עופר חבקין סומלייה קרלסברג ישראל – IBBL. צילום: רענן טל
קנו שישייה לחג
מסורת היא מסורת. יום העצמאות מחייב מנגל חגיגי, ובנינו אין משקה שמתאים יותר ליום העצמאות מאשר בירה. היא הולכת מצוין עם הבשר על האש, ומצננת את הגוף אל מול החום של המנגל.
אז נכון שהשנה לא נצטופף בפארקים ובחופי הים או על איזה אי תנועה בעיר, אבל בטוח שלא נוותר על המנגלים בגינות הבית ובמרפסות.
איך נשלב בין הבשר לבירה? איזו בירה תתאים יותר לבשר מתובל ואיזו לדג על האש? תפסנו לשיחה את עופר חבקין - סומלייה הבירה של קרלסברג ישראל וחברת IBBL בכדי לקבל ממנו את כל התשובות.
"שילובים קולינריים בין בירה לאוכל נחשבים היום לאחד הטרנדים הקולינריים החדשניים בעולם", הוא מספר. "אם עד היום נהגנו לשתות בירה רק בחוף הים, עם החבר`ה מול המשחק או כש"יוצאים לשתות", עכשיו בזכות מגוון סגנונות הבירה, או במילים פשוטות מגוון הארומות והטעמים האין סופי בעולם הבירה, יש כבר הבנה כי בירה זה המשקה המושלם לליווי כל מנה או סוג מטבח".
עופר חבקין סומלייה קרלסברג ישראל – IBBL. צילום: רענן טל
איך בכלל מתאימים בירה לסוג בשר מסוים, ומהם הקריטריונים?
"יום העצמאות תמיד מעורר בי חשק להרבה בשר ולא פחות חשוב, בירה טובה שתעצים לי את החוויה ותכניס אותי לאווירת חג נעימה. אז מה הולך עם מה?
התשובה פשוטה - מה שטעים לך זה מה שהולך, אבל (כי תמיד יש אבל) על מנת לקבל החלטה מושכלת יותר צריך פשוט לחוות מגוון סגנונות ולמצוא את החיבורים שהכי עובדים לכם, ולכן ברצוני לתת לכם כמה כללי אצבע לחיבור בין בירה לאוכל ובשר בפרט: בגדול יש מספר פרמטרים שיש לקחת בחשבון כשמבצעים BEER & FOOD PAIRING:
עוצמה מול עוצמה - מנות עדינות עם בירות עדינות בעוד מנות עשירות ומורכבות עם בירות עוצמתיות, איפה העוצמה בבירה באה לידי ביטוי מבחינה סנסורית (בעיקר ארומה וטעם)?
% אלכוהול - יבוא לידי ביטוי בדרגת מתיקות אלכוהולית משתנה (ככל שה-% עולה כך המתיקות עולה)
סוג הלתת - בהיר (לחם, וניל, דבש) / ענברי (קרמל, אגוזים, נוגט) / כהה (קפה, שוקולד מריר, צימוקים, עשן)
כשות - עוצמת וסוג הארומה (פרחים / פירות טרופיים / הדרים), עוצמת המרירות (סיומת ארוכה / בינונית / קצרה)
ועכשיו להמלצות פרקטיות למנגל הקרב של יום העצמאות:
בחרתם ללכת על המנגל הישראלי הקלאסי- פרגיות / קבב / נקניקיות, זרמו על לאגר קלאסי כמו קרלסברג או קירין היפני שמאופיינים בטעמי לתת נקיים, מרירות שחותכת את התיבול והשומן בבשר, בעוד הגזים הטבעיים יוצרים פיזור של טעמים בכל החך וכך יוצרים חוויה יותר מאוזנת.
