צילום: קובי טיריפינטו
"בארץ לובנגולו מלך זולו" הוא שמו של ספר ילדים, קסום ומעורר דמיון שכתב כידוע האמן הר-תחומי נחום גוטמן, בעקבות ביקורו בשנת 1935 בדרום אפריקה הרחוקה.
גוטמן, שהוקסם בשעתו מאד מהיבשת הייחודית, יצא למסע בספארי בפארק קרוגר, שם פגש את הילידים ואת החיות השונות.
נפעם מהמראות הללו הוא נהג לשלוח בקביעות אל מערכת העיתון "דבר לילדים" בה שימש כחבר מערכת, מאייר ומעצב כבר מהגיליון הראשון, מכתבים עם סיפורים ואיורים, שבהם שילב את שפגש וראה בהמצאות פרי דמיונו העשיר.
צילום: קובי טיריפינטו במוזיאון המוקדש לאמן, ברחוב רוקח 21, בנווה צדק בתל- אביב, יוכלו הילדים לשמוע על חוויותיו של גוטמן מאפריקה, על הפגישה שלו, עם הצייד האמריקני, ג`ו שהביא פיל לבן מאפריקה כמתנה לגן החיות המיתולוגי של תל-אביב (קניון גן העיר היום) ועל עוד אירועים נוספים שאסף מהיבשת הרחוקה, אבל לא רק!
במוזיאון, יוכלו הילדים גם לגלות פרטים מופלאים ומפתיעים נוספים אודות מספרה וציירה של העיר הלבנה - תל אביב, למשל את העובדה שהוא החל לצייר ולכתוב את ספריו השונים רק בגיל 36. שכן, עד אז, הוא הסתפק באיור ספריו של אביו ושל סופרים אחרים, ורק בשלהי העשור הרביעי לחייו, כאשר השתחרר מכבלי הוריו הנוקשים, הוא הרשה סופסוף לעצמו לשחרר את המוזות הפרטיות שלו.
נחום גוטמן, צילום: אתר מוזיאון נחום גוטמןגוטמן הגיע ארצה, יחד עם משפחתו, בשנת 1905 כאשר היה בן שבע בלבד. הוא תיעד את התפתחותה של יפו כפי שנחקקה בזיכרונות הילדות שלו, כמו גם את הדמויות המפורסמות יותר או פחות שאכלסו אותה.
הפעילות במוזיאון מתחילה כמתבקש באינפורמציה כללית על האמן, אל מול מפת קיר עצומה שצולמה ממבט על וכוללת תחנות מרכזיות בחייו: הבית ברחוב בוסתנאי 10, בו שכן בית משפחת גוטמן לא הרחק מביתם הקודם ברחוב עין יעקב 14, שבו פעל גם בית הספר הישן לבנות שבו לימד אביו של גוטמן - "האוטונומיה הרוסית" - ביה"ס שאכלס ארבעה תלמידים בנים ועשרות תלמידות, שגוטמן כמובן היה אחד מארבעת התלמידים הללו.
צילום: קובי טיריפינטו
עוד תמצאו במפה את הבית ברחוב הרצל 3, סמוך לבניין גימנסיה הרצליה, בשכונה החדשה דאז שנבנתה אז בחולות וכונתה "אחוזת בית" (שהפכה מאוחר יותר לעיר תל-אביב) אליו עברה המשפחה לאחר מות אימו של גוטמן, כמו גם תחנות נוספות שהשפיעו עליו רבות: הים, נמל יפו, בית הוועד, הצלמניה וכדומה.
נחום גוטמן, צילום: אתר מוזיאון נחום גוטמן בהמשך ידרשו הזַאֲטוּטִים לכתב חידה בעקבות ציוריו, כשהם נדרשים לחפש ולאתר מגוון סמלים ורעיונות שהשתקפו בעבודותיו השונות הפזורות ברחבי המוזיאון אך גולת הכותרת היא ללא ספק סדנת ההדפס בה ישוחחו מדריכי המקום עם הילדים על עריכה ועל דפוס ויתבוננו באיורים ידניים של גוטמן תוך עבודה מעשית ולמידה חוויתית של טכניקת הדפסה ביתית והכנת איור מודפס, שאותו כמובן יוכלו הקטנים לקחת איתם הביתה.
צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו צילום: קובי טיריפינטו
לצד זה ראוי שאוסיף, שילדים הם ילדים הם ילדים, ועוד לא קם הילד שהסתפק בבריסטול או בדף יצירה אחד, ובכלל זה גם בהגבלת צבעים וכדומה. וזהו לטעמי עקב האכילס של הסדנה המופלאה, וראוי שבתמורה ל-45 שקל יאפשרו קברניטי המוזיאון לילדים קצת יותר חומרי יצירה...
אגב, עד סוף חודש ספטמבר מתוכננות במוזיאון סדנאות יצירה נוספות, במהלכן יתנסו הילדים בטכניקות וסגנונות אמנותיים שונים: ציור, קליידסקופ, צבעי מים ועוד ועוד – תוך עידוד חשיבה יצירתית, סקרנות, עצמאות, ופיתוח של אמצעי ביטוי והבעה ייחודים לכל ילד וילדה.
מחיר: ילד - 45 שקל, מבוגר מלווה - 15 שקל. להזמנות: טלפון: 03-5161970