צילום: גלי מרגלית
יפן כובשת בכל כך הרבה מובנים. מאז שביקרתי בה לראשונה לפני כ-30 שנה, נשבתי במראותיה וחוויותיה, בנופיה וטעמיה, והיא ללא ספק הארץ שריתקה אותי יותר מכל אחת אחרת שביקרתי בה על פני הגלובוס.
בינתיים, ועד שהשמים יפתחו שוב - אני מנסה לשאוב ממנה השראה כאן בארצנו הקטנה, והפעם דרך אוכל, ולא סתם אוכל, סושי.
אפשר כמובן לצאת למסעדה אסייאתית ולהתענג בה על ארוחת סושי אדירה אבל אפשר גם להפוך את זה לחוויה שכוללת לצד הזלילה גם למידה והתנסות. בסופו של דבר - מה יותר כיף מלאכול את הסושי שאתם בעצמכם הכנתם ועל הדרך גם לזכות בשבחים?!
סניף ריבר בראשון לציון, צילום: גלי מרגליתריבר, היא כידוע רשת מסעדות בהשראת המטבח האסייתי שהוקמה לפני כ-20 שנה ע"י ירון אלטיט שחווה את הקולינריה המיוחדת ביפן ובמזרח כולו. איכות האוכל ברשת היא רמה אחת מעל מזון מהיר, וכפי שמרמז שמה, עיקרה של הרשת במאכלי נודלס ובמנות אחרות שמקורן במזרח הרחוק.
בשנים האחרונות הפכה יפן לחלומם הרטוב של חובבי הקולינריה, הודות לחומרי גלם האיכותיים ומאות אלפי המסעדות ובתי אוכל המשובחים הפזורים בה, ובריבר הישראלית החלו להציע לצד האוכל היפני שלהם גם סדנאות סושי חוויתיות המתקיימות בחדר פרטי השוכן בקומה השנייה של סניף הרשת בראשון לציון.
ירון אלטיט, צילום: גלי מרגלית
חדר הסדנה עוצב כמתבקש בסגנון יפני, המשתתפים מקבלים קימונו - (ביפנית "משהו שלובשים") הנחשב לחלק בלתי נפרד מהתרבות היפנית, ממש כמו טקס התה, האיקקבנה (סידור ושזירת פרחים), הבונסאי והאוריגאמי (קיפולי נייר) ונסחפים לאסתטיקה הייחודית, שכל כך שונה מהתרבות שלנו.
בחדר תוכלו להתרשם מפריטים יפנים מקוריים, ולרקע מוזיקה חרישית ומשקאות יפניים: סאקה, שיכר שזיפים, וסוגים שונים של יינות המיוצרים מענבים לבנים מזן "קושו" (Koshu) תתחיל ההתלהבות. איזה כיף שבהיעדר האפשרות להרחיק לכת עד לארץ השמש העולה - ניתן לפגוש ביפן גם כאן...
צילום: גלי מרגלית
עוד קודם לסדנה, החלו להגיע לשולחן הארוך, מנות משובחות מתוך תפריט הבית: סלט "בנג בנג" מירקות שונים טבול בחמאת בוטנים , שסוד הקסם שלו טמון בשילוב בין חמאת הבוטנים לשורשים. מבחינת טעם יש שיגידו שמדובר במנה מעט חריפה. "נמס" - סיגר העשוי מדף אורז מטוגן במילוי בשר וגזר... וכמובן סושי בקומבינציות שונות, רובם ככולם נראו כמו נשלפו ישירות מתוך ז`ורנל קולינרי.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגליתזהו, הסדנה החלה, אך בטרם אגולל את שארע בה הייתי מבקשת לחשוף עובדה מפתיעה. מתברר, שהסושי נולד בכלל בסין העתיקה כאמצעי לשימור דגים באמצעות גלגולם בתוך אורז, חומץ ומלח, ועם הזמן נדדה השיטה ליפן והסושי הפך למנה יפנית מובהקת.
בהמשך, קיבלנו מידע קצר על האורז, הכנתו ופתיחתו על האצה, כמו גם דגשים על כמויות והרטבת הידיים, על חיתוך הרולים, ואפילו על הסכינים הנדרשים לעבודה העשויים מתערובת פלדה מיוחדת שנועדה לסייע בחיתוך הסושי.
צילום: גלי מרגלית "נישיקי" הוא שמו של האורז המיועד להכנת סושי. מדובר באורז עגול שרמת העמילן בו גבוהה מזה שבאורז ברגיל. הוא גדל בקליפורניה על ידי יפנים באדמה הספוגה במי מעיינות מתוקים. בתהליך הגידול שלו הוא מושקה במי הפשרות השלגים (המנותבים מהרי נוואדה), ואלו תורמים לו את רעננותו.
צילום: גלי מרגלית
מהאורז קפצנו לסקירה מתבקשת אודות סוגי הדגים, שמגיעים טרי טרי בכל יום אל סניפי הרשת: טונה, סלמון ודניס וכמובן, איך לא, למדנו כיצד לגלגל (מאקי): פורסים אצת נורי (כדי לקבל אצה פריכה, מומלץ לייבש את הלחות שבה על ידי נפנוף מעל להבת גז חזקה לכמה שניות, מבלי שהאצה תיגע באש) על מחצלת המיועדת לגלגול סושי, כשהצד המחוספס של האצה כלפי מעלה.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
אגב, אם חיפשתם עוד אנקדוטה חביבה, אספק לכם אחת, מסתבר כי בעבר הנשים היפניות מודרו ממטבחי הסושי כי היו מי שטענו שגופן נחשב לחם במעלה מגופו של הגבר וזה לטענתם השפיע לרעה על הדגה והאורז.
צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית צילום: גלי מרגלית
בסדנה של ריבר גברים ונשים כאחד מוזמנים לגלגל סושי, ובחלוף שעתיים וחצי, לסיים בקינוח, דווקא לא יפני, אך מתוק וטעים במיוחד, את טעמו תחזקו בלהבת ברנר. את הסושי שתכינו תוכלו כמובן להעביר לקופסאות היישר לבני המשפחה שנותרו בבית והזילו ריר מהתמונות בסדנה.
מחיר: 270 שקל למשתתף בסדנה, 050-245-3536
ריבר - סחרוב 26, ראשון לציון.