צילום: יקב טפרברג - Teperberg Winery
סיפורו של יקב טפרברג
כיאה לימי קורונה, אין אירועים ביקבים, השקות יינות חדשים בוטלו ומפגשים רבים הועברו ל-ZOOM. על כן שמחתי שביקב טפרברג לא פסחו על אירוע "אמיתי" והזמינו בשבוע שעבר מספר מצומצם של כתבי יין לאירוע שציין 150 שנה להקמת היקב.
על הדרך חשפו קברניטי היקב באירוע האמור, ארבעה יינות חדשים המבטאים את החזון שהנחה את משפחת טפרברג מאז ומעולם: שמירה על מסורת יין עתיקה תוך השתכללות מתמדת ויצירת חתימת יין ברורה הנשענת על שורשים איתנים.
יקב טפרברג הוקם בידי זאב זידה טפרברג בשנת 1870 במרתפים מתחת לרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים.
ב-1925 עבר היקב לעיר החדשה והתמקם ברוממה. ב-1964 העתיק את משכנו ליישוב מוצא בפאתי העיר, וקיבל את השם "אפרת" על שם נתיב הענבים שעשו דרכם בדרך חברון ובית לחם - אפרתה.
עד שנות ה-90 של המאה ה-20 התמחה היקב בעיקר ביינות קידוש אבל לפני כ-20 שנה מאסו מנהליו בתדמית של יינות פשוטים שייועדו בעיקר לקהל דתי אורתודוקסי ובעלי אולמות אירועים והחלו לייצר גם יינות שולחניים.
צילום: יקב טפרברג - Teperberg Wineryתחת שרביטו של היינן הראשי שיקי ראוכברגר בוגר הפקולטה לחקלאות ובוגר חוג הייננות באוניברסיטת קליפורניה שבדייוויס הם החלו בשנת 2002 לייצר ביינות שנועדו לקהל מתוחכם יותר.
לפני 12 שנה עבר היקב למשכנו הנוכחי על מדרונות ארץ היין של הרי ירושלים למרגלות מנזר דיר ראפאת שבקיבוץ צרעה, ובניסיון להתנער מהתדמית של יינות "אפרת" שינו את שם היקב ל"טפרברג 1870" - שם שהוא למעשה צירוף של שם המשפחה והשנה שבה הקימה כאמור המשפחה את היקב בעיר העתיקה בירושלים, שהיה ליקב הראשון בישראל.
אין ספק שהיקב המשפחתי עבר כברת דרך רצינית והצליח במרוצת השנים להמציא את עצמו כל פעם מחדש. אני נפגשתי עם ראוכברגר, שסיפר שנכון ל-2020 מפיק היקב כ-8 מיליון בקבוקים בשנה, מה שהופך אותו ליקב השלישי בגודלו בישראל.
אז מה טעמנו?
יח"צ
פרנץ קולומבר 2019 מסדרת IMPRESSION 100%, ענבי פרנץ קולומבר משפלת יהודה. יין ירקרק צהבהב עדין, בעל ארומות עשירות של פרי הדר. בפה היין יבש, רך, פריך וחלק, בעל סיומת רעננה ומאוזנת. מחירו: 40 ₪.
פטיט סירה 2019 מסדרת IMPRESSION 100%, ענבי פטיט סירה משפלת יהודה. הענבים הגיעו ליקב בשעות הבוקר לאחר בציר מכני. הם עברו הפרדה של השדרות ולאחר ריסוק עדין הועבר התירוש עם הקליפות והחרצנים למיכל נירוסטה להתחלת תסיסה אלכוהולית בטמפרטורה של 28 מעלות, למשך 7 ימים, במשטרי המטרה שונים, לצורך מיצוי הצבע, הטעמים והריחות האופייניים לזן זה.
לאחר סיום התסיסה האלכוהולית הענבים נסחטו בצורה עדינה והועברו למיכל נירוסטה מבודד לתחילת תסיסה מאלולאקטית טבעית, המיועדת לייצוב וריכוך היין. בסיום הועבר היין להתבגרות בחביות עץ אלון צרפתיות למשך כחמישה חודשים.
זהו יין בעל צבע אדום עוצמתי, באף עולות ארומות פרי אדום מתובלן בשילוב עץ אלון. בפה, היין בעל גוף בינוני, מוצק עם טאנינים אופייניים לזן ומחיר: 40 ₪.