החלטתם לאור המצב להתפנק על נתחים במחבת? מעולה, בחרתם באנטריקוט עם כנתח משויש ועסיסי או כהמבורגר מפנק, לאגר ענברי כמו טובורג רד ישדרג אותו בזכות טעמי הקרמל העדינים שמתכתבים מצוין עם בשר עסיסי בעוד המרירות הטבעית והגיזוז הגבוה שוטפים ומרעננים לנו את החך בין ביס לביס להעצמת החוויה.
חובבי טעמי בשר נקיים ועדינים יותר כמו נתח פילה או סינטה? המלצתי ללוות אותם עם סגנון חיטה בווארי דוגמת ויינשטפן קלאסית, זאת מאחר והבירה מאופיינת בפירותיות נעימה, מעט קרמליות ברקע ומרירות מעודנת שמשתלבת עם המנה בצורה מושלמת מבלי להשתלט על טעמיו הנקיים והטובים של הבשר".
ואם כבר קונים בירות, לכו הפעם לכבוד המאורע על בירות כחול לבן!
אין כמו בירה ישראלית בכדי לחגוג את יום עצמאותה של מדינת ישראל. ושלא תחשבו חלילה שמדובר בפשרה. בשנים האחרונות התפתחה כאן בביצה המקומית תעשייה רצינית ומכובדת שמציבה את ישראל במקום מכובד בעולם הבירות הבינלאומי.
נשר. צילום: מוטי פישביין לאורך השנים יוצרו בישראל עשרות מותגי בירה, כשהייצור של בירה בארץ ישראל התחיל עוד לפני יקום המדינה בשנת 1934 עם ייצור בירה נשר המיתולוגית. מאז ועד היום שוק הבירות המקומי הצמיח מותגים ישראליים מובילים שזכו בעשרות פרסים בתחרויות בירה נחשבות ברחבי העולם, כגון: גולדסטאר, בירה מכבי לצד פיתוחים רבים של בירות בוטיק שנרשמו בעיקר בעשור האחרון.
"גולדסטאר" היא הבירה הנמכרת והמועדפת ביותר בישראל וככזאת - קסמה הגלוי מוגדר כסוד סמוי. אולי הסיבה היא המתכון בן 60 השנים, המוכן בתהליך מסורתי ומקנה לה את טעמה העמוק, אולי הרכיבים הטבעיים ואולי החיבור החזק למוזיקה – המהווה עבור רבים סיבה למסיבה.
תהיה הסיבה אשר תהיה, העובדות מדברות בעד עצמן: בשנה אחת נמכרים למעלה מ-40 מיליון בקבוקי גולדסטאר בארץ, עם נתח שוק של כ-25%.
גולדסטאר, צילום: מוטי פישביין
בשנת 2013 הושקה גולדסטאר Unfiltered, בירה שבושלה על פי המתכון האהוב והאיכותי של גולדסטאר, אך אינה עברה את התהליך האחרון של סינון לפני ביקבוק, מה שמאפשר לבירה לשמר את רכיבי הטעם והצבע המשובחים, ואף מעבה את כתר הקצף הסמיך שלה.
בשנת 2017 הושקה גולדסטאר SLOWBREW שהפכה מאוד פופולרית בברים ופאבים ברחבי ישראל. ה-SLOWBREW הינה בירת לאגר כהה חזקה עם 10% אלכוהול המיוצרת בתהליך תסיסה איטי וממושך (פי 2 יותר זמן מתהליך ייצור גולדסטאר רגילה), המאפשר מיצוי מלא של הלתת והכשות ומוביל ליצירת בירה בעלת עומק, איזון ונוכחות עוצמתית.
מכבי, יח"צ בירה מכבי נחשבת לבירה האלטרנטיבית הרשמית של ישראל. היא יוצרה לראשונה בשנת 1968 ויועדה לקהל צרכנים ישראלי איכותי בבתי מלון ומסעדות יוקרה ובעיקר לייצוא. מכבי הינה בירת לאגר ישראלית בהירה, עשויה 100% לתת אירופאי משובח, בת 5% אחוזי אלכוהול אשר יוצרה בסגנון פילזנר המאופיין בבהירות וצלילות.
