צילום מסך: Daily Mail
התעוררן וגיליתן עוד כמה שערות על הכרית? ל-uwubrat, טיקטוקרית מדופלמת יש פטנט שלטענתה סייע לה להאיץ את קצב צמיחת השיער.
הסרטון שהעלתה uwubrat לאפליקציית טיקטוק צבר לא פחות מ-8.7 מיליון צפיות, 787 אלף לייקים ו-4,205 תגובות, ובו היא הסבירה לעוקביה איך בדיוק היא קיבלה את הרעיון המופלא לערבב את תכולת כמוסות אמצעי המניעה שלה לתוך השמפו הקבוע במטרה להאיץ את קצב צמיחת השיער.
לפי התיאוריה, תרופות המונעות היריון, ובמיוחד אלה המכילות את ההורמון פרוגסטרון, מפחיתות את רמות ההורמון הגברי טסטוסטרון, ובכך מפחיתות את הסיכון לנשירת השיער. על פי התפישה הזאת ערבוב של תכולת הכמוסה המבוססת על נגזרות סינתטיות מסוימות של לבונורגסטרל - רכיב המוכר בתעשייה הניחן בתופעות לוואי של שיעור יתר, יוביל בהכרח להאצת צמיחת השיער במגעו עם הקרקפת.
"אמא שלי נהגה לערבב את תכולת גלולות ההיריון שלה בשמפו על מנת לגרום לשיער לצמוח. אז החלטתי גם אני לנסות את זה", אמרה uwubrat בסרטון.
שלושה ימים לאחר מכן, סרטון ההשראה שלה כבר הצליח לספק תקווה למיליוני מתקרחים ברחבי תבל וגולשים רבים הצטרפו לטרנד. "אני ראיתי סרטון של מישהי ששמה גלולות בבקבוק השמפו שלה כדי להצמיח שיער, אז החלטתי לנסות. אני אבדוק איך זה עובד ואעדכן אתכן בעוד כשלושה חודשים".
אלא שחשוב כבר עתה לנפץ את המיתוס, ריסוק תכולת הגלולות למניעת היריון והכנסתה לשמפו לא יוביל לצמיחת שיער מוגברת. "הגלולות הללו לא נועדו לספיגה דרך העור או הקרקפת", ציינה ד"ר שירין לחאני מ-Elite Aesthetics ל"דיילי מייל" הבריטי. "אני בהחלט יכולה להבין מדוע יש מי שמאמינים שהוספת רכיבים הורמונליים לשמפו תוביל לצמיחה מוגברת, אבל הטרנד הזה פשוט לא יעבוד. אמצעי מניעה הורמונליים לא תוכננו לספיגה דרך העור".
על פי ההערכות, כ-40% מהנשים סובלות מהתקרחות בשלב כזה או אחר בחייהן. האיגוד האמריקאי לאובדן שיער אף הגדיר את הבעיה אצל נשים כ"מצב רציני ומשנה חיים" שפוגע בדימוי העצמי ובמצב הרגשי ועלול לגרום נזק פסיכולוגי של ממש.
הסיבות לנשירת שיער בקרב נשים הן רבות ומגוונות. אחת העיקריות שבהן היא נגזרת של טסטוסטרון, הורמון המין הגברי, שנקראת דיהידרוטסטוסטרון. במצבים מסוימים, הופך ההורמון הזה לאויבם של זקיקי השיער שבראש.
אומנם הטסטוסטרון הוא הורמון זכרי, אך הוא קיים בכמויות קטנות גם אצל נשים ותוקף את זקיקי השיער ומוביל לנשירת שיער מואצת. תהליך זה מתגבר בשלב הפוסט-מנופאוזה, כשרמות הטסטוסטרון בגופן של נשים הולכות ונעשות דומיננטיות יותר.
סיבה שכיחה נוספת להתקרחות נשית היא טלוגן אפלוביום (Telogen Effluvium), מצב המבטא טראומה כגון היריון ולידה, או מצב תזונתי ירוד שמוביל לנשירה.
גם תרופות מסוימות עלולות לחסל את השיער, בעיקר תרופות ממשפחת חוסמי הבטא, שמשמשות לטיפול במגוון רחב של מחלות למניעת מחלות לב ויש גם נשירה, המכונה "התקרחות כתוצאה ממשיכה" (Traction alopecia) הנגרמת עקב טראומה מקומית לזקיקי השיער, הנובעת ממשיכה ממושכת של השיער למשל תסרוקות קבועות של קוקו הדוק, תוספות שיער שמכבידות עליו וכדומה.
אז מה תוכלו בכל זאת לעשות?
