צילום: יקב יתיר - פייסבוק
לדוד בן גוריון היה חזון להפריח את הנגב. כשהוא ביקש לנטוע יער באזור יתיר, הוא קרא לחבורת מומחים שתמליץ לו איך ומה כדאי לנטוע באזור.
לאחר דיונים ובדיקות, פסקו האגרונומים כי האזור אינו מתאים לנטיעת עצים, הוא יבש וחם מדי. המלצתם הנחרצת הייתה: "להחליף את המקום!". תשובתו של בן גוריון לא אחרה לבוא: "להחליף את המומחים!". אמר, וצדק.
כיום, יער יתיר, השוכן ליד ערד בצפון הנגב, הוא היער הגדול ביותר ישראל ונחשב לאחת ההצלחות הגדולות בתחום היערנות בארץ. את היער החלו לנטוע יערני הקרן הקיימת כבר בשנת 1964 במסגרת הפרחת השממה, ועם השנים וכנגד כל הסיכויים הוא התפתח וכיום כאמור משתרע על שטח של כ-40,000 דונם.
צילום: יקב יתיר - פייסבוקבעקבות חזונו של הזקן הגיעו כורמי האזור ואגודת הכורמים עם חלום משותף – להפיח חיים באדמת יתיר המאתגרת, ולהפיק ממנה את היין המיוחד שטמון בה. ואכן, בלב היער הזה, בגאיות ובמדרונות המוקפים עצי אלה, חרוב, ברושים, מיני אקליפטוסים, אלה אטלנטית, אשל, שיזף, בטנה ואורן, ניטעו כרמי היין של יקב יתיר, שהוקם בשנת 2000 כמיזם משותף של כורמי האזור (50%) ויקבי כרמל (50%).
כדי לראות את הפלא הירוק בלב המדבר, הדרמתי ליקב יתיר וסיירתי ביער יחד עם יעקב בן-דור - מנכ"ל היקב.
בתוך היער התרשמתי ממערכת גתות ענפה, המעידה על קיומה של תעשיית יין מפותחת כבר לפני למעלה מ-2800 שנה, בימי מלכות יהודה הראשונה. יתיר מתברר מוזכרת בכתובים כעיר לווים שדוד המלך שלח אליה שלל לאחר שניצח את העמלקים, ובתקופה הנבטית אף התקיים באזור מרכז התיישבות יהודי גדול ששרד מחורבן הבית השני ועד לראשית התקופה המוסלמית.
האזור היה ידוע כאחד המשובחים לגידול גפן לתעשיית היין, ומפה ייצאו את היינות למצרים, לרומא ולרחבי ישראל.
צילום: יקב יתיר - פייסבוקכשנוסעים בכבישים בתוך היער אפשר לראות חלקות כרמים שמפוזרות בתוכו. "בזמן שנטעו את היער", מספר יעקב, "זיהו חלקות אדמה שטובות לחקלאות, בלי סלעים או טרסות, ובהם לא נטעו עצים. אנחנו ניצלנו את החלקות האלה כדי לטעת בהם כרמים".
אין ספק שמדובר בחוצפה ישראלית. ייצור יין במדבר לא קיים בשום מקום בעולם, ומדובר בתקדים. אדמת המדבר היא גם זו שמעניקה ליין אופי "יתירי`", עליו גאוותם של אנשי היקב, שבא מכרמים הנטועים בגובה רב, ומאקלים מדברי יבש וקר בלילה, שגורם לאזור גידול (טרואר) מיוחד.
מדובר במפגש בין שלושה סוגי אקלים: נגב, מדבר יהודה והרי יהודה. בגלל הפרידי הגובה וההבדלים באדמה, חלקה אחת בת 22 דונם נבצרת 3 ו-4 פעמים, ולא בבת אחת (זה אומר שבאותה חלקה הענבים לא מבשילים יחד, אלא בהדרגתיות, בגלל הפרשי טמפרטורה והבדל בהרכב האדמה).
