לטל פאר היה חלום, היא רצתה ליצור סלון ספרותי משגשג וסוער כמו הסלון של הסופרת היהודייה-אמריקאית גרטרוד שטיין בפריז, כמו השולחן של אלתרמן ב"קפה כסית" בתל אביב . ואולי כמו קפה תמר בשינקין איך שלא תקראו לזה, פאר רצתה מקום בו יתאספו אוהבי שירה ופרוזה יחליפו דעות, ידברו פילוסופיה, אומנות ושאר ענייני פוליטיקה וסודות בינו לבינה.
אתם חושבים שזה אפשרי? התשובה לפניכם ויותר חשוב, הדרך...
פאר, בת דור שלישי לשורדי ושורדות שואה, עורכת דין לשעבר, בעלת תואר שני במדעי המדינה ופוליטיקה, היא משוררת וסופרת, ספר שיריה הראשון "בובות שבורות" יצא בקרוב ובו היא הקדישה פרק למשפחה שלא הכירה.
טל פאר הכהן וסבתא אינקה פרלמן . צילום: פרטי הצעד הראשון בתכניתה לייסד סלון תרבותי היה לפנות לצביקה ניר, יו"ר אגודת הסופרים. ניר זיהה את הפוטנציאל ואישר את הקמת "עתודת בית הסופר" גוף חיצוני לאגודת הסופרים העבריים, שיושב בבית הסופר בתל אביב וחבריו אינם עומדים בקריטריונים הנוקשים של קבלה לאגודת הסופרים, אך הם נהנים מחשיפה נרחבת ליצירותיהם.
"אני רוצה להעצים כותבים בתחילת דרכם", ציינה טל פאר והוסיפה: " קבלתי תמיכה מאגודת הסופרים, מהיו"ר צביקה ניר, מסגנו עצמון יניב ומהמנכ"לית הנהדרת נירה תובל. אספתי צוות מקימים שהם ממובילי קבוצות השירה בארץ, ויש המון קבוצות שירה מצוינות מקריית שמונה ועד אילת וביקשתי מהם להצטרף לצוות מקימים. אנחנו עובדים על הפרויקט הזה מעל שנה. הקורונה האטה את קצב ההתקדמות שלנו".
המטרה של "עתודת בית הסופר" היא לתת במה לכותבים בתחילת דרכם אבל גם לאגד אותם לגוף אחד חזק מול כל מי שמנסה "לעשות קופה" על חשבון מי שמחפש להגשים את החלום שלו ולהוציא ספר שירה. קבוצה שתומכת בחבריה, מקום למצוא עצה לפני שמוציאים ספר, דעה על שיר, מועדון לכתוב בו ולפגוש כותבים אחרים, להופיע, ולשמוע הרצאות ולהשתתף בסדנאות כתיבה במחיר מיוחד לחברים.
פאר חברה למשוררת תמר צוברי ויחד הן הקימו את "מועדון נקודותיים" - מיזם הפקה של אירועים תרבותיים. הפרויקט העיקרי שלהן היום הוא אירועי "מילים מדברות מציאות" - ערבי שירה שמתקיימים פעם בשבועיים, ב-ZOOM של עתודת בית הסופר. האירועים הפכו להצלחה גדולה ויש להם מאות צופים. פאר וצוברי מקפידות לגעת בנושאים אקטואליים וכואבים.
בערב מטלטל שזכה לכותרת "שמרי נפשך", בעקבות האונס המחריד באילת, התארחה עו"ד דקלה טוטיאן, מייסדת מרכז נגה לנפגעי עבירות מין ואלימות ומשוררים וסופרים קראו מיצירותיהם בנושא.
בערב תמיכה במחאת העובדים הסוציאליים דברו ראשי המאבק על מצוקת העובדים ושחקני תיאטרון גשר גלעד קלטר ונטע רוט והקריאו קטע מהמחזה "מי כמוני" מאת: רועי חן.
בערב "אזרחים-טייקונים-בנקים" בנושא מחיקת חובות הטייקונים מול הגבייה העיקשת מהאזרחים וקריאה לשיווין, התארחו יו"ר ועדת הכלכלה לשעבר, איתן כבל, עו"ד, לינור דויטש - מנכל"ית "לובי99" ממובילי המחאה, יענקלה רוטבליט ו"החצר האחורית".
לקראת יום הכיפורים ערכו השתיים ערב שירה בנושא: "תכלה שנה וקללותיה" האורחים היו הרב אבי זרקי ושאמנית וולדה עוזרי שדברו על טקס התשליך מנקודות מבט שונות.
לכל אירוע מוזמנים משוררים וסופרים "בקול קורא", שמפורסם בפייסבוק של פאר (tal peer hacohen) ושל תמר צוברי (Tamar Tsuberi Prem Shanti) ובאתר של אגודת הסופרים, להגיש קטעי שירה ופרוזה.
"אנחנו מקבלים המון חומרים לפני כל ערב, מעל 150 יצירות גם של חברי אגודת הסופרים וגם של כותבים בתחילת דרכם ופאר בוחרת ועורכת מהם את הטובים ביותר, המקוריים והחדשניים, תוך דגש על רמה כתיבה לא פחות ממעולה וככה יוצרים תמהיל תרבותי, פסיפס יפיפה של החברה הישראלית מצעירים בני 14 ועד מבוגרים בני 90 ויותר שמקריאים את שיריהם ב-ZOOM. נשים וגברים באופן שווה.
הקשר בין הדורות והטכנולוגיה שמגשרת על הבדידות בזמנים הקשים האלה ומצד שני פותחת צוהר בין קהלים שלא היו מתחברים בדרך אחרת, מרגשת אותי, זה היה החלום שלי".
הערב (רביעי) בשעה 20:00, יתקיים ערב ZOOM נוסף הפעם בנושא חירות פנימית וחיצונית. אחת מהיוצרות בערב זה היא כתבתנו יפעת דיסקין