יח"צסוביניון בלאן – ויוניה 2019 מסדרת INSPIRE, שנת בציר: 2019. הרכב זני: 65% ענבי סוביניון בלאן, 35% ענבי ויוניה. מקור הענבים: ויוניה - מבוא חורון, סוביניון בלאן, גליל תחתון.
מדובר ביין לבן יבש בעל גוון ירקרק בהיר המציע מורכבות ארומטית ורעננות מהנה עם נגיעות עשבוניות, חמיצות פריכה וסיומת עדינה. לשתייה החל מהוצאתו לשוק, אך התבגרות נוספת בבקבוק רק תיטיב עמו. מחירו: 60 ₪.
קברנה סוביניון & סירה מסדרת INSPIRE, שנת בציר: 2019. הרכב זני: 55% ענבי קברנה סוביניון, 45% ענבי סירה. מקור הענבים: ענבי הקברנה סוביניון נבצרו מחלקות איכותיות בהרי השומרון בגובה של כ-700 מ` מעל גובה פני הים, ענבי הסירה נבצרו מחלקות נבחרות מכרמי יוסף.
יין בצבע עמוק ומלא, בעל ארומות פירותיות מרוכזות בשילוב עץ אלון מתובל. בפה היין עשיר ומאוזן עם טאנינים רכים וסיומת ארוכה. מחירו: 60 ₪.
מומלצים לקיץ - יינות חדשים על המדף:
צילום: חגית גורן ירדן קצרין חדש
לפני מספר חודשים קראתי ראיון עם השף ישראל אהרוני.
המראיין שאל אותו איך לדעתו הוא הפך כה מוכר בכל בית בישראל, ומה גרם לכך שנעשה לשף כה מוערך. אהרוני השיב שהוא לא חושב שעשה משהו מיוחד, ולטענתו הוא פשוט נמצא בתודעה כל כך הרבה זמן, עד שהפך למה שהוא.
זה בדיוק מה שעלה לי לראש כששמעתי שיקבי רמת הגולן השיקו שוב את יין הדגל - "ירדן קצרין 2016", שנחשב ליין ישראלי אייקוני. אייקוני לפחות כמו אהרוני – הוא כאן כל כך הרבה זמן, עד שהפך למוסד.
השקת הירדן קצרין הראשון, למי שאינו בעניינים, בציר 1990, הייתה לפני כשלושה עשורים שצוות הייננים של היקב הפתיע והוכיח שבישראל אפשר לייצר יין באיכות עולמית. השקת היין האמור נחשבת לפריצת דרך בשוק היין הישראלי – היא יצרה קטגורית יינות פרימיום ישראליים שלא הייתה קיימת קודם ואף העניקה ליקב פרסים חשובים בשתי תחרויות יין יוקרתיות בעולם: IWSC בלונדון ו"וינקספו" בבורדו.
המותג ירדן קצרין הטביע את חותמו על עולם היין ומהווה מאז ועד היום שם נרדף לאיכות ומצוינות תוך שמירה על מעמדו כאחד היינות הישראליים האיכותיים והמבוקשים ביותר.
"ירדן קצרין 2016" מביא לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר את אופיו הייחודי והאיכויות של אזור הגידול. היין בעל יכולת התיישנות ארוכה במיוחד ומבטיח הנאה לאורך שנים רבות.
היין הורכב לראשונה מ-5 זני ענבים: 75% קברנה סוביניון, 9% מלבק, 9% מרלו, 5% פטי ורדו ו-2% קברנה פרנק. היינות מהחלקות השונות יושנו בנפרד בחביות עץ אלון צרפתי חדשות למשך 18 חודשים ולאחר המיזוג הוחזר היין לאותן החביות למשך 6 חודשים נוספים, כך שזמן היישון הכולל בחביות הגיע ל-24 חודשים. ליין ארומות נעימות של קליפות תפוז ושוקולד, אדמה, פרחים ותבלינים והוא בעל גוף מלא.
יח"צ וודקה קפואה בחום יולי אוגוסט
הוודקה, כידוע הינו האלכוהול הנפוץ ביותר ברוסיה.