הסקוטית מבית ישרקו מציעה מגוון בירות ישראליות ממבשלת שריגים. המבשלה מציעה מגוון של בירות בשתי סדרות:
בירות ישראליות מבשלת שריגים. צילום: אסף לוי סדרת עמק האלה - סדרה קלאסית בסגנון אירופאי איכותי הכוללת:
חיטה בווארית 5.1% - בירה גרמנית אותנטית (Weissbier). בעלת טעם עדין וניחוח פירותי הנובעים משימוש בשמרי בירה ייחודיים לחבל ארץ זה. מחיר: 12.50 ₪.
בלונד אנגלית 5.2% - בירה זהובה בסגנון Summer Ale אנגלי, מרווה ומענגת בטעם המשלב מתיקות מאלט קלה עם מרירות מעודנת וריח משכר של פרחי כשות. מחיר: 12.50 ₪.
אירית אדמונית 5.5% - בירה ממוצא אירי, בעלת גוון אדמדם נחושתי עמוק שמקורו מלתת שעורה בדרגות קליה שונות. בעלת טעם קראמלי מורכב ומרירות עדינה המלווה בריחות ובטעמי מאלט ודבש. מחיר: 12.50 ₪.
טריפל בלגית 9.2% - בירת מנזרים בלגית בהירה. שילוב של מתיקות לתת וטעם עוקצני ופירותי המסווה את רמת האלכוהול הגבוהה. זוכת הפרס "Best in Show" בפסטיבל הבירה השנתי "מעברות 2011". מחיר: 12.50 ₪.
סדרת רונן - סדרה מיוחדת בסגנון אמריקאי עשיר בטעמים הכוללת:
בירה כהה ומרושעת 6.2% - זהו אייל כהה עם שילוב טעמים ייחודי של קפה קלוי, שוקולד, מרירות מורגשת ועישון קל. מחיר: 12.50 ₪.
בירת חיטה מחוצפת 6.1% - בירה בגוון ענברי מסוג ה- Dunkle Weiss עם ארומות פרחוניות וטעמים נוספים הפורצים את תחומי הסגנון. לבירה טעמי פירות עדינים של תפוז, לימון, ציפורן ורמז של בננה. לאוהבי בירה עם נוכחות, גוף וטעם מורכבים. מחיר: 12.50 ₪.
בירה הודית מכוערת 6.5% - למה בירה מכוערת? בגלל הניגוד הבולט בין הניחוח הפירותי המתקתק לבין טעמה המריר בלגימה הראשונה! הבירה הינה מסוג ה- India Pale Ale) IPA). לבירה מרירות מודגשת המשולבת בטעמים פירותיים וארומות נפלאות של אשכולית אדומה, ליצ`י ופסיפלורה. מחיר: 12.50 ₪.
קבוצת בירבזאר הכינה מארז בירות מיוחד ליום העצמאות, שכולל 7 בירות ("דודה ש`ך" X2, "בינדי" X2, "עשר" X2 ו-"בלאק ג`ק"), פותחן, דגל ישראל ומארז גרעינים ב-99 ₪.
בירבזאר, יח"צ
ואולי השנה תפתיעו את עצמכם במארז תוצרת הגליל המערבי?
כ-40% מתושבי הגליל המערבי תלויים בתחום התיירות כמקור פרנסה. ודווקא עכשיו עם בוא האביב, שיא עונת התיירות באזור, הכל נעצר.
אבל היצרנים המקומיים, בשיתוף עם עמותת זמן גליל מערבי ובתמיכת ארגון JNF ארה"ב, החליטו לנסות להפיק את המיטב מהמצב הקיים, ויחד יצרו מגוון של מארזים עם מגוון של תוצרת מקומית, שאת חלקה לא ניתן היה להשיג לצרכנים פרטיים גם לפני התפרצות הקורונה.
