צילום: אתר רשמי
לחיים: פסטיבל הסינגל מאלט הווירטואלי הראשון
פתחו את היומנים: ב-6 עד ה-10 בדצמבר תקיים חברת IBBLS את פסטיבל הסינגל מאלט הווירטואלי הראשון במהלכו יתקיימו מגוון סדנאות זום בשילוב טעימות סינגל מאלטים שונים שישלחו למשתתפים עד הבית.
ייחודו של הסינגל מאלט, טמון בתהליך ייצורו המבוסס על חומר גלם יחיד. זאת בניגוד לבלנדד ויסקי (גרנט`ס, שיבאס, ג`וני ווקר וכיו"ב), שהוא כידוע ערבוב של כמה סוגי סינגל מאלט עם "גריין ויסקי" - ויסקי חיטה המשמש בסיס ומיוצר בטכנולוגיה פשוטה ומהירה.
השפעות הקורונה על תרבות הצריכה, הבילוי וחיי היום יום הם אלו שהובילו את IBBLS ליצירת הפסטיבל הזה, במטרה לאפשר לחובבי הוויסקי בארץ חוויה ראשונה מסוגה.
בפסטיבל יתקיימו מגוון סדנאות בנושאים שונים בקטגוריית הוויסקי בכלל והסינגל מאלט הסקוטי בפרט. את הסדנאות יעבירו שגרירי הוויסקי של IBBLS יחד עם אורחים מובילים מתעשיית הוויסקי בעולם, ובהם: איוון גאן - שגריר הוויסקי של דיאג`יו (Diageo), ברנדן מקרון - אחראי יישון בחביות במזקקת גלנמורנג`י, ארווין טריקובסקי - שגריר בינלאומי של הוויסקי הסקוטי, עדיה לנגה - מנהלת צוות פיתוח מקצועי ב-IBBLS ועוד דמויות בכירות מעולם הוויסקי.
כל משתתף שיירשם לסדנה, יקבל עד פתח הבית ערכת טעימות הכוללת 3 בקבוקוני וויסקי קטנים שישמשו אותו בטעימה הווירטואלית שתתקיים ב-ZOOM.
הסדנאות פתוחות לקהל הרחב (18+) ברישום באתר הרשמי: WhiskyFestival.co.il.
מחירי הסדנאות נעים בין 40-60 ₪, משך כל סדנה כשעה, ובכפוף להנחיות משרד הבריאות ו"התו הסגול", ישנה הגבלה לעד 30 משתתפים (חלק מהסדנאות יתקיימו באנגלית).
צילום: אסף לוי מה שטוב לפילים טוב גם לנו - ליקר אמרולה יבואנית האלכוהול הסקוטית מבית ישרקו משיקה בישראל במסגרת השקה עולמית ליקר אמרולה קרם וניל, עם 15.5% אלכוהול, שיצטרף למשקה האמרולה הקיים בארץ כבר 25 שנה.
בשנת 2005 התפרסם בירחון "זואולוגיה פיזיולוגית וביוכימית- Physiological and Biochemical Zoology", מאמר מרתק שסיכם את עיקריי מחקרם של המדענים הבריטים דיוויד המפריס, סטיב מוריס ודן ריינולדס שבחנו מה גורם לפילי הענק באפריקה להסתער בפראות על חנויות לממכר משקאות חריפים בכפרים השונים.
מתברר ששלושת המדענים מאוניברסיטת בריסטול מצאו קשר ישיר בין התנהגותם המוזרה של הפילים לחיבתם לזלילת פירות עץ המרולה השופעים באלכוהול טבעי בחוזק של כ־3%.
עץ המרולה מיתמר לגובה של 15–18 מטר, ומניב בכל שנה יבול של יותר מ־1.5–1 טונות של פרי קטן ועגול, אשר בשיא הבשלתו הופל צהוב, ותוכו לבן, מתוק ובעל ריח אקזוטי ומושך. במשך שנים זיקקו האפריקאים מפרי המרולה והפיקו ממנו ליקר שנעשה במרוצת השנים למשקה מצליח ומבוקש בעולם, המיוצא באופן רציף לכ־80 מדינות, ובהן כאמור גם ישראל.
עתה, "נחת" בישראל ליקר אמרולה קרם וניל, שתהליך ייצורו בתערובת של שמנת טרייה, משובחת, ג`ינג`ר עוצמתי מניגריה ווניל ממדגסקר, עם תזקיק פירות מרולה.
זיקוק הליקר, שנעשה מהפרי מתבצע לאחר שפרי נאסף בכל רחבי המדינה הענקית ומובל בכל דרך אפשרית, כולל באמצעות תושבי הסוואנות שאוספים אותו בשקיות ניילון, במכלים קטנים, בסירים ולפעמים גם בשקי בד עשויי בגדים ישנים ומביאים אותו ברגל למרכזי האיסוף השבטיים.
משם הוא עובר למרכזים גדולים יותר, עד שלבסוף הוא מגיע למרכז הייצור של הליקר, בסטלנבוש - בירת היין של דרום אפריקה, שם הוא מנוקה מקליפתו ונסחט. המיץ המתקבל עובר תהליך של תסיסה מבוקרת בדודים גדולים. לאחר הזיקוק מוסיפים את המרכיבים השונים, בתהליך השמור לאמרולה ליקר הכולל זיקוק במזקקות נחושת, כמו גם התיישנות של כשנתיים בחביות עץ אלון.
לאמרולה ארומות של וניל בורבון מדגסקני, מלוות רמזים חריפים של ג`ינג`ר עם פרי מרולה. שכבת שמנת קטיפתית שמציפה את חלל הפה. הליקר מכיל תמציות וניל ג`ינג`ר שמקורן רק באפריקה.
