כללי
סוסיתא
גאדג'טים
נדל"ן
101 מיסטיקנים ישראליים
כל הנשמה
הזמן הורוד
הדודל של גוגל
משפטפטת
U N A C T I N G
סיפור מצולם
המומחים
לו ולה
מטופחת
סלון יופי
כללי נשים
פאשניסטה
פאשניסט
ברבריה
מטרוסקסואל
סקס ואהבה
פאשן ניוז
קולינריה
מבזק קולינרי
זוללים
אוכלים בחוץ
ספר מתכונים
השַׁתְיָין
תרבות
כללי תרבות
על הבמות
על המסך
הספרנית
הזמנה להאזנה
עיצוב
בדק בית
הום סטיילינג
גינה לי
עשו זאת בעצמכם
בריאות
מעבר לדלפק
עושים כושר
ביקור רופא
חוג הסילון
עדכונים מהביצה
רכילות, סלבס ופאפארצ'י
נופש ותיירות
נשארים בארץ
יוצאים לחו"ל
ילדים
כללי ילדים
המשחקייה
ילדודס
ג'ימבורי
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר
מפגן אווירי: מה הקשר בין דיות שחורות לערימות של זבל?
נדידת הציפורים והדורסים בשמי הארץ בעיצומה והיא מספקת תעסוקה רבה לחובבי הכנף ולצלמי הטבע
■
מאין נודדות הדיות השחורות לישראל?
■
מה המאכל האהוב עליהן ומדוע הן נמשכות לזבל?
■
סיור מרתק באתר הפסולת הגדול בישראל, הנמצא בדודאים שממערב לבאר שבע, יעזור לכם לקבל את התשובות.
קובי טיריפינטו
23/11/2020
צילום:
דניאל ברקוביץ`
"הדודאים נתנו ריחם" נכתב ב"שיר השירים" בהתייחס לצמח ממשפחת הסולניים, אולם כשמדברים על פארק המיחזור והחינוך הסביבתי דודאים השוכן צפונית מערבית לעיר באר שבע הריח מקבל לפתע משמעות שונה...
אתר דודאים, שהוקם בשנת 1990 ונקרא על-שם נחל ויער דודאים שעובר בסמוך, מנוהל במשותף על ידי חברת המחזור נגב אקולוגיה (49%) ומועצה אזורית בני שמעון (51%) וממוקם כאמור כ-10 ק"מ צפונית-מערבית לבאר שבע. האתר שחולש על שטח של 470 דונם, קולט למעשה את רוב הפסולת של גוש דן (כ-3,000 טונות ליום) שקודם לכן פונתה לאתר חיריה, שנסגר בינתיים.
נובמבר-דצמבר נחשבים לחודשי השיא בנדידתן של דיות שחורות, והפסולת המוטמנת בדודאים מהווה מקור מזון עבורן. מדי חורף הן מגיעות בהמוניהן לישראל, חלופות מצפון לדרום ומקבלות את פנינו כשהן עטות על מצבורי הפסולת שבאתר דודאים. הן מבלות איתנו את החורף הקר, וממשיכות הלאה לארצות אחרות, שם הן מקננות.
צילום:
דניאל ברקוביץ`
מטבע הדברים צלמים מכל רחבי הארץ מגיעים במיוחד לדודאים בכדי לתפוס את הרגע, ועתה, החליטו באתר לפתוח את שעריו גם בפני קהל מזדמן לסיור מיוחד בעקבות הדיות והאשפה הביתית.
את הסיור יעביר חוקר הציפורים דניאל ברקוביץ` - דוקטורנט בבית ספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב,שתמונת סייפן במאגר עמק זבולון זיכתה אותו אשתקד במקום השני בתחרות "חביב הקהל" "הצפרתון", של קק"ל ואילו תמונת בולבול ממושקף אוכל גרעין של רימון בקרבת ביתו שביישוב טל-אל בגליל, זיכתה אותו השנה במקום השלישי בתחרות.