השלב הראשון הוא אבחון אצל רופא עור, שיבצע מספר בדיקות במקום, ולרוב ישלח את המטופלת לסדרה של בדיקות מעבדה. בדיקות אלה נועדו לזהות חסרים תזונתיים שכיחים ומצבי מחלה שעלולים לגרום להתקרחות כגון אנמיה, מחסור בוויטמין B12 ובעיות בתפקוד בלוטת התריס.
"מומלץ לקבוע תור לרופא עור בקופת חולים - לרוב אין כל צורך במומחה ספציפי לשיער ואין חובה ללכת לאבחון במכון פרטי. הרופא יאבחן את סוג הנשירה וימליץ על בדיקות וטיפול מתאים", קובעת ד"ר להבית אקרמן - מומחית לרפואת עור. "בנוסף", היא אומרת "יש היום מגוון טיפולים המשפרים משמעותית את התופעה".
חשוב לזכור שמרגע שמתחילים לטפל בשיער נושר ועד שמקבלים שיפור לוקח בין 3-6 חודשים. ולכן צריך להצטייד באורך רוח. השיער גדל בממוצע כ-1 ס"מ בחודש -ומתח רק יחמיר את המצב".
נשירת שיער פתאומית יכולה להיראות כמו סימן למצב בריאותי מדאיג, אבל לפעמים כאמור הגורם לה הוא פשוט לחץ ואחרי שהתקופה המתוחה עוברת השיער צומח מחדש...
אחד מהטיפולים השכיחים לטיפול בנשירת שיער נקרא prp, בטיפול זה מבודדים את גורמי הגדילה מהדם של אותו אדם ומזריקים אותם בחזרה לקרקפת. בנוסף קיימת היום
שיטה להזרקת שיער סינתטי לנשים מתקרחות בשיטה שמכסה קרחת תוך פחות משעה", מציינת ד"ר אקרמן.
טיפול נוסף הוא תמיסת המינוקסידיל, שנבחן כידוע במקור כתרופה ליתר לחץ דם והתגלה כמצמיח שיער. יצרניות החומר ממליצות על התזת התמיסה בגרסה המרוכזת פחות בנשים, 2 אחוז בלבד ולא 5 אחוז, כפי שניתן לגברים, אולם ניסויים קליניים הצביעו על כך שהתמיסה המרוכזת יעילה יותר גם בנשים.
מומחים בתחום ממליצים גם על אכילת מאכלים עשירים בברזל בחומצה פולית ובוויטמינים מקבוצת B, בעיקר B-7, המכונה גם ביוטין, זאת בנוסף לצריכה מוגברת של גזרים, ביצים, שעועית, אורז ואגוזים מסוגים שונים. "התזונה קריטית לשיפור שיער נושר ולכן יש להיוועץ עם איש מקצוע ובמידת הצורך לצרוך תוספי מזון המכילים את הרכיבים הרלוונטיים. מחסור בסלניום ואבץ לדוגמה יגרום להתקרחות ולאובדן שיער", מחדדת ד"ר אקרמן.
טיפ נוסף הוא לבצע מסאז` יומי עדין לקרקפת באמצעות האצבעות במקלחת, בזמן החפיפה, על מנת לשפר את זרימת הדם אליה, כמו גם שימוש בשמנים טבעיים, כמו שמן שומשום, שמן קיק או מסיכה משמן זית ולימון כדי לנסות לעודד את צמיחת השיער, השרי אם לא יועיל, כנראה גם לא יזיק...
ויש כמובן שפע של פתרונות קוסמטיים בדמות תכשירים לשימוש ביתי המתיימרים לעכב או לעצור נשירה, כמו גם לחזק את שורשי השיער.
בעניין זה חשוב להדגיש כי מותר ואפילו רצוי לחפוף את השיער והרבה, בעיקר לנשים הסובלות מהקרחה או משיער שמן. בניגוד לתפישה השגויה, חפיפה מרובה מנקה את הקרקפת מחומרים מזיקים וגורמת לחומרים המופרשים על ידי המערכת הביוכימית להישטף וכך להקטין מעט את השפעתם.
מה שכן עלול להזיק לשערכן הוא חימום וייבוש לעתים תכופות בפן/בייביליס, מה שגורם להתקשותו ולשבירתו וכך גם לגבי פרוצדורות כימיות להחלקה, צביעה או לסלסול השיער העלולות להזיק ולגרום לנשירה כתוצאה משבירה.
יח"צ
HAIR MAX - פיתוח מכשיר ההיירמקס ערך כשני עשורים על ידי חברת לקסינגטון האמריקאית, והוכיח ע"פ היצרנית את יעילותו בלא פחות מ-7 מחקרים קליניים שונים בהם השתתפו נסיינים, גברים ונשים, שנחלו כ-90% הצלחה בבלימת תהליך ההתקרחות.
