אילוסטרציה, צילום: תומר סברון - פסיכולוג קליני רוחני
כמישהי שמה שמניע אותה הוא החיפוש אחר משמעות בחיים והעלאת רמות החופש שלה בהתנהלות בעולם הזה, ספרי עזרה עצמית תמיד שמשו אותי ללמוד עוד ועוד מפתחות וכלים. כיוון שיצא לי לקרוא כל כך הרבה מהם, אני יודעת לזהות ספר עזרה עצמית טוב ופרקטי כשאני נתקלת בו.
כזה הוא ספרו החדש של ד"ר תומר סברון, "לחיות מתוך רוגע – המדריך המלא לשחרור מלחץ וחרדה", שמטרתו להביא אותנו להרגיש יציבים ובשליטה. להתנהל מתוך תחושה של שקט פנימי, גם כשבחוץ משתוללת סערה.
תומר סברון - פסיכולוג קליני רוחני, יח"צ לא צריך להיות ד"ר לנוירוביולוגיה כדי לזהות את העובדה שהעידן בו אנו חיים היום רווי מתח וחרדה. זה התחיל עוד מלפני הקורונה – כמעין מצב אנושי נתון, הרגל.
"מגיל צעיר הרגילו אותנו להיות בלחץ, במתח, בפחד. מגיל מוקדם אנחנו הולכים לגן ואחר כך לבית הספר, צריכים לשבת שעות על כיסא, להקשיב למורה וללמוד, ואנחנו נבחנים על החומרים, מקבלים ציון ומשווים אותנו תמיד לאחרים. אז מגיל צעיר מאוד אנחנו מתרגלים להיות במתח כלשהו, והמתח הזה הופך להיות בן לוויה קבוע שלנו.
למעשה, אנחנו כל כך מתרגלים להיות ברמה מסוימת של מתח ולחץ, שאנחנו כבר לא שמים לב לכך שאנחנו בלחץ ולא רגועים. זה הופך להיות המצב הרגיל והמוכר. הדבר דומה למזגן שפועל ברקע ומשמיע רחש מסוים. אחרי זמן מה אנחנו נתרגל לרחש ונפסיק לשמוע אותו. רק אם נכבה את המזגן, פתאום נשים לב לשקט שנוצר ולרחש שכל הזמן היה שם", אומר ד"ר סברון.
אבל התקופה הנוכחית מעלה את רמות המתח והחרדה עוד יותר. מגיפה המונית אשר שינתה את כל צורת החיים שלנו כפי שאנו מכירים אותה ומאיימת על פרנסתינו, שלומנו ושלום יקירנו? בידוד של 14 יום מבלי יכולת לצאת מהבית? רק אני ושדי המחשבות שלי, האמונות והפחדים שלי כשלידי המקרר, הומה וקורא לי לבדוק מה התחדש בו? יש לכם את זה ביותר אפוקליפסה?
הבשורה בספר היא שניתן להשיג רוגע פנימי. רווחה. רווחה חיונית כמו אוויר לנשימה שתאפשר את קור הרוח והחוסן הנפשי הדרוש לייצר גם רווחה כלכלית, נפשית, פיזית. וממש לא צריך להיות נזירת זן, ענקית רוח או אשפית מדיטציה מיומנת כדי להגיע לכך. אפשר גם להיות אישה אחת, מגבעתיים, עם בית מבולגן, רגשות אשמה, מעט שעות שינה ויום שיער רע.
כריכת הספר, יח"צלא הכל אבוד (בבידוד)
בספרו טוען ד"ר סברון שכדי להשתחרר מלחץ וחרדה לא צריך להבין איך ומהיכן נוצרו. מדובר במחשבות שהמוח מייצר בעצמו והגוף מגיב לכך. לכן אם הלחץ נובע מתוכנו אנחנו גם יכולים ללמוד להיות נינוחים על ידי כך שניצור דפוסי חשיבה חדשים.
הידע המובא בספר גורם לקורא להבין שהוא נשלט ע"י דפוסים שלא בחר בהם. הכלים שיש בספר עוזרים ליצור דפוסים חדשים על פי רצון ובחירה. אני חייבת לציין לשבח את האופן שבו הספר כתוב ומעוצב – קלאסי לקריאה בשעת התקף חרדה (רק לרפרף עם העין על השורות התחתונות המודגשות) וכלים סופר פרקטיים.
בסדנאות שהעביר ד"ר סברון במרוצת השנים הבין שיש פחדים שחוזרים על עצמם, לכן בספר מופיעים משפטים וסרטונים המתייחסים למגוון פחדים ומצבים: פחד מטיסה, פחד מג`וקים, פחד מהמוות, פחד שלא אוהבים אותי, פחד מכישלון וכן הלאה.
