אילוסטרציה: pixabay
יום הזיכרון לשואה ולגבורה נקבע כידוע בתאריך כ"ז בניסן - תאריך שעוד לפני שהחלה הנצחת השואה במדינת ישראל, שימש את היהודים שחיו בארץ ישראל כיום זיכרון.
מתוך מטרה לבסס תפיסה של "היהודי הלוחם", בניגוד לגישת ה"צאן לטבח" ששררה אף היא לאחר סיומה של שואת היהודים באירופה ובעולם כולו, נקבע יום הזיכרון לשואה סמוך ליום בו פרץ מרד גטו ורשה שפרץ בערב חג הפסח ונחשב למשמעותי ביותר מבין כל המרידות בגטאות.
כ-189,500 ניצולי שואה ונפגעי התנכלות אנטישמית בתקופת השואה חיים בישראל. גילם הממוצע של ניצולי השואה הוא 83.9. 16% מהם, כ-31 אלף חצו את גיל 90, ולמעלה מ-800 עברו את גיל 100. 64% הם ילידי אירופה, מתוכם הקבוצה הגדולה ביותר הם ילידי בריה"מ לשעבר –36%, ילידי רומניה – 12% ואחריהם ילידי פולין עם עוד כ-6%, בולגריה (3%), הונגריה (2%), גרמניה (1%) וצ`כוסלובקיה (1%).
36% הם ילידי אסיה וצפון אפריקה. מתוכם, מחצית מהם ילידי מרוקו ואלג`יריה שסבלו מהתנכלויות על רקע אנטישמי ומהגבלות שונות בתקופת משטר וישי. 11% הם יהודי בגדד אשר ניצלו מפרעות הפרהוד בעיראק בתחילת יוני 1941. כ-7% נוספים הם יוצאי תוניסיה ולוב אשר סבלו מחוקי הגזע ונשלחו למחנות כפייה ועבודה.
בשנה האחרונה הלכו לעולמם 15,170 ניצולים וניצולות - למעלה מ-41 ניצולים וניצולות בממוצע מדי יום.
מדי שנה מצוין יום הזיכרון לשואה ולגבורה בטקסים רבים הנערכים ברחבי הארץ, ומבדילים אותו מיום השואה הבינלאומי (ה-27 בינואר, יום השנה לשחרור מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ-בירקנאו). גם השנה וחרף מגפת הקורונה והגבלות הסגר, יצוינו ערב יום השואה ויום הזיכרון לשואה ולגבורה, (20 ו-21 באפריל), בטקסים, בהרצאות ובמפגשים שיועברו בשידור חי בערוצי הטלוויזיה השונים וברשת האינטרנט.
"זוכרים את הנספים - מחבקים את הניצולים מהמרפסות"
מדובר ביוזמה של העמותה בשיתוף הערים חדרה ונתניה במסגרתו מתבקשים כל אזרחי ישראל לצאת החוצה לחצרות ולמרפסות בשעה 10:00 בבוקר ולעמוד דקת דומייה לזכר הנספים בשואה, ובתום הצפירה לשיר יחד את "התקווה", כאות לסולידריות חברתית עם הגיבורים ששרדו את התופת ומתמודדים לבדם בגבורה גם בעת הזו.
נר זיכרון במרפסות
גם עמותת "שם ונר" קוראת לציבור הישראלי לצאת הערב בשעה 19:00 למרפסות ולהדליק נר אישי לזכר הנספים.
זוכרים את קורבנות הקהילה הגאה
הערב בשעה 19:30 יקיים המרכז הגאה בתל אביב טקס קהילתי מקוון לזכר קורבנות הקהילה הגאה וקורבנות השואה בכלל, נרדפי ונרדפות המשטר הנאצי, בהובלת האנסמבל הגאה בבימויה של רקפת בנימין ובהשתתפות יובל ברנע וירדן לנדאו - מנצח המקהלה הגאה "דה קווייר".
עצרת הפתיחה של יד ושם
הערב (שני) בשעה 20:00 תתקיים עצרת הפתיחה של יד ושם לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
העצרת הממלכתית, בסימן הצלה בידי יהודים בשואה - סולידריות בעולם מתפרק, צולמה מראש, וללא קהל בשל הנחיות משרד הבריאות. בין מרכיבי הטקס קטעי שירה וקריאה, קטעי הנחיה ותפילת "אל מלא רחמים". בנוסף, ישולבו הקלטות של דבר נשיא המדינה, דבר ראש ממשלת ישראל ונאום נושאת דבר הניצולים.