מארזי יום העצמאות תוצרת הגליל המערבי. צילום: אנטולי מיכאלו לקראת יום העצמאות, נארזים יחדיו כמה מוצרים מיוחדים מאוד. בין המוצרים תוכלו למצוא פרלינים בעבודת יד בצבעים כחול ולבן תוצרת שוקולטיירית ODETTE, סדרה מיוחדת ליום העצמאות של בירה מלכה עם דמויות ציוניות כבן גוריון, הרצל וגולדה מאיר על הבקבוקים, ועוד.
מארזי יום העצמאות תוצרת הגליל המערבי. צילום: אנטולי מיכאלו במארזים ניתן למצוא גם יין של יקבי הבוטיק יקב שטרן, יקב כישור, יקב יפתחאל ויקב אורגני לטם, תזקיקים של מזקקת יוליוס, ועוד המון מוצרי איכות.
מחיר המארזים החל מ-135 ₪ והם כוללים משלוח עד בית הלקוח.
אם בכל זאת בא לכם להרגיש קצת חו"ל, חברת ייבוא היינות והמשקאות האלכוהוליים אנוטקה, בבעלותה של משפחת חינאווי, מציגה לרגל חגיגות יום העצמאות רביעיית סן מיגל אספסיאל ב-19.90 ₪ (במקום 29.90 ₪).
אנטוקה, יח"צ סן מיגל הספרדית היא הבירה הנמכרת ביותר בספרד ומותג הבירה הספרדי הנמכר ביותר בעולם כולו. מבשלת סן מיגל המקורית נוסדה בשנת 1890 במנילה על ידי משפחת מאהו הפיליפינית. כיום לתאגיד מאהו סאן מיגל 11 מבשלות ברחבי העולם, 8 מהן בספרד. המבשלות מייצרות 11 מיליון הקטוליטר בירה בשנה שהם 35% משוק הבירה בספרד.
לתאגיד מספר מותגים כאשר המותג המוביל סאן מיגל מציע מגוון בירות בסגנונות שונים. קיים מגוון רחב של בירות תחת מותג סן מיגל:
סן מיגל אספסיאל - בירת פרימיום לאגר בהירה בסגנון פילזנר, זהוב מנצנץ בצבעו ועם קצף לבן וארומה נדיבה. 5.4% אלכוהול.
סן מיגל Selecta - לאגר בצבעי אמבר אשר מיוצר עם חיטה בשלוש רמות שונות של קלייה, מה שנותן רמזים וארומה של מאלט. 6.2% אלכוהול.
סן מיגל פרסקה - מיוצרת ממיטב הכשות והשעורה ומביאה סטנדרטים חדשים של רעננות ואיזון בלאגר הזהוב. 4.4% אלכוהול.
סן מיגל קלרה - שילוב מרענן במיוחד של הבירה האהובה עם לימון. 3.2% אלכוהול. להשיג ברשת Wine & More בחנויות, ובאתר האונליין.
סלקטד מוסקטו כרמל. צילום: אייל קרן ולמי שמעדיף דווקא יין עם הבשר שלו, יקבי כרמל משיקים ליום העצמאות SelecteD מוסקטו בציר 2019 ברוח יום ההולדת למדינה. זהו יין מבעבע, קליל ומתקתק, בעל אחוז אלכוהול נמוך יחסית, המאפשר שתיית כמה כוסות בהנאה ומתאים לאירועים חגיגיים.
יינות סדרת SelecteD מותאמים לחך הישראלי ומאפשרים לכל אחד ליהנות מכוס יין במגוון הזדמנויות צריכה אישית, ארוחה משפחתית ובכל אירוע ואירוח. יינות הסדרה הם יינות עסיסיים, שכיף לשתות אותם, "יינות לשתייה ולא יינות לטעימה".
SelecteD מוסקטו הוא יין בעל אופי פירותי ורענן ומתאים במיוחד לחגיגות ערב העצמאות ולחגיגות "העל האש" ביום שאחריי. מחיר: 30 ₪, בחנויות וברשתות השיווק.