חברת אנוטקה יבואנית יינות ומשקאות אלכוהוליים יוצאת במבצע לחודשי יולי- אוגוסט על וודקת הפרימיום הרוסית קרמלין אוורד שהוגשה כמתנה לשרים ופקידים רוסיים נכבדים ורמי מעלה. בכל קניית בקבוק קרמלין אוורד תקבלו במתנה בקבוק שוופס ראשן, או טוניק לבחירה.
וודקה קרמלין פותחה על ידי מיטב המומחים של תחום המשקאות ברוסיה עוד בשנת 1936 ומהווה את הוודקה הרשמית בכל הנשפים והאירועים של האליטה הרוסית והקרמלין ונחשבת לוודקה המועדפת של הדומה ברוסיה.
כללי הייצור של הוודקה מחייבים שימוש באלכוהול באיכות הגבוהה ביותר, כמו גם מי תהום טהורים שעוברים שישה שלבים של טיהור. מערכת סינון חדשנית מאפשרת לוודקה להיות מעודנת ומבטיחה שקיפות וצלילות מיוחדים. הוודקה המוכנה נשמרת במשך כמה חודשים, במהלכן היא מקבלת טעם עשיר. אחרי הכל, הקרמלין עשויה לפי הטעמים הרוסיים ואפשר בנקל לחוש בתיבול ועוקצנות, וגם משהו פרחוני, קל, עם מתיקות קלה בפה. המתכון המוגמר אגב נשאר סוד מדינה.
בליין הוודקה תמצאו את קרמלין קלאסיק - וודקה בתוספת גרגירי ג`וניפר המקנים לוודקה את טעמיה העשירים, 109 ₪. קרמלין גרנד פרימיום - וודקה שעוברת תהליכים ייחודיים, 159 ₪. קרמלין וינטג` 2018 - וודקה העשויה מחיטה משנה אחת המיושנת במשך כשנה בטרם תחילת תהליך הייצור, 200 ₪. וקרמלין אורגניק - וודקה אורגנית, 200 ₪.
יח"צ יראון לבן 2019
יקב "הרי גליל" שמציין 20 שנה להקמתו, משיק בציר חדש ליראון לבן, מסדרת הדגל של היקב.
יין לבן יבש מכרם משגב-עם שדושן בקומפוסט קפה ממוחזר של נספרסו. היראון הלבן הינו יין יבש בצבע צהוב בוהק שהתיישן בחביות עץ במשך חמישה חודשים. היין עשוי מ-100% ענבי שרדונה שנבחרו בקפידה, נבצרו ידנית ונסחטו באשכולות שלמים, על מנת לייצר את היין הלבן הטוב ביותר.
ליין ניחוחות של תפוח זהוב בשל, מנדרינה, אגס ורמז לעץ אלון ומינרליות והוא בעל מרקם משיי עם חמיצות רעננה וסיומת מענגת וטעמו המשובח קשור לא מעט גם לעובדה שיקב רמת הגולן תומך בו, שהרי גליל שייך לו ועל כן הוא מצויד היטב, בבנק ידע ובמחקר ובהשקעה נמרצת בכרמים שתורמים לאיכותו של היין הגלילי.
יראון לבן ישתלב נהדר עם מנות אלגנטיות כגון אניילוטי במילוי תפוח אדמה, ראטה בחמאת מרווה, פילה מוסר ים במעשנת עם עשבי בר, או מנת קולרבי צלוי בשמן זית על לאבנה וזעתר. מחירו: 102 ₪.
יח"צ ג`ין ורוד כבר טעמתם?
הסקוטית מבית ישרקו השיקה לקיץ 2020: מיסטרל ג`ין רוזה ורוד (40% אלכוהול).
הג`ין מגיע מפרובנס, שבצרפת ומיוצר במהדורת אצוות קטנות, בתהליך כפול: זיקוק לאחר השריה של 6 רכיבים קלאסיים – ערער, הל, איריס, פלפל ורוד, זרעי כוסברה ו–grain of paradise.
בנפרד משרים ומזקקים עשבי תיבול עדינים: תימין, בזיליקום, שומר, מנטה, אקליפטוס ואשכולית ורודה. לג`ין מיסטרל אופי פרחוני מאוד עם רמיזות למנטה ועשבי תיבול ים תיכוניים. הערער מודגש אך הרמוני והטעם מזכיר אשכולית ורודה והדרים. מומלץ לשתות בטמפרטורה של 6-8 מעלות ועל קרח או במגוון קוקטיילים. מחירו: 119.00 ₪ ל-700 מ"ל.