"הגדה ליום השואה"
במקביל לעצרת הפתיחה, יקיימו מכון שלום הרטמן, קהילת ציון, עמותת דורות ההמשך וזיכרון בסלון מפגש זיכרון אישי שבו, לצד קריאה ב"הגדה ליום השואה" שכוללת קטעי קריאה, תפילה ושירה, ייקחו המשתתפים חלק פעיל ויחלקו את זיכרונותיהם ומחשבותיהם.
ההתכנסות בהשתתפות פייטנים ונגנים תשודר ב־Zoom ובעמודי הפייסבוק של כל אחד מהארגונים, ויש להירשם מראש שכן מספר המקומות מוגבל.
הטקס האלטרנטיבי
הערב בשעה 21:00, יתקיים בעמוד
הפייסבוק של תיאטרון תמונע טקס אלטרנטיבי במפגש לייב מצולם בהשתתפות מייסד ובמאי הטקס, אבי גיבסון בראל והסופר ישי שריד בהנחיית דליה שימקו.
השנה יש רצון לערוך מעין סיכום של אותו טקס שהפך להיות מרכזי בשדה התרבותי. הטקס האחרון נערך ב-2016 מתוך תחושה שהטקס הגיע למעין מיצוי ואחריו הגיעו כבר טקסים רבים שפתחו מחדש את עיצוב הזיכרון של יום השואה.
השנה בצל המשבר ישוחחו במהלך הטקס על ההתפתחות של כל המהלך של הטקס האלטרנטיבי והאם יש סיכוי שיחזור ובאיזו מתכונת. מה המשמעות של הזיכרון הזה גם בימים אלו? האם יש נחיצות עדיין בטקס אלטרנטיבי ? מהי הרלוונטיות של הטקס לימים אלו? בסיום השיח יוקרן הטקס האלטרנטיבי שהתקיים בשנת 2016.
העצרת השנתית - קיבוץ יד מרדכי
בלילה שבין שני לשלישי (21/4) בשעה 00:50, ניתן יהיה לצפות בערוץ 13 ובאתרי החדשות המובילים, בעצרת השואה שמתקיימת מדי שנה בקיבוץ יד מרדכי בתום אירועי הזיכרון לשואה ולגבורה בישראל.
הטקס האמור נחשב למרכזי באזור הדרום הנועל את יום הזיכרון לשואה ולגבורה. קיבוץ יד מרדכי, שמייסדיו כידוע ניצולי שואה, מסמל הן את גבורת הלוחמים והמורדים בזמן השואה והן את גבורת יישובי הדרום, שעמדו בגבורה מול צבאות ערב במלחמת העצמאות.
בשל ההגבלות תתקיים השנה עצרת וירטואלית, ללא קהל.
זוכרים מקרוב, מחבקים מרחוק - השנה הזיכרון בסלון!
יוזמה של עמותת עמך בשיתוף עם זיכרון בסלון, הקוראות לעמוד במרפסות בזמן הצפירה (מחר בשעה 10:00 בבוקר), ולהכין שלט עליו כתוב "זוכרים מקרוב, מחבקים מרחוק" כדי להעביר מסר לניצולי השואה.
בנוסף, עד יום רביעי (22 באפריל) ימשיך מיזם "זיכרון בסלון" לציין את ערב יום השואה בבתים פרטיים בכל רחבי הארץ, במסגרת מתן עדויות חיות ומוקלטות, דיונים ושיח כן ומעורר של המתארחים, ובהשתתפות ניצולי שואה המעוניינים לחלוק את סיפורם.
השנה, ולאור הנסיבות, הפרויקט יתקיים באופן וירטואלי ב־Zoom עם קרובים, חברים ואורחים אך הפורמט נשאר זהה לזיכרון בסלון המוכר והמרגש כי גם בתקופה מאתגרת של ריחוק חברתי ושגרה משובשת חשוב לזכור לדון על הדברים החשובים באמת ולשאוב עידוד והשראה זה מזה.