מומלץ להגיש קר ומתאים לכל קינוח שוקולד או פירות אדומים. ואף יפתיע בקוקטיילים שמבוססים על אייריש קרים.
מחיר: 79.90 ₪.
צילום: אפיק גבאי
ערב גבינות ויין – הגרסה הטבעונית
כחלק ממהלך ארוך טווח עליו אמונים ביקבי כרמל, בו הותאם הייצור לדרישות טבעוניות, החליטו ביקב לספק חוויה שלמה לקהל הטבעונים ולאפשר גם להם ליהנות מהשילוב המנצח של גבינות ויין.
בעקבות ההתחשבות בכדור הארץ הוחלט שכל יינות היקב החל מבציר 2019 יותאמו לדרישות טבעוניות, ללא שימוש במרכיבים מן החי בתהליך הזיכוך וההצללה של היין תוך שמירה על איכות וטיב היין. המהלך נובע מההכרה בצרכיהם של כלל קהל הצרכנים וקהל הטבעונים בפרט וכחלק מתהליך מתמשך של חקלאות בת קיימא.
בעקבות המעבר לייצור יינות טבעונים וכחלק מהחיבור ההוליסטי לעולם הטבעונות, השיקו בכרמל שיתוף פעולה ייחודי עם המעדנייה הטבעונית "טעם לחיים", המתאים לבילויים בימי הקורונה – אבל לא רק.
במסגרת השת"פ, אתר האון ליין של המעדנייה יציע מארז של גבינות ויין, שיכלול בקבוק Selected קברנה סוביניון או Selected מרלו המגיע עם שלוש גבינות מיוחדות טבעוניות: גבינת קשיו מעושנת, גבינת שקדים עם עגבניות מיובשות וסומק וקוביות גבינה בולגרית סויה.
מחיר: 85 ₪.
היינן ברונו דרמון. צילום: צחי קיבנשטיין
חורף חם בדרום הר חברון
ביקב לה פורה בלאנש השוכן במצודות יהודה שבצפון יער יתיר תכננו להשיק את מרכז המבקרים החדש בסוכות אבל אז באה הקורונה והתכניות קצת השתנו.
עתה מזמין היקב מטיילים ואוהבי היין לביקור במרכז החדש.
היקב הצעיר יחסית שבראשו עומד היינן ברונו דרמון ומנוהל במשותף עם מנחם לבני ויעקב בריס, זוכה לתשואות המבקרים ומדליות בטעימות ולפני כחודש אפילו פתח מרכז מבקרים חדש.
היקב הייחודי מוכר את יינותיו ישירות לקהל (דרך חנות און ליין או במרכז המבקרים) וכמובן למסעדות ומלונות אבל אינו מוכר לחנויות יין או משווקים על מנת לחסוך עמלת תיווך מיותרת בעיניהם לצרכני היין המקומיים. ליקב כרמים רבים המפורסם שבהם ב"שדה כלב", שניטע בידי משפחת לבני באזור כבר לפני כ־30 שנה, ונחשב בין כרמי היין הראשונים שניטעו בהרי חברון במגמה לחדש את תעשיית הקדומה שהתקיימה שם בתקופה המקראית.
הביקור במרכז המבקרים החדש של היקב כולל סיור באולם הייצור, והסברים על ייצור היינות השונים והתהליכים, טעימה של 6 סוגי יינות בליווי פלטת גבינות אישית.
מחיר: 70 ₪, לאדם.
מזקקת יוליוס. צילום: אנטולי מיכאלו פותחים בקבוק – פאנל על יין ואלכוהול בגליל
התפתחות עולם האלכוהול בישראל ולאן מתקדמים, השפעת אקלים הגליל על התוצרת ועוד: יובל (ג`וב) הר-גיל ממזקקת יוליוס, ג`וני שטרן מיקב שטרן והיינן ויועץ היין יונתן קורן משוחחים ושותים (לא בהכרח בסדר הזה) יחד עם הצופים בבית - ההשתתפות ללא תשלום.
המפגש יתקיים ביום שלישי,ה-8 בדצמבר, בשעה 20:30. כל אחד מהשלושה יביא עימו כמה בקבוקים מעניינים מהתוצרת שלו, יספר עליהם ועל החיבור האישי שלו אליהם, וכמובן ישתה יחד עם האחרים. ג`וב יביא יוליוס ביטרס (ליקר עשבוני), מאר דה גלילי (תזקיק גפת ענבים אדומים) ועכו ג`ין - הג`ין היחיד בעולם המבוסס על צמחים ישראליים.
ג`וני שטרן יביא קברנה פרנק 2017, סירה 2017 ויין "גדות" (בסגנון פורט) 2013 ואילו יונתן קורן יביא 2 יינות אורגנים מהבציר האחרון: סוביניון בלאן ובלנד של שיראז וקריניאן שלא מזמן בוקבקו.
את הפאנל ינחה טרוור גלאור, מצוות עמותת "זמן גליל מערבי", שינסה להישאר המבוגר האחראי לאורך הערב, בזמן שהכוסות מתמלאות ללא הפסקה, והשיחה קולחת.
ההרשמה לפאנל היא ללא תשלום, ולכל אורכו יוכלו הגולשים לשלוח שאלות לפאנליסטים.
את החוויה מומלץ להשלים עם הזמנה של מארזים מיוחדים עבור האירוע, שיצרה העמותה - 5 מארזים, בגדלים ובמחירים שונים, שמורכבים מכמה מהיינות והתזקיקים שילגמו במהלך הערב, כך שיהיה ניתן לשתות יחד עם הפאנליסטים, ולהרגיש ממש כאילו נמצאים במקום.
המארזים שיוזמנו עד לתאריך 1.2, יגיעו עד דלת המזמינים עד ליום האירוע.