צילום: יקב יתיר - פייסבוק
צילום: יקב יתיר - פייסבוק
ועכשיו יקב יתיר משיק מותג חדש ועצמאי: דרום BY YATIR - יינות נגישים המופקים מענבים שגדלו בכרמים נבחרים בדרום הארץ ומשלבים בטעמיהם בין הפשטות למורכבות המדברית.
אזורים שונים בארץ נתפשים כקלים ונוחים יותר לגידול ענבים, אך אזור הנגב בעל תנאי האקלים והתנאים הפיזיים המאתגרים לגידול, הפך לאזור המסקרן ביותר כעת, המכונה "ארץ היין הדרומית" ובו אפשר למצוא יינות מזנים מקומיים איכותיים.
יינות דרום BY YATIR. צילום: אייל קרן דרום BY YATIR היא סדרה של יינות חדשים, ארץ ישראלים, שפותחו על ידי ערן גולדווסר - יינן היקב מיומו הראשון. הסדרה מאופיינת כאמור ביינות נגישים ומרעננים המבוססים על זנים אהובים ומוכרים מכרמים נבחרים בטרואר הדרומי. הסדרה פונה לדור המילניאלס, המבקש להשקיע ביין איכותי, נהנה מיין כחלק מהשגרה ולא רק באירועים מיוחדים ופתוח להתנסות בטעמים חדשים ומרגשים.
יעקב בן דור: "לפני 20 שנה חנכנו בדרום את יקב הבוטיק יתיר, שצמח להיות יקב מוביל בארץ ששמו נודע גם מעבר לים. היום, ליקב הזה נולד "אח קטן", קליל יותר, בדמות היינות החדשים, שמאפשרים לאוהבי היין ליהנות מהטרואר הדרומי במחיר נגיש ולחדד את מנעד הטעמים שלהם".
ערן גולדווסר - יינן יקב יתיר: "היינות של דרום BY YATIR שורשיים ומחוברים לאדמה הפעילה, והצניעות המלווה אותם מורגשת בכל לגימה. רשמי הטעימה מלמדים אותנו ששניהם יינות אינטליגנטיים, טעמי הפרי שלהם שומרים על איפוק ורעננות".
בשלב הראשון להשקה תכלול הסדרה שני יינות:
דרום אדום - יין אדום יבש, המורכב מזנים מאזור הנגב ודרום הרי יהודה: מרלו (30%), שיראז (30%), מלבק (17%), זינפנדל (13%) וקברנה סוביניון (10%). יין אדום אלגנטי שטעמי הפרי המובהקים שלו שומרים על איפוק ורעננות. צפוי להמשיך להתפתח היטב בבקבוק בעשור הקרוב. צבעו אדום רובי וריחו מורכב מפטל שחור, שזיף ופלפל. טעם: פרי בשל ועסיסי. גוף בינוני, פירותי עם חמיצות טובה, טאנין רך וסיומת ארוכה. התאמה לאוכל: ילווה היטב מנות בשר קלות ומאכלים מהמטבח הים תיכוני.
המלצת הגשה: בכדי ליהנות מהיין בצורה מיטבית רצוי להגישו בטמפרטורה של 14-18 מעלות.
דרום לבן - יין לבן יבש, המורכב מזנים מאזור יער יתיר ורמת ערד: ויונייה (54%) וסוביניון בלאן (46%). יין לבן אלגנטי שטעמי הפרי המובהקים שלו שומרים על איפוק ורעננות. צפוי להמשיך להתפתח היטב בבקבוק בעשור הקרוב. צבעו זהוב קש עם ארומות של הדר, יסמין וקמומיל.
טעם: בשל ומרענן, משלב טעמי הדרים ואגס ירוק.
התאמה לאוכל: יין בעל נפח יפה שמתאים לאוכל, אך יכול לעמוד בפני עצמו כאפריטיף. המלצת הגשה: בכדי ליהנות מהיין בצורה מיטבית רצוי להגישו בטמפרטורה של 8-10 מעלות.
מחיר: 80 ₪.