הפרויקט ייערך בשתי מתכונות אלטרנטיביות - זיכרון בסלון במתכונתו המוכרת דרך אפליקציית Zoom, או הסלון המשפחתי, מערך אישי באמצעותו ניתן לקיים זיכרון אישי בסלון של הורים וילדים. אם אתם מעוניינים להירשם בתור מארחים או מתארחים,
הירשמו באתר זיכרון בסלון.
צילום: פייסבוק הארץ
צללי המוזיקה - הדי האיום הנאצי ב-3 מחזות זמר
מחר ב-11 בבוקר יערך מפגש וירטואלי מיוחד לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
מה בין שואה למחזות-זמר? רבות נאמר על השתקפות השואה בכל סוגה אמנותית לאורך השנים, אך מעט על השתקפותה במחזמר, שהרי הוא נתפס כקליל ומתקתק. אבל כסוגה פופולרית בקרב קהלים רחבים כל-כך, המחזמר הוא מקור מרתק לבחינת השינוי בהתייחסות לשואה לאורך השנים. "צלילי המוזיקה", "קברט" ו"המפיקים" הם שלושה מחזות-זמר מאת יוצרים יהודיים ברובם, שבכל אחד מהם נשמעים הדי הנאציזם והשואה.
אייל שרף, זמר-מרצה ומומחה לתיאטרון מוזיקלי, יעביר את הרצאתו בנושא כחלק משידורי "הארץ"-לייב, שבמסגרתם מעבירים כתבי העיתון מפגשים וירטואליים בתחום המומחיות שלהם.
שרף הוא בעל תואר שני בביצוע ודרמטורגיה של התיאטרון המוזיקלי מאוניברסיטת ניו-יורק. במהלך ההרצאה הוא יבצע קטעי שירים קצרים מתוך מחזות הזמר הנדונים.
שומרים על הגחלת בוערת - מוזיאון בית לוחמי הגטאות
מחר, בשעה 16:30 תתקיים העצרת המרכזית לנעילת השואה בקיבוץ לוחמי הגטאות ותועבר בשידור חי בכאן 11.
מאז 1949, אז נוסדה העצרת, ועד היום, קיומה מעולם לא הוטל בספק. השנה בשל המצב, האמפיתיאטרון בקיבוץ לוחמי הגטאות יישאר ריק ובמקומו תתקיים עצרת וירטואלית המונית, בסימן "שומרים על הגחלת בוערת", בברכת נשיא המדינה ובהשתתפות ארקדי דוכין, רוני דלומי, מאיה אברהם, הודיל מזעל - אחות מהמרכז הרפואי לגליל בנהריה שטיפלה בעשרות חולי קורונה ואף נדבקה במחלה; חניכי תנועות הנוער, יונתן שטיין - מחנך, בן לוחמי הגטאות, נכדה של ניצולת השואה ואשת החינוך דורקה שטרנברג; ד"ר משה שנר, היסטוריון, בן לפרטיזנית ממייסדי קיבוץ לוחמי הגטאות.
בנוסף, דף הפייסבוק של בית לוחמי הגטאות מזמין את כולם לשמור על הגחלת ולשתף בו זיכרון משפחתי, עדות, או חוויה אישית מביקור במוזיאון. סיפורים אלה יתפרסמו ויקבלו ביטוי לקראת העצרת ובמהלכה.
"Zoom זיכרון – בית ספר לרוח האדם"
נוכח תקופת החירום ומשבר הקורונה, השנה, לראשונה מזה 55 שנים לא תיערך העצרת הממלכתית באמפיתיאטרון משואה בערב יום השואה.
מכון משואה (המכון הבינלאומי ללימודי השואה) נערך לסייע לקהילות, לתנועות נוער, לוועדי בתים ואף למשפחות מורחבות לערוך
טקס זיכרון מתוקשב באמצעות עדויות מוסרטות של ניצולי שואה ומקורות היסטוריים מתוך ארכיון משואה.
ההתבוננות בבחירות שאנשים עשו בתקופה אחרת מעוררת למחשבה על אפשרויות הבחירה שיש לנו כפרטים, על האחריות שלנו כלפי עצמנו וכלפי אחרים. מפגשי הזיכרון עשויים לקשר בין הזיכרון לשאלות של זהות אישית, חברתית ולאומית בנות זמננו, בשלושה נושאים: עוצמת רוח האדם, ערבות הדדית, סולידריות ועזרה הדדית והתקווה לחברה טובה יותר ביום שלמחרת.