להקת המחול הקיבוצית. צילום: אייל הירש
בניגוד לאמנויות שונות, השמורות למומחים או לחובבים, הריקוד בין אם הוא מתבצע כאומנות מול קהל או למטרות בילוי, ובין אם מדובר בטקסים חברתיים, מסורתיים או דתיים, בפולחן, בספורט או בתנועת ריפוי, הוא אמנות עתיקת שנים השייכת לכולם, גם אם הוא לעיתים מוגבל לתנועות קטנות ולא מודעות כשנשמעת מנגינה.
אם גם אתם חולמים על לימוד תנועות ריקוד ודיוק בתנועה, והכנת גופכם באופן הדרגתי לביצועם, שווה לכם לשקול להיבחן לתכנית ההכשרה החדשה - Dance Pro של להקת המחול הקיבוצית, בליוויו של רמי באר - מנהלה האמנותי.
התכנית האמורה, נולדה לאחר שהלהקה נאלצה לדחות במעט, בשל משבר הקורונה, את חגיגות 50 השנה להיווסדה.
מדובר ב-3 חודשים של לימוד אינטנסיבי, חיים והשראה בכפר המחול השוכן בקיבוץ געתון, לצד ובליווי רקדני הלהקה עצמה במטרה ללמוד מהטובים ביותר ומתוך כוונה לנצל את התקופה לטובת הכשרה שתכליתה לסייע בהשתלבותם של בוגרי התכנית בעולם המחול המקצועי, תוך מתן דגש על שיפור יכולות, לימוד רפרטואר והתנסות ביצירה אישית.
כידוע, להקת המחול הקיבוצית נוסדה כחלק מהחזון של יהודית ארנון לעסוק במחול ובחינוך למחול. ארנון, ניצולת שואה שהייתה אסירה באושוויץ, נשבעה שאם תצא משם חיה, היא תקדיש את חייה לריקוד. ואכן, לאחר המלחמה, בת 19, היא עזבה לבודפשט וביקשה ללמוד בבית הספר למחול שליד האופרה. לדאבונה היא נענתה בשלילה, משום שנחשבה בשעתו למבוגרת מדי, אולם היא לא ויתרה - ולאחר עלייתה ארצה היא החלה ללמוד ריקוד אצל ירדנה כהן.
בהמשך השתלמה גם בסטודיו של ארכיפובה גרוסמן, התוודעה לתנועה של נועה אשכול, שהייתה עתידה להשפיע על תפישתה המקצועית ובשנות ה-60 היא החלה בשיעורים פרטיים אצל גרטרוד קראוס.
בקיבוץ געתון שבגליל, היא ייסדה ארנון את להקת געתון ובהמשך גם את הלהקה האזורית - "הגליל המערבי". בתקופה ההיא פעלו בארץ רק שתי להקות מודרניות גדולות - "בת שבע" (1964) ו"בת דור" (1967), אולם שלומית רץ, בשעתו ראש המדור למחול במחלקה לתרבות של הקיבוץ הארצי, פעלה נמרצות להקמת להקה נוספת ורתמה אליה את ארנון שהסכימה לקחת את המושכות לידיה, בתנאי שהלהקה תקבע את ביתה בקיבוץ.
בתחילת הדרך היו בלהקה רק רקדנים מהקיבוצים, שנפגשו פעם או פעמיים בשבוע. לקח קרוב ל־20 שנה עד שהפכה ללהקה מקצועית, ורק בשנות ה־90 היא נפתחה לא רק לקיבוצניקים והחלה לעבוד באופן שוטף, אז גם הושלמה בניית משכנה של הלהקה בקיבוץ ובו סטודיו גדול ובמה מקצועית שנבנתה במיוחד להופעות מחול.
ב-1997 ולאחר שארנון פינתה את מקומה, מונה הרקדן רמי באר למנהלה האמנותי של הלהקה.
מאז ועד היום, אחרי ארבעה עשורים עם "להקת המחול הקיבוצית", נדמה שבאר רחוק מלהתעייף. ברוח הזמנים הוא החליט יחד עם הנהלת הלהקה ליזום את תכנית ההכשרה המיוחדת המעניקה הזדמנות פז ללמוד מהטובים ביותר, במטרה לנצל את התקופה ולשכלל את ארגז הכלים המקצועי בתנאים לא שגרתיים בכפר המחול של הלהקה, תוך חלק אינטגרלי של משתתפי ההכשרה ממרחב המגורים, האימונים וההתנסויות המקצועיות.
סט הכלים הייחודי שיוענק למשתתפים מעבר לכישורי המחול, יכלול בין היתר שיעורי עריכת וידאו ומוזיקה, סדנת תאורה והתנסות ב Screen Dance. אלה שולבו בתכנית ההכשרה על מנת להעניק לרקדנים כלים שיאפשרו להם לקדם את עצמם ולהביא לידי ביטוי את היצירה האישית ואת הייחוד שלהם במבחר ערוצים, במיוחד בתקופה שבה המרחבים הדיגיטליים והביטוי האישי - חוצים גבולות ויבשות.
אחד מתוצרי התכנית הוא סרט אודישן של היצירה האישית, שיצולם ויערך על ידי צוות מקצועי, אותו יוכלו הרקדנים להפיץ בארץ ובעולם.
התכנית שתצא לדרך בשליש הראשון של חודש אוקטובר 2020, מיועדת לרקדנים בני 18 ומעלה ממסלולי מחול ברחבי הארץ, המבקשים להתקבל ללהקות מקצועיות בארץ ובחו"ל, לסטודנטים למחול התרים אחר מסגרת שבה יוכלו להתקדם, להרחיב יכולות ולדייק כלים, כמו גם לרקדנים ולתלמידי מחול הנמצאים בתקופות המתנה וזקוקים למערך פעילות אינטנסיבי, וכן לרקדנים המבקשים להתפתח בתחום היצירה.
רוצים גם? הקבלה מותנית בהגשת קו"ח ואודישן מצולם לדוא"ל: dance@kcdc.co.il