עוד ממליצה להתחבר לרשימת התפוצה של ד"ר סברון שמעניקה טיפים ממוקדים ומסגרת לתרגל את הנלמד. הנה כמה טיפים של ד"ר סברון שיעזרו לכם לשרוד את הבידוד ולשאוב עידוד (וההרחבה עליהם נמצאת בספר):
שמרו על המחשבות
המוח שלנו מייצר הרבה מאוד מחשבות, רובן לא רצוניות, במהלך היום יום השגרתי כשעסוקים בעבודה, לימודים ומטלות החיים לא מייחסים להן חשיבות רבה, אבל בבידוד יש יותר מידי פנאי ועלולים לשקוע למחשבות שליליות, צריך להיות מודעים לזה. מטבע הדברים מי שנתון בבידוד יצפה הרבה בטלוויזיה ויגלוש ברשת אבל מומלץ מאוד להימנע ממינונים גבוהים של חשיפה לחדשות ולעדכונים בלתי פוסקים.
למה? בידוד חברתי עלול להוציא דברים מפרופורציות, כלי התקשורת עושים את עבודתם ומדווחים אבל אינם בהכרח משקפים מציאות והחשיפה מוגזמת עלולה ליצור דחק רגשי וחרדה, חשוב לשמור על אופטימיות ואסקפיזם בהחלט מומלץ להעדיף ספרים, מוזיקה ובידור.
כדאי לשמור על קשר עם בני משפחה וחברים כמה שיותר באמצעות הטלפון, שיחות וידאו ועוד.
למה? הקשר עם העולם החיצון ועם אנשים שמשמחים אותנו יעודד ויעביר את הזמן.
תרגלו נשימות
הכוונה לנשימה שממלאת את הריאות, אפילו במאמץ מסוים, להבדיל מהנשימה הרדודה שכולנו מורגלים בה ביום יום. ממלאים את הריאות גם מהבטן וגם מבית החזה. צריך לשבת על כיסא נוח, בעיניים עצומות, ופשוט לנשום נשימות עמוקות ומלאות בהן ממלאים את הריאות הכי הרבה שניתן. חשוב להרגיש את בית החזה מתרומם ומתרחב. מומלץ לשים טיימר לזמן התרגול, כדי להשתחרר מהפיקוח על הזמן.
למה? האפקט של הנשימות העמוקות מגובה בהסבר מדעי: הנשימות העמוקות האלה גורמות באופן אוטומטי להפעלה של מערכת העצבים האחראית על הרוגע. חשוב להקפיד על תרגול יומיומי של הנשימות, מכיוון שהתרגול היומיומי יביא להתחזקות מערכת העצבים המרגיעה. אפשר בהחלט להסתכל על זה כעל חדר כושר למערכת העצבית המרגיעה. ככל שמתמידים כך הרוגע ילך ויתחזק.
הפעילו את הדמיון הדמיון הוא נווט פנימי, עשו בו שימוש כדי להביא את עצמכם למקום רגוע ונינוח, תדמיינו את עצמכם בגוף בריא, נהנים, שמחים סביר להניח שכך יהיה.
הפעילו את הגוף פעילות גופנית הכרחית למצב הרוח ולמצב הגוף, כל אחד לפי יכולתו. חשוב לא לישון יותר מדי ולא לפרוץ לחלוטין את המסגרת שמוכרת לגוף לישון בלילה ולהיות פעילים ביום כמה שניתן. אם אתם לא אנשים שעושים ספורט תלכו בבית,
תמצאו ביוטיוב תרגילי מדיטציה או יוגה, תשירו, תרקדו עם עצמכם.
תאכלו טובאמנם התחושה היא של פריקת כל עוול, ובהחלט מותר להתפנק עם אוכל אבל אל תגזימו, בעוד שבועיים תצאו החוצה ויהיה לכך מחיר. מזון שומני מאוד והרבה ג`אנק פוד ישפיעו על מצב הרוח טוב בטווח הקרוב, אבל כעבור כמה שעות תהיו כבדים, מסורבלים וגם המחשבות יהיו פחות טובות. תדאגו שיהיו בבית הרבה ירקות ופירות ותדאגו לאכול מהם הרבה.
ושמש שמש שמש – דאגו להיחשף לה כמה שיותר, גם אם זה מבעד לחלון של המרפסת.
לחיות מתוך רוגע. ד"ר תומר סברון. הוצאה עצמית, 262 עמודים, 68 שקלים