צילום:
דניאל ברקוביץ`
צילום:
דניאל ברקוביץ`
"האהבה הזואולוגית והמדעית שלי לעולם החי מושכת אותי לחקור ולתעד התנהגות טבעית של בעלי חיים. אני מחפש את ההתנהגויות הייחודיות שיש לכל חיה. אצל דורסים זו מלחמה אווירית, דאיות וצלילות. אצל חופמאים כדוגמת הסייפן, יש להם התמתחות אופיינית, בה הם נוגעים עם המקור שלהם במים, כחלק מתנועות האכילה", אמר ברקוביץ`.
ברקוביץ`, שהוביל בשנים האחרונות מחקר משותף של אתר דודאים עם חיל האוויר ואוניברסיטת ת"א על דיות שחורות, מצלם ציפורים וטבע מזה כ-12 שנה. בסיור האמור הוא יספר ויסביר למבקרים על הקשר שבין הפסולת שמגיעה לאתר לבין הדיות השחורות. המשתתפים אף יזכו להצצה נדירה בנבכי הפסולת וישמעו מפיו על המחקר המרתק שהתחקה אחר כ-116 דיות שחורות באמצעות משדרים במטרה להבין את אקולוגיית התנועה שלהן והמשיכה שלהן לפסולת בדודאים – והממצאים הם מרתקים...
צילום:
דניאל ברקוביץ`
מתברר על פי המחקר הנ"ל כי כיום יש קרוב ל-25 אלף דיות שחורות המגיעות ארצה ממרכז אסיה ורוסיה ושוהות בו פה בין נובמבר לאפריל. בעבר הגיעו לישראל רק כמה מאות או אלפי פרטים לאזור לפרק זמן קצר יותר, אולם בעקבות מתחמי דודאים וגני הדס, כמו גם מזבלת הזבל האימתנית ברצועת עזה, בסמוך לגבול הישראלי - משתלטות הדיות על המרחב האווירי.
בתוך שכך, בשנים האחרונות היו לפחות 12 מקרים שמטוסי חיל האוויר הממריאים מבסיסים סמוכים בדרום הארץ, פגעו בלהקת הדיות השחורות, ותנועתן באזור אף מסכנת את המטוסים הממריאים מבסיסי חיל האוויר, שם מציינים כי הם פועלים נמרצות לאורך השנים בכדי לצמצם את הסיכון, תוך ביצוע שינויים בתשתית נתיבי התעבורה האוויריים.
צילום: דניאל ברקוביץ`/
אוניברסיטת תל אביב
אך המטוסים הם לא הסכנה היחידה האורבת לדיות. מעקב שערכה רשות הטבע והגנים בחוות טורבינות ברמת סירין שבדרום-מזרח הגליל התחתון, העלה כי להבי חוות הטורבינות בגולן הובילה לאחרונה למותם של כ-30 דיות שחורות שמתו מפגיעת הטורבינות.
אז מאין נודדות הדיות השחורות לישראל? מהו המאכל האהוב עליהן ומדוע הן כ"כ נמשכות לזבל? הסיור המרתק שמציע אתר הפסולת הגדול בישראל, יעזור לכם לקבל את כל התשובות.
אז אם אתם באזור צפון הנגב, או שסתם מתחשק לכם לארגן טיול, נסו לתאם את הביקור ליום שלישי, ה-1 בדצמבר באתר דודאים, למסע חוויתי מרתק בעקבות המיץ של הזבל המספק את נקודת התצפית הטובה והקרובה ביותר לדיות!
מצאתם טעות בכתבה? ספרו לנו ונתקן
לחץ כאן
אולי יעניין אותך גם
מאמרים
נוספים
פרדייז סיטי: סוף עגום לקריירה המפוארת של ברוס וויליס
קוד מוצר:
04/04/2023
לירן יושעי
פרטים נוספים
פרהיסטוריה במרחק נגיעה
קוד מוצר:
08/08/2021
יפעת נחמני
פרטים נוספים
פרובוקציה מול המשכן: מפגינה חשופת חזה טיפסה על מנורת הכנסת
קוד מוצר:
22/07/2020
מערכת SPOT it
פרטים נוספים
רוצה לספר לנו על משהו?
יש לך ידיעה/ רעיון ששווה אייטם?
מוצר ששווה סקירה?
צור/י
אתנו קשר