יח"צ Yu Gin
נראה שכל יום נוחת כאן ג`ין חדש.
חברת "הבקבוק"- יבואנית משקאות בוטיק בבעלות אמוץ טפרברג השיקה בארץ את Yu Gin - ג`ין בוטיק המיוצר על ידי חברת spiritique מאזור קוניאק בצרפת, המשלב מסורת ומורשת יפנית של שימוש בפרי ההדר יוזו.
Yu Gin הוא ג`ין רענן וארומטי מתובל ביוזו ופלפל סצ`ואן, המלווים בנינוח של ערער, ליקריץ וכוסברה. שילוב עדין המתאים במיוחד לעונת הקיץ, בזיקוק חיטה צרפתית איכותית. 43% אלכוהול המספק מצד אחד חוזק ומצד שני עדינות.
ה-Yu Gin יוצר בהשראתם של שפים וקונדיטורים מפורסמים: השף תיירי מרקס, פיליפ קונטיצ`יני ופייר הרמה המשלבים בעבודתם רכיבים לא שיגרתים המוסיפים רעננות, עצמה, אלגנטית וייחודיות ליצירות שלהם. מחיר מיוחד למארז של בקבוק 700 מ"ל ושייקר: 159 ₪.
בימי הקורונה אפשר לחזור לקלאסיקה ולהתפנק בג`ין & טוניק מרענן בבית או על המרפסת: הרכיבים הנדרשים: 50 מ"ל Yu GIN טוניק לפי בחירתם.
קישוט: גרידת לימון, גרידת ליים, תפוז מיובש, עלי קפיר ליים. דרך הכנה: שופכים את ה-Yu GIN לכוס גדולה עם קוביות קרח, מוסיפים את הכמות הרצויה של טוניק (לפי טעם אישי) יחד עם כל שאר הרכיבים, ומגישים.
צילום: בני פאוזי שמשום כמה אנרגיה אתם צריכים?
פחית אנרגיה לא מספיקה לכם? משקה האנרגיה בלו הנפיק אריזת בקבוק משפחתי גדול, המכיל 700 מ"ל.
הבקבוק המשפחתי יימכר בשלב הראשון ב-3 טעמים: בלו, בלו דיי ומוחיטו. כיאה למשקה אנרגיה, גם בעיצוב הבקבוק החדש הושקעה מחשבה רבה. מדובר בבקבוק שקוף המציג את צבעו המקורי של המשקה. על הבקבוק מוטבע הלוגו המוכר של המשקה. מחירו: 7 ₪.
צילום: ויקטוריה מנשירוב נכנסים לאופוריה
חדש על המדף: "אופוריה", משקה אלכוהולי המבוסס על פטנט ישראלי חדש, משפר את התחושה האופורית של האלכוהול ומאפשר ליהנות ממנו ללא תופעות לוואי הנלוות לצריכת אלכוהול קלאסי. מגיע ב- 3 טעמים, 10% כוהל בנפח בכל פחית.
קברניטי החברה מספרים על פורמולה מהפכנית שמעודדת חידוש יציב של הדופמין וכך מציעה תחושת "היי" משופרת לאחר צריכת אלכוהול, ללא ההשלכות השליליות הנלוות למצבי שיכרות (הנגאובר).
המשקה משווק בימים אלה בישראל בשלושה טעמים – אשכולית אדומה, ביטר ליים ולימון-נענע. כל פחית (150 מ"ל) מכילה 10% כוהל בנפח. רמת הסוכר במשקה עומדת על פחות מחצי הכמות הנהוגה במשקאות הקלים או האלכוהוליים הנמכרים בשוק.
שתיתי פחית בטעם לימון-נענע, ואהבתי את הטעם. הרגשתי בחך את האלכוהול, אבל לא הרגשתי תחושת אופוריה מיוחדת.
אולי פחית אחת לא מספיקה ואולי מדובר באקט שיווקי, אבל בלי קשר לפורמולה המסתורית, מדובר במשקה קליל וטעים, כזה שיכול להחליף בקיץ הישראלי מיני משקאות בסגנון בריזר, או משקאות אנרגיה. והמחיר לפחית: 10-13 ₪.