הדור החדש של המכשיר בנוי כקשת לשיער בעלת שיני סיליקון גמישות אשר בחלקה הפנימי 41 מודלים של לייזרים רפואיים. פעולת המכשיר מבוססת על תהליך הדומה לפוטוסינתזה בצמחים, בה אנרגיית האור הטיפולית שמקורה בקרן לייזר, מזינה את זקיק השערה על ידי המרצת חמצן וחומרים מזינים ומעודדת לצמיחה חזקה יותר.
אור הלייזר הגובר מזין לטענת היצרנית את זקיקי השיער ברמת התאית ובכך מפחית את דילול השיער ומסייע לו לגדול באופן חזק ובריא. הפעלת המכשיר פשוטה וקלה ומתבצעת על ידי הלבשת הקשת על הראש והזזה לאחור כל 30 שניות כאשר המכשיר רוטט עד לכיסוי כל אזור הקרקפת. השימוש במכשיר עורך כ- 3 דקות 3 פעמים בשבוע.
רשמי
indola - אמפולות תחליב להחייאת שורשים, בנוסחה חדישה בטכנולוגיית ה-PIXEL המכילה טאורין, קרנטין ופנטנול שנועדו לטענת היצרנית להמריץ את מחזור הדם בעור הקרקפת וליצור הפחתת אובדן השיער לאחר 6 שבועות של שימוש.
יח"צ
VICHY - דסני סולושנס, שמפו מעבה לטיפול בשיער דליל וחלש שנועד לסייע בחיזוק סיב השערה ולהעניק לשיער מראה מלא ובעל נפח.
השמפו לטענת היצרנית מסייע בעיבוי סיב השערה ופועל מהקרקפת בכדי להסיר לכלוך ולהחיות מחדש את מראה השיער מהשורש. הפעולה זה לשיטתה מספקת חוזק ועובי לסיבי השיער.
יח"צ
JEUNESSE GLOBAL - סדרת RVL מכילה תרכובת ייחודית המספקת לטענת היצרנית חומרים המאפשרים לזקיק השיער להפוך לשערה. עם הגיל, העברה של תאי גזע לזקיק נחלשת ולכן לשיטתם אם ניתן יהיה להעביר לזקיק פוליפפטידים שנוצרו מתאי גזע ניתן למעשה לעזור ולשמר את מצבם הטוב של הזקיקים.
מוצרי הסדרה פותחו על ידי ד"ר ניומן, דרמטולוג וחבר הועדה המדעית המייעצת של חברת JEUNESSE GLOBAL שהבין כי זקיקי השיער מווסתים את גדילת השיער באמצעות אינטראקציה שמורכבת מהורמונים, ניורופפטידים ותאים חיסוניים. ד"ר ניומן זיהה מספר פוליפפטידים וגורמי גדילה שמקורם בתאי גזע ופיתח טכנולוגיה למיצוי חומרים אלו ממקור צמחי.
בתוך שכך, הסדרה עושה שימוש ב-11 סוגים שונים של מיצוי ופוליפפטידים שפועלים בסינרגיה כדי לעזור לשיער להיראות במיטבו. הסדרה כוללת – שמפו, מרכך וסרום לקרקפת ומועשרת בתרכובת פעילה, ייחודית ובלעדית - HPT-6 טכנולוגיית פוליפפטיד המגובה בקומפלקס הכולל חילבה, שמן זרעי פשתן ושמן חוחובה.
יח"צ
Born - הינו מותג שיער שהקימה קים סודאי, (31) מתוך הצורך האישי שלה.
בוקר אחד היא התעוררה ולטענתה "חצי מהשיער היה על הכרית". מאותו הבוקר, היא התמודדה עם נשירת שיער מאסיבית וניסתה לדבריה כמעט את כל מה שיש לשוק להציע. עד שפיצחה את הסוד לפורמולת צמחים ייחודית ששינתה את מצב השיער שלה מקצה לקצה. כשראתה שיש נשים נוספות שסובלות מסימפטומים דומים, הבינה שזה הזמן להפוך את המוצר לנגיש לכל אישה.
היא רשמה פטנט בישראל לפורמולת הצמחים שרקחה וייעודה חיזוק סיב השערה והזנת הקרקפת. המוצר מגיע כערכה המכילה בקבוק ערבוב ייעודי, 12 שקיקי צמחים ומגבת לשימוש חודשי. ההמלצה של סודאי היא להשתמש בחליטה 3 פעמים בשבוע, לאחר החפיפה.
רשמי
Avalon Organics - שמפו ביוטין לשיקום וחיזוק סיב השיער , עשוי משמנים אורגניים ארומטיים וצמחי מרפא ומכיל 100% רכיבים צמחיים ולכל הפחות 70% רכיבים אורגניים.
יח"צ
L`Oreal Professionnel - סרום מסדרת serioxyl לחיזוק ועיבוי השערה - מולקולה מעבה, פרי פיתוח של 10 שנות מחקר.