צילום: פייסבוק טחינה אל ארז
אחד האתגרים של ארגוני הקהילה הגאה הוא הטיפול בלהט"בים ערבים ודרוזים, המגיעים מתוך אוכלוסייה סגורה יותר ומכילה פחות. לא פעם נתקלים חברי הקהילה הלהט"בית בחוסר יכולת להמשיך ולהתגורר בכפרים שלהם עקב נידוי ואלימות כלפיהם, או בקשיים בתוך המשפחה המתבטאים בקונפליקטים שעלולים להוביל אף הם לאיומים של השפלה ואלימות פיזית קשה.
ביממה האחרונה נשמעות קריאות לחרם ולהסרת מוצרי יצרנית הטחינה "אל ארז" שהחליטה לתמוך פומבית בקהילה הלהט"בית.
יצרנית הטחינה בבעלותה של ג`וליה זהר שפועלת מאזור התעשייה שגיא שסמוך לנצרת, הודיעה כאמור על תרומה להקמת קו סיוע וקשב ללהט"ב ערבים וערביות באגודה למען הלהט"ב בישראל. זאת, על מנת שקו הסיוע "יש עם מי לדבר" יוכל לספק מענה גם בשפה הערבית.
הצעד האמור התקבל בזעם רב אצל אנשי דת מהתנועה האסלאמית, פעילים בימין הערבי ובעלי מרכולים מהמגזר שקראו לחרם על החברה.
ברשתות החברתיות התלהטו הרוחות בעקבות הקריאות לחרם, ומפיצים ומשווקים של "אל ארז" איימו להפסיק לספק אותה לשחקנים מרכזיים במגזר הערבי דוגמת רשת "קינג סטור". גורמים בתנועה האסלאמית טענו כי כל יצרנית המעודדת תמיכה בהומואים מקומה אינו על מדפי המרכולים של היישובים במגזר הערבי.
מנגד הואשמו בעלי העסקים שתמכו בחרם הנ"ל בצביעות וזאת משום שהם כבר משתפים פעולה באופן עקיף עם חברות אחרות התומכות בזכויות קהילת הלהט"ב.
אקטיביסטים גאים, עיתונאים וח״כים הביעו תמיכתם ב"אל ארז" וקראו לציבור לרכוש את הטחינה, דווקא עכשיו.
"זה רגע לא נעים. במגזר הערבי עושים חרם על טחינת אל ארז, בגלל שהחברה לקחה חסות על קו קשב ללהטב״קים ערבים. צריך לתמוך באל ארז. לייקים, והכי חשוב לקנות טחינה שלהם (שהיא אגב הכי טעימה). אבל צריך גם ללחוץ על ראשי המשותפת שיגידו מילה. אי אפשר להתנהג כאילו החרם הזה לא קורה" צייץ גל אוחובסקי בחשבון הטוויטר שלו.
"פרשת טחינה אל ארז שמה לנו מראה מול הפרצוף, כמו מי נרצה להיות. מש׳ זהר, הבעלים, ובראשם האמא ג׳וליה, תעשיינים מקרבי לבבות מנותני החסות למכבי ת״א, תרמו לקהילת הלהט"ב הערבית, וחוטפים איומים וקריאות לחרם ממי שעבורם גייז לא ראויים לשוויון. הייתי רץ לקנות אל ארז במחאה, אבל יש לי מלא בבית" כתב גיא פינס בחשבון הטוויטר שלו.
"כמה צביעות יש בהחרמת טחינת אל ארז בתמורה להישארות כל החברות הישראליות שגאות בתמיכה בהתנחלויות ובצבא", ציין חבר הכנסת איימן עודה, יו"ר התנועה המשותפת, שהצטרף למגנים את החרם והוסיף: "כמה תמימות יש באי ניתוח תפקידם של החברות המתחרות באל ארז, יהודים וערבים, בקידום קמפיין הזה. כמה זה שטותי ליצור סכסוכים שעה שאנחנו על סף הגעה של פלחים גדולים באוכלוסיה אל עבר מחלה עד מוות עקב מגיפת הקורונה, והגעתם של פלחים רחבים מאוד לרעב יומיומי כתוצאה מסדרי העדיפויות הכלכליים של הממשלה ביחס למגיפת קורונה".
גם חאדר אבו־סייף, אקטיביסט למען זכויות קהילת הלהט"ב הערבית שכיכב בחודש שעבר בסרטון משותף ל"בית דרור" - בית מחסה ללהט"ב שנזרקו מבתיהם ו"מדרסה" - מיזם חברתי טכנולוגי ללימוד ערבית מדוברת, פרסם אף הוא פוסט נוקב בחשבון הפייסבוק שלו והצהיר "אני אישית אדאג שעל כל טחינה שתרד מהמדף אנשים יקנו 2".
חבר הכנסת הגאה יוראי להב הרצנו (30) מתלם, לשעבר כחול-לבן שהצהיר ערב כניסתו לתפקיד כי יפעל למחיקת אי השוויון שקיים כיום ביחס לאוכלוסיית הלהט"ב ובהגדלת התקציבים לטיפול באתגרים עמם הקהילה הגאה מתמודדת, בדגש על תנועות הנוער והאוכלוסייה הוותיקה, פרסם אף הוא קריאה בחשבון הפייסבוק שלו לתמוך ב"אל ארז".
מחברת "אל-ארז" נמסר: "אל ארז תורמת לעשרות עמותות וארגונים בשנה. בין השאר ייסדנו קרן פילנתרופית שמתמחה בעזרה לבעלי מוגבלויות בחברה הערבית, בקידום מעמד האישה, אחריות חברתית ועוד. אנחנו במשפחת טחינה אל ארז, אוהבים אנשים ללא הבדלי דת, מין, מגדר וצבע. אוכל מחבר בין אנשים. וכך גם אנחנו. נמשיך להיות בית פתוח ומעצים למגזרים מוחלשים באשר הם".
איגוד יצרניות המזון בהתאחדות התעשיינים הגיב אף הוא בנושא: "איגוד יצרניות המזון בהתאחדות התעשיינים, מבקש לחזק את ידיה של מנכ"לית טחינת אל ארז, ג`וליה זהר, על תרומתה הכספית החשובה לקהילת הלהט"ב הערבית. כיצרנית מזון ותיקה ומוערכת, שרק לאחרונה זכתה בפרס המצוינות ומפעל חיים לשנת 2020 מטעם איגוד יצרניות המזון בהתאחדות התעשיינים, זהר מבינה שמזון זה הרבה יותר ממוצרי גלם במינונים מסוימים. מזון זה תרבות, חוויה, פולקלור, שייכות, בית. ומזון ישראלי הוא לכל הישראלים באשר הם -לכל האנשים בכל מגזרים ובכל המגדרים - לא משנה את מי הם אוהבים. המשיכי בעשייתך החשובה והברוכה".