!
מסקנה: המטבח היפני מצוין! המטבח היפני של יאמה-סאן מתעלה על כל מה שהכרתי וסלדתי ממנו.
בתיאבון!
קיטו קאטו - דיזנגוף 64 (פינת בר גיורא) תל-אביב. 03-7781101